Message |
|
Am observat in diverse poze cu acvarii profi o mica ciudatenie referitoare la lampile suspendate. Unii vad ca isi monteaza lampile cat mai aproape de luciul apei, pe cand altii le tin si la 1m distanta... Sa fie oare chestie legata de design, sau se procedeaza asa pentru a mai diminua lumina ce ajunge in acvariu (desi aici imi vine greu sa cred ca isi cumpara lumea super lampi ca sa le tina mai sus pentru ca sunt prea puternice) ?
Eu de exp. tin un Blau de 4x80W la aproximativ 8-9cm de luciul apei, insa din nici-un alt motiv decat acela ca daca ridic mai sus, ajunge prea multa lumina reziduala in camera (si cum am biroul la nici 1m de acvariu, imi bate lumina in ochi). As vrea sa ridic mai sus lampa, intrucat de prea multe ori florile de lotus s-au incovoiat in dorinta lor de a iesi din acvariu... Insa nu prea stiu cum sa procedez sa nu deranjeze in camera. Nu stiu daca pot impaca si capra si varza...
Aici mai am o mica intrebare. Am observat prin multe poze/acvarii cum pestiucii lor stau linistiti si foarte aproape de suprafata apei. Eliminand ideea ca stateau la suprafata pentru ca nu era suficient de oxigenata apa mai jos... am ajuns sa ma intreb daca nu cumva pestiucii mei nu se ridica atat de mult pentru ca le bate prea multa lumina in capsor. La mine nici nu prea se apropie de mancarea de la suprafata apei... asteapta de obicei sa cada (sau in cel mai rau caz se duc la zona hranitorului unde pluteste mancarea)...
Ce ziceti ? Cum ati proceda in locul meu ?
|
 |
|
Salut snakefishmike. Sorry, dar nu mai am de multicel betta cu tetrazonele... desi nu au avut niciodata probleme. Mancau si se distrau "cot-la-cot". Ba chiar betta incerca sa se tina dupa grupul de tetrazone... din pacate nu-l tineau aripioarele pe langa Speed Gonzales. Asa ca, fara suparare, dar te rog sa nu mai faci aprecieri la ce pesti am eu in acvariu cand nici nu stii ce am de fapt...
Eu cand m-am referit la mediul natural, m-am gandit la ceva unde omul nu-si prea baga nasul. Adica am ajuns sa nu mai "intru" zilnic peste ei sa-i stressez... am ajuns sa inteleg ce rau le faceam cu diverse chimicale si alte aberatii de "purificat" apa. Practic acum ei nu prea mai au treaba cu mine, decat cand vine vorba de mancare (si atunci doar la mancare congelata, pentru ca in rest au hranitor automat)... apa se schimba automat... filtrele isi fac datoria. Doar fertilizant le mai adaug, dar sunt sigur ca nu-i stresseaza cu nimic asta. Si diferenta este enorma. Cam toti pestii s-au pus pe depus (deja ma omoara ancistrusii care depun lunar), n-au probleme (cu exceptia unui ramirez caruia i-a aparut pop-eyes... incep sa cred ca ramirezii au probleme genetice, altfel nu-mi explic).
Oricum, inapoi la topic. Solutia oferita de tine snakefishmike (dar pe celalalt forum) a fost sa caut saculeti de usturoi in plase cu ochiuri nici prea mari dar nici prea mici. Am dat azi o raita si n-am gasit, decat cu ochiuri mari  Prin urmare, inca mai caut solutii. Nu poti opri pe cineva sa incerce sa asculte si alte solutii, nu ?
Acum mi-am dat seama ca am ceva burete de porozitate mare... o sa incerc sa vad daca pot sa confectionez ceva mai interesant decat prefiltrele de la Aquatic Nature. Mercic de idee !
|
 |
|
narcis.b wrote:Si care e problema? le speli mai des chiar zilnic
Asta a fost o gluma buna  Adica am bagat gramezi de bani in filtre profi ca sa stau sa spal zilnic buretei de sorb ?
Nope, sorry... asta e monstruletul meu de acvariu care imi place sa fie cat mai putin deranjat... Cat mai aproape de mediul natural posibil. Doar ca trebuie sa fac ceva sa impac si capra si varza (adica sa nu mai caut pitici prin filtru si nici sa imi fac filtre din bureti pe care sa-i curat zilnic in timp ce mor de foame filtrele biologice din canistre).
Ca idee, filtrele faceau atat de bine fata pana la partea cu buretei, incat nici nu mai am de ce sa fac curat in acvariu... mai ma fac ca dau cu Eheim-ul acela de substrat odata la 2-3 luni. Iar canistrele, nici dupa 4-5 luni n-am avut ce sa curat la ele. Iar NH3/NH4 = 0, NO2 = 0, NO3 = 15-20. Prin urmare, de ce sa-i chinui zilnic cu umblat prin acvariu ? Mai ales ca vorbim de 3 sorburi aici...
|
 |
|
Eu practic ce am gasit sunt niste prefiltre de la Aquatic Nature... dar cum spuneam, mi se pare ca au porii prea mici, se colmateaza repede. Atasez poza cu respectivele.
|
 |
|
Salut si sper ca nu supar pe nimeni de postul pe aria Hardware. Cred ca totusi tine de asa ceva, avand in vedere ca e vorba de o problema cu filtrele. Am 2 Eheim-uri externe 2075... desi nu cred ca asta conteaza, intrucat si la Tetra aveam acelasi tip de sorb. Problema este ca de ceva vreme imi tot fac puiuti diversi pesti (ancistrusii chiar lunar - de-abia asteapta sa ajunga pe aria de donatii)... si mi-i tot trage filtrul.
Dupa 2 astfel de situatii (in care mi-a luat cateva ore sa-i scot pe micuti din furtune sau din filtru)... m-am intrebat cum pot sa rezolv problema (avand in vedere ca mi-e aproape imposibil sa-i prind sa-i pun in celalalt acvariu mai micut). Am gasit niste buretei care se monteaza pe exteriorul sorbului (pe intrarea de la filtru). Din pacate, acest lucru a dus automat la scaderea debitului, si cel mai rau... a dus la mai multa munca din partea mea. Dupa doar cateva zile, trebuie sa schimb/spal bureteii... si a devenit criminal.
Intrebare: ce alta solutie in afara de acei buretei as putea folosi ? M-am gandit la un mesh ceva... insa nu vreau sa pun metal in acvariu. Oare nu exista astfel de sorburi dar cu gaurele/spatii mai mici ?
Multumesc anticipat !
|
 |
|
Radu.U wrote:adica cu 100 ron mai mult, fata de un tetratec. gresesc?
Nu, nu gresesti. Si calitatea este mult peste (cel putin asa cred eu, dupa aproape un an de EX 1200).
Din pacate, in .ro probabil ca o sa-l gasesti la pret dublu (pentru ca asa este romanul "comerciant", mai nesatul). Asa ca iti recomand sa-ti iei frumos de-afara. Garantia oricum nu e necesara la Eheim (in cel mai rau caz iti cumperi un motoras de schimb).
Eu am 2 x 2075 la un acvariu de 550L si e apa sticla (la aproape 70 de pesti si prea multa mancare). Inainte sa trec la cel de 550L, am facut un test intre EX1200 si 2075 pe acvariul de 240L. Intai am lasat 2075-ul la ciclat o luna, dupa care am scos EX1200 din bazin si lasat doar 2075-ul. Daca la EX1200 dupa o luna deja era jumatate cu mizerie (partea inferioara), la o luna 2075-ul arata de 10 ori mai bine, mare parte a mizeriei ramanand in prefiltru. La fel, debitul scadea foarte repede la EX1200 pe cand la 2075 nu vad nicio diferenta de la prima zi de folosire (ba mai mult, am pus extra extensii pentru ca facea prea puternice "valurile"). In opinia mea, merita investitia... acum, fiecare cu "pasarelele" lui 
|
 |
|
friday wrote:am citit thread-ul asta si as vrea sa sa stiu cat te-a costat Eheim 2075. multumesc anticipat
Scuze. Am fost un pic plecat. Pe 2075 am dat aproximativ 700 RON (plus transport) din .de. Vine complet cu medii de filtrare.
|
 |
|
Dupa indelungi chinuri cu diverse accesorii de curatat substratul, probleme de genul "Eheim cleaner cu baterii imi trage si nisipul si murdareste prea tare apa", "Hobby Perfektus cu baterii e prea scurt si nu trage ok" sau "Nu sifonez pentru ca m-am saturat de galeti/furtune prin casa si am facut sistem de schimb la picatura"... Well, m-am gandit sa-mi fac propriul meu cleaner.
Am zis ca optim ar fi un mic filtru extern in care sa introduc numai medii de filtrare mecanica (bureti si vata perlon) iar la intrare sa folosesc ceva pt. sifonat... Iesirea agatata frumos in acvariu. Si cam asta ar fi fost ideea de baza. Un gravel cleaner scump, dar care ar fi fost usor de customizat (debit reglabil, accesorii de curatare, posibilitate de adaptare orice fel de sita, mizeria sau "nisipul fin" nu se intorc niciodata in acvariu, etc.)
Prin urmare am luat un Eheim Ecco Pro 300 - 2036 (750l/h, inaltime maxima 1.9m). L-am luat pe cel mai puternic din serie tocmai pt. ca la mine acvariul urca pe la 1.6m si mi-a fost frica sa nu aiba putere sa traga/impinga apa. Am luat si un Eheim gravel cleaner (acela care se leaga la filtru, insa m-a mirat ca a venit cu furtun de 9/12) si ca alternativa un AquaMedic gravel cleaner set). Am inlocuit mediile de filtrare... si am zis sa-l probez un picut.
Aici a aparut problema. Si anume, partea de amorsare. Nu stiu daca este de vina sistemul de amorsare de la Ecco Pro, insa nu vrea sa-mi traga apa. Mai ales daca instalez si gravel cleanerul, apa nu urca nici pana la jumatatea tevii macar... Aveti idee cum as putea rezolva problema ? Si va rog, fara solutii gen "scoti furtunul, pui la gura si tragi in plamani".
Eu cu celelalte filtre ale mele, cand am probleme de amorsare, instalez rapid in acvariu o pompa de apa mica si il pun sa introduca apa in sorb. Insa la filtrele acelea umblu rar (chiar foarte rar) pe cand la cleaner o sa am nevoie de fiecare data... si chiar e crima sa fac lucrul asta de fiecare data. Ma gandeam ca poate as putea face cu un T ceva.. sa leg o pompa care sa traga apa, dupa care sa las motorasul de la filtru sa-si faca treaba.
Ce ziceti, am vreo sansa ? Aveti o idee mai buna ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
|
 |
|
akademik_79 wrote:MonkY, daca reusesti sa dai de un crescator OK sa-mi spui si mie. Sunt si eu interesat, asa ca nu mai deschid alt topic, sper sa ma scuzi.
Cam 2-3 perechi pentru mine.
akademik_79, am inteles ca ar fi ceva ramirezi maturi foarte frumosi in Grand Arena langa Hornbach (iesire spre Oltenita). Din pacate nu am reusit sa ajung pe-acolo sa-i vad. Ultima oara cand am fost acolo nu aveau deloc ramirezi. Din Hornbach nu mai recomand nimanui... chiar si vanzatorul de-acolo a spus ca au fost numai cu probleme...
|
 |
|
Dupa cum spune titlul, cumpar ramirezi, de preferat German Blue Ram (nu-mi plac cei galbeni, baloons sau bolivieni). As avea nevoie de 2-3 masculi, 3-4 femele. Daca sunteti din Bucuresti, e perfect
Multumesc anticipat si va astept cu oferte !
|
 |
|
Jolie wrote:ai reusit sa remediezi problema ? din cate am mai citit, s-ar presupune ca ar fi un parazit care determina comportamentul asta la pesti.
Din pacate cei 2 s-au dus intr-o lume mai buna. Nu pot sa presupun decat ca s-au lovit. Au trecut vreo 3 luni de-atunci si problema nu s-a mai repetat la un alt peste. Daca ar fi ceva de suspectat, ar fi NO3-ul foarte mare (care acum este rezolvat)... insa nu pot sa cred ca o astfel de "indoitura" a spatelui sa fie cauzata de un parazit...
|
 |
|
|
 |
|
Va salut. Am si eu o nedumerire legata de reactorul de CO2 extern de la Aqua Medic si sper sa ma puteti ajuta. El e conceput sa fie legat de filtrul extern, pe iesire (sau o pompa de apa). M-am gandit insa ca daca-l voi pune pe iesirea din filtru, intrucat am spray bar-ul la suprafata, nu va face altceva decat sa scoata instant CO2-ul din apa. Prin urmare am folosit un T si redirectionat CO2-ul separat de spray bar... iar la iesire am folosit un sorb de filtru. Din pacate nu este foarte eficient... ma gandeam ca poate aveti idei mai bune, sau imi puteti indica vre-un produs pe care sa-l pot folosi in locul acelui sorb...
Multumesc anticipat.
|
 |
|
wizzard_6 wrote:Practic reduci debitul la intrarea in filtru, nu turatia motorasului. Eheim este prevazut cu "robineti" atat la intrarea cat si la iesirea filtrului, in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.
Eheim Professional 3 (2075 am eu) nu are robineti separati. Un singur "levier" se ocupa si de intrare si de iesire... Deci n-are cum sa scrie asa ceva in cartea tehnica
Ciclarea pana la urma o fac prin metoda "rapida". Adica am tinut mai bine de o luna cele 2 noi filtre in acvariul vechi... s-au umplut de bacterii, tzoc - le-am trecut pe acvariul nou (unde mai arunc din cand in cand niste mancare). Pentru formarea de bacterii si in substrat am folosit Dennerle FB1 SubstrateStart. Am ajutat un pic si cu ProdiBio StartUp si BioTrace. Totodata, mai trag apa din acvariul vechi, plus apa tinuta la declorinat minim 48h. Mai mult de-atat, n-am ce-i face... dupa o luna de "asteptari", cred ca o sa incep marea mutare
P.S. Eu n-am vrut sa folosesc nici-un peste de sacrificiu... i love my fishies 
|
 |
|
Radu.U wrote:suna foarte fain pana acum.
Eu as baga cat se poate , apa din vechiul acavariu + apa lasata la statut, exact cata apa ai bagat din acvariul vechi, Bineinteles si filtrele din vechiul acvariu. dar ceva poze cand?
Am tot incercat sa uploadez poze in Galeria Foto, din pacate primesc erori de genul:
Warning: is_dir(): Stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432
Warning: filemtime(): Stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440
Warning: unlink(./albums/edit/.): Permission denied in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453
Warning: is_dir(): Stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432
Warning: filemtime(): Stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440
Warning: unlink(./albums/edit/..): Permission denied in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453
sau
Warning: move_uploaded_file(./albums/edit/mHTTP_temp_f89c900d.jpg): failed to open stream: Permission denied in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 1197
Warning: move_uploaded_file(): Unable to move '/tmp/phpeCIMst' to './albums/edit/mHTTP_temp_f89c900d.jpg' in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 1197
sau
Error Report
The following uploads encountered errors:
File Uploads:
File Name/URL Error Message
1. IMG_3915.jpg Impossible to move.
Am pus pozele aici, pana se rezolva problema cu galeria. Sorry...
|
 |
|
Pana la urma am mers pe Natalit (care seamana cu Volcanitul, doar ca este spart in bob mai mic si are o culoare mai caramizie, si mai putin rosu). Dupa lupte seculare am reusit sa dau jos vechiul acvariu de 240L, sa fac suportul pentru cel de 550L, sa urc acvariul nou sus... pus incalzitorul de substrat (la care idiotii mi-au trimis alte ventuze), 3cm de DeponitMix de la Dennerle (care btw, mi se pare superb, sa-l vedem si in actiune), peste care niste FB1 SubstratStart, dupa care 6cm de Natalit. Deja am introdus cam 200L de apa care statea la declorinat. Pus unul din filtrele de la acvariul vechi (saracii pesti, stateau cu 4 filtre deja)... o pompa de apa Koralia (pentru a misca mai repede apa spre filtru)... aruncat ceva ProdiBio BioTrace si BioDigest... si asteptam
Acum, nu stiu cum sa fac pentru pasul urmator. Sa incep sa trag si ceva apa din acvariul vechi, pentru a nu soca pestii cu diferenta foarte mare de apa, sau sa nu risc sa mai aduc din acvariul vechi diverse (bacterii, ciuperci si alte alea) ? Voi cum ati proceda ?
|
 |
|
Scuze, am uitat sa adaug... Un test de Clor, aveti idee de unde achizitionez si eu ? Am vazut ca Sera are asa ceva, insa la magazine = pauza (aka stoc zero).
|
 |
|
Pana la urma voi merge pe Natalit... e singurul mai inchis la culoare pe care l-am gasit la noi. Asta este...
Intre timp, am si eu o mare dilema. Nu gasesc pe nicaieri un debitmetru (un ceas din acela care sa-mi indice cati L/h trec prin furtun)... N-am gasit decat apometre, care la acea presiune nici macar nu indica... si in plus nu ma ajuta (nu am chef sa stau sa calculez pe ora, etc). Daca stie cineva de unde as putea achizitiona asa ceva... raman dator. Multumesc.
P.S. Azi am facut un test la acvariu. Umplut 90% cu apa si totul a fost OK. N-am inundat pe nimeni. Victorie !  )
|
 |
|
Asta da super veste. Bravo Reef ! Bravos George ! Pacat ca produsele vor veni intr-o luna... chiar vroiam ceva pietris inchis de la ADA... Sunt curios de preturi si ce optiuni as avea (cine stie, poate mai aman montarea acvariului nou pentru ADA) 
|
 |
|
|
 |
|