| Message |
|
|
cristiandincluj wrote:constitutie pe care le-am dat-o sa o citeasca si pestisorilor mei. 
ai mei tocmai citesc Morometii
oricum, pt un incepator care doreste sa invete ceva de pe acest forum, consider ca topic-ul a devenit deja subiect de Carciuma
|
 |
|
|
Dolly wrote:Ideea era ca un mascul singur nu are cu cine sa se "certe".
nici nu imi permit sa te contrazic, dar
1. primele lupte s-au dat oricum intre masculul de beta si xifo, pina sa se obisnuiasca... nici nu ma asteptam sa se intimple in a doua faza asa ceva
2. nu i-am putut rezista fetitei mele, care m-a rugat sa nu il las singur  asta e, daca ma iau dupa copii 
|
 |
|
|
ieri dupa amiaza am facut gestul care nu imi face deloc placere  . am separat-o. comportamentul este acelasi, adica jalnic. i-am dat mincare, dar nici nu s-a atins de ea.
Dolly wrote:Daca ma gindesc eu bine, parca ti-am spus la un moment dat sa iei doar un sigur betta + 2-3 corry pe linga cei doi xifo pe care ii aveai deja...Un mascul ar fi fost suficient si nu cred ca ai mai fi avut problemele de acum.
sincer, am gindit ca e mai bine sa nu fie singur, am crezut ca e mai bine sa aiba si doua femele... dar daca e asa, atunci as putea renunta la ambele femele.
Dolly wrote:Acum ai grija de femela sau ce o fii ea.
este femela (90% sint sigur - voi mai vedea, sper) si era agresata de ceilalti doi beta. culmea, nu de mascul ci de cealalta femela mai mult.
Dolly wrote:Daca zici ca ai 2 femele, planteaza bine bazinul si pune niste ascunzatori - grote din ceramica, un ghiveci spart sau altceva ca sa aibe si ele unde sa se ascunda de mascul sau de ceilalti.
am inceput deja operatiunea. prima astfel de ascunzatoare, o piatra ciudata, in forma de pestera, a fost deja ocupata de masculul de beta
|
 |
|
|
|
imi cer scuze, eram prea grabit si speriat, am vazut ca ripioarele se pot "repara"... ramane doar problema cu izolarea. nu vor continua in acelasi ritm ceilalti doi?
|
 |
|
|
|
am o mare problema in acvariu. dupa ce am stat un timp cu xifo si cory mi-am luat un mascul si doua femele de beta. stiam ca vor fi unele probleme, ca masculul va fi mai rau, ca si femelele se bat intre ele, ca am citit aici, pe forum. asa ca am tolerat anumite "fugareli" prin acvariu. numai ca una dintre femele a ajuns acum rau de tot. aripa dorsala si coada sint terminate. saraca sta mai mult ascunsa (si asta citisem ca e normal)... pt ca iese din cind in cind, atunci cind e liniste in acvariu. numai ca de ieri seara aproape ca nu isi mai poate tine echilibrul. inoata pe o parte, inclinata la un unghi de aproximativ 15 grade. sincer, nici nu stiu daca reuseste sa manince (probabil ce pica pe fundul acvariului). sa o mai tin? daca da, atunci ii vor creste aripioarele la loc?
|
 |
|
|
phrack wrote:a, 30 pesti in acvariu de 20 litri
pina si pt mine, un biet incepator, e clar, e ca si cum ar sta 70 de oameni intr-un autobuz. oare cit ar rezista oamenii aia?
|
 |
|
|
g.g wrote:La ce a ajutat fierberea si sarea?
aveti dreptate amindoi, am confundat cu tratamentul pentru radacini...  dar vorba voastra, nici rau nu face. asta e, pacat de chinul meu, de caldura insuportabila din bucatarie, dar sa imi fie invatatura de minte pe viitor
|
 |
|
|
Araldq wrote:Dupa cate i-ai facut ma intreb daca a mai ramas ceva din ea
a fost un repros sau o lauda?
|
 |
|
|
la citeva luni dupa ce mi-am facut acvariu, am gasit o piatra care sa imi placa. dupa ce i-am facut testul cu otet am vazut ca nu e buna. dar nu am renuntat, am gasit alta (culmea, mai frumoasa). Pe aceasta am spalat-o cu apa de la robinet, dupa care am fiert-o cam 3 ore (dupa o ora jumatate am pus si doua linguri de sare, ca uitasem initial). din ce am invatat pina acum (tot de la voi) piatra se pune inaintea pestilor in acvariu... asa ca va intreb... daca bag piatra intr-un acvariu populat, e vreo problema. eu am zece pesti si nu prea as avea unde sa ii izolez, ca sa pot lasa piatra in acvariu citeva zile inainte sa ii aduc inapoi si pe ei... 
|
 |
|
|
drilea wrote: trimite-mi pls mai multe detalii despre cum se face.Multumesc
si pe mine m-ar interesa sa aflu cum il pot face... acum am "capac" o bucata de placaj
|
 |
|
|
sincer, pt 24 de ore am pus femela de xifo intr-un borcan, pt ca ea era cea mai nervoasa... masculul de beta a prins curaj, s-a mai plimbat putin prin acvariu, dupa care a revenit tot la locul sau, dupa filtru. asa ca i-am pus pe toti, din nou la loc... e posibil ca pur si simplu asta sa ii fie felul, sa ii placa mai mult colo. pt ca atunci cind vrea sa se impuna, fugareste pestii...  numai ca se intimpla cam rar
|
 |
|
|
|
problema este ca s-ar putea sa dureze mai bine de o luna pina sa pot achizitiona un alt acvariu, pentru a-i separa... va rezista beta atit de mult?
|
 |
|
|
|
in urma cu ceva timp am luat un mascul si doua femele de beta si, in cele din urma, au ajuns in acvariul de 50l in care mai am doi xifo (mascul si femela) si doi cory. De la inceput, xifo au fost deranjati de prezenta betanului. la inceput l-au fugarit, il muscau de coada (mai ales femela de xifo)... dar in cele din urma se parea ca masculul de beta reuseste sa invinga. ii fugarea prin tot acvariul. de vreo trei zile situatia s-a schimbat. masculul de beta sta ascuns numai dupa filtru. rar iese de acolo sa mai manince. iar cind apare in "peisaj", cei doi xifo parca se transforma intr-o "haita", fugarindu-l la locul sau, dupa filtru. nu stiu ce sa fac. teoretic, erau compatibili, din cite stiu. la cum se comporta, imi este teama ca va trebui sa renunt, fie la xifo, fie la beta. daca tinem cont de frumusete, de pret, parca ar trebui renuntat la xifo. dar sint primii mei pesti si m-am atasat mult de ei. de fapt, nu prea vreau sa renunt la nici un peste... ce ar trebui sa fac?
|
 |
|
|
koala wrote:
... cauta articolul scris de Sandu - Notiuni de genetica la Betta splendens... e pe site ...
am citit articolul... e foarte interesant si probabil ca are dreptate in proportie de 99%. dar, din punctul meu de vedere, acvariul nu va fi niciodata o chestiune economica, pentru ca se aduce aminte acolo si de asa ceva. iar pestii mei sint animale de casa, pe care urmaresc, la fel ca toti ceilalti, sa ii fac sa se simta cit mai bine... nu sa ii programez la imperechere... mai mult, se vorbea despre singurele imperecheri la moda in Romania, cele intimplatoare... oricum, pentru multi dintre detinatorii de acvrii, ar trebui sa fie mai rare aceste momente. nu stiu daca cineva urmareste sa tina in casa o mie de pesti, sau poate chiar mai mult. decit, daca are exact ce aminteam mai sus, scopuri economice. s-ar putea sa gresesc.. dar asta e opinia pe care mi-am facut-o dupa ce am citit articolul. si pentru ca s-ar putea ca cineva sa imi spuna ca oricum nu ii poti opri sa se imperecheze, si atunci ce faci... am citit tot pe forum despre o persoana (nu mai retin cine) care lasa gupii si xifo sa se inmulteasca, pentru a diversifica hrana pestilor.
|
 |
|
|
initial ma gindeam sa postez acest topic la "Despre noi", dar mi-am dat seama ca nu am juns inca la acest nivel.
am inceput cu un borcan cu doi pesti... doi xifo... a trecut chinul lor. mi-am facut rost de un acvariu de 50l, 70x30x30 si i-am lasat sa se simta in apele lor. bineinteles, i-am lasat sa astepte citeva zile, dupa ce am pus un substrat de pietris si putin nisip. apoi am luat doi corry (unul e cu pete, unul fara, dar nu stiu exact de care sint). Totul era ok. am vrut apoi sa iau doi betta, din aia frumosi. uitasem ca betta frumosi sint masculii, care nu se inteleg intre ei. dar mi-am amintit in ultimul moment si m luat un betta, regele cum ii spun eu, dar si doua femele de betta, ce-i drept, nu din acelasi neam, pt ca ele sint chiar mai mici decit xifo. am vrut sa ii iau o betta pe masura regelui din recipientul meu, dar nu aveau la bazar.
Conform sfaturilor de pe forum, i-am pus mai intii in carantina, care la mine era borcanul de 5 litri. Am zis ca astept (nu doua saptamani, cum se recomanda  ci citeva zile. a trecut mult mai putin... dupa prima zi am vazut ca masculul (ala mare de respira greu  ) se simte foarte bine... la fel si o femela... corect, se misca mai lent, comparativ cu xifo, par mult mai ingaduitori, mai linistiti...
dar ceallta femela era dezastru. nu se misca... nu minca nimic.... am scos atunci pe cei teferi, ca sa nu ii imbolnavesc si pe ei. i-am pus in acvariu. la nici macar o zi, beteaga parea ca a prins viata... statea in borcan, dar numai cu fata la acvariu si parca se juca cu cei de acolo... asa ca am integrat-o si pe ea.
teoretic e ok... e mai dificil, ca trebuie sa am altfel grija de 7 pesti, comparativ cu cei doi cu care am inceput.
betta beteaga si-a revenit... chiar daca este in continuare mai timida... cory se ascund si ei pe unde pot... ca asa le e neamul
dar se da o lupta incredibila intre betta mascul ("regele") si xifo. femela de xifo are o manie sa il muste de coada, iar betta il fugareste, in schimb, pe masculul de xifo...
nu stiu daca pot primi raspunsuri pe acest topic... ar putea exista unele sfaturi? probabil ca sint lucruri normale, cu care tre' sa ma obisnuiesc... e mult mai greu cu 7 pesti, in conditiile in care tii la toti ca la ochii din cap... o sa va tin la curent cu ce urmeaza...
p.s.: am vazut un alt topic unde se discuta despre asta - femela de xifo are burta exagerat de mare. am anuntat in urma cu citeva saptamani despre asta si asteptam sa ma trezesc si cu pui. dar... nimic
|
 |
|
|
Dolly wrote:Fa ceva cu filtrul. Nu poti sa ii reglezi debitul cumva?
ba da, pot sa ii reglez debitul, il dau la minim atunci cind le dau de mincare... ba de citeva ori l-am inchis pentru 5-10 minute, sa manince in liniste... in orice caz, am inteles. sa le dau ca inainte si sa ii las in pace, ca pit minca si de pe fund... mai ramane o problema... cind vor veni beta, vor minca si ei de pe fund?
|
 |
|
|
poate ca sint prea punctual in unele probleme pe care le ridic  , dar prefer un topic in locul unui pm, pt a afla mai multe opinii
la 2 xifo le dadeam putina mincare, dar cit consideram ca e suficienta, vedeam c isi pierd interesul. daca se mai ducea cite putina pe fundul vasului, nu era o mare problema: ori o luam la schimbtul apei, ori o mincau chiar ei. acum, fundul acvariului e monopolizat de 2 corry. iar filtrul, din cauza aerarii, arunca toata hrana la fund. am inceput sa le pun mai multa mincare, chiar de 4 - 5 ori mai multa!!!, dar tot le este foame. sa continui sa le dau si mai multa, pina vad ca s-au saturat? nu stiu daca e bine, pt ca atunci nu ar mai putea face fata corry cu mincarea de pe fund... si atunci?
|
 |
|
|
|
ce plante ar trebui sa pun in acvariu? ma refer la plante care se gasesc usor la pet shop si nu sint nici foarte scumpe. am substrat de pietris (98%) si nisip (restul). momentan in acvariu am doar doi xifo si doi corry, dar vor veni cit de curind 2 beta si probabil un scalar...
|
 |
|
|
FLORI AN wrote:Aerarea o opresc noaptea... ca ma bolboroseste in creieri...
la mine s-a obisnuit toata lumea, ba chiar este odihnitoare, dupa aia...
|
 |
|
|
din pacate, cred ca asa este  poate mai tine minte cineva despre cei doi xifo chinuiti de mine intr-un borcan de 5 litri.  dar, cind imi auzeau vocea, deveneau agitati. cind ma apropiam de borcan veneau si ei la geam si se jucau cu mine..., sau, uneori, parca dansau special pt a ma linisti, a ma bine dispune
acum i-am mutat intr-un cvariu de 50 de litri (de fapt, vreu 49,7 litri. au si substrat din pietris si nisip (mai mult pietris decit nisip). au si filtru cu pompa de aer... cu totul alte conditii... si e abia inceputul... numai ca pestii parca nu ma mai cunosc. se joaca in continuare, se simt de o mie de ori mai bine ca inainte, dar pe mine nu ma mai baga in seama.... 
|
 |
|
|
|
|