[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Fery
Forum Index » Profile for Fery » Messages posted by Fery
Message
poze noi pentru ca au aparut si locatari noi

http://picasaweb.google.com/mitucaragea/Acvariu20100323?feat=directlink
Hmmm... daca nu este nimic dereglat mecanic la skimmer atunci inseamna ca s-au schimbat parametrii apei (si de aici forte de tensiune superficiale mai mari). De ce... habar n-am. Sigur nu ti-a murit ceva pe acolo? Ar trebui sa fie ceva mare si cu descompunere rapida pentru asemenea efect dramatic. Dar verifica bine skimmerul totusi... poate s-au acumulat alge pe interior sau cine stie...
g.g wrote:Interesant sistemul de automatizare si circulare a apei in filtru.

Iti recomand un Valencinea si un Salarias sa-ti curete nisipul si pietrele. Caulerpa de ce nu o tii in refugium. Daca vrei iti mai pot da niste chaetomorpha pentru refugium.

Eu nu am vazut nici un rezultat cu miracle mud, cred ca este doar un mit ...



In primul rand multumesc de aprecieri si recomandari. Voi tine cont cad de curand.... cand imi aduci un Valencinea sau un Salaris?
Am si in refugium... nu merge bine. Lumina proasta de la becurile economice probabil. Se acopera cu o alga gelatinoasa maro-neagra imediat si cresc foarte greu. Tot timpul le curat. In aceeasi apa, in display merg superb, ai vazut cum arata si nici urma de alga aia oribila. Chiar as vrea sa incerc sa bag si chaematomorpha, imi poti da maine seara odata cu blue tang? Multumesc anticipat!

Cu miracle mud eu am vazut un acvariu care m-a terminat. Iti povestesc cand ne vedem, dar pe scurt era bazat NUMAI pe miracle mud si macroalge, fara protein skimmer sau alte metode de filtrare, foarte suprapopulat dupa standardele noastre si plin de viata si de culoare. Mi s-a spus ca arata asa de 3 ani. Dupa inca 2 ani l-am revazut si arata la fel de bine. Singurul acvariu in care am auzit de (si am si vazut) pui de ocellaris aparuti din senin (fara eforturi speciale pentru a ii inmulti si creste). Si fara aditii de nimic, doar schimb de apa 5% saptamanal.
reefer wrote:In locul tau, avand aptitudinile tale tehnice, mi-as fi facut musai o lampa cu leduri de puteri mari .
Zic asta, ca sa te starnesc , sa imi fac si eu una intocmai cu a ta
Ma tot bate gandul sa merg pe varianta asta, si ...imi trebuie un model. Pe de alta parte, si la tine se preta una asemanatoare .


Sincer nu vad avantajele LED-urilor inca. Eficienta energetica nu este cu mult mai buna, sunt greu de procurat, necesita optica de focalizare ca sa iasa ceva ca lumea, sunt inca foarte scumpe, complicat montajul din cauza problemelor de racire, controller pe curenti mari pentru ele.... numai dezavantaje. In clipa asta personal consider lampile cu LED-uri o fitza. Probabil in 2-3 ani vor evolua suficient tehnologiile ca raportul pret/performantza sa devina atractiv, dar in clipa asta nu este.
Eu intre timp am mai rafinat metoda, am construit mai multe capete interschimbabile pentru futun si am facut teste. La cele mari cel mai bine merge cu diametru de 3-3,5mm, la cele mici de tot 1 mm. + intermediar de 2mm pentru cele medii. Caderea de apa peste 1m (galeata pe podea, capatul furtunului cat mai jos). Cred ca daca as adauga si o pompa pe furtun ar fi beton, dar momentan nu am niciuna disponibila la care sa poti pune furtun pe intrare. Ma gandeam ca s-ar putea face si un soi de aspirator, folosind pompa si un soi de rezervor cu sita foarte deasa la mijloc, astfel incat sa nu trebuiasca sa arunci apa ci sa o recirculi in acvariu. In felul asta ai putea vana aiptasii in voie fara grija ca scoti prea multa apa. E clar ca nu este o metoda de eradicare, dar e o metoda f. ieftina de a le tine sub control astfel incat sa nu mai fie suparatoare.
Aaaaa.... nu mai stie nimeni chestia asta, sau au omis sa iti zica? De cele mari se scapa usor! Cand faci curat/schimb de apa, cand scoti apa cu furtunul faci urmatoarea chestie: furtunului ii atasezi la capatul din acvariu un ajutaj. sa aiba cam 5-6mm diametrul interior, restul furtunului fiind preferabil mai larg. Faci diferenta de nivel mare, astfel incat apa sa aiba cadere ca lumea (pui galeata pe dusumea si capatul din galeata al furtunului cat mai jos. Apoi pur si simplu.... le aspiri. Cele mari sunt destul de mari ca sa umple bine ajutajul, sa nu prea treaca apa pe langa ele si nu au o forta de fixare pe pietre suficient de mare pentru asemenea curent. Se desprind cu totul (nu se rup!). Trebuie sa le iei cat de cat prin surprindere, sa nu apuce sa se stranga. Nu cu toate vei reusi din prima, dar din 2-3 incercari reusesti (cu exceptia celor care sunt in pozitii foarte incomode si nu poti pune furtunul bine pe ele sa le aspiri). Eu am descoperit asta intamplator, pur si simplu era mizerie langa una mare si am luat mizeria cu tot cu aiptasia. Dupa care.... vanatoareeeee la fiecare schimb de apa. Dar alea care sunt in gauri adanci, sub pietre etc si cele mici.... acolo e problema! Plus ca la fiecare curatenie iei doar cateva, ca altfel termini apa din acvariu!
Esti mic copil Eu am peste suta!
La berghia toata lumea zice minim 3. Asa e cel mai sigur. In rest.... depinde cat esti de grabit. Vrei sa scapi repede - iei multe. Vrei sa scapi, dar nu te streseaza timpul iei 3 si gata. Treaba se intampla cam asa: ele se ascund. Mananca intai ce gasesc la interior. Pe dinafara aiptasiile infloresc in continuare o luna-doua, poate mai mult, depinde cate sunt inauntru. In timpul asta berghiile se ghiftuiesc, se inmultesc... daca ar ramane doar alea 3 probabil ar manca mai incet decat se inmultesc aiptasiile. Dupa 2-3 luni abia incep sa dispara cele vizibile. Dispar pur si simplu, ca berghiile ies la papa doar noaptea. Abia cand raman fara mancare ies si ziua si cauta disperate. Atunci e usor sa le prinzi si sa le dai. In plus, cand sunt nemancate se cunoaste pentru ca sunt albe. Cand au ce manca sunt bej-maronii (culoarea aiptasiei care se vede prin transparentza. Eu as vrea 3, ca nu ma grabesc, vreau doar sa stiu ca problema se va rezolva. Probabil insa ca o sa ma aleg cu mai multe, ca nu gasesc amatori sa ia celelalte 17. Stiu ca suma este mare pentru niste chestii nu prea frumoase si pe care oricum nu le vezi niciodata, insa eu pun problema altfel: am investit pana acum cam 2000 de euro si mai am de bagat 1000 ca sa fie totul cum vreau eu. Nu vreau sa se duca totul de rapa din cauza nenorocitelor alora. E ca si cum as investi intr-un chiller sau incalzitor sau alta componenta esentiala. Nu e de frumusete, ci necesar pentru bunastarea acvariului.
reefer wrote:

@Fery - Si eu m-am gandit si am analizat varianta cu Berghia . Dar sunt destul de scumpe, si exista riscul de a nu rezista transportului, sa nu se aclimatizeze,nu mai zic sa se inmulteasca..... sa le pierdem cu alte cuvinte . Si nu am facut nicio afacere , in sensul asta ..


Nu sunt de acord. Ies cam la 100RON (ce animal de recif e mai ieftin?! poate melcii. Iar pentru o solutie complet naturala, sigura si 100% eficienta pretul mi se pare rezonabil. Transportul este overnight si rezista fara probleme. Nu am auzit de probleme de aclimatizare si am citit mult despre ele. Faza cu inmultitul chiar nu am inteles-o. Macar sa se faca multe, mai vindem din ele. Oricum nu se pune problema sa iti infesteze acvariul si sa nu poti scapa de ele. Dupa ce termina toate aiptasiile, daca nu le mariti, cam intr-o saptamana mor de foame. Mie problema mi se pare cum faci sa mai pastrezi pentru aiptasiile ce vor apare in viitor (aduse cu un coral etc.) ca nu mananca altceva decat aiptasia!
Berghia. Eu vreau sa comand cat de curand, doar astept sa vad cine se mai baga, trebuie comanda de minimum 20.
Nu am facut un calcul de pret pentru calculator... Oricum depinde de multe. Cablajul imprimat costa foarte mult (dar devine ieftin daca il produci in serie), cutia este de la Bopla, off the shelf, IP68, vreo 70 de euro... Daca ar fi de fabricat s-ar folosi o cutie facuta pe comanda, mult mai ieftina la cantitate mare. Sunt cateva piese scumpe (controllerul - 68332 pentru tropikana - , convertorul AD de mare precizie cu prelucrare integrata a semnalului ), dar toate la un loc nu depasesc suta de euro. LCD-ul mai umfla iar pretul cu vre 30 daca nu ma insel.... Apoi partea de putere, am pus relee de uz industrial Finder, nu chinezisme, sunt pe la vreo 4 euro bucata. De fapt tot sistemul este construit la nivel de scula de automatizari industriale, chiar cu mici accente de automatizeri de aplicatii critice / life support pe ici pe colo. Asa m-am obisnuit sa lucrez, de 20 de ani cam asta fac
Manopera.... care manopera? ca l-am facut eu, nu mi-am luat bani pentru asta. Daca ar fi sa vand cel mai mult as lua pentru partea de soft, acolo este munca adevarata. Sunt la vreo 10000 de linii de cod, totul scris ca pentru aplicatii critice, nu la modul hobby/consumer. Daca ar fi sa imi ceara cineva sa ii proiectez asa ceva sub 20k nu as discuta. Daca ar fi sa fabric obiectul si sa il vand... in functie de configuratie l-as putea da la 700 - 1500 de euro. Si ar fi muuult mai ieftin daca ar fi fabricat in cantitati mai mari si nu ca unicat (100 buc)

Pompele de curenti... unde naiba sa le bag?!?!?!

Partea din fata ESTE acoperita in mod normal, am scris si in primul post.
Dupa cativa ani de acvarii de apa dulce m-am hotarat sa trec la ceea ce visam de mult: reef. Asa ca in urma cu aprox 1 an si jumatate m-am apucat de studiat. Inginereste, sistematic, intensiv. Din vara trecuta am inceput sa strang si sa construiesc componente. In preajma Craciunului am pornit primul meu acvariu de apa sarata, care trebuia sa fie de recif!
Datele problemei (ca sa intelegeti de ce am ajuns la arhitectura ciudata pe care o sa o vedeti din poze):
- Acvariul urma sa fie amplasat in garsoniera cuiva si nu acasa (nu intru in detalii pe motive). Am acces acolo aricand, zi si noapte, stau cat vreau, nu-i problema. Problema este spatiul. Singurul amplasament posibil pentru borcan este "jumatatea" de zid din beton armat care desparte camera ppz de fostul balcon, acum inchis. Nici vorba de stand sau alt mobilier in care sa poti ascunde ceva. Din fata trebuia sa arate cat mai bine, din spate.... cum s-o putea, dar sa nu ocupe prea mult loc (exclus sump extern etc)
- Pentru ca se si potrivea ca dimensiuni cu zidul si era si gratis am hotarat sa folosesc unul din fostele bazine de 200l brut. Am proiectat impartirea, comandat sticla, lipit...

Configuratia actuala:

Display aprox 110l, volum total de apa aprox 150l
Lumina 4xT5, 24W, cu balast electronic cu aprindere variabila, Lumina sump 2x20W 6400k economice, foarte chinezesti
Pompa de circulatie 2000l/h
Pompe de valuri: 2 Koralia-2 12V
Protein skimmer: Multi SL 1000
UV: JBL 9W niciodata folosit si nici nu am de gand. Dar il aveam, asa ca l-am instalat.... cred ca pana la urma il scot
Incalzitor JBL 200w
Racitor.... doar in proiect, inca nu am pus, dar il adaug pana va fi nevoie de el
Calculator de proces facut special (am muncit vreo 6 luni la el...) care controleaza tot (detalii mai jos)
Piatra vie 26kg. Momentan e suficient, incarcatura biologica nu e mare. Cat de curand vreau sa mai adaug vreo 10kg.

Din display apa se revarsa printr-un gratar in camera urmatoare. Aici e protein skimmerul, sonda de temperatura (PT100 calibrata NIST), pompa care trimite apa in UV (UV care va dispare si va fi inlocuit de chiller). Urmatorul compartiment contine Miracle Mud, macroalge, incalzitorul si... o stea de mare. A fost obraznica, a stressat rau coralii, asa ca a fost exilata din display. Urmeaza camera cu bioballs, apoi ultima camera cu pompa de recirculare cu supapa unisens si senzor de flow. Tot aici este senzorul de nivel pentru top-off. In mijloc, fara sa comunice cu celelalte camere mai este un compartiment in care pun apa RO pentru top off. In felul asta este inconjurata de apa din acvariu si este la aceeasi temperatura cu ea. Tot aici mai este un senzor de nivel pentru alarma cand se imputineaza apa. In spate, ascuns pe sub bancutza cu flori este un bidon cu apa sarata pentru schimburile de apa. El contine o pompa mixer, un incalzitor si pompa ce face plinul dupa scoaterea apei. Tot in spate mai este un transformator de separare de 1kW (ma simt eu mai bine asa), un UPS si calculatorul (pe perete). Partea de filtrare este in mod normal acoperita in fata cu o placa de PVC la fel ca cea folosita la capac si in spate, am dezvelit-o pentru poze.

Animale:
2 ocellaris, 1 Zebrasoma Flavescens, 2 domnisoare verzi (care par albastre sub neoane), 2 Lysmata Amboiensis, un homar pe care nu il vad niciodata (si-a facut barlog sub pietre, iese doar ca sa fura mancare cate o fractiune de secunda), vreo 3 melci, un arici blue tuxedo, o piatra cu zoantusi, un open brain coral, piesa centrala euphyllia glabrescens care creste vazand cu ochii, un Xmas Tree Rock, o crengutza de .... nu stiu ce este... Acropora?, cateva sute de aiptasia ( ) si milioanele de gogomarle vizibile sau nu care au crescut din piatra vie (inclusiv un pui de crab taaare timid si simpatic)
Nu am de gand sa mai adaug alti pesti, ci sa populez cu corali in continuare (cu viteza cu care vor veni si fondurile necesare acoperirii pietrelor inca golashe...). Si mai vreau o entacmaea quadricolor!


Functiile calculatorului:
- lumina cu aprindere si stingere progresiva pentru a simula rasaritul si apusul
- controlul temperaturii, cu valori setate pentru rasarit si apus pentru a imita ciclul zilnic din ocean (temperatura minima la rasaritul soarelui, maxima la asfintit) creste liniar ziua, scade liniar noaptea. Rezolutie 0,01 grade Celsius, eroare maxima 0,05 grade Celsius. (Asta pentru ca ma enerveaza marii producatori care se lauda cu High Precision Thermometer in timp ce specificatiile sunt cu eroare maxima 0,5 grade sau mai rau)
- functii de pornire/ oprire programata la orele dorite pentru diverse accesorii (nu le folosesc deocamdata la nimic)
- top off, supravegherea nivelului apei din rezervor
- masurare pH (nu am testat-o inca pen'ca nu am sonda de pH si nu bag banii in ea, nu e o prioritate inca)
- schimb automat de apa in 2 etape: in prima faza se opresc pompele si poti scoate linistit apa cu furtunul pentru a face si curat, in a doua faza se face un fel de top-off, doar ca de data asta din bidonul extern unde e apa sarata, apoi se reporneste totul. In felul asta nivelul de apa dupa schimb este perfect, dat de senzorul de nivel.
- controlul celor 2 Koralia pentru a face valuri, programabil in 3 moduri distincte (continuu, sincron, alternativ), cu parametri independenti, ziua si respectiv noaptea + regimul de feeding.
- supravegherea flow-lui pompei de circulatie
- regimul de feeding (regim special pt wave-makere, protein skimmer)
- supravegherea UPS. In caz de pana de curent opreste tot, mai putin pompa de circulatie pentru a tine cat mai mult bateriile. Daca temperatura atinge valori critice programabile porneste dupa caz heater/chiller.
- inregistreaza toate evenimentele, si beep-aie ca sa atraga atentia in caz de probleme (cadere de tensiune, flow slab sau deloc la pompa de circulatie, terminarea apei din rezervotul de top-off, flow slab sau deloc la protein skimmer, temperatura prea mica sau prea mare, temperatura care evolueaza anormal (creste desi e chillerul pornit sau scade desi e heaterul pornit) etc
- Interfata USB pentru software update si log download

Cam astea sunt daca nu am uitat nimic.... Asta am implementat pana acum, pe masura ce mai apar idei mai pot adauga, mai am intrari, iesiri si analogice si digitale, iar spatiu in flash abia am folosit abia vreo 30%



Poze: Nu stiu daca e o idee buna sa adaug aici cele cateva zeci de poze pe care le am pregatite asa ca va invit pe un site specializat:
http://picasaweb.google.com/mitucaragea/ReefFeb2010?feat=directlink






 
Forum Index » Profile for Fery » Messages posted by Fery
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com