Varianta simpla - folosesti apa de osmoza si o combini cu apa de robinet declorinata.
Ex daca ai KH 12 la apa de robinet folosind o combinatie 50 - 50 apa osmoza se ajunge la KH 6. Valoarea GH se imparte si ea la 2.
Varianta complicata: 100% apa osmoza cu remineralizare: Seachem Equilibrium pt GH si Alkaline buffer ca sa ridicam KH. Se urmeaza instructiunile producatorului pt obtinerea GH si KH dorite
Samy wrote:Din documentari, articole pe net ,discuti cu anumiti oameni care au trecut prin acvaristica cu adevarat.
Asa am zis ca voi experimentat si eu,de ce sa nu incerc . De ce sa fac mereu la fel ca multi alti.
Nu gasesc mai nimic despre folosirea de carbune/cenusa in substrat acvariu. Inteleg ca e bogata in calciu si potasiu, si ca e foarte alcalina.
Bayek wrote:Si temperatura du-o undeva in jur de 24, e mai bine pentru plante, majoritatea prefera mai racorica. Iar daca plantele se adapteaza repede si pornesc pe crestere, asta grabeste ciclarea.
Plantele prefera temperaturi sub 25, asa este. Dar ciclarea se face cu bacterii, si alea prefera caldura.
Undeva pe la 27-28 celsius ar fi un compromis bun intre plante si bacterii.
flo77 wrote:Pentru ca si transparenta are o limita. Nu au de gand sa publice ce bacterii sunt in sticla.
Pentru ca in sticla de fapt nu sunt bacterii autotrofe, doar heterotrofe?
Tradus cu google translate, ca sa fie ok:
"Toate bacteriile benefice pentru acvarii nu pot fi impachetate impreuna intr-un format ,,o marime potrivita pentru toate".
Este o strategie grozava de marketing pentru multe companii, dar asta este atat de departe. Autotrofele aerobe, adevaratele bacterii nitrificatoare, sunt bacterii care nu formeaza spori, care traiesc liber, desi intr-o stare metabolica scazuta atunci cand sunt ambalate. Bacteriile anaerobe si heterotrofe care sunt in mod regulat trecute drept ,,bacterii nitrificatoare" sunt bacterii formatoare de spori care se protejeaza in spori. Pentru a mentine bacteriile care formeaza spori in spori, sunt utilizati inhibitori speciali pentru a semnala bacteriilor ca nu este sigur sa iasa din forma de spori. Acesti inhibitori ucid bacteriile aerobe autotrope care nu formeaza spori aproape la contact. Acest lucru va duce la o pierdere de 100% a bacteriilor adevarate nitrificatoare care nu formeaza spori.
Acesta este motivul pentru care nu pot fi ambalate impreuna si de ce aceste produse au o modalitate de a nu functiona niciodata cu adevarat pentru nimeni atunci cand vine vorba de stabilirea biofiltratiei."
Tradus de pe pagina producatorului:
"I:Am terminat dozarea recomandata de 7 zile, cu toate acestea, acvariul meu nu este inca complet ciclat. De ce?
R: Deoarece fiecare acvariu va cicla diferit, este dificil pentru noi sa oferim un interval de timp exact cu privire la momentul in care acvariul dumneavoastra va fi ciclat complet. Cu toate acestea, in general, majoritatea acvariilor sunt ciclate in decurs de 4-6 saptamani."
Deci folosind acest produs conform instructiunilor se cicleaza acvariul intre 4-6 saptamani, functioneaza extraordinar.
flo77 wrote:Deoarece folosesti Stability poti intra pe pagina produsului si la rubrica de intrebari poti vedea ce contine( bacterii vii, dar nu active- sub forma de spori). Tot acolo se explica si de ce nu trebuir refrigerat si de ce se poate folosi dupa multa vreme.
Au "uitat" sa scrie pe produs ca bacteriile autotrofe denitrificatoare NU formeaza spori. Oare de ce?
Apollo wrote:Damn,Vreti sa spuneti ca am daat banii degeaba?((
Considerand ca exista variante mult mai eficiente care sunt si gratis pe deasupra...
"Organic garden soil often has large colonies of beneficial nitrifying bacteria. Indeed, almost all soil has sizable colonies of beneficial bacteria. That’s where researchers get their beneficial bacteria to study. One researcher calculated that one gram of garden soil had 19 million beneficial bacteria in it.
Note garden soil has a lot of little organisms in it. These organisms are virtually all very beneficial in an aquarium. For instance, small detritus worms are beneficial in an aquarium. breaking down excess food before pathogenic bacteria can feast on it. The chance of finding a fish pathogen in garden soil is zero."
koala wrote:Bah, terminati cu prostiile... cu fiert in cada si plm. - Lemnele se curata bine de coaja si de partile putrezite... cu o perie d-aia "de covor".
- Dup-aia e bun de bagat in acvariu... trebuie ancorat (ca sa stea scufundat) si aia e.
- O vreme, o sa mai faca "muci". Si gata!
Pe vremuri, lemnele mici (ca si acvariile erau mici) se fierbeau ca sa poa' sa elimine aeru' si sa stea "la fund" din prima.
Articolul urmator sustine comentariul de mai sus. In plus mai contine multe alte demitizari care circula in acvaristica cu privire la lemnele decorative:
https://aquariumscience.org/index.php/14-10-wood/
Trebuie sa intelegem aici conceptul de "trauma cumulativa". Ex un om daca fumeaza un pachet de tigari intr-o zi nu cade imediat mort. Doar cu trecerea anilor apar urmarile asupra sanatatii, daca apar. Putem spune ca era mai bine pt el sa nu fi fumat deloc?
Este un acvarist din Constanta pe care il urmaresc pe YT, care a observat fenomenul acesta. Timp de multi ani a schimbat cu apa nedeclorinata si a observat ca pestii lui nu se dezvolta la fel de bine ca ai altora care folosesc declorinator.
Lemon wrote:La cat de multi pesti ai, surprinzator de curata e apa.
Chiar functioneaza buretii de plastic.
Schimb de apa ce procent faci din bazin?
Un test de nitrati ai facut? ca nici alge pe pietre nu vad.
Schimp 85% apa o data pe saptamana.
Teste nu mai am dar considerand volumul de apa schimbat ar trebui sa se mentina in limite rezonabile nitratii.
Mi-as dori sa am mai multe alge pe care sa le rontaie pestii. Folosesc un singur tub led, aprins 10 ore pe zi. Mai am inca unul montat pe care il tin stins si inca doua nemontate. As putea sa cresc orice fel de alge cu toate 4 aprinse, dar consuma 20W unul. Doar filtrarea e 110W total, si traim vremuri grele...
CHIMIE ORGANICA
Colonii de bacterii in stare de repaus care pot coloniza substratul , mediile de filtrare biologica , si coloana de apa, care au nevoie de conditii optime cu termen de valabilitate de n luni
Asta tine de microbiologie, nu de chimie organica.
Chimia organica se ocupa cu studiul compusilor organici (hidrocarburi si derivatele lor)
"without oxygen nitrifying bacteria go into a state of hibernation, slowing their metabolism significantly. They can stay in this state up to a few months!
As for the food, while in the state of hibernation, they live off of their own nutritional reserves and they can do it for months."
David Andrei wrote:Salut, acvariul este ciclat, il am de o groaza de timp, probabil ca apa tulbure este si pentru ca probabil s a deciclat putin, cand l am redecorat apa a fost super super murdara fiindca nu m am mai ocupat din lipsa timpului de el si am mai pastrat putina apa , in schimb am mai adaugat cateva bacterii artificiale din comert. Intrebarea e , acelea sunt alge de acvariu sau sunt descompunerile plantelor? Mi am umplut acvariu de ele!
Plantele de plastic nu se descompun in apa. Cel mai probabil creste ceva pe ele.
Scoate-le si spala-le fara sa deranjezi prea mult substratul, daca se poate.