Author |
Message |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 08:17:21
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
decanu
Junior member
IP:
|
Salutare,
Sunt nou pe forum, dar nu chiar brand new in acvaristica. Am avut acum vreo 20 ani timp de 8 ani acvarii si a fost una din pasiunile copilariei si adolescentei. Acum as vrea sa reinnod pasiunea pentru cei 2 baieti ai mei.
Cum insa a trecut mult timp de atunci, am nevoie de ajutorul vostru.
1. M-am gindit pentru acest nou inceput sa cumpar un acvariu mediu si am gasit pe net modelul Hailea F30 de 30 de litri (pe site-ul zooplus). Nu m-am lamurit insa ce accesorii are, mai ales nu pricep daca filtrul cu care este dotat face si aerisire sau doar filtrarea apei. Voi ce parere aveti despre acest model?
2. Apoi, cum ma sfatuiti sa fac cu stratul de nisip? De unde sa iau si cum trebuie sa fie asezat? Pe ce straturi?
3. Imi plac foarte mult plantele acelea care traiesc pe fundul acvariului, dau un aspect foarte placut. Ce imi recomandati?
Va multumesc anticipat!
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 09:02:41
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Excelent ca ai intrebat inainte sa dai banii  incredibil cat de putini fac asta.
1. Nu stiu daca stii de ciclul azotului. Daca nu, uite: http://www.acvariu.ro/content/view/78/29/ Asta e important in acvariu.
2. Intr-un acvariu asa mic (de 30L) nu incap cu success decat putini pesti. Success inseamna ca poti sa pui multi, dar va deveni in timp obositor sa cureti mereu filtrele, mizeria, unii pestiuti vor muri caci 'ecosistemul' tinde spre echilibru.
Daca insa din conditii de spatiu, samd, e musai doar cel de 30L, cam orice acvariu e bun daca are neon, filtru (nu musai bolborositor) si incalzitor.
3. Plante de substrat nu as recomanda de la inceput, fiindca au nevoie de lumina multa (la acvariile standard neonul acela e insuficient), fertilizanti, si na, ceva mai multa grija decat la restul. Neavand lumina suficienta, ori nu cresc (nu se raspandesc) ori se inalta catre putina lumina si nu mai par de substrat. Asta din cate am vazut - acum astept sa zica si persoanele care au deja plante din astea, mie mi-a fost cam teama sa iau - nu ma simt in stare inca sa am grija de ele.
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 09:04:34
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
decanu wrote:Imi plac foarte mult plantele acelea care traiesc pe fundul acvariului, dau un aspect foarte placut. Ce imi recomandati?
Un acvariu DIY la care sa ai lumina suficienta pentru ele  , acvariile de firma sint dotate cu lumina putina si acele plante covor nu vor trai. In afara de lumina au nevoie de CO2 si fertilizare de calitate.
Iti sugerez si io sa incepi cu un acvariu (mult) mai mare.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 09:53:50
|
decanu
Junior member
IP:
|
Problema la mine este legata de spatiu. Nu am posibilitatea sa acomodez decit un acvariu de lungime maxima de 45 de cm.
Dar am sa iau in calcul sfaturile voastre si am sa incerc sa caut si unele mai mari.
Cam ce capacitate ar fi minim recomandata? 40L?
Exista pe undeva pe forum o lista cu magazinele de acvaristica? Ar fi util sa trec pe acolo sa le si vad si sa mai cer ceva sugestii.
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 10:09:48
|
decanu
Junior member
IP:
|
Cel mai mare pe care mi-l pot permite dpdv spatiu este ACVARIU CAYMAN 50, pe care l-am gasit pe animal-shop.ro.
Ce parere aveti? Filtrul inclus acopera si functia de aerare, sau trebuie cumparat separat un alt echipament?
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 10:38:59
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
decanu wrote:Filtrul inclus acopera si functia de aerare, sau trebuie cumparat separat un alt echipament?
Orientezi jetu' de apa spre suprafata apei si va aera suficient  , bineinteles daca nu suprapopulezi.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 12:34:10
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
E dragut acvariul, dar poti gasi mai ieftin (dar probabil 60cm lungime - 60x30x30 ) daca mergi in Hornbach.
Cred ca unu de 54L cu filtru + neon + incalzitor te duce la vreo 2mil.
Oricum iti mai trebuie 1 mil sau mai mult pentru substrat de pamant si nisip si niste solutii de scos clorul din apa atunci cand adaugi apa in acvariu - gen Tetra Aquasafe sau Sera Aqutan). Eu n-am rabdare sa tin apa la aerat cateva zile pana iese cloru'.
Vor mai trebui si niste testere de apa (pt inceput sunt bune alea de hartie, 5 in 1). Sunt vreo 20 de betigase la 50Ron sau ceva in genu.
Asta ca sa vezi cand e gata ciclarea si sa stii ca poti adauga pestii (partea de amonia si nitrites o sa fie alba - concentratii mici adica).
Iti mai trebuie si un furtun de curatat (e pana in 10RON) care are sita jos ca sa nu absoarba pesti / crustacei / melcuti. Si eventual ceva hrana (care trebuie pusa ca sa accelerezi ciclarea, inainte sa adaugi pestii).
Cam atat cred (poate am uitat ceva). Pe parcurs o sa poti cumpara testere mai precise, ceva de curatat geamurile pe interior fara sa bagi mana acolo (pe baza de magnet), poate un mopan mic pentru un anubias nana, sau alte decoruri, dupa cum iti place.
Parerea mea e sa mergi si prin piata pe la magazine, sunt acvarii care nu sunt de firma dar la fel de bune (eu asa le am pe ale mele).
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 13:23:00
|
decanu
Junior member
IP:
|
Mersi mult pentru sfatul complet!
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 21:20:10
|
decanu
Junior member
IP:
|
Pina la urma am cumparat un acvariu de 40L cu filtru Halea.
Nu pot sa pricep si pace cum face aerarea acest filtru. E complet cufundat in apa si face o miscare a apei pe baza jetului pe care il creeaza.
Ca sa asigur si aerarea cred ar trebui sa folosesc celelalte accesorii pe care mi le-au dat: un furtun cu un fel de duza in capat si niste tuburi cu care pot ridica deasupra nivelului apei o parte a jetului. Asta e aerarea? E suficienta? Trebuie sa functioneze zi si noapte filtrul?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 21:33:44
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
In mod normal (adica fara sa tii 100 de pesti care sa consume la greu) nu ai nevoie de aerare si e suficient ca luciul apei sa faca putin valurele.
S-ar putea la vara sa ai nevoie de aerare continuu, cand cantitatea de oxigen scade (e invers proportionala cu caldura, la temperatura mai mare, cantitatea de oxigen pe care apa poate s-o retina, scade).
Dar si atunci, doar daca dau pestii semn ca nu ar fi oxigen - stau sus la suprafata apei sa zicem.
Pe scurt, perdeaua de aer poate apare estetic vizual, dar nu e deloc necesara (chiar de fapt duce la eliminarea mult mai rapida a CO2-ului din apa, atat de necesar plantelor).
Daca tii musai musai sa bagi si bule de aer, poti pune furtunelul acela ca in manual, si ai si bule  dar alea sunt necesare - repet - doar in cazuri de criza.
|
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 17/04/2008 23:30:49
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
decanu wrote:
Nu pot sa pricep si pace cum face aerarea acest filtru. E complet cufundat in apa si face o miscare a apei pe baza jetului pe care il creeaza.
Oxigenul este legat la suprafata apei, deci tot ce este necesar este ca suprafata apei sa fie in miscare continua. Dar daca vrei poti sa folosesti si accesoriile aferente.
decanu wrote:Trebuie sa functioneze zi si noapte filtrul?
Da, filtrul trebuie sa functioneze tot timpul, altfel se sufoca bacteriile nitroficatoare.
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/04/2008 07:11:22
|
decanu
Junior member
IP:
|
Acum m-am lamurit in privinta filtrului!
Ieri am facut instalarea acvariului: am pus un substrat Tetra, apoi pietris cite 2 cm fiecare (mai mult in spate). Am pus apa direct de la robinet, am dat drumul la filtru si o tin acvariul cu capacul deschis citeva zile ca sa ajute la eliminarea clorului. Pentru a grabi procesul de filtrare si crearea coloniilor de bacterii am cumparat si un Tetra SafeStart pe prezentarea caruia zice ca pestii pot fi introdusi imediat. Am sa mai las insa acvariul gol citeva zile, pentru siguranta.
In weekend ma duc sa cumpar plante, pe care o sa le pun pe principiul "concav", adica plantele mai inalte pe laterale si cele mici in centru. Poate o sa iau si un lemn decoratov (nu stiu exact denumirea lui).
Cu privire la viitorii locatari ai acvariului m-am gindit sa incep cu niste vivipari (2 gupi, 2 xifo). Mai tirziu as vrea sa iau si un grup de neoni sau zebre (am inteles ca se simt bine in colonii de cite 6-7). Si cu asta cred ca spatiul meu de 40L este cam ocupat, deci mai mult de 10 pesti ar fi mult.
Mersi inca o data pentru ajutor! Va tin la curent si o sa postez si niste poze cind termin, sa va arat capodopera  !
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/04/2008 07:48:46
|
Porcu
Faraonu'
IP:
|
Renunta la zebre, sint pesti foarte activi care au nevoie de mult spatiu pentru inot. Renunta si la Xipho, cresc mari.
Dupa parerea mea, 10 neoni sint suficienti.
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2008 07:37:53
|
decanu
Junior member
IP:
|
Haideti sa va povestesc cum a luat viata coltisorul meu de natura:
Am cumparat un acvariu de 40L cu filtru Hailea 200 si bec de 14W (arata ca un bec economic, din acela cu 2 spirale).
