Bai, nu.l certati, stiti cat de greu e cu nevestele, dar ganditi.va cu mamele, poate chiar i s.a impus sa scape de el...trecand peste asta, va trebui sa nunceasca de doua ori mai mult intr.un acvariu micut care sa arate bine si NU banal, asta ar fi sansa lui de a arata/isi arata lui insusi ca intr.adevar ii place acvaristica. Un acvariu micut va deveni curand neincapator, iar mergand psigologic, in el va creste o dorinta arzatoare pentru a avea PROPRIUL LUI acvariu, din banii lui, etc...lucruri care fac(pe care ? ) un copil sa isi ia un loc de munca sau sa munceasca suplimentar , fiind adolescent doar ca sa aibe (din nou) PROPRIUL lui acvariu, MARE, din banii LUI. Prin urmare eu il sustin. Totusi, trebuie sa intelegem atat el cat cat si noi, ca daca se va lasa, el va pierde, nu noi. Nu toate acvariile sunt frumoase, dar noi le vedem cele mai frumoase (pt ca toata lumea isi iubeste propriul acvariu, chiar si eu chiar daca nu sunt frumoase, eu ma concentrez pe filtrare si pesti, plus ca experimentez mereu). Ardeiutz, va trebui sa te impaci cu gandul ca nu se poate, sa nu tii stres la inima dar sa iti faci ambitia de a face ce scrisei mai sus ca vei face , asa ca..hai sa vedem micutzul
La ramirezi am observat ca tine mult si de provider( de fapt asta e valabil la toti pestii), in felul cum si unde i.a inmultit, cu ce i.a hranit cand au fost mici, etc. Singura mea experienta cu ramirezii a fost cu acvariul din 2015 al lui bunica.miu, unde au stat mai bine de doi ani dupa cum am zis si in alt post, intr.un acvariu in care faceam doar eu schimb de apa 1 data la 6 luni, restul completa bunica.miu ce se evapora( a facut parte din acvaristica veche, unde schimbul de apa era de rau augur, pt ca nu existau materiale filtrante pt stabilizarea coloniilor de bacterii bune, filtrele fiind niste vibratoare la propriu ) si era si varietatea voalata. Vreau sa spun ca ultima data cand i.am vazut, erau niste exemplare superbe,masive datorita suprahranirii(substratul disparuse complet pe sub un covor de melci melanoides tuberculata), algele crescute creasera un biotop fantastic amazonian, debitul filtrului extern fiind aproape inexistent. Lui ii placea, spunea ca asa isi dorea dintotdeauna, un acvariu care sa se autosustina si intretina singur. I.am zis ca treaba asta nu va tine la nesfarsit din cauza saturatiei de bacterii invazive si ca ii vor muri dintr.o data brusc toti. Asa s.a si intamplat, totusi ce vreau sa zic este ca daca ai o ambitie si vrei sa atingi stelele, iti propun in a iti testa limitele acvaristicii prin a achizitiona ramirezi doar de a vedea daca esti in stare -si cat - de ei. Dupa aceea, cu o proprie impresie, vei putea lua si apistograme, practic cu ele mergi la sigur(nu am avut, dar am inteles ca sunt destul de rezistenti). Asta e doar o opinie personala, tu poti face ce vrei, dar daca se va micsora tariful la curentul electric voi mai baga un acvariu si voi incerca personal niste ramirezi sa verific "piata", odata cu trecerea anilor si inmultirea pentru bani a pestilor, se pierde din imunitate si rezistenta( vezi guppy cum inainte traiau si ani in borcane, vezi discusii care inainte traiau cu pompe de aer iar acum daca nu au acvarii sterile cand sunt pui se dau imediat cu burta in sus, etc) .eu sustin alegerea cu ramirezii, doar pt ca vreau sa vad limitele acvaristicii, dar repet , e doar o chestie personala
Fauna: ~20 jandarmi, 1 conconius adaugat doar pt culoare(planul a fost ca bazinul sa fie plin de jandarmi si conconiusul sa adauge dinamicitate prin simpla lui prezenta, fiind singurul rosu), 1 pui 2/3cm raphael catfish invizibil(iese doar noaptea),5 kuhli.1 pui gibbiceps(3cm), mai nou 2 scalari adoptati dintr.un acvariu de 60l, 1 syno nigriventris pui si el.
Plante: anubiasi si ce.or mai fi, sunt acolo sa consume minerale si sa elimine oxigen(nu bagati in seama petele negre de pe anubiasi, am mai eliminat un neon acum 2 zile, era lumina prea puternica).
Substrat: qurt negru combinat cu jbl manado(nu era destul din niciun fel asa ca le am combinat). Videoul acesta il las aici ca sa fie, nu e un acvariu ce vrea sa sparga topuri, ci initial se dorea a fi pt inmultire jandarmi.
Material filtrant: eheim substrat pro si inele ceramice(filtrul este unul extern, am uitat cum se numeste, un chinez de prin 2014/2015)
Infrumusetarea/amenajarea" ca la carte" acvariului va avea loc de indata ce am timp si chef, deocamdata m.am apucat sa restaurez un acvariu al unui coleg ce a avut inundatie, acvariul curgand de la jumate.
asasia wrote:Paradoxx, de negociat negocieze si eu, dar cu vanzatoarea de la florarie...
sa sti ca cei care aduc mobila second, se intampla sa o gaseasca la colt de strada lasata de careva, nu de putine ori am mobilat si echipat case din ce se gaseste lasat de altii, gunoiul unora e aurul celuilalt.
Exemplu: canapele, frigidere, televizoare, mese,scaune, chiar seturi intregi. Liliacu nostru stie ce zic. Insist pe subiectul asta pt ca ei le iau de multe ori la pret de nimic sau chiar pe gratis, ceea ce or sa iti zica multi e:" am ocupat loc in remorca/duba cu asta" asa ca cer mai mult.
asasia wrote:Nu cred ca la 300 lei poti cumpara ceva mai stabil.
Sa moara Veta, de nu am fost in magazin de mobila second hand Germania(mobila de calitate facuta in Germania cu lemn de esenta tare din Romania, caci noi exportam lemn bun si facem pal pentru noi) si am luat o masa ce era 500lei si am targuit-o la 350. are blat de ceramica, rama de lemn, suporti picioare intarite/ranforsate?? de lemn si rotite cu manivela pentru ridicare/coborare. am lasat-o jos de tot pentru ca e acvariul al mare pe ea. Daca ai rabdare si cauti prin magazine si te targuiesti la sange ca tiganu', poti face rost de ceva la 300 lei. eu personal i piss pe ce ofera eheim referitor la standuri, mai mare economie la lemn nu am vazut decat la scobitori si chibrite de proasta calitate
Bayek wrote:Corect si asta, au si ungurii o vorba, “ If something seems too good to be true, it probably is not”.
In Romania, exista ceva echivalent: mai dal' in mor*ii masii, ca nu are cum'
colegul thereau e multumit de el, dar oare filtrul da randamentul respectiv sau schimburile de apa ale colegului ? ^^ pur si simplu sunt extrem de sceptic cu privire la filtruletele astea
Singurii pesti asemanatori ce imi plac mai mult ca acestia sunt Filigera. Red nose tetra totusi, au ceva doar al lor.Chiar nu sunt pretentiosi,dar probabil fiind foarte mici, frigul nu i.a omorat atunci ci au ramas sechelizati,astfel ca...mult succes cu achizitia viitoare
Pai asa inoata ^^ era sub o frunza cand l.am zarit in petshop, iar acum de cand e la mine, sta numai sub buretelul ala, cu burtica in sus. Nu l.am vazut innotand, inca se acomodeaza.
Multumesc, flo. Intr.adevar sunt niste manacapuru redback crescuti in acvariu mic, i.am pus ulterior in acvariul cel mare insa am vazut diferenta de marime dintre ei si oscar si ca sa nu stau stresat ca ii haleste, i.am pus in acvariul de 100 pana se mai dezvolta( sper sa o mai faca, par a avea sub 1 an). Din pacate,masculul are la buza de jos o mica rana exact in varful botului, sper sa nu faca fungi, inca nu bag medicamente in el, ci un schimb de apa.
Acel syno este intr.adevar nigriventris, dar mult prea mic si dand din aripioare, nu se poate focaliza pe el. Sta mereu sub acel burete, asa l.am gasit si in petshop, sub o frunza.
Si ca o completare: esti multumit pt ce de fapt ,? Pt claritatea apei, pt eliminarea de nitriti, sau in general reclama este chiar reala la tot ceea ce zice ?
chiar !!!! am vrut de cand a aparut sa imi iau dar nu mi-a inspirat incredere reclama ce imi baga super super mult acest filtru pe gat, cel mai bun , extraordinar, etc
In petshopul din Deva, aduc si la comanda, au un provider serios, lantul este ZooCenter. Am mai avut un astfel de syno, mi.a crescut maricel, se fac ca niste tanculeti in miniatura ^^
P.s.: Poate fi un syno ornatipinnis, din asta am avut, e prea mic sa imi dau seama dar era dat ca nigriventris.
Bin inteles, ca prin plimbarea mea ocazionala prin petshop( daca ocazional inseamna de 5 ori pe saptamana ) imi gasii specia mea de sanitar preferat (synodontis nigrivensis) si fiind cu nevasta.mea, ma apucai sa ii explic cat de tare iubesc eu pestii astia si cum mi l.a omorat soacra.mea pe ultimul cand a scos incalzitoru sa isi bage fieru de calcat iar apoi a uitat sa mai bage inapoi ce a scos. Un barbat cu o fetita, auzindu.ma ca vbesc de pesti, ma intreaba daca am cumva scalari, pt ca el are de donat 2(am vazut anuntul si pe fb, dar nu eram interesat de scalari) si cum bineinteles ca eu sunt adeptul salvarilor de pesti si nu numai, hotarai sa mergem impreuna sa adoptam scalarii (pe motiv ca lu nevasta.mea ii placeau demult scalarii si acum sunt ai ei....cica...)asa ca veniram acasa cu o pereche de scalari formata si un mic syno. Sa imi spuneti va rog daca sunt red back sau ce increngatura, caci nu ma pricep.