[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ispriluc
Forum Index » Profile for ispriluc » Messages posted by ispriluc

dupa o perioada de framantari sufletesti am decis sa inchei aventura marina pentru ca mi-am schimbat jobul si in ultima vreme nu mai imi ajunge timpul mai deloc sa ma ocup si sa ma bucur de acvariu, asa ca pun la vanzare intreg sistemul. Acvariul e sanatos, melcii depun oua constant, coralii au crestere (moderata, nu fac aditii), cleaner-ul naparleste si face oua in mod regulat cam la o luna jumate, am avut 2-3 aiptasii mici mici pe o piatra cu zoa cumparata de la cineva, le-am cimentat si nu au mai aparut nicaieri, nu am avut niciun peste sau melc bolnav sau mort, nu am avut infectii de niciun fel, totul a fost in regula. Singura pierdere a fost tiger pistol shrimp-ul care pur si simplu a disparut, nu cunosc cauzele dar banuiesc ca de batranete sau o fi cazut vreo galerie pe el, era adult cand l-am adus si a fost activ/ s-a hranit pana in ultima zi. Intreaga evolutie a sistemului se poate vedea aici:

Pentru ca sunt atasat de acvariu si de vietuitoarele din el imi rezerv dreptul de a alege cumparatorii, nu vreau ca munca mea de pana acum sa ajunga in sisteme deficitare sau prea noi/ instabile in care animalele sa se chinuie.
Preturile nu reflecta nici pe departe investitia, dar nu urmaresc profit aici, evident. In cazul in care este cineva interesat de intregul sistem, discutam si sunt dispus sa negociez.
PM sau 784726@gmail.com

Asadar:
2 ocellaris, unul mai mare celalalt mai mic, mascul si femela presupun, au sosit deodata in acvariu, se inteleg fara probleme - 60 lei amandoi
yellow watchman goby - il cheama Costica - 90
cleaner shrimp, adult, mare, cred ca e cat palma cu antenele intinse, foarte curios, vine pe mana cand umblu in acvariu - 70
3 nassarius - 25 bucata
3 trochus - 20 bucata
piatra vie 9 kg cu colonii de paly, yellow polip, anthelia, gsp si 4 rhodactis (a fost unul si s-a divizat in mod repetat) - sunt doua bucati mari de piatra cimentate si legate cu coliere de plastic, colierele sunt partial vizibile dar pot fi mascate cu corali sau alte pietre - 700
piatra vie cam 500g cu gsp, yellow polip, zoa - 70
montipora - 15
2 ciuperci mari cu pui pe langa ele - 20 bucata
kenya tree - 20
gsp - 55
pulsing xenia - 20 cu tot cu piatra pe care sta
acanthastrea lordhowensis - 85
zoa rosu - 55
zoa verde - 55
prin pietrele pe care stau coralii se afla asterine, viermi penati, cateva brittle star etc.
nisip cam 7-8 litri, daca e cineva interesat discutam

dupa ce se da stocul viu, trecem la echipamente:
incalzitor Eheim Jager 100w - 70
skimmer sera 130 - 70
cleste + magnet - 20
pompa jbl u1000 - 85
pompa aer tetratec, 2 iesiri, folosita 2 luni, dead silent - 70
instalatie osmoza WTS - achizitionata acum 6 luni - membrana filmtec americana, 2 filtre sedimente, 1 filtru carbon, 2 filtre rasini, flush valve (scoate TDS 0, ofer si toata rasina pe care o mai am, ajunge pentru 10 umpleri lejer) - 280 lei
teste Si, Po4, No3, Nh3/Nh4, aproape pline - 85
phmetru - 20
tds - 20
refractometru Sybon + solutie salina pentru calibrare - 150
hranitor automat Eheim 3581 nou, nefolosit, doar testat - 140
acvariu Resun DMS 500 PL - 700
matrix 2 litri - 60
denitrate 1litru nefolosit - 35
koralia nano - 85
PH 7.9. Daca n-as avea capac probabil ar fi 8.0 sau 8.1. Ma gandesc daca sa bag si piatra cu pompa pentru aerare suplimentara.
De cateva zile am renuntat la skimmer-ul diy in favoarea unuia montat in camera de filtrare. In seara asta am masurat PH-ul imediat dupa stingere si era 7.6, in conditiile in care dupa instalarea skimmer-ului diy urcase la 8. Am presupus ca era din cauza faptului ca skimmer-ul nou tragea aer de sub capac fata de cel vechi care tragea din afara acvariului aer mai proaspat, asa ca am prelungit in exteriorul capacului furtunelul iar acum, la 3 ore dupa stingere, a crescut la 7.7. Din moment ce a crescut cu luminile stinse cred ca e bine ce am facut, maine dupa amiaza la mijlocul ciclului de lumini sper sa fie iarasi 8.
Constantin a papat iar mysis din curenti si nu s-a mai speriat decat atunci cand am ridicat capacul, cand treceam pe langa acvariu doar se retragea putin.
Am aspirat si jegul adunat in camera de filtrare si testul de nitrati a aratat o scadere, desi nu atat de drastica pe cat speram. Oricum un nivel de 10 e multumitor pentru mine si ce am in acvariu. E posibil sa mai scada dupa ce vor fi procesati nitratii imprastiati in coloana de apa.
Cu filmul pe full screen si rezolutie hd si se vede. E in plan indepartat. Daca ma duceam sa-l filmez din lateral pentru un unghi mai bun, la revedere.
Costel a urmarit probabil discutia. Azi statea la una din intrarile in scorbura si am profitat; fara sa opresc pompele am pus jumatate de cub de frozen mysis, uite rezultatul:

