[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: axl07
Forum Index » Profile for axl07 » Messages posted by axl07
Despre pietre, poate ca se gasesc pe toate drumurile, eu unu nu am timp sa umblu pe toate drumurile sa le gasesc, le-am vazut in magazin, mi-au placut si le-am luat.

Plante dupa cum spuneam as vrea sa raman la ceva "easy" de genul egeria densa, sagitaria subulata, bacopa monnieri, etc. Nu vreau sa ma ocup de plante pretentioase, dar nici nu vreau sa am in acvariu numai nisip si piatra....
La ora actuala am un pestisor betta mascul pe care il gazduiesc intr-un acvariu de plastic de 10 litri, acvariu care mi se pare pe zi ce trece din ce in ce mai inestetic. Asa ca m-am decis sa ii fac o "casuta" mai frumoasa pt betta-ul meu.

Pentru aceasta pana la ora actual am achizitionat urmatoarele:
- un acvariu facut la comanda de dimensiuni 25 x 25 x 28
- 3 litri substrat JBL Manado
- cateva pietre (o sa urmeze o intrebare despre ele)
- filtrul, incalzitorul si cateva plante o sa le iau din acvariul vechi

As avea cateva intrebari inainte sa ma apuc de treaba, care sper sa nu para prea "prostute"
1. substratul de tip JBL Manado ar trebui sa fie spalat inainte sa il pun in acvariu sau il pot considera ca fiind "curat"?

2. am de gand sa plantez numai cateva plante din categoria "easy", si nu am de gand sa pun CO2 pe acest acvariu, Credeti ca niste bile fertile de la JBL ar ajuta sau as risca numai sa imi umplu acvariul cu alge negre?

3. am atasat o poza cu pietrele care spuneam ca le-am achizitionat. Mi-au placut cum aratau asa ca le-am luat desi nu eram 100% sigur ca nu sunt calcaroase. Vanzatorul m-a asigurat ca nu ar fi, le-am testat cu otet si testul a iesit "negativ", dar parca totusi nu sunt chiar convins ca e asa. Dupa felul in care arata credeti ca aceste pietre sunt calcaroase sau nu
Din proprie experienta pot spune urmatoarele: am tinut un mascul de betta intr-un acvariu de 10 litri fara filtru timp de doua luni. Saptamanal schimbam 5 litri de apa, dar apa a inceput sa aiba un miros neplacut.
I-am pus un filtru, care s-a dovedit a fii prea puternic, asa ca saracul de el statea stresat prin colturile acvariului cam tot timpul. I-am schimbat filtrul cu unul cu debit mai mic iar acum pestisorul pare fericit , si apa nu mai are nici un miros "anormal" (la ora actuala fac schimburi de 3-4 litri saptamanal).

Se spune ca se pot tine betta si fara filtru, la mine nu a prea mers, din cauza mirosului, e posibil sa fi facut eu altceva gresit.... Daca te hotarasti sa pui filtru in acvariu trebuie avut grija ca filtrul sa aiba un debit cat mai mic (cel mai bine e ca debitul sa fie reglabil), pt ca betta nu agreaza curentii rapizi de apa.
Avand in vedere ca betta-ul meu e destul de rotunjor si ca tin la silueta lui, nu o sa-i mai adaug vecini noi numai de dragul de a incerca sa vad daca nu care cumva betta-ul meu este "exceptia"

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
La ora actuala gazduiesc un mascul de betta intr-un acvariu de plastic de 10 litri. Dupa ceva timp mi-am dat seama ca e foarte dificila curatarea unui acvariu de plastic, asa ca m-am decis sa il mut intr-un acvariu de sticla.

Noua casa pt betta-ul meu va fi un "cub de avariu" de aproximativ 18 litri, pe care intentionez sa il fac sa semene (macar asa putin) cu un nano acvariu. Si pentru ca crevetii sunt locatarii obisnuiti ai unui nano ma gandeam sa adaug si niste red cherry pe langa beta-ul meu.
Daca a mai incercat cineva sa combine betta cu red cherry l-as ruga sa-mi spuna si mie cum a mers.
Giany wrote:salutare am luat ieri de la un baiat o buturuga cu ceva anubias pe ea si nu stiu cum sa procedez sa o curat de alge si de bacterii ca am inteles ca numai putea avea grija de acvariu idei ?

daca nu iese mecanic poti incerca sa introduci 1-2 melci pomacea in acvariu, si o sa se ocupe ei de curatenie
Unul dintre neonii mei negri are o problema de ieri. Inoata intr-o pozitie diagonala cu capul in sus, "topaind" parca. Nu are nici un semn vizibil pe corp, si incearca sa manance saracul, dar nu stiu daca reuseste
Stie cineva cam ce problema\boala ar putea avea si daca as putea face ceva ca sa incerc sa il "repar"?
poate fi de la apa, desi nu cred ca in Bucuresti apa are un ph asa de ridicat, mai probabil poate fi de la nisipul\substratul folosit
Valoarea PH-ului poate fi scazuta prin adaugarea de plante sau "lemne" in apa (de ex. radacini de mopan sau de vita de vie).
De asemenea, daca ai pietre in acvariu ar trebui sa le scoti si sa le testezi, sa vezi daca nu cumva sunt calcaroase. Testarea se poate face folosind otet in felul urmator: se adauga cateva picaturi pe piatra, daca aceasta sfaraie inseamna ca este calcaroasa. Scoatand pietrele calcaroase din acvariu valoarea PH-ului va scadea.
Daca ai in acvariu scoici, acestea ar trebui de asemenea sa fie scoase, pentru ca si ele fac valoarea ph-ului sa urce.

Nu stiu daca din cauza ph-ului ridicat ai pierdut puii de creveti, dar 8,2 e o valoare prea ridicata a ph-ului, cel putin pt creveti red chery este. Scaderea ph-ului pana la o valoare apropiata de ceea neutra (7) cred ca le-ar face bine crevetilor tai
Aceasta incercare de a adauga bete de bambus in acvariul meu pt betta, pot sa o trec la categoria "proiecte ratate". Poate ar fi mai bine sa tac si sa nu ma "laud" cu asta, dar daca tot am inceput sa postez pe tema asta...

Sambata m-am apucat eu de treaba sa vad ce imi poate iesi, si dupa vreo doua ore in care m-am chinuit sa leg betele de bambus cu nailon pt pescuit de niste pietre pe care apoi le-am ingropat in substrat, si apoi sa fixez niste cladophora pe betele respective, si inca vreo ora care mi-a trebuit pt reamenajare totala a acvariului mi-a iesit ceva de genul primei poze pe care o sa o atasez la post.

Spre surpinderea mea, locatarul nu a fost deloc incantat de noua lui "locuinta", si parea extrem de stresat de noul mediu. Dupa vreo doua ore de la introducerea lui in noul mediu l-am surprins incolacindu-se in jurul unuia dintre bete, si apoi tragandu-l in sus, probabil ca sa il scoata de la locul lui, chestie pe care a si resusit-o de altfel (poza e facuta la inca vreo doua ore dupa asta, si dupa ce m-am muncit eu sa pun inca vreo doua bete la locul lor, loc din care am observat ca "se mutasera")

L-am mai lasat pana a doua zi sa vad daca nu pare sa se obisnuiasca cu noul mediu, lucru care mi s-a parut ca nu s-a intamplat, asa ca am renuntat la bete. In vreo 5 minute betta-ul meu patrula iarasi fericit prin tot acvariul. Nu prea mia iesit mie chestia asta cu bambusul dar cel putin sunt incantat de faptul ca am un pestisor cu personalitate.

Am atasat si poza cu felul in care arata acvariul acum, cam prea golas dupa parerea mea, o sa mai incerc sa adaug ceva plante sau o radacina de mopan, daca o sa imi dea voie si locatarul.
Idea e imporatanta, se intelegea mesajul si cu diacritice si fara.
Multumesc popey pt link si Alber pt reparare
mie mi se pare ca seamana cu sagitaria subulata:
image
am incercat cu gogu si eu, dar nu am gasit prea mare lucru , nici linkul tau nu imi merge, probabil se ascunde bambusul de mine )
Un mic update: dupa cateva zile in care am tinut betele de bambus in apa am observat ca s-au inverzit. Daca s-a intamplat asta o fi insemanand ca sunt chiar 100% naturale, sau s-o fi intamplat din cauza ca au fost tratate cu ceva?
De vreo cateva saptamani ma chinuie gandul sa ii redecorez casa (a se citi acvariul) betta-ului meu. Si pentru asta m-am gandit ca ar arata foarte bine daca as adauga niste bete de bambus, betta la fel ca si bambusul avand origini asiatice. Astazi am si facut rost de asa ceva Defapt ca sa spun tot adevarul ideea mi-a venit de aici:
As dori sa intreb daca mai e cineva care "a aclimatizat" bambus in acvariul din dotare, si cum a mers asta. Sau daca nu, daca stiti ca ar exista vreun pericol pentru vietuitorele acvatice, in cazul in care as adauga asa ceva?
Aici se poate vedea si felul in care arata acvariul respectiv acum o luna si ceva, aveam si ceva poze mai recente, dar nu le pot gasi acum.
imi place idea cu treptele, parca asa face si eu asa ceva, dar o sa mai astept un timp, pana imi vine vreo idee cum sa o pun in practica
fishyman wrote:Imi place cum a iesit, arata mult mai bine fata de cum a fost inainte. Acuma parca e mai spatios. Cu un covor o sa arata si mai bine si poate faci si cateva trepte din substrat.

Multumesc. La ce te referi cand spui "trepte din substrat", intreb pentru ca nu am mai auzit termenul pana acum?
Dupa aproape 10 zile, de la modificarile facute acvariul pare sa fie destul de stabil, singura mea problema e cu limnophila sessiliflora, care isi cam pierd frunzele, desi au si crescut destul de bine. La ora actuala acvariul meu arata in halul urmator :
Citeam topicul acesta si mi-a sarit in ochi o afirmatie:
gengiskhan wrote:
Plantele cele care "se inalta", la care te referi tu, se numesc plante stem. Cand ajung la suprafata apei, se taie si da, se pot replanta fara nicio problema. Poti sa le tai si inainte sa ajunga la suprafata, atunci cand consideri tu ca sunt cam inalte.

Eu am egeria densa pe care nu am mai tuns-o de ceva timp, asa ca s-a intins si la suprafata apei, si nici nu as tunde-o pentru ca pestisorului meu din acel acvariu (un betta mascul) ii place sa se joace si sa se ascunda printre "ramurile" plantei care sunt partial si la suprafata apei. E vreo problema daca o las netunsa pentru inca o perioada, sau e neaparat sa o tund sa nu stea la suprafata apei?
E normal sa se alerge intre ei, asta le sta in obicei, nu ar trebui sa te ingrijoreze lucrul asta. Si eu am cativa neoni negrii, si pot zice ca e fascinant comportamentul lor, au zile in care se alearga unul pe celalt (de obicei fac o tura de acvariu si se opresc de unde au plecat), zile in care se plimba in grup, zile in care "stau suparati" printre plante la o oarecare distanta unul de celalalt si zile in care stau im grup intr-un anumit colt si parca mediteaza la ceva
Ar trebui sa te ingrijorezi daca ii vezi pe unii dintre ei stand (stand si nu inotand) departe de grup pe perioade mai lungi de timp si nevenind la mancare.
Nu exagera cu mancarea, nu e o solutie sa iti indopi pestisorii ca sa ii linistesti, ajunge sa ii hranesti de 2 ori pe zi cu cat pot manca in 2-3 minute.

Forum Index » Profile for axl07 » Messages posted by axl07
Go to: