Sa luam cazul coralilor inalbiti (bleached) care si-au pierdut zooxanthelae si apoi isi revin. Ei cum isi recupereaza culoarea si algele fotosintetice?
Momentan eu am doi LPS Heteropsammia cochlea sanatosi si am cumparat un al treilea care a suferit probabil sub lumina prea puternica. Dupa o saptamana se hidrateaza foarte bine, are extensie buna a polipilor si prinde mancarea din coloana de apa fara probleme. Fac poze saptamanale cu evolutia acestui coral.
La plante, spectrul albastru si cel rosu favorizeaza cresterea, cu lumina verde neutilizata.
Cred ca si la coralii fotosintetici acelasi spectru e utilizabil, dar lumina rosie favorizeaza si algele nedorite.
Eu am luat piatra dintr-un sistem stabil de la magazin (cu o anemona) si am sarit peste ciclare.
A venit si cu doua ciuperci, doi bumble bee snails si cu doi stomatella.
Dezavantaje: poate veni cu aiptasia, majano, vermetid snails, chisti de ich/marine velvet etc.
Alternativ te chinui cu niste piatra uscata, pe care o ciclezi separat, scoti fosfatii din ea, apoi o populezi incetisor cu vietati.
E o diferenta mare intre Sarcophyton si GSP.
Desi ambii sunt corali moi, Sarcophyton sunt leather corals, pe cand GSP se aseamana mai mult cu gorgonienii.
La Sarcophyton si Sinularia, exista tesut fotosintetic expus chiar si atunci cand polipii sunt retrasi complet. La ambii, polipii pot exprima sau nu tentacule, cu care captureaza probabil zooplancton. Am vazut polipi exprimati doar pe puii de Sarcophyton si in zonele de crestere de la margine, deci presupun ca polipii care nu au inca suficiente zooxanthelae au nevoie de suplimentare cu plancton. Sau poate tin tentacule pentru a captura zooxanthelae din apa. La Sinularia, nu am vazut polipii deschisi de mai bine de un an.
La GSP, gorgonieni, Zoanthus etc., daca polipul nu este deschis, coralul nu are tesut fotosintetic expus si nu face fotosinteza. Polipii de GSP au intotdeauna tentacule, dar nu cred ca le folosesc pentru a captura mancare, ci pentru a mari suprafata fotosintetica fara a mari rezistenta la curentul de apa.
Daca hranesti coralii, sfarsesti prin a le oferi apa cu parametri prosti (nitrati si fosfati mari), ceea ce duce la alge, care omoara LPS daca au zone de schelet descoperit.
In acest acvariu - 23L fara protein skimmer, cu o suprafata pentru schimburi gazoase, cu o cantitate redusa de filtrare biologica, cu singura modalitate de export a nutrientilor schimburile de apa saptamanale, hranirea coralilor ar avea consecinte dezastruoase.
Daca nu ai corali non-fotosintetici, dar ai pesti, simpla hranire a pestilor va produce suficienta mancare pentru corali.
Eu hranesc pellete o data pe zi si o jumatate de cub de enriched frozen mysis pe zi. As zice ca atat Fungia, cat si Heteropsammia (singurii LPS din acest acvariu) reusesc sa captureze majoritatea mancarii neconsumata de pesti.
Filmuletul l-am facut pentru ca am observat cat de repede inghite mancarea pe care o prinde si m-am gandit ca e interesant. Am mai observat si ca extensia maxima a polipilor se intampla dimineata devreme si noaptea tarziu. La lumina puternica isi tine polipii retrasi.
Cred ca BunicuW intreba acum ceva timp daca Reefer are frame metalic, intrucat ii era teama de dezintegrare la cutremur. Din pacate nu are, dar cred ca e suficient de robust. Apa insa va sari din acvariu la cutremur.
Dupa o perioada de renovari si regandire de strategie, sunt iar multumit de cum arata acest acvariu.
Singura problema e ca am piatra si echipamentul pentru un 150-200L (am scos parte din piatra si o tin in viata cu doua pompe intr-un recipient de plastic).
Ma mananca sa upgradez acest acvariu la un AquaNano100 de 130L. As lua piatra pe sus si as muta-o fara schimbari semnificative la aquascape. Astept momentul propice.
Poze cu 72W Cree 50:50.
Pozele cu Sarcophyton: am doi - trei pui rezultati din inmugurire la baza piciorului ciupercii mama.
Azi am schimbat apa pentru prima data de la venirea din concediu (deci de pe 13/02/2016).
Am gasit si niste pesti de suflet la pret de chilipir. Incep sa revad acest acvariu populat cu LPS asa cum era pe vremuri.
Sase Apogon parvulus sanatosi la £22.
Gobyul: Amblyeleotris diagonalis pe care l-am crescut dintr-o schita transparenta de peste mai bine de un an (vezi Noemi's pico jurnal). Acum e un peste frumos, care nu se lasa intimidat de nimeni in acvariu (daca e atacat musca scurt, fara sa se treaca prin preludii de lupta si display de aripioare).
Pai clownii sunt inca foarte mici, femela mai are pana la 2 cm cu tot cu coada. Stonogobiops sunt pesti mici si firavi.
Deci deocamdata nu e suprapopulat.
Blue14 wrote:Imi place noua funghie!
Si mie. £55. Americanii ii spun Sunset Fungia (desi se pare ca e Cycloseris). In trecut nu prea am avut noroc cu Fungia/plate coral. Acum simt ca va merge bine (lumina are, flow are, salinitatea e ok, iar schimburile de apa saptamanale sunt suficient de consistente pentru a mentine Alk, Mg si Ca in limite normale).
Acvariul a trecut cu succes testul concediului, rezistand o saptamana fara evenimente adverse.
Livestock ul s-a mai echilibrat:
- pereche Amphiprion ocellaris var Darwin
- femela Stonogobiops yasha
- mascul Stonogobiops dracula
- un minuscul pistol shrimp Alpheus randalli
- sapte creveti Thor amboinensis (doi masculi, cinci femele)
- doi LPS Heteropsammia cochlea cu viermii lor comensali (peanut worms)
- trei fragi de gorgonian fotosintetic
- doua Ricordea yuma verzi
- cativa fragi de Zoanthus
Am indepartat perechea de Stonogobiops nematodes (erau prea agresivi), exemplarul mai mare de Stonogobiops dracula (agresiune cu partenerul, probabil ambii masculi), RBTA, iar masculul de Stonogobiops yasha a sarit singur (poate conflict cu Stonogobiops dracula? ).
Weekendul acesta am adaugat inca un Heteropsammia cochlea pe care l-am luat cu probleme de la magazin (expansiune slaba a polipilor, lipsa fluorescentei verzi pe polip viermele e inactiv), in speranta ca isi va reveni la mine (banuiesc ca e un retur de la un client care nu a stiut sa-l tina fericit). Plus o fungia/cycloseris portocalie cu polipi galbeni vierzui.
E greu sa tii scoici in acvariu pentru ca:
- isi filtreaza mancarea din coloana de apa (vorbim de cantitati mari de mancare)
- au totusi nevoie de apa relativ curata
Eu am avut o scoica Lima scabra si a supravietuit vreo 8 luni.
Daca vrei sa tii scoici, fa-ti un marin mic (gen 60x40x30 cm) si populeaza-l cu scoici Tridacna. Tot ce-ti va trebui e apa sarata, apa de osmoza, un filtru hang on, 8kg de nisip de aragonit si o lampa LED puternica (orice intre 36 si 120W LED Cree de 3W e ok functie de specia de Tridacna).
Eu visez inca la un Reefer 450 (am facut un topic in care am facut planificarea, de la echipament la live stock, daca ai nevoie de o sursa de inspiratie, cauti idei etc.