Am pus substrat de la Tetra si apoi pietricele de diametru cam 5mm, cite 2 cm fiecare (in fata cred ca e mai putin).
Apa am pus de la robinet si am adaugat Tetra SafeStart ca sa grabesc introducerea pestilor (eu as fi avut rabdare sa stau 2-3 saptamini sa fac ciclarea, dar am cedat la insistentele celor mici :-) ). Pe prospect spune ca pestii se pot pune imediat, insa am lasat acvariul gol 3 zile. Dupa prima zi, apa are o claritate foarte buna.
Temperatura apei este 25*. Nu am cumparat teste pentru apa...
Plante am cumparat din Obor, 1 echinodorus, 2 nuca (sau asa ceva) si inca o planta de substrat pe care nu stiu cum o cheama.
Vroiam sa iau si un lemn din acela decorativ, insa cind am pus mina pe unul, am ramas cu ceva maroniu pe mina, vinzatorul zicea ca este tanin si ca o sa coloreze apa galbui citeva zile, apoi o sa se duca. Nu prea mi-a placut lucrul asta, asa ca n-am cumparat si am zis sa va cer si voua sfatul. Asa trebuie sa se intimple?
Am cumparat initial 2 neoni ca sa vad cum se acomodeaza, apoi, dupa inca 2 zile am completat echipa astfel ca acum am 6 neoni si 5 gupi (3 femele si 2 masculi) si un melc. Cu asta cred ca am atins numarul maxim de pesti.
I-am introdus in acvariu "ca la carte", adica i-am pus cu punga in apa acvariulu ca sa se egalizeze temperatura apoi am turnat de 2-3 ori apa din acvariu si apoi i-am eliberat.
Pestii par sa se simta bine, neonii stau numai impreuna, gupii sunt cei mai activi. Totusi, din cind in cind, gupii se freaca de plantele din acvariu, este o problema acest lucru sau asa se comporta ei?
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2008 07:51:48
|
decanu
Junior member
IP:
|
Am facut si un album cu 2 poze ale "operei" mele de arta. Mai e mult pina sa ajunga ceea ce trebuie, dar e un inceput! Albumul se numeste Decanu.[/img]
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2008 11:45:02
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Despre lemn - poti sa cumperi insa: il tii o saptamana intr-o galeata ceva in baie, si mai schimbi apa la cateva zile pana nu se mai ingalbeneste. Si apoi tzusti cu el in acvariu.
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/04/2008 14:37:05
|
decanu
Junior member
IP:
|
E buna ideea cu lemnul pus la curatat separat de acvariu! Asa am sa fac, multumesc pentru sugestie.
Totusi sunt putin ingrijorat de faptul ca gupii, din prima zi de cind i-am adus se freaca de plante - am mai citit pe forum si inteleg ca este un simptom al grisului, ceea ce ar insemna ca i-am luat gata bolnavi, corect?
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2008 11:18:53
|
decanu
Junior member
IP:
|
Lamuriti-ma si pe mine, pls! Se poate folosi la schimbul periodic apa de la robinet? Asta in cazul in care schimb saptaminal 10-20% din volum.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2008 11:48:20
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
De gris nu stiu decat ca se practica sa cresti temperatura - cauti tu mai multe.
Interzis apa DIRECT de la robinet. Ori o tii alaturi cateva zile, ca sa aiba timp sa se evapore clorul (nu merge prin fierbere sau agitare), ori o tratezi cu Tetra AquaSafe sau Sera Aqutan (in dozajul recomandat pe sticluta) care o curata instant, si poti adauga imediat dupa.
Eu fac cu varianta doi, caci am inteles ca nu elimina doar Clorul (care face macel in bacteriile denitrificatoare foarte importante in echilibrul azotului in acvariu - adica ai citit ciclul azotului, nu ?) ci si eventual alte chestii posibil sa fie in apa si care nu fac bine in acvariu.
|
|
 |
decanu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 22/04/2008 18:04:07
|
decanu
Junior member
IP:
|
Am dat-o in bara! Sunt foarte suparat!
2 femele de gupi au gura parca mincata si de culoare alba, sunt apatice si nu mai maninca. Sunt semne de otravire, mie asa mi se pare? Ceilalti sunt oarecum OK, maninca, dar se cam freaca de pietre si plante.
Si inca citeva amanunte: la gupi, inotatoarele sunt putin franjurate.
Pe plante, mai ales pe cele din apropierea suprafetei sunt un fel de alge f. subtiri si lungi de 2-5 mm, care au aparut de curind.
Apa nu are un miros neplacut si este in continuare clara.
Mai pot salva cumva situatia? Daca imi recomandati un remediu, gasesc vreun petshop deschis pina mai tirziu?
Mersi mult!
|
|
 |
|