[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Intre timp, am avut o problema cu ventilatorul (care nu a mers pentru o perioada), ceea ce a dus la arderea ledurilor (initial cele albastre, urmate de cele albe).

Azi mi-am facut curaj si am curatat lampa si am facut bilantul la ce a ramas folosibil.
Am carcasa, radiatorul, controllerul si sursa.

Masurand, cred ca pot introduce comfortabil patru drivere LDD in cutie, deci am decis sa refac luminile folosind acelasi numar de leduri (12), pe doua canale, grupate in cate trei leduri pe un LDD, doua LDDuri conectate la un canal.

Cand am decis sa fac proiectul cu Fluval EDGE 23 reef, am avut nevoie de lumini mai puternice ca sa sustina cresterea coralilor.

Mai multe detalii aici:
Reef on the Edge
DIY LED project cu controller TC420

Am cumparat niste lumini second hand de pe ebay, in principiu un proiect DIY.

Custom 36W (LEDuri CREE de 3W, sase albe si sase albastre, pe doua canale, controlate de un controller TC420 si racite de un ventilator de 5V de 6 cm - cutia e din aluminiu si tot ansamblul intern este montat pe un radiator de aluminiu - aerul este introdus de sus si evacuat pe laterale).

Luminile sunt alimentate la 12V / 4.5/5/6A (0-6A).

Si poze, ca sunt mai inteligente la inginerie decat mine.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
rodoselada wrote:pai poti folosi o sursa dimabila de 3000ma ca asta http://eu.mouser.com/ProductDetail/Mean-Well/CLG-150-48A/?qs=umBTOZqEewj04G4wWV%2FKSw%3D%3D

Nu merge. Din pacate, la marine vrei sa ai cel putin doua canale, ideal dimmabile si programabile. Nu vreau sa folosesc surse multiple.
In plus, as vrea sa tin voltajul cat mai jos, din motive de sanatate.

Liv wrote:Nu pune LDD-urile in paralel. Au incercat si altii si nu prea a iesit bine. Dupa discutii cu fabricantul au ajuns la concluzia ca nu se poate.

Pai daca MeanWell e constient ca e timpul sa iasa cu o serie de amperaj mai mare, tot e bine.
Multumesc pentru sfat.
Pentru ecranul transparent am folosit http://www.ebay.co.uk/itm/1mm-CLEAR-ACRYLIC-PLASTIC-SHEETS-PERSPEX-/231864473745?var=&hash=item35fc331891

Pentru masca neagra (care ascunde firele) am folosit http://www.ebay.co.uk/sch/sis.html?_nkw=ABS+sheet+Black++pinseal+1mm++++310+X+220&_id=371630727649&&_trksid=p2057872.m2749.l2658

Am cochetat initial cu ideea de a pune masca din oglinda de plastic http://www.ebay.co.uk/itm/Acrylic-Mirror-Sheet-Large-Perspex-Plastic-Safety-Mirror-Child-Safe-Cut-to-Size-/401077358002?var=&hash=item5d6212cdb2

Legat de intrebarea mea, am problema ca LDDurile nu acopera amperaje peste 1200mA (LDD-1200L). Avand leduri care merg la maxim 3000mA, ma gandeam ca daca pun doua LDD-1000H in paralel voi putea da 2000mA in acel led. Am fost povatuit sa nu mai gandesc in Volti la leduri, isi iau ele cati au nevoie pentru amperajul oferit.
Vin eu cu o intrebare (de ne-electronist/ novice / neavizat in ale electricitatii):
- se pot folosi doua LDDuri pentru a da curentul sumat printr-un sir de LEDuri?
Eu am Turbo fluctuosa si Turbo castanea. Sunt sigur ca exista si alte specii de turbo.

La mine turbo mexicani imi curata prin rotatie acvariile de alge, de pe geam si de pe pietre. Am patru "micuti" de astia, marturie a cat de lenes am devenit cu mentenanta (un turbo face singur curatenie in 200- 300L).

Pune pompele mele, nu fi lenes.
Am si eu o intrebare: ce circulatie ai acum in sistem? Mie imi pare ca nu ai suficient flow si de aici problemele cu apa tulbure si algele napaditoare pe geamuri.

La algivori, Turbo mexican is number one.
dan.pavelescu wrote:Ai facut o adevarata bijuterie, felicitari!

Imi frec acum mintea pentru ceva care sa arate bine, sa se faca usor si sa iasa ieftin dar cu piese de calitate.

Legat de proiectul acesta cu TC420, pana la urma nu am mai facut modificarea in controllerul nou si tot imi dimmeaza corespunzator (adica fara sa folosesc pinul DIM de la LDDuri).

Apoi, gaurile facute in placile laterale nu sunt suficiente si se incalzeste cutia mai mult decat atunci cand placile nu erau puse. Urmeaza sa a. largesc gaurile sau b. sa ma fac un sir - doua de gauri.

Oricum, controllerul Storm de la tine mi-a deschis drumul spre noi idei, are posibilitati de dimmare net superioare (programare geolocatie, storm, clouds) plus thermal management. Dun pacate, folosirea unui controller StormX dubleaza costurile.

Astept intrebari.
Acum dupa ce am strans uneltele, pun cateva poze cu proiectul finalizat.

Am muncit azi noapte la lumina pana pe la ora 3, azi am continuat pana pe la 12.

Azi am muncit ca un sclav si m-am apropiat masiv de final:
- am reatasat ventilatorul de cutie
- am lipit LDDurile de cutie cu lipici conductor
- am conectat ventilatorul la SCW
- am aranjat toata cablaraia mai ordonat prin cutie
- mi-am facut curaj si am lipit mufa multifilament care vine pe cablu intre cutie si controller
- am ars controllerul (unul din cablurile de la mufa multifilament s-a desprins si facea scurt canalul de albe)

Din fericire, ledurile nu s-au ars, asa ca aventura continua.

Ce mai am de facut:
- sa modific pentru dimmare al doilea controller
- sa dau perforatiile pentru evacuarea aerului cald
- sa fac un sistem de fixare
- sa gasesc ceva de facut cu lumina
- sa trec la alt proiect led (ma gandesc sa fac o lumina de 120W pentru RSM130)
Ba da, ai dreptate in ambele cazuri: erau basking sharks si whale sharks traiesc in zonele intertropicale.

http://www.cornwalls.co.uk/wildlife/sealife/sharks.htm

Singurul whale shark e cel esuat pe plaja, din filmulet.
A fost o vacanta epica. Am avut parte de plaja si de soare. Si de ploaie.
Am inotat la 10m de o foca. Am vazut shark whales hranindu-se aproape de tarm.

Cel mai tare a fost cand am adormit pe plaja imbracat si sotia m-a filmat cum mi-a udat mareea adidasii. Si pantalonii lungi. Si chilotii. Si patura pe care stateam.

Marturisesc ca am lasat-o mai usor.

Planuiesc sa reincep munca la acest proiect.

Prin amabilitatea userului dan.pavelescu am intrat in posesia unei surse de voltaj mai mare (MeanWell de 150W, 48V), a unui controller Storm cu placuta LDD + LDDuri si sursa de alumentare si a unui multicip montat pe un radiator.

Acum pot testa si placile mele multicip pentru care nu aveam suficienti volti la sursa.
Pune mana si fa-ti reactor.
O sticla de Carpatica, teava lunga prin capac pana la fund, alta scurta tot pana la fund, doi bureti patrati si o pompa Eheim de 400 lph. Plus vreo 40 cm de furtun.
Feedback pozitiv dan.pavelescu pentru lampa led cu controller Shubilian. Pretul super ok plus livrare premium la 2000 km distanta. Recomand!
koala wrote:
um02122 wrote:Faptul ca ai bazin marin = sanatate curata, aerosoli marini.
Daca iti faci si reactor cu sulf, poti sa produci si namol sapropelic, nu mai pleci in statiune in concediu, mai iei doar cate o mana de namol din sump si te manjesti.

Pavelescule, ia o patura si intinde-te pe jos... o sa fie ca asta vara, la Techirghiol.

image

Arata mai bine negru.
Sefule, daca pui aerul conditionat pe dry o sa-ti creasca evaporarea din acvariu. Umiditatea tot pe-acolo va fi.

Umiditatea ideala e aia unde nu ti se zbarceste pielea pe degete ca dupa baie.

Faptul ca ai bazin marin = sanatate curata, aerosoli marini.
Daca iti faci si reactor cu sulf, poti sa produci si namol sapropelic, nu mai pleci in statiune in concediu, mai iei doar cate o mana de namol din sump si te manjesti.

Ai grija cu pisica aia, ca o s-o gasesti intr-o zi plutind la suprafata apei.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: