Scoala veche de acvaristica si toti posesorii de acvarii gigante folosesc pompe de circulatie in circuit inchis (closed loop).
O alta alternativa e sa folosesti un wavebox, gen Tunze 6026/6028.
elven wrote:eu n-as mai baga pesti....sunt destui deja pentru un bazin atat de mic cu o filtrare atat de sumara....
+1
Desigur, tang police ar zice ca yellow tang nu are ce cauta in acest acvariu.
Regula e un inch de peste la zece galoane la pestii mari, doi inch de peste la zece galoane pentru pestii mici, cu atentia de rigoare si la necesitatile de volum ale fiecarui peste in parte si la compatibilitatea dintre pesti. Se considera marimea maxima la care poate ajunge pestele pentru calculul de mai sus.
160L inseamna 42 galoane, ceea ce inseamna ca poti pune 4 inch de peste mare sau 8 inch de pesti mici. Iar pestii mari sunt toti peste 4 inch.
Acum sa facem suma la ce avem deja:
- yellow tang, l-as pune la pesti mari, atinge maxim 8 inch, are nevoie de minim 100 de galoane
- clown, peste mic, atinge maxim 3 inch, are nevoie de minim 20 de galoane
As zice ca daca scoti tangul esti pe-acolo.
Dar la clowni, unde e loc pentru unul, e loc si de al doilea, nu au nevoie de mai mult volum ca oricum stau tot timpul impreuna, iar daca gasesc o gazda, nu prea se mai desprind de ea indiferent de cat volum de inot au disponibil.
Eu as scapa de Yellow Tang, as pastra clownii, as adauga o pereche Goby-crevete (Amblyeleotris + Alpheus bellulus), un blenny (Ecsenius stigmatura e preferatul meu, caracter nobil, foarte pasnic, inteligent, rezilient la agresiune). Mai poti adauga un peste care sa inoate in coloana de apa, gen cardinal (cu Apogon parvulus te poti duce la un grup de 5).
Intr-o nota optimista, gorgonianul meu NPS a decis sa se deschida azi, asa ca am facut o poza si i-am oferit o portie de zooplancton de diverse marimi. Sper sa-i priasca, e un coral cu o forma superba.
De cateva ori m-am grabit si a iesit prost. M-am grabit cand am cumparat trei Ecsenius pictus care mi-au murit la aclimatizare. La fel cu o pereche de Stonogobiops yasha.
De partea opusa, orice peste pe care l-am observat la magazin cu saptamanile a fost ok odata ajuns in acvariu si nu am avut probleme.
Pestii au nevoie de timp sa recupereze dupa ce sunt capturati. Sunt supusi la stres major fizic si emotional pana cand ajung la magazin. Imunitatea lor scade, intra in contact cu tot felul de patogeni odata ajunsi in captivitate si in plus trebuie sa lupte cu bagajul infectios cu care vin ei din natura (gen infectii preexistente, tinute sub control de imunitatea pestelui).
O data ajunsi la retailer, trec printr-o serie de tratamente (dipuri pentru paraziti intestinali si externi - viermi si protozoare, uneori antibiotice si bactericide etc.). Apoi sunt hraniti cu mancaruri cu valoare nutritiva mare si abia dupa ce s-au ajustat vietii captive, ajung in acvariile din magazin. Ideal ar fi ca odata ajunsi la magazin sa iei punga si sa ii duci acasa. Daca trec prin aclimatizare la magazin, trebuie sa astepti pana se ajusteaza la conditiile de acolo inainte sa-i iei acasa si sa-i treci printr-o alta aclimatizare.
Mi s-a parut tot timpul ciudat ca pesti care se inteleg in magazin, odata ajunsi in acvariul tau se bat pana la moarte. Cand ajung la distribuitor, sute de pesti stresati din aceeasi specie sunt pusi la un loc. Intrucat sunt in survival mode, nu se bat intre ei. Ajunsi la magazin, sunt pusi cu alte specii de pesti si asta calmeaza agresiunea intraspecie. Odata ajunsi in acvariul tau, cu multiple spatii propice stabilirii de teritorii, apar disputele teritoriale.
Femela de Amblyeleotris latifasciata. Acum a prins curaj, e pe afara mai tot timpul, nu se sperie de niciun peste si nici nu am vazut comportament agresiv spre alti pesti. Caut saptamanal pe la cele trei magazine din apropiere un mascul micut, dar deocamdata nu s-a ivit unul. Am ezitat sa dau comanda pentru ca nu vreau sa ma simt obligat sa cumpar pestele, prefer sa astept pana cand apare unul in magazin si sa il evaluez acolo pe o perioada de cateva saptamani pentru semne de boala.
Si acest acvariu a avut parte de o curatare sistematica duminica trecuta.
Am schimbat vata din filtru, am curatat sticla din fata si cea laterala, am curatat cupa de la skimmer, am rearanjat cativa corali din cei rapusi de crevete in interes ingineresc, am adaugat un schelet de barnacles, cu intentia de a oferi o casa pentru blenny, am adaugat un gorgonian alb (asa zis fotosintetic, dar se pare ca m-a pacalit vanzatorul si m-am ales cu unul din cei mai frumosi si dificili gorgonieni azoox) si am facut vreo doua poze pentru forum.
Acvariul a capatat o vegetatie luxurianta de GHA, care creste pe geamul din spate, pe filtru, pe skimmer, pe radacinile de mangrove, mai putin pe piatra care a trecut deja cu succes prin faza de GHA. Alta problema este aparitia catorva puisori de Aiptasia, pe care i-am tratat cu zero toleranta (cei de pe radacinile de mangrove au stat vreo doua ore in apa de la robinet, apoi i-am masat usor de pe redacini, cei de pe piatra i-am razuit la robinet sub apa fierbinte, am aruncat direct in gunoi fragii de zoa contaminati etc.) Din pacate, stiu ca e imposibil sa le fi venit toturor de hac.
Oare preparearea pietrii vii sau a scheletului de coral (care acum a devenit viu) prin introducere in inalbitor timp de vreo zi imi va deteriora piatra si in alt fel decat prin omorarea filtrului biologic si a oricaror animale si plante care au crescut pe ea? Ma bate gandul ca la inchiderea acvariilor sa reciclez piatra prin curatare completa in inalbitor si apoi preparare in apa de osmoza cu carbon activ si rowaphos, apoi introducere in apa sarata cu bacterii nitrificatoare.
Duminica trecuta am muncit ca un sclav la acvarii.
La acesta, munca s-a compus din: schimb de apa cu eliminarea algelor care au putut fi aspirate fara indepartare mecanica, curatat sticla de alge coraline (nu cred ca l-am curatat anul acesta vreodata, ajunsesem ca nu mai vedeam in acvariu), curatat filtrul HOB Fluval Edge (schimbat buretele de prefiltrare cu unul curat, curatat buretele din filtru, clatit saculetul de BioNitratEx, clatit saculetul cu cilindri ceramici biologici Fluval BioMax, schimbat carbonul activ si RowaPhos-ul). Ce nu am facut: nu am scos skimmerul de proteine care de cateva luni nu prea mai skimmeaza ca in zilele lui bune (probabil s-a depus calciu pe tubul de aer, colmatat pompa etc.) si nu am curatat senzorul de nivel de la instalatia ATO, care a crescut o padure de alge intre senzor si cilindrul de protectie, impiedicand miscarea libera a senzorului.
Cei doi goby (Amblyeleotris randalli), cel mare in stanga spate (jos), cel mic in dreapta spate (sus). Amandoi grasi si mai mari decat ii stiam, dar nu impreuna.
Mai Koala, duminica asta s-a intamplat. Am curatat sticla acvariului (prima data in ultimele sase luni), partial ca inca astept lama pentru magnetul Tunze.
"Scoica" aia e un fel de melc, algivor, in engleza ii zice limpet.
Ideal pui totul la vasul de portelan din baie si tragi apa, oricum animalele nu vor supravietui, iar tu te poti alege cu o dependenta costisitoare.
Asa am patit eu acum trei ani cu o craboaica. Acum am cinci acvarii marine. Craboaica a murit inainte sa ajung eu acasa cu acvariul si apa de la magazin.
Mie mi-au murit toti pestii din acvariul din bucatarie dupa o sesiune de gatit. Circulatia era pe baza de pompa de aer, care era din pacate tot in bucatarie.
Incearca macar sa ai intrarea de aer a skimmerului in alta camera sau afara din casa.
Sa ne tii la curent cu esecul sau reusitele tale in acest proiect, omul cat traieste invata.
Pare-se ca esti pe drumul cel bun.
Acum urmeaza faza cu GHA.
Ai testat apa?
Nu te sfatuiesc sa pui animale inainte de terminarea ciclului.
Eu cred ca daca incepi ciclarea cu lumina, cured live rock si o cantitate generoasa de RowaPhos in filtru, pe care sa o schimbi in mod regulat, nu vei avea diatome, cyano si GHA in vecii vecilor. Nitratii singuri nu sustin cresterea algelor in lipsa nitratilor.
Asterina mananca alge, asta faceau pe coralii aia moi.