Fadds wrote:Intre 2000-2002 am tinut acvariu de 250 l cu 5 scalari si alti pesti mai mici de care nu-mi amintesc, doar cu un burete de 15x15x25 cm ca material filtrant intr-un filtru extern improvizat. Acvaristul care mi l-a facut a spus ca e suficient. Sa nu-i spunem "buretel amarat", dar schimburile le faceam 30% pe saptamana, pentru ca asa credeam ca e bine la vremea respectiva. Pestii au trait bine mersi 2 ani pana a trebuit sa renunt la ei (facultate). Asta este experienta mea de atunci.
Acum am 2 canistre mari pe care le voi umple cu 16 l de burete, cu care voi tine in jur de 50 de ciclide de 10-14cm in 410L de apa. Daca voi reusi sau nu, ramane de vazut, eu zic ca merita incercat. Va tin la curent cu teste de apa, poze (daca e voie ) etc.
Mult succes! Chiar sunt curios cum va merge treaba si acvariul.
Sa revii cu poze si filmulete...sa ne bucuram si noi ochii Suntem toti aici sa ne ajutam si sa invatam! Tot timpul invatam
Fadds wrote:
Eu am vazut multe acvarii filtrate cu un buretel amarat
Si eu am vazut zeci de acvarii filtrate cu un amarat de burete, acvarii suprapopulate cu zeci si sute de exemplare.
Dar acvariile astea erau in crescatorii iar la ei schimbul de apa se facea zilnic.
Discutiile legate de mediile de filtrare probabil nu se vor termina niciodata si nici nu se va ajunge la un consens.
Pana la urma daca fiecare isi amenajeaza acvariul cum ii place si cumpara ce pesti ii place nu vad de ce nu ar face la fel si cu filtrarea.
Atata timp cat o filtrare functioneaza nu mai conteaza ce ai bagat in canistra/sump/galeata/borcan/ghiveci etc.
De acord cu tine, normal ca la crescatori merge cu burete care schimba apa zilnic. Acolo e alta treaba.
Si inca odata, absolut fiecare face cum doreste.....
Doar in cazul colegului parca il si vad peste cateva luni ca va posta aici ca are probleme cu pestii sau cu acvariul....sau altele doamne da sa nu fie asa.
Fadds wrote:Deci nu ai citit DAR nu esti de acord, ok...
Eu in schimb am citit demult acele articole postate de tine, de la cap la coada, care se regasesc si pe acest forum.
Eu am vazut multe acvarii filtrate cu un buretel amarat, nu am vazut niciun acvariu filtrat cu un pumn de Matrix, Siporax, sau alte ceramice.
Faptul ca aceste materiale functioneaza este pentru ca sunt folosite in cantitati suficient de mari, nu pentru ca ar fi deosebit de performante.
Ideea e ca daca vrei sa afli mai multe, vei citi. Daca nu, inseamna ca esti multumit cu ce stii deja, si asta iarasi e foarte bine.
Da, nu am citit si nici nu voi citi...ti-am spus si da, nu sunt de acord.
Am citit in urma cu multi ani, vreo 10 asa....si fac acvaristica de vreo 14..........si am si avut discusi vreo 4 ani. Nu ma laud, doar zic.
Referitor la materialele filtrante biologice, sunt de acord total cu restul colegilor.......adica cu paradoxx si care au mai scris una alta la acest post.
Eu in cele 2 filtre externe Eheim 2080 am demult asa: Sera Siporax, Seachem matrix, piatra ponce, aquavitro purfiltru si de cateva luni 1L de Eheim substrat pro (dar o sa mai pun in loc de piatra ponce). Bureti am doar in prefiltru...aia de la Eheim originalii.
Nu pot sa spun decat ca sunt foarte multumit.....ai in semnatura o filmare cu acvariul meu de 450L cu scalari.
Link-urile de mai sus postate de tine sincer nici nu le am citit...dar nici nu le voi citi pentru ca nu are sens sa imi pierd vremea nu mi se par deloc credibile si concludente (poate or fi si ma insel eu).
DraCoNi wrote:Pai si ce bacterii recomanzi? Eu nu am in ce sa tin pestii, ma risc cu o deciclare dar o sa fac schimburi de apa 20% la fiecare 2-3 zile. Oricum intrasem in monotonie si mergea totul pre usor Pai si substratul asta trebuie schimbat la o anumita perioada? Sau tu de ce l-ai schimbat?
Eu am schimbat substratul pentru ca si-a pierdut din proprietati (cam la 1,5 ani se schimba cel dennerle shrimp king active soil si eu l-am schimbat la 2 ani si ceva), dar la cele pentru plantate nu stiu daca si la cat timp se schimba.......cred ca si alea au o durata de viata ca sa spun asa...studiaza site urile producatorilor si acolo sigur vei gasi informatii complete.
Si eu sunt de acord cu Dan sa folosesti Tropica sau Dennerle...sunt ok.
Cu schimbarea substratului ai mare grija, e posibila o deciclare....sa ai pregatite si bacterii. Plus atentie dupa ce il pui cu schimburile de apa mai dese.
Eu am schimbat de 3 saptamani la crevetii crystal red substratul vechi dennerle cu unul nou dennerle...dar crevetii i-am mutat in alt recipient, cu filtru etc. Inca e la ciclat noul acvariu cu noul substrat....si am folosit si bacterii.
Duminica se implinesc 3 saptamani si cred ca voi muta crevetii in casuta lor inapoi
lukitza wrote:Nu e complicat cu schimburile de apa cu acvariile la nivelul solului?
Nu e asa complicat...te obisnuiesti ....nu sunt chiar pe jos, sunt pe un PAL dublu cu picioare....deci cam la 7-8cm...oricum sunt mai jos, dar m-am obisnuit.
Si, intr un final de cateva zile a ajuns mult asteptatul betta splendes double tail, red nu a ajuns halfmoon red pt ca nu era pe stoc....dar foarte fain si asta.
ugarit5 wrote:S-ar putea sa mananc bors, dar tin minte ca e posibil ca guppy sa isi schimbe sexul, cand sunt tinuti in grupuri de acelasi sex.
Adica femelele pot dezvolta gonopodiu, iar masculii sa se transforme in femele (sterile)
Parca doar xipho faceau asta...
de xipho stiu ca fac asta, cred ca de guppy o sa aflu dupa ce ma apuc de acvariul nou si va tin la curent, ne convingem impreuna daca isi schimba orientarea sau nu
dan.pavelescu wrote:S-ar putea sa mananc bors, dar tin minte ca e posibil ca guppy sa isi schimbe sexul, cand sunt tinuti in grupuri de acelasi sex.
Adica femelele pot dezvolta gonopodiu, iar masculii sa se transforme in femele (sterile)
Doar Xipho fac asta....eu de guppy nu stiu sa faca asa ceva
Si eu zic cu temperatura la 30gr pt 3-5 zile...dar o cresti treptat. Ar trebui sa reziste cateva zile toti pestii. Eventual daca ai aerare sa maresti aerarea.....
Fa exact cum a spus paradoxx mai sus.
Lasa filtrul sa functioneze non stop, pune burte pe teava de IN (aia care e e in acvariu) plus perlon in partea de sus si sub perlon material filtrant biologic gen sera mini siporax sau seachem matrix.
Lumina e ok sa mearga 3 ore dimineata, pauza la amiaza si apoi iar 3 ore dupa masa. Nu afecteaza cu nimic, chiar e indicat pt a nu avea alge si merge ok si pentru plante.
Apa se schimba saptamanal 25-30% din total volum (ai acvariul mic) si va fi ok. Acum schimba apa la 2 zile cum a zis paradoxx.
As recomanda sa pui si ceva bacterii benefice, vezi ce gasesti la magazin: seachem prime, prodac nitridac, easy life easy start si multe altele etc.
Pai depinde pentru fiecare acvariu in parte...este la comanda pe dimensiunile tale. Plus ca alegel tuburi T5 sau T8 sau LED.
Cere i lui oferta si iti va spune cu siguranta.