[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122

Nu stiu exact cu ce vine acvariul, dar 60L e un start bun.
Ideal il gauresti, atasezi un Bean Animal si faci rost de un sump.

Acorda atentie urmatoarelor (in ordinea importantei):
- incalzitor
- apa de osmoza si sare (mergi pe red sea coral pro si il duci din schimburi de apa)
- circulatie (ia 1-2 × RW4 sau daca ai posibilitatea un MP10). Koralia sunt proaste, crapa plasticul de pe ele, se colmateaza usor
- piatra vie, nisip uscat
- daca vrei skimmer, Tunze 9002 are profil ingust (nu se mai fabrica, trebuie sa gasesti unul second hand). Daca nu gauresti acvariul, alta optiune este un Deltec MCE600, care iti ofera si un litru pentru medii de filtrare (RowaPhos, Antiphos ar fi solutia la fosfati mari, biopellets , BioNitratEx ca sa controlezi nitratii)

Apoi, gandeste-te bine ce pesti vrei. 60L iti ofera spatiu de cazare pentru 3-4 pesti (eu am doi clown, un goby si un filefish / doi clowni, un goby, un blenny si cinci Apogon parvulus / trei goby si un filefish / doi clowni, doi goby in cele patru acvarii nano).
Am uitat sa adauga ca programarea se face pe un PC cu Windows, prin cablu USB de imprimanta. Exista si optiune de simulare a programelor (timp real, 2x, 4x etc.).

La mine arata acvariul asa cand aveam neoanele pentru tropicale.

De principiu, daca toti coralii arata maro si nu vezi fluorescenta, inseamna ca nu ai suficient albastru in lumini.
adrianyva wrote:Cateva poze..zooasi nu prea imi place cum arata...nu le convine ceva la mine!

adrianyva wrote:Da se poate sa fi murit din cauza aclimatizarii sau a stat prea mult in punga pana a ajuns la mine....ramane o enigma
Nu am lumina 3500K , nu stiu unde ai vazut
La inceput am avut 2 Neoane T5 de 12.000K si acuma am modificat cu unul de 12.000K si unul blue actinic!
Zoa o duc foarte bine la mine, nu am de ce sa ma plang!

Eu zic ca din poze temperatura luminii e cam 3500K.

Exemplific:

Si stai linistit ca nu o sa omori mai multi pesti decat am omorat eu. Sau Koala. Ideea e sa te opresti la un moment dat sa mai faci greseli. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.
Am uitat sa adaug ca dupa ce pui pestele in acvariu:
- tii luminile stinse pentru restul zilei
- nu hranesti acvariul
- inchizi pompele initial, poate reduci din circulatie daca ai mai mult de o pompa
- lasi pestele in pace sa-si gaseasca locul. Daca este hartuit, incerci sa-l izolezi intr-un breeding box pana se obisnuieste gasca cu el.
Asta-i viata, esti in faza in care omori pesti.

Cand o sa te usture la buzunar sau la constiinta o sa faci lucrurile cum trebuie si o sa omori mai putini.

Daca vrei raspunsuri la intrebarea: de ce?, vezi aici:
- n-ai pregatit acvariul inainte sa introduci pestele. Ideal faci un schimb de apa inainte sa introduci pestele.
- observi pestele in acvariu inainte sa-l cumperi. Trebuie sa fie perfect aclimatizat la acvariul vanzatorului, sa manance mancarea oferita, sa fie activ si curios in acvariul vanzatorului, sa nu aiba semne pe corp si sa nu aiba abdomenul scobit.
- aclimatizare la picatura, 30' min, 45' max. Incepi la picatura, apoi mai repede pana cand egalizezi salinitatea si temperatura (pestele tau pare sa fi suferit un soc termic, urmare a unei diferente mai mari de 2°C intre apa din acvariu si cea din punga de provenienta.
- ideal pui pestele in carantina pentru 6 saptamani, unde il ingrasi, observi, tratezi daca e nevoie etc. Poate avea gris / velvet etc si de asta a murit. Poate ca acum bazinul e infestat. Poate ca infectia a venit cu victimele anterioare.

Legat de lumina, 3500k nu sunt ideali in acvariile cu corali. De asta nu esti multumit de cum arata Zoa.
Controllerul se gaseste pe eBay, sursa Hong Kong sau China.
In plus, am gasit si un fratior mai potent.

koala wrote:Dom' Sef, se vede ceva cyano pe-acolo?

Da, stimabile, am uitat sa-l scot la Photoshop.
Ce vezi e recolta pe saptamana in curs (n-am apucat sa curat nisipul/ scot apa inca). Mai am si pe buretele de prefiltru.
Din pacate, am lasat soarele de dupa masa sa bata in acvariu, de unde si ciano numai la capatul respectiv.

Luminile stau pe la 40% , sunt convins ca sunt suficiente, probabil erau ok si pentru Edge 46L.

Ideea e ca un controller costa £23 si eu il tin in 12V si folosesc doar doua canale (max 4A / canal, total 20A, LEDurile de 3V se tin in max 0.7A, unele se duc pana la 1A cu racire buna, iar cele de 5W pana in maxim 1.5A). Intrebarea e cat de sus se poate merge cu acest controller in termen de numar de LEDuri, Watti totali, etc.

Intreb pentru ca e posibil sa fie solutie pentru lumini LED custom puternice si ieftine, complet controlabile.

Continui cu pozele:

Si controllerul:

Cand am decis sa fac proiectul cu Fluval EDGE 23 reef, am avut nevoie de lumini mai puternice ca sa sustina cresterea coralilor.

Am cumparat niste lumini second hand de pe ebay, in principiu un proiect DIY.

Custom 36W (LEDuri CREE de 3W, sase albe si sase albastre, pe doua canale, controlate de un controller TC420 si racite de un ventilator de 5V de 6 cm - cutia e din aluminiu si tot ansamblul intern este montat pe un radiator de aluminiu - aerul este introdus de sus si evacuat pe laterale).

Luminile sunt alimentate la 12V / 4.5/5/6A (0-6A).

Si poze, ca sunt mai inteligente la inginerie decat mine.

koala wrote:Eu zic sa uiti de treaba cu geamul indoit.

Nu cred ca e din considerente de securitate.
1. Coltul indoit provoaca un efect de lupa, te doare capul cand te uiti in acvariu prin coltul de sticla. Probabil ca poti sa-ti si strici vederea daca te uiti prea mult.
2. Coltul rotunjit se curata mai greu, in final sfarsesti cu coltul acoperit de coralina sau de zgarieturi.
3. (vorbesc din experienta, am la AquaNano40).
4. Sigur se poate face, la AquaNano de 130L are doua colturi rotunjite, fata de 100 cm si laturile de 40cm (total foaie de 180 cm, sticla de 6 mm), facut in China.
5. Probabil ca din doua foi indoite faci un acvariu mult mai rezistent. Apoi o sa te chinui sa faci si un fund pe masura (cu colturi taiate).

Daca vrei ceva deosebit, fa-ti un acvariu cu marginile taiate la 45°, cu siliconul invizibil. Stiu ca rezistenta e mai scazuta, dar daca vrei ceva deosebit...
Ieri 25/03/2015 am zarit un pui de Aiptasia pe fragul mare de Zoa.
Azi cand fac schimbul de apa incep razboiul atomic.
Intentionez sa scot fragul in discutie, sa-i fac un dip in CoralRx Pro pana cand vad Aiptasia plutind in apa de dip. Daca nu reusesc, voi desface polipii de pe frag si fac fragi micuti fara sa mai folosesc piatra din fragul initial.
Din experienta stiu ca la un acvariu de aceste dimensiuni, o invazie de Aiptasia garanteaza esecul pe termen lung.
L-a scazut la £2899. Banuiesc ca nu a gasit amatori cu 3000.
Fain. Ma bate si pe mine gandul la un acvariu de apa dulce, dar mi-e frica sa nu dau in bara.
Acvariul tau ar avea cam 15L.
Se poate face, dar ideal orienteaza-te spre ceva de 20-25L pentru un pico.

Un pico este un acvariu pentru un acvarist experimentat, nu te sfatuiesc sa incepi cu el. Un inceput bun ar fi un 200L plus sump.

Punctual la intrebarea ta, ia-ti un Hagen Fluval AquaClear Mini / AC20 pe care il tii cu:
- burete prefiltru
- saculet de carbon
- saculet antiphos
- eventual BioNitratEx (nu e recomandabil in volum atat de mic, unde controlezi nitratii doar din schimburi de apa)

O alternativa, nu stiu cat de buna, este un filtru hang-on cu skimmer de proteine inclus (AquaOne, BubbleMagus etc.).
Mi-a trecut senzatia de deja-vu. Acest user este troll, nu un incepator nehotarat care are nevoie de ajutor.

Va rog frumos sa va opriti cu explicatul, a primit deja ajutor in cel putin triplu exemplar. Daca ma insel, poate oricand lua forumul la rasfoit, poate citi niste jurnale de acvarii reusite, etc. Explicatiile redundante nu sunt necesare, constructive sau utile.
+2 Blue

Sezi cuminte si lasa acvariul in pace. Nu mai incepe inca unul pana nu trece anul. Altfel toci banii si omori pestii. In plus, lumea o sa inceapa caterinca pe aici si tu nu vei mai primi sfaturi bune pe care sa nu le urmezi.
My two pennies
Nu poti adauga o scoala de Guppy la pleacarea in concediu?
Asa nu mai e nevoie sa-ti faci probleme cu mancarea.
Daca ai sti ce greu e sa te abtii cand te duci la Maidenhead Aquatics Windsor sa nu pleci cu o sacosa plina de Euphyllia din cei la preturi modice - gen 12 lire un hammer cu doua capete.

Dar acum acvariul e plin de softies: are trei coame de GSP fluorescent care arata intr-un mare fel, vreo trei colonii de gorgonieni masive pentru acest acvariu, cativa fragi de gorgonieni mai micuti si puiul de Sarcophyton care a ajuns 30x30 cm, cu multiple pliuri (acvariul este 60x30x30 cm). Mai am o Ricordea florida care in trecut mi-a dat pui, care se tot pregateste de diviziune (10 cm diametru, multiple guri).

Din cei sase Apogon, initial am crezut ca voi pierde doi, dar doar unul a murit. Ieri cred ca l-am omorat pe al doilea cu stressul creat de schimbul de apa (o ulceratie alba pe spate la un peste care e de principiu transparent, cu inot apatic si atipic, mancat fara pofta caracteristica). Se pare ca s-au format doua perechi, ceea ce nu este rau (pentru 22 de lire).

Soarele de dupamasa a intrat in living, ceea ce m-a determinat sa fac o poza lenesa.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: