| Message |
|
|
koala wrote:Gradina, verdeata, copaci, animale... plm, misto de tot!
Imi place sa mananc in gradina masa de pranz, dar de o saptamana de cand m-am intors din Tara Galilor ploua in continuu, azi a plouat pana cand au dat pe afara canalizarile.
Am profitat de soarele de dupa masa dupa o dimineata cu ploaie de vara non-stop.
De asta plantele arata atat de fericite.
Am uitat sa mentionez materialul din care e facut pondul: un cos de rufe de plastic, ingropat in pamant aproape complet (are cam 10 cm deasupra pamantului, dar e mascat cu plante). De aici low tech.
Anul trecut am luat cativa pui de pestisori din tavile de plante subacvatice de pond de la Windsor, dar nu mi-am batut capul cu ei, stiu ca au crescut peste vara, dar n-am stat sa ii vanez in toamna. M-as mira sa mai fie ceva. Oricum, nuferii o duc bine, iar alge nu am.
|
 |
|
|
|
Fratilor, voi va mai aduceti aminte de Matrix? Eu cand am iesit de la cinema credeam ca pot trece strada direct prin masini. Si eram cred ca anul doi la facultate, nu un pustan ca Blue.
|
 |
|
|
petre florentin wrote:Sal,chiar daca nu este treaba mea,consider ca nu este corect pt membrii acestui forum sa pui acel pret.Asa pt tine un litru de matrix vrac coata 45 ron,spor la vanzare.
Draga Petre, te-ai confuzat.
Omul vinde 5 cinci litri de matrix. 5x45 ron face 225 ron nou. El il da cu 80 ron.
Ce nu e corect?
|
 |
|
|
|
Am citit postul de la Bursa marina.
Cand te decizi sa mai incerci o data marine, sunt dispus sa te ajut cu sfaturi ca sa obtii ce doresti cu investitie minima.
Succes!
|
 |
|
|
|
Daca nu le vrea nimeni, le iau eu la sfarsitul lunii. Am calculat si e cam £50.
Pot plati cu PayPal, poate si transfer bancar. Deschis si la alte variante.
Pot sa le ridic in Iulie 2016 sau daca ai nevoie de spatiu, le poti trimite la Galati la parintii mei.
|
 |
|
|
|
Pe lac avem sturzi, lebede, berze, gaste (Canadian Goose), rate (mallard, nu avem mandarine, dar pe lacurile foarte mari din zona sunt si din acestea). Cand era mica, Noemi le zicea rate portocale.
|
 |
|
|
ocean wrote:Placut, verdeata multa
Am o padure in spatele gradinii, cu lac cu insulita si izvor care trece la 3-4 m de gardul meu si se varsa in lac. Toata zona unde stau e codru cu padure mixta (foioase, conifere), iar in parcurile din apropiere (Langley, Black Park) exista si copaci exotici enormi adusi in perioada colonialista.
Inutil sa zic ca zona colcaie de caprioare, iepuri, vulpi etc.
|
 |
|
|
|
Poze cu pondul:
|
 |
|
|
|
Poze cu pondul si imprejurimile:
|
 |
|
|
|
Am decis sa ma laud cu pondul din gradina mea.
Nu cred ca v-am spus de el, in principal pentru ca nu e al meu, nu am avut nicio contributie si nici nu intentionez pe viitor.
Pondul cat si gradina sunt ingrijite de sotia mea. Atat timp cat ea ma lasa sa-mi vad in pace de acvariile mele si nu se baga, o las si eu pe ea sa-si vada de plante si mai ales nu ma bag.
O mai ajut ocazional cu caratul unui sac de compost.
Singura mea contributie e plantarea unui brad/pin de Craciunul anului 2009, cand ne-am mutat in casa actuala.
Volum: vreo 50L.
Filtrare: la picatura (la noi picura des din cer, desi in cantitati modeste).
Oxigenare: de la vant.
Plante: nuferi.
Animale: diverse larve (nu avem tantari).
Fertilizare: stickuri cu eliberare graduala in functie de temperatura.
Poze cu gradina:
|
 |
|
|
|
Blue e tanar, se plictiseste / razgandeste repede si abandoneaza proiectele incepute fara prea multe ezitari.
|
 |
|
|
luase-ra - bila neagra
pune-i intr-un i-ai - trei bile albe
Sa pastreze pe Dory - inca o bila neagra.
Ai o bila alba de la mine, Blue.
LE: acum vazui si tinei - bila neagra.
Asa ca retrag bila alba, raman
|
 |
|
|
|
[i]Am cumparat nisip , 12 kg life rock , si apa sarata , pentru inceput mi sa spus de la petshop sa las apa sa circule timp de 1-2 saptamani apoi sa merg cu o monstra de apa ca sa o testeze iei si sa imi zica ce si cum sa fac apoi .daca apa este ok iei imi ziceau ca sa pun un pestisor apoi sa astept 5 saptamani pana cand incep sa mai aduag alti pesti .
Intrebarile mele pentru inceput sunt .
1) Cati pestisori mici asi putea baga in acest acvariu ?
2) Ce pestisori imi recomandati pentru acest acvariu ?
3) Care sa fie primul pestisor introdus in acvariu ?
[/i]
Ce s-a intamplat cu planul initial?
Cine te-a sfatuit ca e ok sa bagi deja nevertebrate si pesti si cine ti-a zis ca e ok sa pui un tang in acest acvariu? Poti numi magazinele de la care ai cumparat initial si cele de unde ai cumparat pestii?
Cum au fost testele initiale de la magazin? Intreb pentru ca de NH3 si NO2 nu dispar decat dupa vreo 6-8 saptamani intr-un setup ca al tau.
|
 |
|
|
|
Regal tang = no no no NO. Are nevoie de 500L +.
Yellow tang = no no no NO. Are si el nevoie de vreo 400L +.
Tine-i in acvariu si iti vor muri toti pestii de stress.
Daca acvariul tau nu este ciclat, unde iti tii pestii, crevetii si melcii?
Sfat prietenesc: du pestii inapoi la magazin. E mai urgent decat sa iei skimmerul.
Singura exceptie la sfatul de mai sus: daca ii ai intr-un bazin de carantina si stii cum sa mentii apa la o calitate acceptabila, dar ma indoiesc ca stii ce faci si ma tem ca sunt direct in display.
|
 |
|
|
Am retinut.
Blue14 wrote:Parerea mea pe care mi-am insusit-o de la tatal meu este ca un pond trebuie sa fie cat mai adanc, astfel iarna nu o sa inghete si pe fund apa......problema hranitului se poate rezolva si prin folosirea unui incalzitor de pond nu foarte mare care sa nu lase gheata sa se formeze in acel loc si in acel loc sa fie hraniti pestii....
De exemplu pond-ul meu are 3 metri jumate adancime si e facut in felul urmator: beton, bitum flex, diverse materiale izolante, piatra naturala......din pacate imi propusesem sa ii fac sistem de filtrare in vara asta dar nu am avut timp, sper la prima vara sa il golesc si sa ii fac un sistem de filtrare.....
E ceva de lucru la mine avand in vedere ca de 16 ani de cand l-a facut tata nu a fost curatat......
Te-as sfatui daca il golesti si iti permiti sa il izolezi cu beton si ce mai trebuie ca sa aiba durata mai mare de viata si sa fi sigur ca nu mai ai probleme.....,
Succes!
Tocmai mi-am adus aminte de modalitatea de depozitare a vinului la basarabeni.
In beci se sapa o groapa ca un ulcior, cu o gura de vreo 80 cm. Groapa se duce in jos vreo 5 metri sub nivelul beciului. Apoi groapa se cimentuieste si acopera cu vata de sticla. E nevoie de un meserias basarabean pentru treaba asta, romanii nu stiu secretul de constructie.
Apoi se lasa la uscat, se face proba cu apa. Daca tine, se poate umple cu vin.
Vinul se poate scoate cu galeata, cu sticla etc, dar trebuie sa ai grija sa nu cazi in ulcior, ca nu mai iesi (treaz).
Tata si-a facut asa ceva in beciul garajului. Avea pompa care ii aducea vinul in cana sus in garaj. Garajul era construit pe sit arheologic neexplorat din lipsa de fonduri, ca atare, cand l-a desfiintat, a umplut groapa si beciul cu pamant. Sper ca nu or sa existe fonduri prea curand pentru lucrari arheologice la Iasi, altfel vor descoperi istoricii romani cum isi tineau dacii vinul in ulcioare de doua tone 
|
 |
|
|
|
Avand in vedere tendintele bahice si excesele culinare are unor membri care imi sunt exceptional de dragi, am decis sa deschid un topic educational despre accidentul vascular cerebral. Sper sa fac asta in cat mai scurt timp.
Voi raspunde la intrebari pentru cei interesati, pentru cei care au avut un stroke sau pntru cei care au apropiati cu stroke.
Sper sa fie primita bine aceasta initiativa.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Si sfarsesti cu o piscina de trei metri in care nici nu-ti mai vezi pestii si unde daca ai o scurgere, scoti zeci de Kg de pietroaie... naturale.
Blue, ai grija s-o acoperi, cade doamne fereste cineva in ea.
|
 |
|
|
|
Daca as avea eu un acvariu 80x35x40cm:
- dimensiunile sunt naspa. Acvariile marine arata mai bine si sunt mai sanatoase daca au suprafata mare, deci 80x40x35 cm era mai ok
- as lipi piatra cu epoxi si as ridica-o pe picioare ca sa am nisip liber mai mult si suprafata pietrwi expusa mai tare la curenti. Piatra vie (liverock) nu functioneaza daca apa nu se misca in permanenta pe langa ea.
- deci as pune cel putin doua pompe de apa, in capete opuse sau pe peretele din spate spre capete opuse. Pot sa mearga si alternativ, dar e important sa ai curenti variabili, altfel iti cresc coralii precum copacii de pe dealurile expuse constant la vant unidirectional
- vei pune corali, nu obiecta
- pesti nano cauta in sectiunea SaltWater la LiveAquaria. Un starter perfect e o pereche de clowni comuni (Amphiprion ocellaris) sau clowni ocellaris. Alegi doi mici si o sa ai o pereche. Daca ai de unde alege, ia cele mai jucause si aventuroase specimene. Apoi tine minte: alti pesti marini se pun cate un exemplar, daca pui mai multi, majoritatea vor muri si daca ai noroc ramai doar cu unul. Amblyeleotris x1, Ecsenius x1 ar completa lista mea de pesti.
- as mai adauga un melc turbo mexican, un pistol shrimp Alpheus, 10 sexy shrimp (Thor amboinensis) si doi creveti curatatori (Lysmata amboinensis)
- cand vei vedea pe piatra primele vietati, nu te bucura, sunt Aiptasia. Omoar-o inainte sa inceapa sa se inmulteasca.
-filtrare: as gauri acvariul si mi-as face sump. Cauta ce e Bean animal. Cauta marine sump.
- in sump mi-as pune skimmer si un reactor la picatura
- daca nu pot gauri, as pune un Deltec MCE600 second hand in care as pune un saculet de RowaPhos (e skimmer de proteine cu un sertar pentru medii filtrare, se pune hang on back, adica pe peretele din spate direct
Mi-as mai lua o cana cu care sa compketez apa evaporata zilnic sau si mai bine o instalatie automata ca sa faca asta pentru mine ( se cheama ATO - auto top off).
Succes si nu ezita sa intrebi. Vei iesi mai ieftin. Promit.
|
 |
|
|
|
Piatra e ok.
Cumpara teste Salifert.
Completeaza evaporarea cu apa de osmoza, nu cu apa sarata (sarea nu se evapora).
Pune pompa sa bata inspre suprafata apei. Va creste procentul de aer dizolvat in apa (si implicit de oxigen).
Pune returul canistrei sa cascadeze daca se poate (tot pentru oxigenare).
Reiterez importanta curatarii dese a canistrei. In perioada de ciclare las-o insa, ca acum asta incerci, sa creezi nitrati.
Nu adauga niciun peste fara sa intrebi aici. E incurajator ca un magazin iti testeaza apa, dar totusi e important sa intelegi "de ce", nu "cand". Daca stii de ce, alegi tu cand.
Cand ai testele, posteaza aici valorile NH3, NO2 si NO3. Nu as lua test de fosfati PO4, e mai ieftin sa iei direct materialul de pus in filtru care ii absoarbe (antiphos, rowaphos etc.).
Daca tot mergi pe canistra la filtrare, considera o a doua pe post de reactor la picatura, umpluta cu denitrate. Asa rezolvi si problema nitratilor. Nu ma intreba cum se face, dar sunt sigur ca te pot lamuri ceilalti colegi.
Considera un skimmer de proteine. Cel mai ieftin e cu piatra de aer din lemn. Piatra se schimba la 2-3 luni. Daca vrei unul cu Venturi, Tunze face cateva care vor realiza si skimmarea de suprafata (Tunze 9001, Tunze 9004) sau modelul clasic 9002 (nu se mai produce, nu face skimmare de suprafata dar are un profil redus si poate fi discret chiar si in display.
Dupa ce citesti bine acest post, treci la postul urmator. Apoi revino la acesta pana retii tot.
|
 |
|
|