Elven, iti inteleg confuzia (nu si indignarea), intrucat distinctia LPS / SPS a aparut in hobby pentru a diferentia intre corali greu de intretinut si corali mai usor de intretinut, nu ca urmare a unor clasificari stiintifice riguroase.
Ca urmare a unei experiente neplacute cu un Flower Pot Coral, vandut ca fiind Goniopora, ulterior identificat de mine ca fiind Alveopora, am devenit constient de forma coralitelor acestor corali. Acesti corali sunt LPS si daca o sa compari coralitele de Alveopora si Goniopora (clasificate drept LPS) cu cele de Porites vei constata o asemanare izbitoare. Care este confirmata si de apartenenta acestor trei specii la familia Poritidae.
Vezi pe acest site despre coralite http://coral.aims.gov.au/factsheet.jsp?speciesCode=0320
De asemenea, un video destul de documentat despre LPS/SPS:
In concluzie, ai dreptate ca este un coral SPS. Dar am si eu motivele mele foarte temeinice pentru care l-am numit coral LPS. Chiar nu am fost ignorant sau superficial in ce am afirmat anterior.
Cat despre culoare, eu nu am vazut Porites frumos colorate. Iar dupa experienta neplacuta cu Alveopora, nu m-am simtit confortabil in a avea grija de aceasta specie (out of my league).
Din ce inteleg, vrei sa-ti cumperi porites cu viermi.
Coralul in sine este un LPS. De obicei are o culoare oribila, maro.
Eu doar pentru viermi nu as tine asa oribilitate in acvariu.
Problema cu Artemia e ca mananca tot ce gaseste. Ca atare, cand hranesti cu artemia hranesti cu ce a mancat.
Asa cum zicea si colegul Ocean, exista bacterii care traiesc in apa sarata.
Legat de frozen, cel putin produsele Gamma sunt iradiate (cu radiatii gamma) ceea ce distruge orice patogen.
Ma gandeam ce sursa de Artemia ai la Galati, apoi mi-am adus aminte de Lacu Sarat. Nu e cea mai buna sursa de live food din lume.
Parerea mea e sa faci rost de oua decapsulate si sa-ti incepi propriile culturi. Apoi gandeste-te la Artemia ca la niste saci miscatori pe care ii poti umple cu ce vrei tu - enrichment. Astfel le cresti valoarea nutritiva.
Foarte interesant.
Imi aduc aminte ca a existat o discutie referitoare la existenta de zooxanthelae in tesutul Anemonia viridis.
S-a concluzionat ca nu exista. Probabil ca poti pune tesut la microscop ca sa verifici, dar metoda asta este mai putin invaziva.
La armata le numeam "filme cu femei in p*la goala", plm
Acum nu mai injur, ca-s finut si pentru ca doar familia intelege ce zic.
Englezoii educati se jeneaza sa injure, desi le place la nebunie. Daca o fac, inseamna ca te considera de incredere. Iar o data ce o fac, nu-i chip sa-i mai opresti.
Am ramas in patru pesti:
- pereche de Amblyeleotris latifasciata
- Atrosarias fuscus
- Acreichthys tomentosus
Acestia nu prezinta semne de boala (Ich), nu au probleme de agresivitate si mananca copios la fiecare masa (un cub de frozen pe zi plus pellets pe fish feeder)
Am adaugat o pereche de creveti curatatori Lysmata amboinensis foarte micuti. S-au obisnuit cu acvariul si deocamdata nu irita nimic din acvariu. Nu i-am vazut oferind sa curete pesti dar nici pestii cerand sa fie curatati.
Iar dupa o anumita varsta, dormitul pe canapea are un impact negativ in lupta pentru supravietuire a masculului de H. sapiens.
In noptiera il tin eu acum. Te intrebam daca-l vrei pentru scopuri acvaristice.
Apropos de folosirea unor obiecte conventionale in scopuri neconventionale: la flexi sigmoidoscopie, proful de gastro gaseste cauza discomfortului: pe ecranul de endoscopie apare scris "Salutari de la Sinaia". Era o casuta de lemn, suvenir de la munte. De ce nu si-a luat omul un creion de lemn, asta nu stiu.
Mai Koala, se pare ca m-am ales cu o statueta de ceramica, unii colegi de forum au confundat-o insa cu un dildo, asa ca nu stiu daca mai esti interesat
Draga Anca, singura mea interactiune cu tine a fost cand ai avut o problema cu un acvariu plantat nou inceput, unde aveai un bloom, cred ca de diatome.
Stiu ca te-ai suparat cand ti-a disparut un link intr-o postare in care incercai sa ajuti un nou coleg care-si lua un frecus pentru aroganta si ignoranta, daca am inteles bine. Tot din ce am inteles, linkul era la un produs de pe un magazin online neagreat de un moderator sau grup de moderatori. Postul ti-a fost sters fara a se prezenta motivul si persoana care ti-a editat postul. Tu ai remarcat si comentat intr-un post ulterior evidentiind in culoarea albastra. Ai facut niste remarci referitoare la pretentiile de prietenie si necenzurare ale moderatorilor de pe acest forum.
Un moderator ti-a raspuns ca el a editat postarea ta de pe telefon cand era in tren si ca a fost destul de finut sa nu iti dea avertisment. De asemenea ti s-a explicat explicit de ce nu a picat bine folosirea linkului si ti s-a aratat portiunea din regulament care acopera actiunea moderatorului.
Toata lumea a folosit un ton foarte civilizat cand ti s-a adresat in respectivul topic.
Tu ai decis ca vrei sa te retragi de pe forum.
Stiu ca esti foarte activa pe acest forum in sectiunea de plantate si ca citesti in liniste topicurile de marine si speri ca intr-o zi te vei apuca si tu de unul.
Stiu de asemenea ca in topicul de feedback un user se plange de tine ca nu ai ridicat de la posta un filtru pe care l-ai rugat sa ti-l trimita, ignorandu-i ulterior mesajele.
Mi s-a parut fain sa vad si o hobbyista activa pe forum si mi s-a parut fain user name-ul tau, desi nu sunt foarte convins in ce mod ajuta societatea profesia de marketing.
Imi cer scuze daca te-ai simtit jignita de cele zise de mine mai sus. Expresia "s-a suparat ca prostul pe sat" a fost folosita ca o comparatie, nu trebuie luata in sensul literal, intrucat comunitatea de pe forum nu e sat (iar userii nu sunt tarani), iar intentia mea nu a fost sa te fac proasta, ci sa sugerez ca te-ai suparat in mod nejustificat. Fiind moldovean, am presupus ca stii semnificatia zicalei.
Daca as fi fost la fel de sensibil ca tine, desigur ca nu as mai fi scris cele de mai sus, dupa frecusul pe care mi l-am luat eu initial la venirea pe forum. Eu am presupus atunci ca aceasta comunitate nu e asa cum pare la prima vedere si i-am dat o sansa. Tu nu esti noua si stii care sunt limitele acceptate in afara limitelor regulamentului si care nu, deci prin postarea acelui link ai vizat inflamarea spiritului (asa zisul flaming). Am dedus asta pentru ca te porti ca cineva care cauta un motiv de cearta/ divort. Zic asta pentru ca desi nu ti s-a dat un motiv real, ai reactionat foarte afectat si ai cerut inchiderea contului tau.
Imi cer inca o data scuze daca te-ai simtit jignita de cele scrise de mine si te asigur ca desi interactiunea mea cu tine a fost limitata, si eu mai citesc posturile de plantate / apa dulce si nu postez din decenta, dar desigur ca imi pot forma o parere despre cineva din cele citite. Am destula interactiune cu oamenii ca sa pot sa intuiesc lucruri despre ei (momentan lucrez cu pacienti post stroke, care au probleme de comunicare/ afazie si deficit cognitiv). Daca tu nu erai un user vechi, respectat pe forum, as fi inteles. Dar nu e cazul, motiv pentru care am calificat reactia ta drept copilareasca. Am scris cele de mai sus pentru ca nu vreau sa parasesti acest forum si reactia ta imi arata ca am dreptate si iti pasa.
Eu daca nu ma simt bine venit pe un forum incetez sa mai postez pana cand consider ca am ceva de spus.
Mai, daca vrea omul sa plece, eu zic sa-i faceti pe plac. Vorba americanului: if you love her, you'll let her go.
E pacat ca paraseste o comunitate unde ajutorul ii este apreciat, dar unde a si primit ajutor, sfaturi etc.
Parerea mea e ca s-a cam suparat ca prostul pe sat si a reactionat ca atare. Desigur, persoanele mature discuta cand apare o problema, cele cu personalitate infantila isi iau jucariile si pleaca.
Pai stiu ca la materialialul de filtrare biologica se refera.
Ceea ce se poate reformula: afecteaza bacteriile implicate in ciclul azotului. Adica poate decicla acvariul.
Eu nu tin Matrix sau alte porozitati in filtru. Singura mea filtrare biologica e piatra din display.
Pe care pot s-o scot, ca sunt bucati mici.
Problema e ca e ingropata in nisip, aquascape-ul e 50% ingropat ca sa ajute la formarea de vizuini pentru creveti si goby.
E posibil ca parte din piatra sa fie suficient de adanc ingropata incat sa am stabilit si un mic filtru anaerobic, care se stabileste foarte incet (luni, ani) si se distruge foarte usor prin expunere la oxigen.
De fapt e un sistem foarte simplu, 500L de apa sarata la frag tank de 30 cm inaltime, inca 1000L in sump.
Si din nou, standul e partea cea mai scumpa din sistem.
Cum iluminezi asa ceva?
Ori lumini mai putin puternice aproape de apa, intr-un numar suficient ca sa acopere suprafata, ori lumini foarte puternice, la o inaltime considerabila. Cred ca or sa mearga pe a doua varianta.
Pe mine m-ar stresa sistemul asta intr-un shop: nu e inalt, pot copiii sa arunce banuti si sa-si puna dorinte
Ieri am extras Nemateleotris helfrichi din acvariu. Intrucat nu am mai vazut Gramma loreto, deduc ca nu mai am pesti cu semne de boala.
Am cumparat Parazoryne, imi vine luni.
De asemenea, am gasit inca un tratament care sustine ca e reef safe: Proto Marin Coral de la Aquarium Münster Treatment for skin parasites of marine fish (made in Germany), cutia are 20 ml suficient pentru 500L.
Indicatii: skin parasites such as Oodinum ocellatum (coral fish sickness), Cryptobia, Brooklynella, Trichodina, and Cryptocarion. Safe for freshwater fish and invertebrates.
Compozitie la 1 ml protomarin coral solution:
- 1.25 mg malachite green oxalate;
- 0.10 mg ethacridine lactate monohydrate;
- 0.10 mg methylthionine chloride;
- 0.05 mg methylrosaniline chloride.
Dozarea la 100L:
- ziua 1 40 picaturi (2 ml);
- ziua 2 20 picaturi (1 ml);
- ziua 4 40 picaturi (2 ml).