Imi dau seama ca nu se vede clar, dar a inhatat cateva bucati care au ajuns in zona lui.

O sa i-l arat si lui Costel, sa stie cum ar trebui sa se comporte. E, m-am resemnat cu el, macar sa nu moara de foame, n-are nimic daca il vad rar. O iesi el daca il strange stomacul. Am observat niste copepode mari prin acvariu, poate le prinde pe alea pe sub piatra pe acolo si de asta nu iese la mancare cum fac altii. Si normalitatea asta e relativa, am tot cautat exemple si sunt destui care nu-si vad YWG-ul cu lunile, e drept ca in acvarii mai mari, dar pana la urma e, cum ai zis si tu, animal de vizuina.

Am mai cimentat o aiptasie, pe alta piatra, venita insa in acelasi timp cu cea cimentata deja. 3 au venit, a treia are acanthastrea pe ea, m-am uitat cu atentie sper sa nu fie si pe acolo vreo urata din aia.

La urmatorul schimb de apa o sa aspir si mizeria stransa la baza camerei de filtrare, am omis sa verific zona aia si s-a cam adunat. E posibil ca din cauza ei sa nu-mi scada nitratii asa cum ma asteptam, o sa vad dupa ce curat.
As vrea sa-i multumesc public colegului 2smokes, mi-a donat un skimmer resun sk 05 si un plic de material filtrant fluval. Inca mai bibilesc la skimmer, in seara asta am facut doar o proba.
Multumesc, Mihai!
Tare frumoasa e anthelia asta.

image

Achizitii recente:

image

image

Mormantul aiptasiei, in ciuda aparentelor nu am acoperit decat un polip de coral.

image

Un oportunist si asta. Se bate cu nassarius care sa fure mai repede mancarea lui Costel.

image
Nu am facut decat aclimatizare pana acum. Indepartarea coralului de pe piatra mi se pare destul de dificila, pe tine poate te ajuta si profesia pe mine nu, nu am indemanarea necesara, sau cel putin nu cand e vorba de o vietate care nu poate fi tinuta prea mult la aer si trebuie sa ma si grabesc. Cei de la care am luat corali pana acum au fost baieti de incredere, unele bazine le-am si vazut personal, altele doar in poze/ filmari. Nu am luat chiar de la oricine. De la unul am refuzat sa iau, acvariile aveau cateva aiptasii babane si erau neingrijite, pline de ciano si alge verzi paroase.
Mai am de luat de la Shubi, la fel nu imi fac probleme.
Ar trebui poate sa fiu mai strict pe viitor, dar neavand experienta si dexteritate sa tai si sa lipesc corali la loc fara sa-i ranesc, o sa ma limitez probabil la dip in osmoza si multumesc pentru atentionare.

Am cimentat-o.
Penat nu e, am din aia diverse culori si marimi si nu e.
Iar de racait mi-e frica, peste tot am citit ca daca o racai se poate regenera si dintr-o singura celula, deci risc sa se imprastie in tot acvariul.
Astept sa se aprinda luminile sa o vad mai bine, eventual sa incerc si o poza si apoi cred ca o ingrop.
Multumesc pentru sfaturi!
Voie buna, koala! Azi e duminica, e zi de hora. :-)
Shubi, ne auzim!
Am primit o piatra mica cu o colonie de zoa, iar aseara am observat langa unul din polipi o chestie mica si maronie care seamana cu aiptasia dar nu sunt sigur, e foate mica si nu o vad bine. Aiptasiile mici nu sunt albe? Daca pun ciment peste ea mai e vreo sansa sa traiasca sau sa se extinda? Mi se pare cea mai buna solutie, e prea mica s-o injectez. Alta solutie ar fi sa tai bucata de piatra pe care este, dar trebuie sa tai si din coral. Cimentul mi se pare cea mai sigura solutie, dar mi-e ca poate elibera spori prin el pana se intareste, eu stiu...
Cum il hranesti? Spot feed sau cauta el/ crevetele?
E, atunci sa fie primit. :-)
image

Stie cineva ce sunt punctuletela albe de pe xenia? Arata mai bine ca niciodata, e umflata, dar 2 tulpini au la capatul florilor punctuletele astea albe.
AdrianMar wrote:Am o ocazie sa cumpar de la unul din colegi Resun DMS 500 ,dar fara sump nu vreau.
Colegu' zice ca nu ii pot da gauri in spate,voi ce ziceti?

ps:a specificat ca are marginiintoarse sticla,cica este semn de securizare.

Pai din asta am eu...l-ai luat sau nu?

Eu nu am sump, sumpul e practic camera de filtrare din spate, desi dezavantaje exista fata de sumpul clasic. Pana acum acvariul meu merge ok asa, in timp o sa vedem daca ma lovesc de vreo problema care sa necesite neaparat sump.
Cel mai mare inconvenient la acvariul asta este geamul curbat, oti cei care vin sa-l vada se plang ca ii dor ochii. Asta pentru ca se lipesc cu nasul de geam sa vada cat mai bine, iar sticla aia e ca o lentila si intr-adevar nu te poti uita prea mult. Daca te dai mai in spate e ok.
Capacul ar fi cu du-te vino, pe de o parte nu iti cad praf si tot felul de alte mizerii in apa si nu sar pestii, pe de alta se incalzeste mai tare. Schimbul de gaze cred ca se face ok totusi, in spate sunt niste gauri, plus skimmer cu bule, plus agitarea apei la suprafata.
Salut,
acum am vazut topicul.
Pe site-ul Aquili scrie ca functioneaza la o presiune intre 3 si 8 bari, iar din experienta mea o presiune ridicata la instalatie e de preferat uneia mai scazute, se pare ca membrana functioneaza mai bine la o presiune de cel putin 3 bari. Eu cu filtru de 5 microni, 1 micron, carbon si 2 membrane noi, sigilate, la presiunea de doi lei din instalatia blocului (nu stiu exact cat e, dar se vede ca e slaba cand dai drumul la robinet), nu am reusit sa scot mai putin de 60 tds, am ajuns la concluzia ca din cauza presiunii scazute si a calitatii scazute a apei de retea nu isi fac treaba cum trebuie.
Recomandarea mea ar fi sa iei legatura cu wtsonline, eu cand am cumparat sistemul de la ei au fost ok, am vorbit practic cu tehnicianul care se ocupa de instalare si mentenanta, foarte amabil si rabdator. Ar trebui sa aiba suficienta experienta incat sa te sfatuiasca ce anume sa cumperi pentru problema cu presiunea, desi poate nici nu e nevoie.

Am fost la marmacie si domnisoarele de acolo mi-au preparat o solutie dupa reteta lui Randy Holmes, 3,65 grame de sare (am cumparat o punga de sare din alimentara) cu 96.35 ml de apa distilata. Acuma nu stiu daca a iesit cum trebuie. Are cineva un refractometru suta la suta calibrat corect sa-i trimit niste solutie s-o verifice?
Deci as putea sa calibrez la 1 cu solutia din pachet si sa verific la 1025 cu un litru de apa de osmoza tds 0 amestecat cu 38.2 grame de red sea coral pro, cum scrie pe galeata. Cred ca ar putea sa mearga, multumesc pentru idee. Totusi cu conditia sa iasa cum scrie pe galeata, sa nu minta astia, dar are review-uri bune. Sau sa nu fi tras sarea umezeala.
Pentru schimbul de apa intr-adevar merg dupa formula de pe galeata, dar in bazin apa se mai evapora, mai scoate si skimmer-ul ceva, in timp pot sa acumulez deviatii. Iar salimetru, da, am folosit pana acum, dar am citit ca se decalibreaza si astea, sunt relatari despre situatii cand acvaristi au masurat apa lor cu un refractometru la magazinul de corali si acolo au vazut ca nu era ok, hidrometrul arata gresit. Si nu pot fi recalibrate, pe cand un refractometru ingrijit si calibrat periodic si corect se pare ca este ceva pe care te poti baza. In fine, am vrut sa fiu sigur.

Forum Index » Profile for ispriluc » Messages posted by ispriluc
Go to: