[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Porcu
Forum Index » Profile for Porcu » Messages posted by Porcu
Aquatica wrote:Un tub Neon T8 Osram Fluora - 30 W e potrivit?

Tubu' asta are 90 cm lungine, nu incape.

Aquatica wrote:Neonul e de vreo 30 de cm lungime.

Nu-mi dau seama din poze ce neon e. Ce scrie pe el?
mihaipop83 wrote:Mai fac un test de apa dupa masa si te sun sa iti spun valoriile. Si mie mi s-a parut foarte mare, dar m-am gandit ca e din cauza ca nu s-a facut ciclarea corespunzator..

Ok .
NO2 ar fi explicabil prin lipsa ciclarii ....... da' NO3 nicicum nu reusesc sa-l explic.
Valoarea la NO2 mi se pare foarte mare. E si o parte buna aici: inseamna ca au inceput bacteriile sa se inmulteasca si sa transforme amoniacul in NO2.

NO3 mi se pare exagerat de mare. Practic nu-i posibil sa ai asa mult NO3 in apa asa repede, asta se acumuleaza in timp, e produs de bacterii din NO2. Eu imi explic valoarea de 250 a NO3-ului doar printr-o eroare a testerului sau prin prezenta NO3 in apa de la retea da' nu prea cred.
Sint curios ce indica testu' in apa de la retea.

Eu zic sa faci cit mai repede un schimb de apa de vreo 30%, s-ar putea ca pestii sa fie stresati si de NH4 sau de NO2.
Dupa primu' schimb de apa de 30% ar fi bine sa mai schimbi cite un sfert din apa la doua zile daca ai timp.
Uite c-ai reusit pina la urma o poza cu "mititelul" .
Sper sa reusesc si eu cit mai repede sa fac si bucatile pentru acoperis, zilele astea parca s-a spart conducta cu acvarii deasupra mea ....... saptamina asta m-a prins miezu' noptii cu siliconu'-n mina in fiecare zi (adica noapte) .

lukitza wrote:S-a bucurat Radu tare ca ai lipit cu Dow Corning?

Am topait de placere. Am incercat sa pacalesc soarta si sa folosesc Bison la lipiturile de la fund (e cel mai moale si mai usor de scos din tub) da' legile lu' Murphy se aplica cu strictete . N-am gasit Bison , am gasit doar Den Braven, a fost bine si asa. Cu Dow Corning am lipit doar verticalele .
bobiciupe wrote:eu zic ca firul logic ar fi asa: lipsa nutrienti->carente->putrefactie->amoniac->alge

Pina la un punct firu' logic merge asa cum spui. Cred ca se opreste la "amoniac->alge". Acvariu' din urmatoru' link mi se pare dintre cele mai coolte acvarii pe care le-am vazut:

http://www.aquagora.fr/Hiver-2006-Green-Reef-d-Harald

Si datorita aspectului, si datorita functionarii neconforme cu moda. Unii folosesc la acvarii plantate filtrare supradimensionata, 2-3 canistre pline cu medii de filtrare de cea mai buna calitate ....... asta nu foloseste nici o filtrare. Motivu' e ca nu vrea sa transforme amoniacu' in NO2 si apoi in NO3. Care amoniac? Amoniacu' cu care fertilizeaza el . Cica azotu' e mai usor de asimilat de catre plante direct din amoniac.
In plus "phosphates et nitrates ne sont pas mesurables" .
Mai zice in interviu ca lipsa filtrarii face ca bacteriile sa se dezvolte peste tot iar cyanobacteria nu mai are suport.

S-a mai scris aici despre acvariu' asta, acum vreo 10 ani (acvariu' e din 2006). Io zic sa cititi interviu' chiar daca-i in franceza, spune lucruri interesante si mai scapam de unele mitologii care ne tin prizonieri.
Va prezentam acvariul colegului nostru Gabi C.
Pentru intrebari si comentarii, topicul original este aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/37903.page
==================================================================

Data startului: 7 septembrie 2016
Dimensiuni acvariu: Juwel Rio 125
Volum brut: 126 L

Echipamente:

Iluminare: neoane T5, 28 W : JBL Solar Ultra Natur si Dennerle Amazon Day, timp iluminare 8 ore/zi

CO2:
- butelie 2 kg
- Reactor JBL Taifun cu extensie
- Electrovalva cu releu de timp
- CO2 1,5 bula/sec - 8 ore pe zi.

Filtrare:
- Eheim Eccopro 300 plin cu Eheim Substrat Pro

Substrat:
- JBL Aqua Basis
- nisip alb

Fertilizare:

- Easy carbo
- JBL Ferropol
- JBL NPK

Decor:
- Roci: Cloudy Rocks, radacini: red mor

Fauna:
Rasbora espei 15 bucati, creveti: fara numar.

Flora:
- Cryptocoryne lucens, Eleocharis parva, Hydrocotyle tripartite, Christmas moss, Pogostemon helferi, Staurogyne repens si citeva fire de Rotala macranda.

Mentenanta:
- saptaminal, Simbata cca 1,5 ore.
- schimburi de apa : saptaminal cca 25%

Despre bazin:

Este prima mea incercare serioasa de a combina roci si radacini. Am mers pe red mor deoarece mi se par cam cele mai de effect. Am avut putin emotii daca o sa reusesc sa le combin cu cloudy rocks.
Am adaugat pe fundal si niste plante mai inalte , in speta rotala , asta pentru a avea ceva correspondent din partea plantelor la partea de hardscape formata din radacini. Am adaugat si Hydrocotyle tripartite si Pogostemon helferi pentru a mai indulci din nuantele de verde inchis ale compozitiei. Am mers tot pe nisip alb pentru ca mi se pare ca da o senzatie de natural bazinului..
Pozele sint facute la cca 2 luni de la start cind acvariul a atins un maxim.
Sper sa va placa conceptul meu legat de aranjarea pietrelor, radacinilor si a plantelor.
Gabi C wrote:Sa stii ca am senzatia ca mi bintui prin ginduri - fix la faza asta ma gindeam zilele astea

De citiva ani mi se intimpla destul de des .

Gabi C wrote:Ceva idei am pentru viitorul acvariu ( poate pun si o schita intr o seara ).

Io zic sa nu te apuci de schite si sa lasi gindurile si ideile la o parte deocamdata ....... mi-e ca n-o sa te poti abtine si-o sa strici minunatie de acvariu . Mai lasa-l o vreme si bucura-te de el.
Cred ca-i in forma maxima, pastreaza poza asta si te poti inscrie la orice concurs . Ma bucur c-ai reusit sa "prelucrezi" Rotala astfel incit sa se potriveasca.
Am o curiozitate: ce urmeaza? Il desfiintezi sau o intinzi cu el cit se poate.
Gabi C wrote:Eu cita vreme o sa am bolovani de genu asta o sa tin moss - se completeaza foarte fain. M ar fi tentat sa mai incerc si alt tip de moss dar aveam deja prea multe tipuri de plante .

Cel mai decorativ muschi pe care l-am vazut e Fissidens, poate te tenteaza cindva.

Gabi C wrote:cred ca daca am sa tai rotala si o voi planta sa nu mai fie virfurile pe aceiasi linine problema se rezolva .

E posibil .
Eu nu prea stiu ce sa zic de Rotala , parca liniile drepte ale ei nu se potrivesc cu bulinele din muschi. Totusi, senzatia pe care o da acvariu' e una de ordine, Rotalele nu sar deranjant in ochi.
Al meu era un reductor industrial obisnuit folosit la bere ....... nu mai stiu cum a ajuns la mine, au trecut vreo 12-14 ani de atunci.
E foarte greu de reglat debitu', nu are robinet pentru reglaj fin pentru ca n-a fost conceput pentru debite mici. Nu poti folosi robineti pentru aer din cauza presiunii. Iar daca reusesti dupa multa munca sa obtii debitu' dorit ....... aproape sigur se modifica singur .

