Eu ma opresc aici sa mai urmaresc acest topic.Dupa parerea mea nu aduce nimic benefic in propagarea acvaristicii de calitate si facuta la modul serios si stiintific..
E doar o balacareala ieftina de mahala.Dupa atatea discutii despre laboratoare,microscoape si alte maimute ma asteptam sa cad pe spate la pozele cu bazinele ce fac obiectul proiectului in discutie.
Nici pe departe ,este ceva banal, cu niste corali fara mari pretentii la intretinere pe care ii tin cu succes si niste copii,Gorgonia ,Palytoa,Euphylia,GSP,Xenia,Kenya,etc.In plus de asta sunt greseli de plasare a coralilor,Gorgonia aia cu polipi albastrii este non fotosintetica si este plasata in partea superioara desi nu are nevoie si nici nu-i place,la fel si Porites Christmas Tree Worm.Ia uite ce zic unii oameni despre el:
"The Christmas Tree Worm is somewhat shy of movement and prefers to be in the shade of rocky overhangs, out of the bright light. It is very intolerant of copper-based medications."La tine e exact invers ,sta cocotat la lumina si in curent.
Montipora digitata este in planul de mijloc si Euphylia cocotata in varf,cand normal este exact invers,la fel si Calaustrea(requires moderate lighting and moderate water movement)
Restul sunt corali hardy la care intr-adevar nu este nevoie sa faci analize de apa,traiesc foarte bine si fara (mare parte din ei ii recunosc ca fiind de la Andy(eleven) si crede-ma la el aratau mai bine.Sau poate ma insel eu?
Sugerez sa citesti si parerea lui Sandu despre anumiti "hobby-sti" .Este o persoana pe care am avut placerea sa o cunosc acum multi ani,de la care am cumparat o gramada de reviste de specialitate.Tot de la el am invatat despre calitatea produselor de firma,produse care au fost bagate pe o linie de productie in urma multor ani de cercetare.Multe din aceste companii sunt chiar din Germania.
Cu aceasta ocazie te salut Sandu,am inteles ca acum ne urmaresti din Germania

.Cum nu ma pricep sa fac trimitere la postul tau din sectiunea Carciuma(Interzoo),am preluat articolul cu copy/paste.Ca de obicei punct ochit punct lovit.
Chestia e mai veche...dar multumesc. Acum s-a aflat numai pentru ca am particpat si la standul Interzoo. Climatul local al acvaristicii asa cum mi-am dorit-o eu nu isi gasea implinirea de partea nationala a baricadei. Am schimbat de ceva vreme macazul fara sa fac mare tam-tam din asta. Nu are importanta numarul anilor de cand am decis asta. Imi era simplu sa raspund superior, din pozitia in care ma aflam, tuturor mancatorilor de cacat ce scriau la adresa mea, ba mai de curand s-a mai adaugat unul care a scris si la adresa familiei mele...dar nu am considerat necesar sa actionez ca atare. Nu imi este felul. Nu imi place sa fac reclama unora ce-si doresc scandaluri in care sa fie implicat numele meu ca sa-i bage si pe ei cineva in seama...
Eu mi-am dorit, noi toti ne-am dorit aici pe forum un climat profesionist al acvaristicii...de cele mai multe ori a aparut cate un destept care a fost vocal...si nu s-a putut.
Am incercat sa sfatuiesc lumea la nivelul pregatirii si informatiei la care am acces, nici asta nu prea s-a putut ca aparea unul care spunea cate o nerozie in gura caruia se uitau toti...iar acvaristica romaneasca mai statea cativa ani in loc: ba cu cate un filtru carpit, ba cu cate o bomba cu drojdie, ba cu cate o spartura de caramida...dar cu cate un o formula "miraculoasa"de fertilizare samd.
Am considerat de ceva ani ca lucrul asta, acvaristica adevarata, nu poate fi facuta decat venind cu know-how-ul de afara si nu invers.
Practic eu ce as fi putut sa livrez catre "afara"de aici de la noi???...Pe vremea cand eu luam aceste decizii, altii incercau sa ma convinga pe aici ca solurile de cartiza, moss-ul de Pantelimon si happy plant-ul sunt viitorul
Cand am incercat sa demasc smecheria...aplaudacii si populistii au sarit cu gura pe noi. Nu mai bagati bani in buzunarul firmelor....las`ca stim noi ce sa va invatam...Oameni ce aveau acvarii de 2-3 ani pozau in sfatuitori priceputi, injurau si plecau mai departe. Misiunea era insa indeplinta...alti cativa pasionati de hobby o lasasera balta pentru ca avusesera incredere in "minunile tehnicii pe genunchi" in detrimentul produselor de calitate dovedita. Nu am sa inteleg in viata mea cum oamenii pot sa fie atat de naivi incat sa creada in cineva care se lauda ca face si drege in loc sa prefere sa discute simplu cu unul care face treaba de 40 de ani. Cum sa ai incredere intr-un nene....in loc sa vorbesti cu o firma...
Peste ani nimeni nu a venit sa recunoasca sincer...da bah l-am injurat pe Sandu asta cu ani de zile in urma cand ne baga pe gat firma aia sau aialalta dar uite acum toti folosim un substrat de calitate si nu sol din musuroi de cartitza, sau CO2 de calitate, sau un fertilizant si nu "minunea lumii" scoasa cu ani de zile in urma de un fost pietzar ce-si lansase zeama pe post de fertilizant minune...Ulterior lucrurile au evoluat la noi in tara dupa happy plant a aparut si un nou pisat fertilizat, denumit sugestiv ca atare: pipi-plant, samd...
Ce pot sa zic, nu pot decat sa ma bucur acum privind retrospectiv ca am luat decizia de a ma delimita de neroziile locale cand vad jalea de pe la noi...
Din cand in cand mai citesc pe forum, din cand in cand colegii de administrare imi mai arata cate o goanga scrisa de unu sau altul...chiar crede cineva ca am timp sa ma pun cu toti prostii ce au mintea odihnita???
Eu am ales aceasta cale, nu am ascuns-o, cu ani de zile in urma scrisesm un post in care rugam pe toata lumea sa ia act de faptul ca nu mai pot fi atat de activ pe forum. Probabil am ales aceasta cale si datorita injuraturilor incasate. Dar pentru mine suturile astea au fost tot timpul un pas inainte. Nu am putut sa fac acvaristica aia visata aici...o fac acolo! Mi-ar fi facut placere sa o fac in tara asta, mi-ar fi placut placere ca pana acum toate firmele astea mari sa existe ca entitati la care sa se adauge numele ROMANIA. As fi fost tare mandru de asta. Si acuma mai sper asta si astept ca oameni adevarati sa vrea sa se alature unor concerne serioase, nu unor potlogari locali
Am zis-o si o zic de ani de zile. Sprijin acvaristica de firma. Exceptiile de la regula sunt pe degetele de la o mana.
Practic acvaristica la alt nivel si nu cred ca am de ce sa ascund asta.
Baietii de pe forum au venit la Interzoo, era normal sa ii primesc ca pe niste prieteni, nu au fost singuri romani care m-au vizitat si ma bucur de asta.
Ma bucur ca sa vad ca apar si schimbari in bine la niveul acvaristicii de la noi.
Ma implic alaturi de Concursul local de aquascaping, am reusit sa aduc si o mica sponsorizare din partea unor firme. Am fost bucuros cand am vazut ca un Roman s-a calificat in primii 10 pe zona noastra. Oricand sunt solicitat in masura in care am timp liber si pot sa ajut o fac. Da sunt incantat ca am putut sa fac o mica bucurie celor care au de crescut creveti. Peste tot unde am fost am avut Romania in suflet si o a in continuare.
Cam asta este pe scurt...situatia la zi. Inchei aici caci porma suna prea serios...
Prefer sa ne mentinem in aria asta.
Scuze pentru offtopic la jurnalul tau.
O zi buna
Cristi