Message |
|
Ma ajutati si pe mine, va rog, sa identific exact ce plante am in acvariu? Le-am luat din Obor, iar aia nu dadeau pe afara de cunostinte de acvaristica  .
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=13368&pos=-7130
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1039&pos=3
Stiu sigur ca am un Echinodorus Bleheri.
Cea din mijloc nici nu stiau ce e, ziceau ca e o planta de foreground, dar deja a facut 20 de cem inaltime...
Iar cea care aduce cu Valisneria mi-a fost prezentata drept Nucus... O fi Hygrophila corymbosa 'Angustifolia'?
Multam.
|
 |
|
No ofense, guys!
|
 |
|
Atunci o sa renunt la ei 
|
 |
|
Revin pe forum dar trebuie sa recunosc ca sunt putin dezamagit. Ma asteptam la mai mult sprijin in momentul cind am avut probleme cu pestii. Stiu ce o sa spuneti, ca n-am avut destula rabdare, ca n-am asteptat sa se termine ciclarea. Nu cred insa ca exista vreun acvarist care sa nu fi gresit la inceput, fie datorita lipsei de rabdare fie datorita lipsei de experienta. Oricum, aceasta sectiune ar trebui sa acorde mai multa rabdare si atentie celor aflati la inceput.
Vreau sa va povestesc totusi cum am trecut peste perioada grea cu acvariul meu.
Cum va spuneam la 2 zile dupa ce i-am adus 2 gupoaice au facut columnaris (asa am tras eu concluzia din simptome) asa ca am cumparat Sera Baktopur si am facut tratamentul in acvariu direct cu riscul de a decicla ceea ce nu era nici pe departe stabilizat. Am scos carbunele activ din filtru pe durata tratamentului. Intre timp cei 2 pesti bolnavi au murit.
Apoi am facut un schimb de apa si am adaugat si Sera Nitrivec in fiecare zi timp de 10 zile pentru a ajuta la crearea bacteriilor denitrificatoare si niste vitamine pentru pesti ca sa ii ajut putin. De la zi la zi lucrurile au mers mai bine, chiar daca au murit inca 2 pesti (1 gup si un neon care de cind l-am cumparat avea solzi lipsa).
Acum acvariul meu are 2 saptamini de la tratament si eu zic ca incepe sa mearga bine: supravietutorii sunt foarte vioi, plantele au inceput sa creasca (chiar cu o viteza ametitoare) iar apa este foarte curata.
Inca un lucru care mi s-a intimplat: in perioada cu boala pestilor si pe timpul tratamentului cu Baktopur crescusera multe alge pe plante, acum s-au curatat - cred ca asta e o dovada si ca ciclarea e pe drumul cel bun.
Tot pe plantele cumparate am avut multe oua de melci din aceia maro care s-au dezvoltat puzderie si pe care i-am colectat aproape in fiecare zi. Acum mai sunt vreo 2 mai mari pe care am de gind sa ii pastrez.
Mai am acum 5 neoni si 2 gupi si nu intentionez sa mai iau altii in urmatoarele 3-4 luni pina nu ma conving ca totul e OK.
Cam asta este povestea mea de inceput si sper sa fi trecut de momentele grele, de acum astept si satisfactii date de un acvariu stabil si de pesti si plante sanatoase.
|
 |
|
Am dat-o in bara! Sunt foarte suparat!
2 femele de gupi au gura parca mincata si de culoare alba, sunt apatice si nu mai maninca. Sunt semne de otravire, mie asa mi se pare? Ceilalti sunt oarecum OK, maninca, dar se cam freaca de pietre si plante.
Si inca citeva amanunte: la gupi, inotatoarele sunt putin franjurate.
Pe plante, mai ales pe cele din apropierea suprafetei sunt un fel de alge f. subtiri si lungi de 2-5 mm, care au aparut de curind.
Apa nu are un miros neplacut si este in continuare clara.
Mai pot salva cumva situatia? Daca imi recomandati un remediu, gasesc vreun petshop deschis pina mai tirziu?
Mersi mult!
|
 |
|
Lamuriti-ma si pe mine, pls! Se poate folosi la schimbul periodic apa de la robinet? Asta in cazul in care schimb saptaminal 10-20% din volum.
|
 |
|
E buna ideea cu lemnul pus la curatat separat de acvariu! Asa am sa fac, multumesc pentru sugestie.
Totusi sunt putin ingrijorat de faptul ca gupii, din prima zi de cind i-am adus se freaca de plante - am mai citit pe forum si inteleg ca este un simptom al grisului, ceea ce ar insemna ca i-am luat gata bolnavi, corect?
|
 |
|
Am facut si un album cu 2 poze ale "operei" mele de arta. Mai e mult pina sa ajunga ceea ce trebuie, dar e un inceput! Albumul se numeste Decanu.[/img]
|
 |
|
Haideti sa va povestesc cum a luat viata coltisorul meu de natura:
Am cumparat un acvariu de 40L cu filtru Hailea 200 si bec de 14W (arata ca un bec economic, din acela cu 2 spirale).
Am pus substrat de la Tetra si apoi pietricele de diametru cam 5mm, cite 2 cm fiecare (in fata cred ca e mai putin).
Apa am pus de la robinet si am adaugat Tetra SafeStart ca sa grabesc introducerea pestilor (eu as fi avut rabdare sa stau 2-3 saptamini sa fac ciclarea, dar am cedat la insistentele celor mici :-) ). Pe prospect spune ca pestii se pot pune imediat, insa am lasat acvariul gol 3 zile. Dupa prima zi, apa are o claritate foarte buna.
Temperatura apei este 25*. Nu am cumparat teste pentru apa...
Plante am cumparat din Obor, 1 echinodorus, 2 nuca (sau asa ceva) si inca o planta de substrat pe care nu stiu cum o cheama.
Vroiam sa iau si un lemn din acela decorativ, insa cind am pus mina pe unul, am ramas cu ceva maroniu pe mina, vinzatorul zicea ca este tanin si ca o sa coloreze apa galbui citeva zile, apoi o sa se duca. Nu prea mi-a placut lucrul asta, asa ca n-am cumparat si am zis sa va cer si voua sfatul. Asa trebuie sa se intimple?
Am cumparat initial 2 neoni ca sa vad cum se acomodeaza, apoi, dupa inca 2 zile am completat echipa astfel ca acum am 6 neoni si 5 gupi (3 femele si 2 masculi) si un melc. Cu asta cred ca am atins numarul maxim de pesti.
I-am introdus in acvariu "ca la carte", adica i-am pus cu punga in apa acvariulu ca sa se egalizeze temperatura apoi am turnat de 2-3 ori apa din acvariu si apoi i-am eliberat.
Pestii par sa se simta bine, neonii stau numai impreuna, gupii sunt cei mai activi. Totusi, din cind in cind, gupii se freaca de plantele din acvariu, este o problema acest lucru sau asa se comporta ei?
|
 |
|
Acum m-am lamurit in privinta filtrului!
Ieri am facut instalarea acvariului: am pus un substrat Tetra, apoi pietris cite 2 cm fiecare (mai mult in spate). Am pus apa direct de la robinet, am dat drumul la filtru si o tin acvariul cu capacul deschis citeva zile ca sa ajute la eliminarea clorului. Pentru a grabi procesul de filtrare si crearea coloniilor de bacterii am cumparat si un Tetra SafeStart pe prezentarea caruia zice ca pestii pot fi introdusi imediat. Am sa mai las insa acvariul gol citeva zile, pentru siguranta.
In weekend ma duc sa cumpar plante, pe care o sa le pun pe principiul "concav", adica plantele mai inalte pe laterale si cele mici in centru. Poate o sa iau si un lemn decoratov (nu stiu exact denumirea lui).
Cu privire la viitorii locatari ai acvariului m-am gindit sa incep cu niste vivipari (2 gupi, 2 xifo). Mai tirziu as vrea sa iau si un grup de neoni sau zebre (am inteles ca se simt bine in colonii de cite 6-7). Si cu asta cred ca spatiul meu de 40L este cam ocupat, deci mai mult de 10 pesti ar fi mult.
Mersi inca o data pentru ajutor! Va tin la curent si o sa postez si niste poze cind termin, sa va arat capodopera  !
|
 |
|
Pina la urma am cumparat un acvariu de 40L cu filtru Halea.
Nu pot sa pricep si pace cum face aerarea acest filtru. E complet cufundat in apa si face o miscare a apei pe baza jetului pe care il creeaza.
Ca sa asigur si aerarea cred ar trebui sa folosesc celelalte accesorii pe care mi le-au dat: un furtun cu un fel de duza in capat si niste tuburi cu care pot ridica deasupra nivelului apei o parte a jetului. Asta e aerarea? E suficienta? Trebuie sa functioneze zi si noapte filtrul?
|
 |
|
Mersi mult pentru sfatul complet!
|
 |
|
Cel mai mare pe care mi-l pot permite dpdv spatiu este ACVARIU CAYMAN 50, pe care l-am gasit pe animal-shop.ro.
Ce parere aveti? Filtrul inclus acopera si functia de aerare, sau trebuie cumparat separat un alt echipament?
|
 |
|
Problema la mine este legata de spatiu. Nu am posibilitatea sa acomodez decit un acvariu de lungime maxima de 45 de cm.
Dar am sa iau in calcul sfaturile voastre si am sa incerc sa caut si unele mai mari.
Cam ce capacitate ar fi minim recomandata? 40L?
Exista pe undeva pe forum o lista cu magazinele de acvaristica? Ar fi util sa trec pe acolo sa le si vad si sa mai cer ceva sugestii.
|
 |
|
Salutare,
Sunt nou pe forum, dar nu chiar brand new in acvaristica. Am avut acum vreo 20 ani timp de 8 ani acvarii si a fost una din pasiunile copilariei si adolescentei. Acum as vrea sa reinnod pasiunea pentru cei 2 baieti ai mei.
Cum insa a trecut mult timp de atunci, am nevoie de ajutorul vostru.
1. M-am gindit pentru acest nou inceput sa cumpar un acvariu mediu si am gasit pe net modelul Hailea F30 de 30 de litri (pe site-ul zooplus). Nu m-am lamurit insa ce accesorii are, mai ales nu pricep daca filtrul cu care este dotat face si aerisire sau doar filtrarea apei. Voi ce parere aveti despre acest model?
2. Apoi, cum ma sfatuiti sa fac cu stratul de nisip? De unde sa iau si cum trebuie sa fie asezat? Pe ce straturi?
3. Imi plac foarte mult plantele acelea care traiesc pe fundul acvariului, dau un aspect foarte placut. Ce imi recomandati?
Va multumesc anticipat!
|
 |
|