Se poate face o improvizatie: se monteaza la iesirea regulatorului de presiune industrial un regulator de presiune care se foloseste la buteliile de gaz (costa vreo 20 lei). Rolu' lui e sa reduca foarte mult presiunea, la 30-60 milibari. La o presiune atit de mica poti face reglaje decente cu robineti simpli pentru aer. Da' trebuie sa-i scufunzi periodic in apa sa vezi daca nu scapa gaz. Daca scapa, putina vaselina face minuni.

Cea mai mare problema e conectarea regulatorului pentru gaz metan la cel pentru CO2.

Repet: tot efortu' merita doar daca ai deja regulatoru' industrial pentru CO2, precizia nu va fi aceeasi ca la unu' acvaristic.
raducu26 wrote: Rog colegii care detin reductoare industriale sa detalieze daca se poate adaptarea acestor reductoare la uzul pentru acvariu. Daca se pot furniza detalii de gen costuri si materiale folosite respectiv de unde au fost cumparate cu atat mai bine.

Se poate adapta un reductor astfel incit sa-l folosesti la acvariu cu rezultate satisfacatoare. Merita efortu' doar daca ai un astfel de reductor si n-ai dat bani pe el.
Daca ai indeminare, simt tehnic, esti dispus sa te complici si nu ma injuri pentru eventualele mici variatii nedorite ale debitului ....... voi detalia.
Mi-e lene sa concep fraze laudative, apreciative si mobilizatoare , se subinteleg .
Muschiu' de pe lemne parca mai cere niste timp sa para ca-i "de acolo".

dan.pavelescu wrote:Si uite asa incepe sa ma manance in coor.. cred ca-mi fac si io o veioza de ~30 litri cu plantute

Ceea ce ne boocoora pro-foond .
Pentru ca au murit Guppy si Molly iar neonii traiesc si le merge bine ma gindesc la o scadere de pH.
Spune-ne ce pH e in acvariu, un test colorimetric are o precizie suficient de buna.
Gabi C wrote:Luminatia Ta cind vedem un jurnal la plantate si la tine ?

Cind mi-o trece lenea patologica .

Gabi C wrote:nu stiu astea cu pastila ceramica cit de repede se infunda, cit de des trebuie curatate( sint destul de comod ), cit sint de eficiente , etc ...

Se infunda (si) in functie de locu' din acvariu ....... adica de lumina pe care o primeste. Cred ca depinde si de incarcatura organica a acvariului. Eu am o pastila din asta si merge de vreo doi ani da' e in semiintuneric.
Gabi C wrote:Promit ca o vreme va las in pace si nu mai pun poze .

adrian09 wrote:intr-un mediu natural.. riu ,lac mare ,ocean... in apa nu patrunde atita lumina si parca nu e asa limpede cum vad la voi.....lumina naturala nu este asa puternica...intrebarea mea este.. de fapt doua intrebari... pentru ce e nevoie de o lumina asa puternica..lumina naturala nu poate avea acelasi efect si in acvariu? ori accentul se pune mai mult pentru plante?

E nevoie de lumina puternica doar daca vrei un acvariu cu specii de plante care necesita lumina puternica. Acestea cresc si in natura in zone foarte luminate, majoritatea cresc si emers, in plina lumina.
Parc-a prins viata cu pestii . E mai ordonat dupa ce-ai aranjat un pic plantele.

Gabi C wrote:senzatia mea este ca esti matusalemic

dan.pavelescu wrote:E matusalemic la propriu

Cine vorbeste .......

Cred ca majoritatea sintem matusalemici ....... dupa noi potopu' .

Forum Index » Profile for Porcu » Messages posted by Porcu
Go to: