Si FTS-uri (scuze GHA, le-am cam lasat sa creasca din lenea de a schimba RowaPhos, dar puteti considera ca e intentionat ca sa-mi creasca populatia de zooplanton ):
Aici e weekendul de Paste, ii zice Easter Weekend si e un weekend de patru zile (vineri +sambata +duminica +luni).
Asa ca m-am dus sa-mi cumpar apa.
Si de la apa, la o vorba despre cei cinci Apogon parvulus din peninsula care au ramas trei, am primit o oferta pe care nu am putut sa o refuz (la 10xApogon parvulus am primit un Royal gramma gratis si inca vreo £10 reducere).
Daca incepi cu o piatra necontaminata si treci toti coralii prin carantina, pui un filefish in acel acvariu, eventual iei doar fragi din acei corali, poti fi Aiptasia free.
Cum am mai spus, daca nu incepi fresh o sa sfarsesti cu Aiptasia in acvariul nou.
Pestele mananca doar anemonele la care ajunge.
Ideal incepi cu piatra vie adevarata (adusa din ocean, care nu a stat niciun minut in acvariu la magazin sau altundeva; aceasta piatra nu va contine Aiptasia, dar poate avea alte organisme nedorite) sau cu piatra uscata.
Colegii de pe alt forum sunt niste idioti, lasa-i pe ei sa-si toarne var in nanourile pe care nu le au. AiptasiaX contine o solutie hyperosmotica, cred ca e magneziu in concentratie mare, care produce soc osmotic celular.
Pai reteta e simpla, pui doi corali moi ieftini, schimbi 15% apa saptamanal si astepti trei ani sa-ti creasca coralii ;)
Ce nu se vede e aquascape-ul: am maruntit pietrele initiale cu ciocanul si dalta si am facut cu epoxi doua coloane care urca in spirala, paralele. Asta a creat senzatia de o coloana unica, dar exista si o vale in centru cu un spatiu destul de vast pentru ascuns.
Am avut o bucata mare de piatra vie de Fiji pe care m-am chinuit enorm s-o sparg. Cand am ajuns sa dau o gaura prin ea cu dalta si tot nu s-a desfacut in doua, mi-am dat seama ca o piatra vie densa nu are valoare mai mare decat o piatra uscata foarte poroasa.
Tot azi am vazut ca mai am cei doi melci Nassarius vibex pe care i-am cumparat din Birmingham cand am terminat ciclarea. Acesti melci sunt oficial cei mai vechi locatari din acest acvariu. Cred ca sunt pereche, intrucat sunt impreuna intotdeauna, atat la suprafata cat si in nisip.
Ieri am muncit putin acvariul acesta. De cand am indepartat mana mare de alge, acvariul s-a scaldat in cyanobacterii.
L-am tinut doar pe albastre, dar nu s-a echilibrat, reusind doar stagnarea acestora.
Asa ca ieri am upgradat materialul filtrant. Aveam un burete de prefiltrare negru, un burete de filtrare alb si doi saculeti cu Fluval BioMax. Am adaugat un plic de BioNitratEx si un saculet cu carbon activ si RowaPhos.
Acum astept rezultatele, in teorie nu ar trebuI sa mai am crestere de alge pe geam pentru o saptamana, iar cyano ar trebui sa dispara de la sine. Vom vedea.
Azi cand m-am trezit aveam cinci Apogon parvulus, acum dupa cafea au mai ramas patru. Pe unul l-a inhatat un cleaner shrimp, care n-a ezitat sa-l curete pe loc.
Te-ai cam umplut de Aiptasia mirabilis. Eu zic ca daca nu scapi de ele acum, o sa pierzi toti coralii in afara de gorgonieni si ciuperci. Daca vrei sa transferi din corali, ia fragi din ei ca sa limitezi sansele sa contaminezi si noul acvariu cu Aiptasia si Caulerpa taxifolia.
Si Sun Coralul e o optiune proasta pentru acest acvariu din cauza filtrarii limitate. S-a deschis vreodata si daca da, ai apucat sa-l hranesti?
Cand faci poze, curata geamul (de alge pe dinauntru, de sare pe dinafara - carpa uda, apoi carpa uscata), stinge lumina in camera si trage draperiile.
La fix o saptamana aveam o pata de o palma de alge pe geam, pe care le-am curatat cu noul meu magnet Tunze Care Magnet Nano (0220.010) cu o lama Zollingen luata de la un magnet Tunze Care Magnet long (0220.015).
Pe aceasta cale fac reclama ambilor, care fac minuni in acvariile mele pline de alge dar si de coralina verde. Cu lamele de plastic am reusit si curatarea acvariului de plastic fara sa provoc micro zgarieturi.
Am facut si un schimb de apa, din pacate mai am de schimbat buretele de prefiltrare, scos senzorul ATO si curatat cu clor (are un cilindru de protectie ca sa nu adoarma vreun melc pe el si sa-mi inunde casa; intre cilindru si senzor s-a umplut de alge paroase, consecinta faptului ca acel cilindru este transparent), scos skimmerul si curatat cu clor si otet (acesta nu mai face nicio bula; ori s-a depus calciu pe Venturi, ori s-a stricat ceva la pompa, ori ambele).
Am evitat sa fac operatiunile de mai sus pentru a evita stresul: au adus la Windsor de o saptamana vreo 30 de Apogon parvulus si intrucat par sanatosi, grasi si hranaci, am decis sa incerc cu un set de 5. I-am adus cu caldura data la maxim in masina, cu masina turata la maxim si condus peste limita legala. Am ajuns cu ei acasa in 15 minute, i-am pus rapid la aclimatizat la picatura (apa in punga inca 26 *C / salinitate 1026, apa in acvariu 28 *C, salinitate 1026). Dupa o aclimatizare de 30 de minute, cu aruncat partial apa din punga, apoi reumplut de vreo 5-6 ori (sa zicem ca am schimbat apa asa, deci am adaugat la un litru de apa din magazin cam 8 litri de apa din acvariu) am transferat toti cei cinci cardinali in acvariul cu pompele si luminile de zi oprite.
Clownii i-au luat in primire imediat pe nou-veniti, pana cand acestia au reusit sa treaca de grotele si overhang-ul lui Gramma loreto, care a lasat cardinalii, insa a inceput sa ii bata pe clowni pana i-a linistit. E prima data cand il vad agresiv (stiam ca au o gura mare pe care o casca pentru a intimida, nu stiam ca isi duc amenintarile la bun sfarsit) si nu imi pare rau ca i-a muscat pe clowni.
Acum cardinalii s-au refugiat dupa gorgonian, unde e barlogul crevetilor, care au binevoit a-i lasa in pace.