[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Aquascape-ul e cladit din doua straturi, unul de baza si unul de top.
Nu am folosit lipici, m-am folosit de neregularitatile pietrei pentru a o imbina intr-o structura stabila.
Nisipul nu l-am clatit, insa am pus perlon in cosuletul de filtrare.
Am pompele de recirculare stock, dar planuiesc un upgrade la Eheim. Am deja tuburile adaptoare de la InTank.
Am dat deja drumul la skimmer (Tunze 9002).
Nu am pus nicio pompa de valuri.
Nu am pus incalzitor.

Weekendul acesta s-au aliniat astrele si am prins curaj sa dau piatra jos din pod. Apa sarata - patru bidoane mari, am cumparat acum o luna. Tot atunci am luat si doua pungi de nisip RedSea si neonul lipsa.

Azi mi-am facut curaj si am desfacut lampa cu controller Shubilian de la Dan. Dupa o curatire amanuntita, am pus la un loc urmatoarele:

- radiatoru aluminiu 200x150x20mm (talpa de 5mm)
- cutie proiect de aluminiu cu capac mare culisant si doua capace laterale prinse cu suruburi 225x125x55mm (Hammond)
- ventilator slim de 100x100x12mm Scythe SY1012SL12M (12V, 0.16A)
- controller Shubilian cu meniu in romana
- placuta 6LDDuri
- 2x LDD-700H si 2x LDD-500H
- buck converter (ca sa alimentez ventilatorul la 10-12V)
- sursa MeanWell RS-150-48 (48V, 3.3A) - pe asta o sa o schimb cu o sursa chinezeasca gen adaptor laptop de 24V, 4-5A
- led multi-cip patru canale 55x40x2mm, 20 leduri Cree XP-L si Epileds (item no 361110512476 pe eBay):
Ch1: 5x Cree XPE Royal Blue 450nm (Vf 15V If 350mA ~ 1000mA)
Ch2: 2x Cree XPE Neutral White + 1x Cree XPE Cool White + 2x Cree XPE Warm White (Vf 15V If 350mA ~ 1000mA)
Ch3: 2x Cree XPE Blue 465nm + 1x Cree Cool White + 2x Epileds Cyan 490nm (Vf 15V If 350mA ~ 600mA)
Ch4: 5x Epileds Violet 420nm (Vf 18-20V If 350mA ~ 600mA)

Mai am nevoie de:
- alimentator de 5V pentru controller
- sursa 24V, 4-5A, ideal IP67
- poate un ventilator de 100mm grosime normala, 24V, IP67
- cablu multifilament
- placa de 2mm acryl transparenta (pentru geam)

Va trebui sa tai cate 15mm din fiecare laterala a radiatorului.

Initial am presupus ca te duci cu dulapul pana in tavan.
Ai 30 cm deasupra dulapului pana in tavan?i.
La mine la un acvariu de 54L am evaporare 10L la doua saptamani.
Evaporare direct din display, nu am sump.

Acvariul meu nu are capac, deci apa evaporata se raspandeste prin tot livingul.

La tine, acvariul e incastrat intr-un dulap.
Poza:

Daca il faci pentru marine, cele mai bune leduri sunt Cree XTE Royal blue si Cree XP-L Cool White/Neutral White/ Warm White.

Ceee XP-E au eficienta luminoasa si termica inferioara.

As folosi o proportie alb : albastru de 1:3 sau mai mica.

Pentru a evita disco efect, ledurile de culori diferite trebuie sa fie cat mai apropiate.

Ai nevoie de un radiator cu talpa groasa, cat mai lung / lat cat iti permite spatiul.

eBay a fost sursa mea, dar incearca sa gasesti leduri montate pe stea de cupru de 20mm, ideal SinkPAD II. Cauta suplieri care mentioneaza bin-ul ledurilor si foloseste acelasi bin pentru o anumita culoare.

Pentru UV, eu am folosit Semileds de 1A la 415nm (lungimile mai mici fut ochii).
Banuiesc ca stii ca ai nevoie de ventilatie la un acvariu atat de mare.
Si de access.
In configuratia ta, igrasia e garantata
Ai facut un Buck Converter.

Am cumparat si eu cateva la care poti regla atat tensiunea cat si curentul (foarte utile pentru leduri high power, unde intensitatea luminii depinde de curentul prin led).
Felicitari pentru upgrade.
Merita vopseaua pentru stand, te va scuti de dureri de cap pe termen lung.
Legat de Kalkwasser, personal eu nu cred ca merita.

Vezi sistemul de dozare de la Red Sea, au filmulete de prezentare.

Legat de pompa, ia mai mare pentu ca debitul scade cu inaltimea la care pompezi si numarul de coturi.

Mai am de lipit ventilatorul, de organizat firele in cutie si de taiat o fata transparenta noua, cea veche fiind zgariata si din plastic flexibil.
Si ultima etapa pe seara asta, un test ca sa vad daca merge totul pus la un loc (electric, nu si fizic, intrucat am ramas fara lipici si nu pot atasa ventilatorul).

La urmatoarea etapa am asezat totul in cutie ca sa ma dumiresc cum voi face conexiunile electrice.

Apoi am lipit firele.
Mi-am dat silinta sa evit lipiturile reci, sa nu am fire expuse decat deasupra contactelor si sa am o aranjare cat mai aerisita a firelor. Eu sunt destul de multumit de cum a iesit.

Am lipit ledurile pe radiator. Am folosit o cantitate absolut minima de lipici (vezi poza 2), restul fiind pasta termoconductoare.

Liv wrote:Si pasta termoconductoare dedicata nu combinatii cu ceva ce poate lipi.

Acestea sunt produsele folosite la lipit ledurile pe radiator.
Eu nu am gasit ceva mai pro cand m-am apucat de treaba.

Revin si eu.

image

In poza e amanta.
Liv wrote:Poate nu ai inteles ce am spus in topicul de la lampa veche asa ca mai repet - a 4-a sau a 5-a oara.

Pune radiatoare mult mai mari. Mult mai mari.

Inca o data - poate pricepi.

LED-urile au nevoie de racire buna. TREBUIE RADIATOARE MULT MAI MARI.

Si pasta termoconductoare dedicata nu combinatii cu ceva ce poate lipi.

Nu o sa mai repet - pina la urma sint banii tai.

La Fluval Edge, gaura e atat cat e. Cutia intra la fix pe buza acvariului, iar radiatorul are dimensiunea maxima suportata de cutie.

Ideea era sa faci lumini custom fara sa strici lookul special al acvariului.

Cu ledurile precedente (Cree XP-L x6 Cool White, x6 Royal Blue) lumina a mers bine merci aproape un an fara probleme.

Eu pun acum leduri mai eficiente, pe care le tin mult sub amperajul maxim suportat (600mA / 700mA in loc de 1500mA). In plus, canalul de albastre nu va depasi 80%, iar cel alb 50%.

Singurul lucru pe care il pot face in spatiul disponibil este sa cresc debitul / presiunea de la ventilator.

Daca ai tu alte solutii pentru problema spatiului restrans, as fi fericit sa le aud.

Pana una alta, varianta aceasta a mers bine pana cand s-a ars ventilatorul. Iar la lumina mare, radiatorul de 200x160x20mm in combinatie cu ventilatorul slim de 180 mm imi duce fara probleme 95W de leduri, temperatura pe heatsink nu trece de 40°C (sta la 38°C la 100%, dimmat la 75% nu trece de 30°C.

Oricum, voi face teste si voi folosi intensitatea maxima la un nivel care nu se supraincalzeste lampa. Alte solutii ar fi sa adaug ventilatoare pe capacul acvariului, pentru o evacuare mai rapida a aerului, dar asta ar distruge din look si ar creste rata evaporarii din acvariu.

Postez detalii cu temperaturile atinse in diferite intensitati la finalizarea proiectului.

Legat de pasta, am folosit lipici termoconductor, combinat cu pasta termoconductoare. Am vazut ca altii folosesc doar lipici termoconductor, dar eu am pus doar pe margini ca sa pot scoate ledurile fara sa dau cu dalta. In centru am aplicat pasta. Era mai bina sa pun doar lipici?
Mi-am dat seama ca faceam o pata albastra in mijloc in aceasta configuratie.

O mica modificare:

Ce a ramas din lumina veche:

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: