[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: m_3
Forum Index » Profile for m_3 » Messages posted by m_3
Ciclarea dureza mult mai mult de 2 zile... Citeste ciclul azotului sa te lamuresti.
Un mic update : ieri am introdus in acvariu primii locatari: 4 Corydoras panda si un Corydoras aeneus - poza din stanga. S-au obisnuit destul de repede, dupa ce i-am stresat 3 ore pe drum (i-am luat din Oradea) si 2 ore pana i-am acomodat cu apa din acvariu. Azi le-am dat si ceva de mancare ca vedeam ca nu se mai opresc din cautat prin acvariu. Am luat special pentru ei Sinking wafers de la Hikari. Ce vreau sa intreb este: ar trebui sa maruntesc tabletele sau le dau asa intregi? Momentan am pus una intreaga, pe care au gasit-o repede smecherii da vad ca tot incearca sa manance din ea dar nu prea reusesc. Au cam 1.5 cm lungime, desi sunt inca pui...

In alta ordine de idei, am luat 2 poturi de Bacopa si o sa inlocuiesc Elodeea, deoarece e singura planta care vad ca stagneaza... Restul au inceput deja sa se dezvolte. Abia astept sa bag si CO2.

PS: promit si poze cat de repede...
Radu_9_4 wrote:ce lumina ai (felul si cantitatea - watti) habar nu am ... unde scrie asta?

Uita-te ce scrie pe tuburile de neon.
Lipsa fertilizanti, lumina de proasta calitate, lipsa CO2.... etc. Oricare din astea poate fi. Sau chiar toate. Da mai multe detalii: volum acvariu, fertilizanti daca folosesti, ce lumina ai (felul si cantitatea - watti) si speciile de plante.
Testeaza pietrisul sa vezi daca e calcaros sau nu: scoate 2-3 boabe si pune pe ele cateva picaturi de otzet alimentar. Daca apare o reactie de efervescenta ("fierbe" ca si apa minerala sau sucul cand il torni in pahar) inseamna ca pietrisul e calcaros si ar trebui scos din acvariu. Daca nu are loc nici un fel de reactie (ca si cum ai picura apa pe el) atunci e ok si poti sa il lasi in acvariu (partea estetica e o alta problema... mie personal nu-mi place cum arata pietrisul alb in acvariu ). Nisipul natural de pe un curs de apa ar fi cea mai ieftina si in acelasi timp destul de fiabila solutie. Nu stiu sa iti spun exact in ce granulatie;eu am folosit nisip cu granulatia de 2-3 mm (aproximativ - poveste lunga ) pentru ca asa au scris in prospect cei de la JBL de la care am luat substratul fertil. Daca nu o sa folosesti substrat fertil... nu stiu... banuiesc ca merge o gama un pic mai larga de granulatii.

In alta ordine de idei, referitor la decor: la inceput (vorbesc din nou din proprie experienta) esti tentat sa bagi tot felul de scoici, castele, bilute colorate, nisip roz, scafandri care deschid cufere cu comori, corabii scufundate etc. Cu timpul o sa iti dai seama ca un acvariu presupune defapt copia, sau ma rog, incercarea dusa pana la extreme a omului de a copia un habitat natural. Si dupa cum bine se stie ca nici un lucru facut de insusi Mama Natura nu il putem reproduce in totalitate, cu incercarea ramanem... Da' macar ne chinuim cu putinele cunostinte pe care le avem. Asa ca sfatuol meu ar fi sa creezi mici colturi de natura (microhabitate) in acvariile tale, pentru ca asa vei fi cat mai aproape de ceea ce a creeat natura. Folosind tot felul de lucruri din gama celor enumerate mai sus, sigur nu o sa ajungi sa realizezi acest lucru si niciodata nu o sa fii multumit 100%cu ce vezi in acvariu.

PS: Te rog sa consideri aceste randuri drept sfaturi sau idei, nu critici.
mirciulik wrote:...m-am infectat cu microbul acvaristicii...

Si inca rau de tot....
Ei acuma eu zic sa-l iertam... La varsta lui de 1921 ani e greu sa tii minte atatea detalii venite de la un "pusti" ca mine Se intampla si la case mai mari...
Oricum Sesmar la felul in care a ilustrat Porcu unde o sa dea bobarnace, in postul de mai sus, imi vine greu sa cred ca ar ajuta la ceva casca de motociclist daca o sa o pui pe cap...
Radule (asa ma cheama si pe mine ) hai sa facem un recensamant: in acvariul tau de 102 litri ai avea cam asa: 4 scalari, 4 carasi, 5 gupy, 4 hoplo, 2 ancistrusi. Pe scurt speciile sunt incompatibile si acvariul SUPRAPOPULAT.
Ce as face eu daca acuma mi-ar da cineva un asemenea acvariu pe mana:
1. As dona scalarii, carasii, hoplo si ancistrusii la un petshop si as lua in locul lor ceva plante rezistente si nepretentioase. Eventual as mai lua ceva gupy (femele sau masculi), in functie de ce iti lipseste in acvariu.
2. As dona TOTI pestii la un petshop si in schimbul lor as lua plante, vreo 4 cory (sanitari) si o turma de vreo 15 neoni.

Cu variantele astea doua ar trebui sa ai un acvariu echilibrat din aproximativ toate punctele de vedere. Acuma nu zic eu "asa sa faci". Decizia iti apartine tie. Am dat doar 2 exemple care ar trebui sa aduca un echilibru in acvariul tau si sa iti privesti pestii cu satisfactie si cu bucurie. In combinatia pe care o ai tu in acest moment in acvariu, chiar si fara scalari, care zici ca i-ai mutat in alt acvariu (care nu stiu dece dar nu cred ca are 150 litri, cat ar avea nevoie 4 scalari la maturitate) problemele nu o sa intarzie sa apara... Si ar fi pacat, deoarece in loc de satisfactie privind acvariul, o sa ai doar griji si ganduri negre: oare pestele ala are ceva de innoata asa, oare celalalt dece sta ascuns acolo, or fi bolnavi, uite ala a murit deja... ce :18: sa le mai fac sa traiasca si astia mai mult de o luna...etc. Crede-ma eu am fost pus in situatia asta tot pe la varsta ta (atunci nu exista atata informatie pe internet, carti putine, acvaristica foarte slab dezvoltata in orasul meu, samd) si nu e placut deloc... In zilele astea, cu atata volum de informatie disponibila la tot coltul, ar fi pacat sa nu profiti de ea...

PS: Deschizand mai multe topicuri te-am urmarit destul de greu si probabil si ceilalti care ti-ar putea oferi informatii mult mai de valoare ca ale mele nu ti-au raspuns, deoarece nu au timpul necesar sa urmareasca toate topicurile si sa formuleze un raspuns ferm, asa ca mai bine o lasa balta. Toate topicurile tale puteau fi concentrate in unul singur in care sa pui intrebarile la care vrei raspuns. Ar fi cea mai eleganta rezolvare si in acest fel ai primi si raspunsurile mult mai repede.
Mare mi-a fost mirarea cand am vazut la Zoomania in Oradea un bol, da cam de 50 de litri... Oare ar fi bun asa ceva? Nu mai stiu pretul din pacate...

A si sa nu uit: bine ai venit Ana.
Da, folosesc schema de fertilizare JBL (substrat si fertilizanti in apa) si CO2 o sa fie cat de repede. Momentan am doar butelia, de la un dozator de bere si urmeaza sa achizitionez si restul echipamentului.
Bun, deci moonlightul meu profi (cu led de la o bricheta ) va ramane toata noaptea ca arata foarte bine. De 2 zile de cand l-am montat, sting televizorul si mai stau vreo 10 -15 minute pana adorm privind acvariul "sub clar de luna" . Fasciculul ledului l-am orientat sa bata cam la 45 grade inclinatie pe suprafata apei si curentul prin led l-am limitat astfel ca se aprinde doar pe jumatate, dar destul cat sa imprastie o lumina difuza (asa de difuza ca nu reusesc cu nici o camera foto sa fac o poza care sa semene cu realitatea, cu ceea ce vad eu pe viu ) si din cauza miscarii apei de la suprafata se reflecta "valurile" pe substrat si pietre.

In alta ordine de idei, am sa mut cele doua fire de Cyperus helferi (care este ) in coltul din stanga. Tot nu stiam ce sa pun acolo, dar daca mi-ati dat idea asta, raman cu ea. In locul Cyperusului o sa caut ceva planta de talie mica si sa plantez prin fata cateva tufe, dar fara sa formeze covoras.

In loc de elodeea (dupa ce ma folosesc de ea ) o sa caut o alta planta. Inca ma mai gandesc ce specie (ideile sunt binevenite, ca intotdeauna).

Referitor la bolovani... asa or ramane setupul asta (cu toate ca gandindu-ma ar arata mai bine grupati). Setupul urmator o sa aiba in componenta si o buturuga, craca sau ceva radacina... si mai putini bolovani.
mirciulik wrote:credeti ca ar rezista roti la acvariu? si cum?

Pai daca rezista la trenuri rezista si la un acvariu 100 %. Ideea e ca nu vad cat de bine ar arata din punct de vedere estetic. Plus de asta suprafata pe care o sa "plimbi" acvariul nu e perfect plana si inevitabil apar vibratii care cadrul metalic fiind rigid o sa le trimita si in sticla acvariului ceea ce ar putea duce la fisuri in timp sau chiar imediat. (motivul pt care masinile si nu numai, au amortizoare, arcuri si o groaza de bucsaraie de cauciuc )
Se poate stai linistit. . Pune cateva poze cu standul, poate vei primi ceva sugestii sau idei.
Multumesc tuturor pentru aprecieri. Nu stiam ca am simtul estetic asa dezvoltat.. dar daca voi ziceti...
Elodeea stiu ca nu preea are ce cauta in decorul asta, dar am cumparat-o chiar pe motivul ca are un ritm accelerat de crestere si ma va ajuta la prevenirea aparitiei algelor. Dupa o perioada o sa o schimb cu ceva planta mai sofisticata. Pana atunci sper sa reusesc sa mai achizitionez ce mai am nevoie pt instalatia de CO2. Deocamdata am doar butelia.

Referitor la Cabomba, stiu ca am cam exagerat cu ea si ca este o planta banala, dar de cand am prins microbul acvaristicii m-a fascinat forma ei si mi-am dorit foarte mult sa o am in acvariu, chiar daca e o planta intalnita pe toate gardurile.

O sa fac si o modificare la capac, ca sa pot ridica teava de evacuare a filtrului pana la luciul apei, astfel ca va fi mult mai putin vizibila. Acuma sare repede in ochi din cauza ca e inclinata...
Nu inteleg dece te-ai complicat cu profile din cornier... De exemplu standul pe care sta acvariul meu e din simplu pal de 18 mm, cu spatele plin, facut in totalitate de mine. Ca si tine am avut unele dubii in privinta rezistentei. Acuma, dupa ce am pus acvariul pe el (cu tot cu pietroaie, nisip, apa, capac cred ca are vreo 350 kg) mi-am dat seama ca e foarte rezistent. Am tras de el, m-am impins in el... nici vorba macar sa schiteze un gest.. parca e din beton... . Toata ideea e sa stii sa te folosesti de rezistenta palului si atunci nu ai probleme.

PS: Sa nu o iei in nume de rau... am dat doar un exemplu... poate te ajuta cu ceva.
Ca o idee: o solutie cat de cat acceptata mai ieftina si cu rezultate acceptabile, ar fi montarea catorva coolere de carcasa de calculator in capacul acvariului. Cauta dupa ele pe forum si o sa gasesti sigur mai multe detalii.
Radu_9_4 wrote:deci sa inteleg ca acvariul este supraaglomerat?

Intr-un cuvant: DA. In plus nici speciile nu sunt compatibile. Dar daca urmezi sfaturl lui andras, totul o sa fie OK.
PS: Stai linistit ca aproape toti am inceput asa. Cel mai important este sa invatam din greseli si sa nu le repetam.
In primul rand imi cer mii de scuze ca am intarziat cu pozele. Am facut o groaza de poze, pana am citit pe forum ca este de evitat sa se faca poze ziua datorita reflexiilor nedorite care apar din sticla acvariului. M-am chinuit o gramada si noaptea pana sa imi sau seama ca reflexiile tot apar din cauza ca inca nu am acoperit acvariul cu nimic si lumina de la neoane se raspandeste in voie in camera astfel incat chiar si naptea aveam reflexii nedorite. (zilele astea o sa il acopar cu lambriu de pvc). Pana la urma postez cateva poze asa cum sunt, cu mentiunea ca se poate si mai bine.

AICI sunt cateva poze cu acvariul, amplasarea neoanelor, instalatia moonlight si "departamentul tehnic" de la "subsolul acvariului" . Asa cum am zis si mai sus in zilele urmatoare o sa finalizez capacul astfel ca nu o sa se mai raspandeasca lumina de la neoane in camera si o sa iasa si pozele mai clar (sper )

Mai mentionez ca in spatele tufei de Ludwigia repens, in partea dreapta, chiar daca nu se vad in poze am plantat vreo 12 fire de Elodeea de aproximativ 10 cm. Le-am taiat si am plantat doar varfurile care erau de un verde crud, restul nu au aratat prea bine... Probabil nu le-a convenit ca au stat o saptamana si ceva intr-un acvariu fara lumina si fara substrat...

In rest.. ce sa mai zic.. astept critici si sugestii si nu in ultimul rand vreau sa ii multumesc inca o data domnului andras care m-a ajutat cu firele de Ludwigia repens, Hygrophila Polysperma si Jawamoss-ul, care abia astept sa isi revina in urma schimbarii bruste a duritatii apei.

PS: Am si o intrebare : instalatia moonlight poate sa functioneze pe toata durata noptii sau 1-2 ore dupa ce s-au stins tuburile de neon si 1-2 ore inainte de a se aprinde? Daca conteaza cu ceva instalatia e formata dintr-un simplu led albastru si un incarcator de telefon pe post de sursa de alimentare (design propriu... ).
Tocmai de asta l-am trimis catre linkurile respective, deoarece este explicat in detaliu tot ce tine de chestia cu otrava, pesti care mor dupa 2-3 zile, etc... Mai mult decat am putea noi explica scriind si 3 pagini.
Referitor la pesti si eu m-am gandit ca ar putea fi molly. Dar la fel de bine ar putea fi 2 carasi negri si mititei.... care dupa ce cresc...

Oricum hot daca ai dificultati in a afla ce specie sunt, pune pe forum doua poze cu "inculpatii" si sigur se rezolva problema.

PS: Asa cum a zis si Baldur, bietii pestisori nu o sa aiba mari sanse de supravietuire daca acvariul nu a fost in prealabil ciclat si apa pusa in el fara sa fie macar declorinata...
Uite aici ai o lista cu aproximativ toate speciile de pesti. Uita-te peste toate si sigur o sa ii gasesti si pe ai tai. Sau pune cateva poze cu ei si atunci o sa iti spuna cineva sigur ce specie sunt.

Forum Index » Profile for m_3 » Messages posted by m_3
Go to: