Daca doriti 2-3 neoni in bazin: da! Se poate cu plante si problemele atasate: fertilizare, monitorizare, interventii la' dorintele plantelor....
La chiclide: NU.
In principiu ai dreptate. Cand vorbim de plante crescute sub apa(imers), cantitatea de CO2 e limitata, chiar si cu aditie de CO2 din butelie.
In schimb pentru plantele crescute emers, cu acces nelimitat la CO2 atmosferic... cerul e limita. Sau mai exact spatiul din incapere
dandumitru wrote:Pentru mine se putea altfel. Adica un JBL e1502, doua cosuri cu sera siporax si doua cosuri cu zeolit, primele doua pentru ciclul azotului iar celelalte doua pentru denitrificare.
Zeolitul este un mineral cu microporozitati, folosit pentru proprietatile sale de absorbtie selectiva a cationilor (+)
Asta include amoniac/amoniu si cationi de metale grele.
Ca orice material de filtrare chimica, se foloseste pana nu mai functioneaza si se arunca. In cazul unui acvariu ciclat reprezinta o risipa de bani si o pierdere de timp.
L.E. Nu o iau personal daca nu mai scrii cu Caps. Nu stiu de ce, dar cand citesc text scris in majuscule am senzatia ca se urla la mine.
plantele nu absorb NH3 nici NH4 nici NO2 , plantele doar consuma NO3
Fals. Nu stiu de unde ti-ai luat informatiile si ce ai inteles din ce ai citit, dar inainte sa-i acuzi pe altii de prostie poate ar fi bine sa te mai documentezi un pic.
Atasez o publicatie stiintifica legata de asimilatea azotului de catre plante, are 5 pagini + 1 sursele.
Va recomand tuturor sa va documentati din cat mai multe surse credibile si sa nu va luati doar dupa ce zice Gigel de pe forum (de exemplu eu).
Mi s-a spus ca intra 8.7 "pot scrubberi" pe litru. Prin urmare pentru canistra 2260 am luat 150 de bucati.
Cand am incercat sa ii asez pe orizontala nu au incaput decat 2 treimi din aceasta cantitate. Dupa mai multe incercari am gasit aranjamentul prin care sa ii pot baga pe toti, bine compactati, fara spatii goale intre ei: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/140/48009.page#p432905
Chiar si in conditii optime e foarte posibil sa mai ai pierderi pe parcurs, recomand sa iei un pic mai multi decat numarul final dorit. De la dimensiunea asta poate sa dureze si 2 ani pana ating lungimea maxima, asa ca nu vei avea probleme cu aglomeratia.
Flow-ul mare se recomanda peste cateva luni cand mai iau in dimensiune, la marimea asta ii va invarti ca in masina de spalat. Probabil vei primi si niste hrana de la crescator, recomand sa opresti filtrarea in timpul hranirii cat sunt asa mici. Eu am sincronizat prizele automatizate de la filtre cu hranitirul automat.
dan.pavelescu wrote:Multumesc. Daca bag vreo 20-25 as putea spune ca e decent, nu?
Da, mai ales ca ai specii mai pasnice, nu e nevoie de supraaglomerare.
Eu de ex am nimerit 3 M. auratus masculi,
Sunt foarte agresivi cu pestii care se apropie de teritoriile lor, dar, datorita aglomeratiei, au teritorii mici.
EverSad wrote:
Ca exercitiu, de filtrare: am lasat lostritele, trei saptamani fara schimb de apa. (nu au avut jena')
De curiozitate ai masurat nivelul nitratilor inainte de schimb?
De asemenea ai observat o schimbare de colorit al apei, respectiv o colorare inspre galben? Aici ma refer la colorantii din mancarea de peste care se pot concentra pe parcursul a zile/sapt fara schimb de apa.
Pesti recomand P. saulosi in combinatie cu inca o specie la fel de pasnica.
Ce mi s-a recomandat mie:
koala wrote:Citeste topicul din semnatura mea, ala cu "Marele African". Ti-as recomanda sa nu faci "ciorba" acolo si sa te rezumi la doar 2-3 specii.
Iti alegi paleta coloristica dorita (eu am vrut galben & albastru) si apoi iei 3 carduri de cate 10-12 pesti. Mbunele se simt bine daca-s in familie "mare".
flo77 wrote: Eu am mai multa incredere in ce am constatat eu decat in niste teste pe care le-a facut Dave. Bineinteles ca tu esti liber sa te bazezi pe ce vrei tu).
Si eu am incredere in ce am constatat personal. Pot confirma din experienta personala ca "pot scrubbers", sau cum vrem sa le zicem, sunt un excelent material pentru filtrarea biologica.
Acum stii cum se zice, "daca ceva merge bine nu schimba." Dar pe mine ma roade curiozitatea sa incerc si alte materiale din clasamentul de mai sus, mai exact K1 in mediu static, ca nu am sump.
flo77 wrote:Here we go again! Categoria mituri sunt ceea ce nu merita citit. Pare a fi un fel de vendetta personala a lui Dave. :
La cate detalii da acolo n-as crede. Am mai gasit pe un forum un test in care comparau matrix cu pumice. La sfarsit au incercat de curiozitate si cu burete si le-a depasit cu mult pe amandoua la oxidare amoniu de s-au speriat aia. Caut si dau link, e mult mai vechi decat site-ul lui Dave.
In testele comparative pe care le-am vazut Matrix a iesit destul de slab. In aceste teste singura variabila a fost materialul de filtrare, toate celelalte conditii fiind identice. Testele au fost reproduse de mai multe ori cu rezultate similare, si au durat 90 de zile fiecare.
flo77 wrote: Dar sunt multi acvaristi care pun la indoiala credibilitatea lui Dave Bogert(reddit). As prelucra cu precautie informatiile pe care le ofera
Pe Reddit? Alea sunt conturi false ale baietilor de la departamentul de marketing Seachem
ce prezinti este un fluidized bed filter, conceptul este destul de vechi, fie ca se foloseste nisip sau media de plastic. Sunt de acord cu tine, este foarte bun mai ales la incarcaturi mari de bioload
Oase recomanda folosirea lor atat in pat fuidizat cat si static. Este adevarat ca in pat fluidizat au eficienta de peste 2 ori mai mare.