Asta am gasit eu pe forum
"5 motive pentru a alege un acvariu in favoarea bolului
Motivul 5. Iluminatul
Desi se pot achizitiona acvarii fara iluminare, majoritatea kit-urilor vin cu lumina incorporata. Daca decizi sa-ti cumperi un acvariu “de-a gata” merita investitia si intr-o priza programabila (aprox. 10 lei). Pentru inceput regleaza priza asemanator unui ciclu natural de lumina zi-noapte (12 ore pornit – 12 ore oprit).
Dar de ce e asa importanta iluminarea unui acvariu?
Daca ai o iluminare buna a acvariului poti sa cresti plante acvatice sanatoase, acestea te vor ajuta la indepartarea substantelor nocive produse de pestisori si deasemenea iti vor stabiliza acvariul, in plus plantele naturale sunt mult mai aratoase decat cele de plastic si ca bonus nu o sa trebuiasca sa le uzi nicodata.
Motivul 4. Incalzitorul
Cele mai multe boluri sunt prea mici pentru un incalzitor, fiind astfel foarte usor sa produci socuri termice pestisorilor. Chiar daca unii pestisori pot tolera schimbari de temperatura, acestea le cauzeaza stres, care poate sa conduca la inbolnavire si la o durata de viata mai scurta. Daca ai un acvariu cu incalzitor poti sa mentii o temperature constanta si sa ai pestisori mai fericiti.
Motivul 3. Posibilitatile de decorare
Stiu ca pare cel putin amuzant, dar este un aspect important. Pestisorii traiesc toata viata cu frica de pesti mai mari ca ei si mai agresivi. Daca ii pui intr-un bol, care iti ofera spatiu putin pentru locuri de ascuns va creste nivelul de stress pe care pestisorii tai il simt. Daca folosesti un acvariu poti sa configurezi in asa fel decoratiile (pietre, radacini etc.) incat pestisorii sa aiba si spatii unde sa se ascunda dar si loc de innot.
Motivul 2. Filtrul
Cele mai multe boluri nu au destul spatiu pentru un filtru. Lipsa acestuia conduce la necesitatea schimburilor de apa foarte dese si a unei curatenii mai dese a recipientului. Stiu ca bucuria de a prinde pestisorii cu plasa si de ai pune intr-un borcan iar apoi aruncarea apei in chiuveta sau WC este mare, dar daca ai un filtru acesta indeparteaza particulele si elementele in surplus, elimina ceea ce plantele nu pot. Deasemena filtrul asigura si o miscare a apei in acvariu. Pestisorii au nevoie de oxigen ca sa traiasca iar returul filtrului poate sa te ajute la oxigenarea apei.
Motivul 1. Spatiul
Probabil cel mai mare avantaj al acvariului clasic este spatiul pe care il oferi pestisorilor tai. Un acvariu iti da posibiliatea sa faci schimburi partiale de apa, in loc sa cureti toata mizeria dintr-un bol in chiuveta poti sa aspiri acvariul de mizerii si sa inlocuiesti apa scoasa. Crede-ma e mai ok asa. Nici nu trebuie sa scoti pestii din acvariu ca sa faci curatenie.
Spatiul mai mare a unui acvariu are un alt avantaj, deoarece volumul de apa este mai mare, este mai greu sa destabilizezi acvariul. Mizeria este diluata intr-un volum mai mare asadar este mai putin toxica pentru pestisori pana ce plantele si filtrul scapa de ea. Temperatura deasemenea va fi mai stabila. Per total daca lipsesti mai multe zile de acasa pestisorii au sanse de supravietuire mult mai mari intr-un acvariu decat intr-un bol. "