Dupa indelungi chinuri cu diverse accesorii de curatat substratul, probleme de genul "Eheim cleaner cu baterii imi trage si nisipul si murdareste prea tare apa", "Hobby Perfektus cu baterii e prea scurt si nu trage ok" sau "Nu sifonez pentru ca m-am saturat de galeti/furtune prin casa si am facut sistem de schimb la picatura"... Well, m-am gandit sa-mi fac propriul meu cleaner.
Am zis ca optim ar fi un mic filtru extern in care sa introduc numai medii de filtrare mecanica (bureti si vata perlon) iar la intrare sa folosesc ceva pt. sifonat... Iesirea agatata frumos in acvariu. Si cam asta ar fi fost ideea de baza. Un gravel cleaner scump, dar care ar fi fost usor de customizat (debit reglabil, accesorii de curatare, posibilitate de adaptare orice fel de sita, mizeria sau "nisipul fin" nu se intorc niciodata in acvariu, etc.)
Prin urmare am luat un Eheim Ecco Pro 300 - 2036 (750l/h, inaltime maxima 1.9m). L-am luat pe cel mai puternic din serie tocmai pt. ca la mine acvariul urca pe la 1.6m si mi-a fost frica sa nu aiba putere sa traga/impinga apa. Am luat si un Eheim gravel cleaner (acela care se leaga la filtru, insa m-a mirat ca a venit cu furtun de 9/12) si ca alternativa un AquaMedic gravel cleaner set). Am inlocuit mediile de filtrare... si am zis sa-l probez un picut.
Aici a aparut problema. Si anume, partea de amorsare. Nu stiu daca este de vina sistemul de amorsare de la Ecco Pro, insa nu vrea sa-mi traga apa. Mai ales daca instalez si gravel cleanerul, apa nu urca nici pana la jumatatea tevii macar... Aveti idee cum as putea rezolva problema ? Si va rog, fara solutii gen "scoti furtunul, pui la gura si tragi in plamani".
Eu cu celelalte filtre ale mele, cand am probleme de amorsare, instalez rapid in acvariu o pompa de apa mica si il pun sa introduca apa in sorb. Insa la filtrele acelea umblu rar (chiar foarte rar) pe cand la cleaner o sa am nevoie de fiecare data... si chiar e crima sa fac lucrul asta de fiecare data. Ma gandeam ca poate as putea face cu un T ceva.. sa leg o pompa care sa traga apa, dupa care sa las motorasul de la filtru sa-si faca treaba.
Ce ziceti, am vreo sansa ? Aveti o idee mai buna ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri !
|