Am uitat sa va arat ce cadou am primit de la Ed @ Maidenhead Aquatics Windsor la aniversarea de trei ani de acvaristica.
E adevarat ca eu l-am gasit intr-un acvariu display fara pret, iar Ed nu stia de aniversare. L-am intrebat cat costa, mi-a zis ca pentru mine e cadou. Cica a fost un demo de la cei care coc ceramica sa-i arate ce pot face. Iar mie mi-a atras atentia pentru ca l-am recunoscut a fi acelasi material cu frag plugs pe care le folosesc pentru Zoa si Gorgonieni.
E plin, din ceramica si l-am luat cu gandul la cineva (astept PM).
Legat de acvariu, nu l-am castigat. Am fost prea zgarcit si totusi nu-mi pare rau. S-a dus la £231, au fost inca doi bidderi, eu am avut plafonul la 200, altul la 230 si al treilea mai sus (probabil 250?). Eu nu eram dispus sa dau atat de mult, fara permisiunea nevestii.
Pai asta fac si eu la acvariile mele.
Am ATO care autocompleteaza apa evaporata, iar la fiecare schimbare de apa adaug in plus la cantitatea scoasa ce a iesit cu cupa skimmerului. Astfel mentin salinitatea.
Ce ziceam eu presupunea inlocuirea apei evaporate cu apa de osmoza si a apei skimmate umed cu apa sarata.
Astia recomanda sa pui o doza unica de Anti-Bacterial urmata de dozat zece zile de Parazoryne, care e un extract de ierburi.
Extract de ierburi, zece zile, suna putin a Herbtana Microbe-Lift?
LE: Nu pot sa-i zic gris de fel. Mie imi place foarte mult grisul.
Acum o intrebare stupida, dar trebuie pusa: a avut careva ich pe watchman gobies? Ca eu de tot cand ma uit prin forumuri si pe site-uri cu informatie despre boli si tratamente la pesti, nu am intalnit inca.
Instinctul imi zice ca orice peste prezent intr-un acvariu cu Ich trebuie tratat ca un peste infectat, chiar si daca este asimptomatic.
Tot ce pot face acum este sa dozez NTLabs Anti-Bacterial (Acriflavine 26.7 mg/100 mls; Aminoacridine HCl 26.7 mg/100 mls, Formaldehyde 754 mg/100 mls) si sa sper ca efectul curativ este mai important decat cel toxic.
Scurt update.
In acest acvariu am constatat de curand ca am Ich, e prima data cand vad puncte albe pe un peste.
Sursa pare sa fie Royal gramma, care cred ca s-a si curatat ca nu l-am mai vazut de cateva zile. Semne de boala si pe Helfrichi Firefish. Blenny-ul si cei doi goby nu au niciun punct pe ei.
Am decis sa nu tratez din cauza stressului pe care l-as provoca in incercarea de a prinde pestii.
Imi este usor sa scot toti coralii si scoica, dar probabil imposibil sa scot crevetii.
Oare crevetii sunt afectati de hiposalinitate?
Si intr-o nota mai optimista, un scurt filmulet cu perechea de goby mancand la o masa cu o pereche de creveti pe care i-am imperecheat de curand.
E adevarat ca skimmerele nu pot scoate o anumita fractiune de DOC, dar cred ca pot scoate alte substante.
Am citit de curand, dar memoria nu ma ajuta sa-mi aduc aminte in ce circumstante, poti scoate K+ prin skimmare. Si asta e o problema.
Momentan skimmerul meu Tunze 9002 din cub nu mai schimeaza, asa ca am atasat o pompa de aer la Venturi si-mi da o cupa de skimmat pe saptamana. Problema e ca spuma produsa nu e aia fina care se formeaza pe gat si urca cu orele, ci o spuma cu bule mari si umede.
Ca urmare, am cantitate mare de skimmat, dar ma indoiesc ca are cantitatea de DOC pe care ar avea-o in acelasi skimmat daca as scapa de lene si as scoate skimmerul pentru o baie in otet, curatat airline de depuneri de calciu, inlocuit elicea de la pompa, etc. Totusi, foarte probabil indepartez elemente care n-au de-a face cu skimmatul (cel mai probabil apa sarata cu concentratii de ioni similare apei din display si cu aceeasi salinitate).
Ca atare, cred ca skimmatul umed s-ar califica la overskimming, pentru ca e skimmat combinat cu schimb de apa => mai putine DOC in display decat ce poti scoate in mod traditional cu un skimmer.
Ar fi fain sa ai un controller care sa masoare salinitatea din display si la skimmat cantitatea si salinitatea si sa determine automat cata apa sarata si cata apa de osmoza sa puna inapoi in display.
Asta ar echivala cu schimbul de apa "la picatura" de la acvariile de apa dulce.
Ar elimina nevoia de schimburi de apa regulate, dozare, reactoare si alte nebunii de filtre.
elven wrote:
in acvaristica marina evolueaza foarte repede tehnologia si nu stiu cat de actual mai e ca design...
ca si consum e destul de ok 2x12W....
Am vazut un filmulet cu evolutia skimmerelor Tunze (Interzoo 2014). Aveau o replica dupa primul skimmer facut vreodata (se pare ca Tunze a inventat protein skimmerele). Mergea ok. Tehnologie de 55 de ani.
La acvariul Deltec nu schimb nimic din configuratia initiala (ma gandesc sa schimb din panourile de sticla daca ma deranjeaza zgarieturile, dar cam atat).
Partea proasta e ca ma mananca rau de tot sa-mi iau un Red Sea Reefer 450, pentru ala ma gandeam sa iau skimmerul. Sau cine stie, sa ajut un coleg care vrea sa faca un sistem mare si ieftin.
um02122 wrote:Ma bucur ca sunt apreciate filmele.
Incerc sa tin un fel de jurnal personal al lucrurilor interesante cu care vin in contact.
Si ca sa ma laud, tocmai am cumparat un chiller AquaMedic Titan 1500 "in good working order". M-a costat £80, plus vreo doua ore jumatate sa-l iau de la vanzator plus spatiul, avand in vedere ca nu am acvariu de 1000L si nici vreme prea calduroasa in UK.
Uite cum facem, un link de Dropbox. Cand cineva e interesat de ceva, da un mesaj si eu am grija sa nu dispara din folder pana cand nu e descarcat. Daca nu merge ok, caut o alternativa.
In UK 10% din populatie detineau 90% din avere. Acum 20-30 de ani.
In ziua de azi, 1% din populatie detin 90% din avere.
Au aparut super bogatii. Si polarizarea claselor sociale, cu stergerea clasei mijlocii.
Totul se datoreaza unei politici fiscale care ii incuraja pe bogati sa-si mute afacerile in UK.
Tot in ultimii 20-30 de ani au aparut firmele de analisti financiari, cu scheme pentru platit taxe reduse. Aceste firme aveau drept angajati fosti functionari de la fisc care stiau ce se verifica la inspectiile financiare si care ingropau in scheme complicate drumul banilor. Era tot evaziune fiscala, doar ca imposibil de dovedit. Aceste scheme au facut ca bogatii sa devina mai bogati iar saracii si mai saraci. De ce nu profitau si saracii de aceste scheme? Pentru ca numai bogatii isi permit sa plateasca sute de oameni sa incurce firul banilor pana e practic imposibil sa le mai dai de cap.
E tot ilegal, dar macar nu se face cu aprobarea tacita a statului.
Am lucrat trei ani in privat, am avut pacienti atat de bogati incat isi permiteau sa plateasca 700 de lire pe zi direct din cont, fara sa aiba asigurare privata, ca sa stea in spital pentru investigatii. Eu nu-mi permit nici rata la o asigurare privata de sanatate mai comprehensiva.
kirucd wrote:Daca BA-ul e pe latura mica e mai simplu sa fie facuta caseta externa cat toata latimea acvariului
si latimea respectiva se face mai scurta si peste se lipeste pieptanele. E cea mai eficienta solutie din
punct de vedere al skimmarii de suprafata.
Ma gandeam ca daca pui un geam mai scund la un capat ai cutia integrata in acvariu, nu trebuie sa o mai lipesti pe acvariu. Pierzi putin spatiu, castigi rezistenta structurala. Probabil ca pierzi putin la rezistenta pentru ca gauresti fundul.
Si bazinul de fraguri e pentru carantina corali, nu pentru inmultit coralii.
Adica ii pui acolo cu apa din display si lumina corespunzatoare si-i observi de paraziti, Aiptasia etc.
Gandeste mare la inceput, o sa-ti dea liniste sufleteasca pe termen lung.
Promit ca te sfatuiesc doar ce as face si eu pentru mine in situatia data. Daca nu intelegi, intreaba. Nu exista intrebari stupide, ci doar adolescenti neinteresati de fete.
Nu merita sa-ti faci un mic refugiu, ci un refugiu mare. Ideea e sa ai un sump si un refugiu de aceeasi dimensiune cu sumpul. Hranesti refugiul cu apa din sump, lasi apa din refugiu sa se intoarca in compartimentul pompei de retur sau si mai bine daca poti sa-l cocoti, gravitational direct in display.
Acum legat de fish room, cine te-a pacalit ca tre sa ai acvariul in perete? Sump-ul nu tre sa fie sub acvariu musai, pui doua coturi de 45° si treci tevile prin perete.
Foleseste YouTube-ul, e plin de filmulete cu acvarii care sunt conectate la sumpuri si refugii in alte camere, chiar si la alt nivel in casa (gen fish room in beci). Daca nu vrei la fete, macar polizeaza-ti putin engleza.
Legat de BA, te intrebam daca pui overflowul pe latura mare sau pe latura mica. Daca-i pe aia mica, e simplu, ca dai gaurile in fundul acvariului si pui o partitie mai putin inalta la capat. Daca e pe latura mare, aici in UK taie geamgiii si decupaturi in foaia de sticla. Daca nu gasesti in Constanta, trimiti geamul aici la taiat.
E un model vechi, dar asta nu inseamna ca nu duce cei 1500L pentru care e cotat. Sau macar 1000 la incarcare grea. Exista vreo alternativa mai ieftina pentru range-ul asta?
Am cumparat de curand un Deltec MCE600 si era plin de calcar, spirorbis si skimmat refluat.
Am pus o galeata cu apa calda, jumate de sticla de otet balsamic, am pus pompa bucati la inmuiat si tot ce se putea demonta si incapea in galeata. Apoi am pus skimerul asamblat sa-mi circule apa din galeata (e skimmer extern). L-am lasat sa mearga asa pe masa din gradina. Cand m-am intors dupa doua ore apa era iar alba si otetul maro era in cupa.
Legat de skimmerul de la acvariu, cred ca decupatura aia e din design, cel putin asa arata in manual, banuiesc ca si asta-i un skimmer vechi daca au acvariul de 8 ani.
Momentan am cateva solutiI pentru un acvariu mare: Tunze 9006 nou, Deltec MCE600 cu pompa veche de 300LPH aer (exista una noua cu 400LPH, care-l face rated pentru 780L in loc de 600L) si un filtru Schuran cu skimmer.
Blue14 wrote:Am vrut sa zic tunze 6015, acvariul trebuie sa il fac ca nu mai rezist cu asta un an.....
Cred ca tind spre un Vortech (financiar vorbind ma incadrez!).
Intr-un mod foarte ciudat asta am inteles. Acum observ ca ai scris 9015, care ar insemna un skimmer d-alea mari.
Aveam un Prof ciudat la Bucuresti, de Psihologie Medicala, numit Iamandescu, care ne zicea un banc cu un club de bancuri, unde toata lumea stia poantele intr-o ordine, asa incat la intalniri unul zicea: bancul 34. Si toata lumea incepea sa rada. Ne-a mai invatat si cum sa facem sex la batranete, cand pasarica e uscata si cucul bleg. Era batran acu' zece ani, eu tind sa-l cred ca functioneaza.
Noi am ajuns mai rau, ne intelegem din franturi de fraze. Scrie Koala PLM, si stim cu totii ca a venit de la un spritz.
Face Andrei un topic, stim cu totii ca vrea sa inceapa un acvariu.
Legat de cele de mai sus, de ce nu incerci pentru un an o prietena, mai Andrei. Vorba ceea, faci, nu faci, vremea cucului trece. In plus iesi mai ieftin daca folosesti protectie.
Si iti garantez ca nu poti fi reefer adevarat daca nu faci o groaza de sex in tinerete, oricine de pe forum iti va confirma.