CreatoR wrote:
koala wrote:Dragilor, cand o sa invatam ca bazinul de carantina e OBLIGATORIU, atunci vom avea sanse sa tinem pestii mult si bine... pana atunci, e doar o chestie de "sincera credinta si de mult noroc"
Orice peste, nou introdus in acvariu, este o sursa potentiala de probleme.
Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat.
Da stiu...
As avea 2 solutii pentru viitor, una e sa vorbesc cu tipul de la care cumpar si sa-mi inchirieze un acvariu de caratina si sa platesc chiria la el si sa-mi tina 2 luni pestele si daca e ok sa il pun la mine in bazin sau varianta numarul 2 sa fac eu bazin de carantina si sa ma complic.
Faza la bazinul de carantina tot ai nevoie de medii de filtrare (ok skimmer, uv, pietre, chiller, nu avem nevoie neaparat) + in bazinul de carantina cand pui prima data pestele ce solutie e bine sa pui? Cuprazin?
As vrea sa stiu ce ar insemna ca echipament si ca etape pt un peste cand il pun in bazinul de carantina. (sunt mai mult curios cum procedai tu Koala la capitolul acesta)
Incerc sa raspund eu la intrebarile cu bazinul de carantina:
La fiecare achizitie noua ai nevoie de doua chestii:
1. pestele sa fie conditionat la viata de acvariu (avand in vedere ca 95% din pestii nostri vin direct din ocean)
2. sa fii sigur ca pestele nu vine cu boli parazitare
Daca la punctul 1, teoretic distribuitorul ar trebui sa conditioneze pentru un minim de sase saptamani, in realitate rar se intampla asta. Apoi, magazinul local ar fi al doilea loc unde se poate face conditionarea. Rar sa iti refuze achizitia pentru ca nu e conditionat.
In cazul meu, pestii de la MA Windsor sunt cumparati direct de la distribuitor, Tropic Marin Centre, unde sunt conditionati. La pestii veniti prin import direct, se pune o eticheta gen: this fish are still aclimating, fara pret si ca atare nu ii poti cumpara pana cand magazinul nu e multumit ca pestele mananca.
Desigur, practicile de mai sus cresc costul pestelui si ca atare platesti mai mult, dar cresti sansa de supravietuire a pestelui.
Nu am cunostinta de carantinare sau tratament de rutina a pestilor la distribuitor, dar stiu ca se practica diverse dip-uri la nivel de magazin sau distribuitor.
Tratarea de rutina nu se recomanda in absenta semnelor bolii, tratamentul cu Cupru nefiind lipsit de riscuri.
Acum la punctul 2, bazinul de carantina. Iti ofera sansa sa observi pestele intr-un mediu lipsit de stress, unde il poti conditiona la mancarea pe care o folosesti, il poti ingrasa etc. In plus, iti ofera sansa sa observi eventuale infectii parazitare. Ideea e sa inclini balanta in favoarea parazitului prin plasarea pestelui intr-un volum restrans, unde sansele de suprainfectie cresc masiv.
Astfel, daca in ocean pestele poate fi infectat de un numar mic de paraziti si sistemul lui imunitar face fata, in acvariul de carantina orice infectie escaleaza exponential si sfarsesti rapid cu un peste bolnav. Abia in acest moment incepi tratamentul.
In acvariul spital nu se recomanda folosirea niciunui fel de substrat, nici a pietrei vii. Pentru a oferi spatii de protectie, se folosesc tevi PVC de diverse diametre, lipite mai multe la un loc. Filtrarea e predominant mecanica si chimica, nefiind multa filtrare biologica. In caz de tratament cu cupru, existenta pietrei si nisipului duce la precipitarea cuprului din solutie in substrat, deci la concentratii subterapeutice. Apoi, cuprul distruge filtrul biologic nitrificator.
Ce trebuie sa contina un acvariu de carantina:
- incalzitor (temperaturile mai mari accelereaza durata ciclului parazitar
- filtru mecanic
- filtru chimic
- se pot doza regulat bacterii.
Legat de tratamentul cu Cupru, cel mai bun produs este Cupramine (toxicitate redusa, usor de dozat si testat).
Din pacate, carantina la pesti si dipurile (si chiar carantina) la corali au avantaje reale, iar la bazine mari evita dezastre precum epidemii de ICH si alt4 boli la pesti si corali.
Pe langa costul acestor pierderi, e si pierderea sentimentala.
Eu zic ca putem invata din pataniile colegilor Koala, George Monda,.acum si a ta. Doar pozele lui Koala cu galeata plina de ciortani morti ar trebui sa convinga orice nevasta de necesitatea unui acvariu de carantina.
Eu unul mi-am luat ieftin un RSM130 la mana a doua pentru scopul carantinarii. Mai muncesc la aducerea unui acvariu mare in peisaj, dar sunt pregatit.