[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fadds
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Message
narcis wrote:Eu atat am avut de spus, nu imi trebuie polemici cu persoane care nu ma respecta.

Nici mie.
Samy wrote:
La un schimb de 80 la suta apa nu vad cum se mai pastreaza ceva in coloana de apa. Tu dai mai mereu un refres la acel bazin, plus dezechilibru mai mereu. Asa vad in calitate de incepator.

Nu stiu cum faceti voi, dar eu asa scap de nitrati
Cand vei avea un setup cu asemenea incarcatura biologica vei intelege
lukitza wrote:
E si o diferenta intre pesti cu paraziti si pesti cu burta putin supta. Pestii fac drum lung din Cehia iar crescatorul nu-i hraneste intentionat cu 1-2 zile inainte de transport.

Nu aratau ca pestii cu paraziti, dar aratau de parca nu au mai mancat de 3 saptamani. Altfel, s-au adeverit a fi niste specimene foarte frumoase dpdv genetic.
Eu v-am aratat ca exista alternnative mult mai ieftine si eficiente.

Nu am nimic impotriva ca cineva sa plateasca de 10 ori mai mult pentru acelasi rezultat. Si cand spun "acelasi" sunt foarte generos.

Din pacate inca este prea mult ezoterism deghizat in stiinta in acest hobby. Dar observ deja o schimbare de gandire pe forumurile din strainatate, sunt convins ca si marii producatori vor lua in considerare. Pana la urma ei produc ce vrea lumea sa cumpere.
Uite de exemplu https://store.oase-usa.com/products/oase-hel-x-13-biomedia

https://m.youtube.com/watch?v=B7jJ9o4YVjA

Pana nu incerci nu sti,
Ape limpezi!

Pentru comenzi de pesti online ce recomandati intre tropheus.ro si nevertebrate.ro? Vreau sa iau pesti pe la 4-5cm, nu puieti.

Eu am experienta doar cu nevertebrate.ro, de unde am luat 5 P. acei, nu pot sa zic ca am fost foarte multumit. Au venit cu burta lipita de spate, unul nu si-a mai revenit si l-am pierdut, dar ceilalti s-au facut mari si frumosi.

Poate mai stiti si alte site-uri care livreaza in Romania.
Liv wrote:Nu. Nu cred ca ai filtrare de kkt. Ai o filtrare adecvata pt. ce pesti ai acolo. Nu am destul timp - asa ca urmaresc doar ce mi se pare interesant pt. ce vreau eu sa fac. Oricum ca sa fii sigur, doar analizele apei la 2-3 zile pe o perioada mai lunga ar putea fi semnificative.

Oricum ma gandesc ca poate nu am fost destul de convingator. De aceea voi face o comanda mare de pesti vara asta, ridicam numarul pe la 90 de sufletele. Vedem ce se intampla dupa.
Liv wrote:Povestea cu bureti si plastice nu m-a convins deloc nici macar ca sa o experimentez.

Sa inteleg ca te-ai uitat la video-urile cu acvariul meu si ti-au lasat impresia ca am filtrare de kkt?
Da niste Ancistrus ce au? Nu fac treaba? Trebuie neaparat Gibbiceps?
dan.pavelescu wrote:Eu am nevoie de tin lumina aprinsa intre 09:00 si 12:00, apoi intre 15:00 si 22:00
Lampa are controller, o pot tine aprinsa dar la intensitate mica. Nici asa nu merge?
Acum e acelasi program, iar maximul este undeva la 50%

Poti sa o tii aprinsa dupa ce program vrei tu. Daca o tii mult timp aprinsa va trebui sa cureti geamurile mai des, alt dezavantaj nu vad.
flo77 wrote:Prea tarziu sa editez postul, ma refeream la azotul , nu oxigenul sub forma de gaz.

Stiu, mi-am dat seama la ce te referi. Aici putem fi in dezacord.

In opinia mea, care se bazeaza pe testele controlate efectuate de altii, nu pot fi atinse conditiile necesare pentru efectuarea filtrarii biologice anaerobe (reactie de reducere a NO3 la N2 si N2O) in acelasi filtru si mediu de filtrare in care efectuam filtrarea aeroba.
Bayek wrote:Deci taierea plantelor nu inlocuieste schimbul de apa.

Si daca ai un bazin tip jungla plantata de 100l sa zicem, cu doar 6 neoni fauna, pe care ii hranesti odata la 2-3 zile? Pentru ce schimbi apa in cazul asta?
flo77 wrote:
@fadds intradevar ai putea da niste explicatii mai clare la ideea ca un tuns de plante echivaleaza cu un schimb de apa. Eu interpretez in felul urmator:
Plantele au nevoie de o forma de azot pentru a creste. La un moment dat nu mai cresc intr-un ritm atat de mare incat sa influenteze ciclul azotului( nu e o greseala, nu m-am referit doar la nitrat). In urma unei tunsori , se stimuleaza cresterea plantelor, deci si a absorbtiei de azot. La chestia asta te-ai gandit?

Nu... Ideea era balansul elementului chimic N in sistemul nostru(cat intra - cat iese), indiferent de compusul chimic in care se regaseste la un moment dat: anorganic (NH3, NH4, NO2, NO3) sau organic (proteine, aminoacizi).

Mai exact introducem azot in sistem prin hrana pt pesti si fertilizare.

Cum scoatem N din sistem? Clasic, prin schimb de apa, sau prin eliminarea masei vegetale in care este fixata o parte din acel N total.

Fiecare frunza, tulpina, radacina contine N. Cand le aruncam la gunoi dupa tuns, aruncam si azotul continut in structura lor.
La acvariile la care nu se schimba niciodata apa acesta devine princiaplul mod prin care azotul iese din sistem.

Nu stiu cum sa explic mai bine de atat, dar traiesc cu speranta ca cineva va intelege.
Fadds ce legatura are biofiltrarea cu mediile de filtrare biologice pe care le folosim in acvaristica ?

Cand am folosit termenul de "biofiltrare" m-am referit la filtrarea biologica a acvariului si nu la tehnici de biofiltrare pt statiile de epurare, domeniu la care nu ma pricep. Nici nu mi-a dat prin cap ca cineva va interpreta astfel. O sa-mi aleg mai cu grija cuvintele pe viitor.
Tu intodeauna vrei sa cazi in picioare dar de fapt mai rau te afunzi
Eu m-am abtinut de la astfel de evaluari, dar daca tu le consideri utile si constructive pentru dezbatere nu ai decat.

Si acum partea care ma intereseaza:
Mediul de filtrare adecvat, este acel mediu care se potriveste perfect pentru setapul si ansamblul pe care doresc sa -l compun in vederea bunei functionari a sistemului pe termen lung.

Voiam sa te rog, daca poti, sa dai niste exemple de materiale de filtrare si sa ne spui pentru ce tip de setup le recomanzi si de ce. Multumesc.
flo77 wrote:@ fadds
Ai uitat sa mentionezi un alt tip de acvariu: suprapopulat si supraplantat.
E adevarat, e un caz de forta majora. Am zis ca o sa fie o solutie temporara, pana pun in functiune 2 acvarii de 350 si 700 l. Dar asta a fost acum 6 luni si cred ca o sa mai dureze inca pe atat.
Bineinteles ca nu sunt mandru de aquascape, dar sistemul functioneaza asa cum este. Fertilizarea si intretinerea sunt destul de stricte.

Combinatia asta mi se pare extrem de greu de realizat:

Cum asiguri suficienta aerare pentru numarul mare de pesti si in acelasi timp o concentratie optima de co2 pentru plante?
Un numar mare de pesti ar duce la o acumulare rapida de nitrati si de fosfati, care in combinatie cu un iluminat puternic pot cauza o explozie de alge.

Asa arata acvariul meu acum 3 ani, nu era prea suprapopulat dar a trebuit sa renunt la tetrazone pentru ca nu faceam fata cu mentenanta/alge.
https://photos.app.goo.gl/VoD7AgVoVNoeCHFNA

LE: am gasit video
Samy wrote:Mi se pare comic totusi ,la fiecare ai o explicatie . Dar nu prea aduci in vorba ca probabil nu e nevoie de schimbul de apa deoarece medile filtrante ,substrat accesori sunt atat de bine colonizate incat totata acesta eliminarea se face prin asa nimitele bacteri.

Vom lamuri si acest aspect, mai exact in ce consta biofiltrarea, ce face si ce nu face. Pentru ca vad pe aici colegi care au impresia ca rezolva toate problemele cu apa numai din filtrare.

Samy wrote:Ce incercaam noi sa intelegem in acest topic este ce medi filtrante sunt adecvate pentru noi ,si de ce . Cum le alegem pe ce principi si cel mai inportant cum sa ne usureze viata sa nu trebuiasaca mereu schimb de apa ,inlaturarea algelor etc.

Ce intelegi prin "medii de filtrare adecvate pentru noi" si cum te scutesc ele de schimbul de apa?
Tu de ce schimbi apa la acvariile tale?
Samy wrote: Chiar era un coleg recent spunad ca a fost plecat mult si nu sa atins de acvariu in acea perioada decat complecatarea cu apa si mancare la pesti,asta facando prieteni de ai lui.

Acela este un caz clasic in care nu se schimba apa: azotul intra in sistem sub forma de mancare (proteine) si se acumuleaza in forma lui finala - nitrati. Tin minte ca nu avea plante, sau in cantitate nesemnificativa.
Ciclidele rezista la concentratii surprinzator de mari de nitrat, ficatul duce.


Exemplul de mai dus nu are legatura cu acvariul ipotetic de care vorbeam cu colegii, anume acel acvariu balansat, in care nu se schimba apa si in care nu se acumuleaza NO3 (nitrati).

De ce nu se acumuleaza NO3? Pentru ca N (azotul) din NO3 este asimilat de plante in cresterea lor, deci este depozitat in forma organica (proteine) in tesuturile lor.

Deci azotul inca nu a parasit sistemul, ci a ajuns din apa -> in plante.

Abia in momentul cand tundem acele plante si eliminam masa vegetala din bazin, acel azot (sub forma de proteine) paraseste sistemul nostru.

Prin comparatie, cand schimbam apa, azotul este eliminat din sistem sub forma de NO3 (nitrat) dizolvat.
Samy wrote:
Fadds wrote:
flo77 wrote:tratatele de specialitate se refera strict la elementul chimic, dar noi le introducem sau sunt produse in acvariu sub forma unor compusi si le masuram avand ca referinta un alt compus

Asta am tot incercat sa explic fara success: azotul care intra (elementul chimic) vs azotul care iese din sistem.

In structura plantelor azotul se regaseste sub forma organica (proteine).



Acum eu nu inteleg multe, dar ma abtin.
Si pun doar un punct care ma deranjeaza si nul inteleg deloc.
De ce afirmi ca intrun bazin plantat ,tunderea plantelor si eliminarea lor din bazin echivaleaza cu un schimb de apa.
Pe ce baza spui asta? Ai incercat?
Pana acum ai avut mai mereu asa zise dovezi acum nimic doar susti aceasi chestie de cateva postari fara o explicatie mai pe intelesu nostru.
Plus un încep?tor acum ce zice ,pai daca nenea Fadds a spus ca nu e nevoie de schimb apa ce o data tund si elimina ce am tuns de ce sa ma mai chinui si sa fac schimbul.
Cred ca acea conditie pe care o spui tu nu se poate aplica nici unde in acest sens decat daca probabil avem un bazin asa de bine echilibrat ca nici nu mai conteaza acest aspect. Si asemenea bazine sunt foarte rare dupa cum bine stim


Era vorba despre intelegerea unui caz particular, anume un acvariu ipotetic in care nu se schimba apa.
Prefer sa nu mai dezvolt aici problema. Daca esti chiar curios o facem in privat, la berea aia
flo77 wrote:tratatele de specialitate se refera strict la elementul chimic, dar noi le introducem sau sunt produse in acvariu sub forma unor compusi si le masuram avand ca referinta un alt compus

Asta am tot incercat sa explic fara success: azotul care intra (elementul chimic) vs azotul care iese din sistem.

In structura plantelor azotul se regaseste sub forma organica (proteine).

dan.pavelescu wrote:Ca sa imi ramana si mie informatia aici: cate ore pe zi poate avea programul de iluminat? Banuiesc ca nu se aplica cresterea graduala, ca la plantate..

edit: si inca o chestie care ma framanta. pestii africani/malawi/victoria au tendinta sa sara din bazin? mai e necesara plasa sau pot sa scap lejer de ea?

Eu tin lumina aprinsa doar cand sunt acasa - o aprind dupamasa si o sting seara pe la 11.
Lumina consuma curent si creste alge pe geamuri. Plante nu avem iar pestilor le este indiferent. Ba chiar as spune ca stau mai cuminti cu lumina stinsa. Pesti cuminti inseamna pesti mai putin stresati.

Sunt foarte capabili sa sara din apa, eu as tine acvariul acoperit.
Ma dau batut. O lasam asa.
 
Forum Index » Profile for Fadds » Messages posted by Fadds
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com