Sa revenim la subiectul filtrarii biologice atunci...
E un pic ciudata formularea "adecvate ,neadecvate, eficiente, ineficiente si modul lor de utilizare"
Ce inseamna "medii adecvate/neadecvate"? Orice suprafata poate sa reprezinte suport pentru bacterii, pot sa filtrez acvariul si cu piese de Lego, in cantitate suficienta vor asigura filtrarea biologica.
"Eficiente/ineficiente"? Aici fiecare poate sa inteleaga altceva. Eu inteleg astfel eficienta: asigura o suprafata utila mare pentru bacterii, dar in acelasi timp sa asigure o circulatie buna a apei, adica sa nu se colmateze rapid.
De exemplu avem burete 20ppi (grosier), are suprafata utila mai mica decat un burete de 40ppi (porozitate fina). Buretele fin va asigura filtrare biologica mai buna initial, dar intr-o luna- doua (sa zicem) se colmateaza si trebuie spalat, proces prin care pierdem din bacterii sau il putem chiar decicla. Buretele de 20 ppi poate sa mearga 6-8 luni, poate un an, fara sa se colmateze. Care este un mediu mai eficient?
La fel putem pune problema si pentru mediile considerate strict pentru filtrare biologica: inele ceramice, Seachem Matrix, Substrat pro, Siporax, care se lauda cu sute/mii m2/l. Suprafata data de catre producatori nu este inventata, este masurata prin metoda BET - absorbtia azotului gazos N2 in structura poroasa a materialului
https://e-lss.jp/seachem/downloads/articles/Specific-Surface.pdf La ce ne folosesc pori de 5-10 microni diametru in filtrarea biologica, cand pana si un burete de 40 ppi cu porii infinit mai mari se va infunda intr-o luna?
Nitrobacter de exemplu are 2microni dimensiune (wiki), ajunge sa se divida de 2-3 ori si porul va fi blocat. Nu mai zic ca apa circula foarte putin spre deloc prin pori de asemenea dimensiuni mici, ea va alege mereu calea cea mai usoara. Bacteriile cresc unde exista resurse pentru ele, resurse aduse de apa. Unde nu circula apa nu sunt resurse.
Ok, am ajuns in sfarsit la "modul de utilizare". Aici vreau sa lamuresc o chestie, pentru ca sunt multi care cred ca fiecare mediu de filtrare biologica face altceva.
toate mediile de filtrare biologica fac acelasi lucru, mai mult sau mai putin bine: asigura suprafata pentru dezvoltarea bacteriilor benefice.