Message |
|
Am revenit. Nu mai sunt tocmai un inceptator si trebuie sa multumesc celor care m-au ajutat.
Asta e acvariul pe care l-am inbunatatit incet incet:
http://www.youtube.com/watch?v=yKQurBlEA7o
Carasul, o femela de guppy, una de xipho si 2 moly sunt pestii pe care i-am cumparat in prima zi. Intre timp si puii au crescut. Acum controlez nivelul populatiei prin punerea unui stuf unde sa se ascunda puii sau prin scoaterea lui, daca populatia nu trebuie sa mai creasca.
Cred ca a mers totul bine din moment ce inca am pestii pe care i-am cumparat prima oara.
Ma lovesc acum de o mica problema. Am luat un rechinas, si anume acesta: http://www.youtube.com/watch?v=BhGBpiw4t-o si constat ca e incapabil sa manance. Il am de o saptamana. Desi se tot plimba rapid de colo-colo, nu se uita niciodata nici pe jos, nici pe sus, unde e de obicei mancarea. Chiar daca e in cadere, nu il intereseaza. Mi-e frica sa nu moara de foame. L-am pus in acvariul cu pui in speranta ca poate mananca macar pui, dar nici nu-i baga in seama. La cum arata si cum se misca, pare un pradator, dar la ce comportament de looser are... nu stiu ce sa ma fac cu el.
|
 |
|
nu mai am demult probleme cu apa tulbure, totul e ok acum. am facut chiar si sistem de racire pt zilele calduroase. Pestii nu sunt multi deloc, am mai spus intr-un post ca am lasat doar un caras si 2 sanitari in acvariul mic, iar in acvariul mare (aprox 130 l utili) am 2 xifo, 4 molly, 6 guppy si 3 neoni. Tot aici am amenajat un desis intr-un colt, sus, unde se aduna puii, azi dimineatza am vazut ca au mai aparut, sunt vreo 50 de pui mici de guppy, 5 pui de 2-3 saptamani de xipho, 10 mai marisori tot de guppy.
Am angajat 4 melci pomaceea pentru curatat geamuri si totul merge struna.
Instalatia de racire: filtrul bate puternic in sus, facand o fantana arteziana, iar in asta bate un ventilator de carcasa la 12 v. Treaba asta ma ajuta sa mentin 26 de grade in zilele cand ar fi ajuns la 31.
Ma intrebam de ce totul e atat de curat de cand am pus pietris jos, asta pana l-am miscat putin si am vazut ca sub el se strange o gramada de mizerie. Intrebarea e: trebuie sa scap de mizeria asta cumva, sau tocmai asta e buna pentru plante si sa o las acolo? Nu pare sa deranjeze nimic daca o las acolo, apa e curata, pietrisul arata bine, so..., daca nu e musai nu incerc sa-l scot, mai ales ca mi se pare cam laborioasa treaba.
|
 |
|
aha, pai unii au aproape 2 luni cred, altii 1 luna si cei mai mici cam 2 saptamani
|
 |
|
hmm, o chestie care mi se pare interesanta e ca din 4 grupe de pui de diferite varste, cam 35 in total, 100% sunt femele. Care-i faza? E o simpla coincidenta sau e o treaba de temperatura sau ceva?
|
 |
|
Suuper, azi dimineatza am vazut prima nastere la femela de xipho. Ce fain ii expedia! Acum acvariul mare le ofera destule locuri de adapost printre plante si chiar printre pierte. Astia nou-nascuti se baga sub pietre de zici ca nu e niciunul. Sper sa supravietuiasca. Pana acum au supravietuit 5 pui de guppy care acum sunt destul de mari si inca vreo 7-8 mai mici, iar acum daca supravietuiesc macar 4-5 xipho ma declar multumit. Oricum, pana acum nu vazusem nasterea pe viu, vedeam ca-s pui dar nu stiam de unde.
Ca sa revin putin la problema mai veche, murisera sanitarii, 2 gupe in interval de 2 zile, dupa care totul a revenit la normal. De atunci nu am mai avut probleme.
|
 |
|
e foarte piatza! are tarabe, cartofi, patrunjel, tzarani, mere, pere, frizerie, carne, peste, lactate, tzigani, pui, inghetata, tot ce vrei. :-)
|
 |
|
lol, stai in vitan si nu stii unde e piatza vitan
e intre posta vitan si Mall. E o cladire portocalie. Inauntru e o taraba cu pesti, plante, de toate. am mai cumparat o planta de 100.000 de la el si asta e ok, a dat si frunze.
|
 |
|
 La 2 saptamani dupa ce i-am pus in acvariul nou, totul era perfect, pana aseara cand am vazut ca un sanitar (de-ala mic, alb cu fatza de iceage), statea aproape nemiscat si din cand in cand lua cate o gura de aer de deasupra dupa care statea iar jos. Azi dimineatza l-am gasit mort. Iar o femela de guppy sta cu gura deschisa la umbra, parca trage sa moara. Ceilalti par ok deocamdata, chiar au aparut si 12 pui de saptamana trecuta si sunt destul de vioi. Si celalalt sanitar observ ca incepe sa se duca sus sa ia aer. Acvariul are un filtru destul de puternic, cu aerare, nu poate sa fie vorba de lipsa de oxigen. Poate sa fie de la caldura? Sunt 27.7 grade in apa si nu stiu ce sa-i fac. Singura modificare pe care am facut-o in ultimile 2 zile e ca am mai pus niste pietris(pe care l-am spalat foarte bine si l-am si fiert) si am mai pus cateva scoici frumoase care au fost si ele fierte. Stiu ca astea pot schimba phul dar sunt foarte putine si mici(6-7), in acvariul ala mare nu cred ca pot sa faca ceva.
|
 |
|
pt ca nu a raspuns nimeni si situatia lui se agrava, am luat decizia de al criogeniza.
Pe ceilalti i-am pus in acvariul mare, desi nu e ciclat complet, dar decat sa se imbolnaveasca si ei...
In acvariul initial, am lasat doar celalalt caras, ca sa nu stea cu viviparii.
|
 |
|
Acum am dat de belea! unul dintre carasi are o pata mare rosie pe burta si in mijloc pare sa fie cava alb. Am pus poze si un filmuletz la adresa: www.fotografie3d.com/peste.html
Nu stiu ce sa fac, sa il sacrific pt ca sa nu se imbolnaveasca si ceilalti sau e o rana si poate o sa-i treaca? El se comporta relativ normal dar arata destul de rau.  Sper sa stie cineva ce are.
|
 |
|
au supravietuit. Doar ca se infundase filtrul si au cam stat fara prea mult oxigen. Nu stiu care-i faza, tre sa curat din 2 in doua zile buretul filtrului ca altfel se umple cu niste chestii maro. Alea or fi bacteriile?
Am bagat apa si in acvariul mare si deocamdata pare ok, asa ca o sa pun pestii dupa ce il ciclez
|
 |
|
Cum ai rezolvat? Vreau si eu o rezolvare... need plante. 
|
 |
|
Intrebare: cat pot sa stea pestii flamanzi? Sau ce pot sa fac daca trebuie sa plec de acasa cateva zile???
Sa le pun multa mancare cand plec sau fac mai mult rau?
|
 |
|
oo, bineinteles ca nu pietre colorate. Imi place sa fie cat mai natural. Dar unde gasesc turba? O sa ma duc azi prin obor sa vad ce mai gasesc. Aia de la sticla, au zis ca e gata slefuita abia saptamana viitoare, asa ca tre sa mai supravietuiasca acvariul mic. De-ocamdata, le merge binisor la pesti in acvariul mic desi apa e tot cam galbuie si tulbure, dar schimb zilnic 30%cu apa fiarta si statuta cel putin o zi. E galbuie mai ales de cand am pus nisip si petris (desi l-am fiert). Problema e ca are un miros de mal de atunci. Asta e de la bacteriile benefice sau poate nu trebuia sa pun nisip...  Ms pt sfaturi.
|
 |
|
Asa am si facut, am luat 2-3 fire si nici vorba sa imi umple acvariul, au sfarsit mancate de melci. Acum mai am doar 3/4 dintr-o planta  De-asta vreau sa pun mai multe, sa se modifice balanta, adica sa creasca plantele mai repede decat pot melcii sa manance. Mentionez ca am doar 2 pomacea.
Azi imi fac acvariul mare, care din lipsa de bani nu va avea 250, ci doar 150 de l. Cred ca inainte de orice trebuie sa pun substrat, nu? Pot sa pun nisip banal(de la constructii) sau trebuie ceva special? Deasupra o sa pun pietricele care se vand cu 50000 punga in piata.
|
 |
|
Salut! Ma abonez si eu. Stau la rand. Imi fac un acvariu mare si nu am ce pune in el. Actualmente am o planta care seamana cu trifoiul si care desi sta la suprafata, tot ajung melcii pe ea si o mananca. Ori gasesc plante care sa nu le placa ori pe astia nu-i pun in acvariul nou.
|
 |
|
Pai...  nu prea am variante, ar mai fi o varianta „dupa usa” ceea ce e si mai nasol. Superb ar fi sa am un stativ ca sa pot sa il pun undeva mai sus, dar e mai sigur sa stea jos (nu are cum sa cada), si in plus nu am nici prea mult loc. Acolo e singurul loc unde am putut sa-mi conving sotia sa facem un acvariu mare. Dar de ce spui ca e greu de intretinut, doar pentru ca trebuie sa dau geamul jos de pe el mereu?
|
 |
|
Vreau sa fac unu mare si sa il pun in mijlocul sufrageriei, in loc de masuta. De fapt o sa pun un gram deasupra si o sa fie si masuta. Dimensiunile o sa fie 100/50/50, adica 250 l din care 200 utili, sper sa nu ajung la vecinii de jos cu atata greutate...
Problema ramane cum fac rost de plante ieftine, ca daca dau 30-50.000 pe fir..., ma ruineaza la marimea aia.
2. nu prea stiu de unde sa iau elemente pentru substrat.
|
 |
|
vanzatorul mi-a spus ca sunt perfect compatibili, ce nenorocit!
totusi, cum ar trebui sa fac acvariul ca sa incapa toti?
Eventual sa pun carasii in ala mare si sa pastrez astia mici in primul avariu. Dar ca sa se mai faca spatiu, pe care ii pot pune totusi langa carasi?
|
 |
|
Situatia sta in felul urmator: Vreau sa fac un acvariu de 150 L, dar pana e gata(cu plantat, ciclat, etc...) am facut un acvariu de 20L in care ma chinui cu greu sa pastrez echilibrul.
Am pus in el filtru cu burete care baga si aer(poate prea mult chiar), 2 plante si 2 pietre de cremene, si urmatorii pesti (cam toti sunt pui): 2 carasi micuti, 4 guppy, 2 xifo rosii, 2 molly negre, 2 sanitari foarte mici si 2 melci Pomacea.
Evident, de a doua zi au inceput problemele.
1. Apa s-a facut tulbure, parca e ceata acolo.
2. Un molly sta 80% sub pietre. Il mai gonesc din cand in cand, dar revine... Oare e bolnav? Celalalt molly e negru complet, mai putin niste dungulite infim de mici albe, care nu avanseaza, de-asta ma intreb daca asa e modelul lui sau e bolnav. Culmea e ca asta e vioi.
3. Dupa ce am dat 90.000 pe 2 fire de plante amarate din piata Vitan, constat cu stupoate ca le mananca melcii.
in urma studiului mi-am dat seama de ciclul azotului care nu era facut, asa ca acum incerc sa diminuez amoniacul prin orice mijloace. Adun toate resturile de mancare si excremente cu furtunul, filtrez apa prin muulta vata si burete(un alt fintru construit de mine adhoc pt a remedia situatia), pun zilnic 10% apa noua, macar inca 5 zile cat e amoniacul la maxim.
Acum e ziua a patra si in afara de mollyul care sta sub pietre, restul par ok.
Sper ca e bine cum am procedat, poate imi mai dati niste sfaturi cum sa trec de perioada critica de ciclare si ce sa fac cu ala de sub pietre...
Si cum pot sa fac rost de plante ieftine ca daca dau 50.000 pe fir si il mai si mananca melcii..., cand o sa am acvariul ala mare, o sa bag 25.000.000 in plante??? 
|
 |
|