M-am tinut de rutina saptamanala (curatat geamul, schimbat 10L de apa adusa la temperatura acvariului, schimbat carbonul activ, clatit saculetul de BioNitratEx).
Am avut grija sa completez apa evaporata de doua ori pe zi si hranesc o jumatate de cub de frozen mysis dimineata si o jumatate seara.
ionionut wrote: Daca ,,lumina rosie favorizeaza algele nedorite’’, in egala masura favorizeaza si zooxanthelae-le, si macroalgele verzi sau rosii, si papadia sau gutuiul, fiindca fotosinteza ca proces nu difera de la o specie la alta.
Alpheus randalli nu e o optiune potrivita pentru acest goby.
Interesanta informatia cu Puelaris, am fost convins ca Puelaris ar manca mai degraba un pistol shrimp decat sa aiba grija de el (nu am vazut niciodata o pereche Puelaris- Alpheus).
Crevetele galben e Alpheus ochrostriatus, eu am unul in AN40 si o pereche in Noemi's Reef. Foarte rezistenti, sunt printre cele mai longevive animale din acvariile mele.
Alternativa e un Alpheua bellulus, tiger pistol shrimp. Ia-l de mic si creste-ti-l singur la dimensiuni de adult.
Nu stiu daca ai vazut obsesia mea pentru perechi. Eu am avut o pereche de Amblyeleotris wheeleri in Noemi's Pico Reef cu o pereche de Alpheus bellulus (vezi aici).
Din experienta as zice ca gobyul tau e o fetita, merita sa incerci sa adaugi un baietel pe viitor.
Evident, Fungia mea s-a mutat pentru a nu mai fi in contact permanent cu Zoanthus, lasand la vedere bucatica de PVC pe care o folosesc drept suport si referinta a cat va creste acest coral.
Iar pe PVC se vede un punct negru. Idei?
AC20 este silentios, la modul ca poti dormi cu acvariul la cap.
Te poti astepta sa fie mai zgomotos la inceput, dar dupa o vreme nu se mai aude de loc (nu cred ca e biofilmul, pentru ca dupa o curatire cu otet si apoi cu inalbitor nu a redevenit zgomotos).
Marele dezavantaj daca il folosesti cu buretele de prefiltrare este ca nu face filtrare mecanica pentru particule mari.
Mai exista un burete alb care se poate pune primul in tray. Eu il folosesc cu vata sintetica doar la schimburile de apa, cand scot buretele (il spal cu apa fierbinte) si mediile de filtrare (le spal cu apa veche de depuneri mecanice). Astfel scot impuritatile mai mari, gen algele curatate de pe pereti, mizerie din nisip si depunerile de pe pietre.
Iti raspund in cunostinta de cauza. Am pe fiecare acvariu marin cate un AC20.
Hagen AquaClear AC20 vine pe Fluval Edge 23 si 46L.
Are un sistem tray, in care apa circula de jos in sus prin medii.
Daca se colmateaza un mediu, are sistem de by-pass. Ideea e ca nu iti va da apa pe afara.
Exista burete de pre-filtrare care se pune pe intake (elimini nevoia de perlon). Daca acest burete se colmateaza, filtrul va recircula apa existenta prin medii (circuit inchis), ceea ce inseamna ca mediile nu se vor decicla. Are debitul reglabil.
Ai nevoie de 10 cm in spatele acvariului si tolereaza pana la vreo 15 mm grosime la sticla.
Din cate stiu, variantele mai mari (AC30, AC50, AC70, AC100 etc) sunt facute pentru piata din SUA, cu pompe de 110V.
Stiu sigur ca pompa de la AC50 e identica cu cea de la AC20, folosind insa un rotor care produce un debit dublu.
Fiind facute in Hong Kong, unde folosesc 230V, nu m-ar mora daca exista si variante compatibile cu prizele noastre, fara invertor de tensiune. Eu in UK n-am gasit.