[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122

Apoi inca un sfat: citeste site-ul Wet Web Media http://www.wetwebmedia.com/MarInd3of6.htm referitor la diversele practici de carantina personalizate pe specia de peste (unii pesti sunt foarte putin susceptibili la paraziti si foarte susceptibili la decesul in regim de carantina). De asemenea, unii pesti nu pot fi tratati cu cupru - pentru ca ii omori.

dan.pavelescu wrote:Ca tot a venit vorba de pejti.

Ce presupune un bazin de carantina? Un simplu bazin, in care sa pui pestele si sa-l urmaresti o ora-doua cum se comporta, sau un bazin dotat cu instalatii, in care pestele sa stea x zile inainte sa-l bagi in acvariul mare?

Sefule, americanii tembeli cu acvarii fish only si filtre wet-dry (ca li se pare o bazaconie europeana asta cu live rock), dozeaza cupru direct in display. Nici urma de ich.

Daca vrei sa te dai smart, atunci iti faci acvariu de carantina. Cred ca stii ce presupune: un acvariu de vreo 60-80l cu un incalzitor setat la 27°C, un filtru hangon pentru filtrare mecanica si un filtru cu burete si pompa de aer pentru filtrare biologica. Il tii din schimburi de apa cu apa din display de cate ori ai NH3 sau NO2 detectabil pe teste. Tii pestele cu o lumina ieftina de neon ca sa-l pot vedea sI cu o plasa deasupra sa nu-ti sara afara. Lasi pestele la observat 6 saptamani, daca e ok, tusti in display. Daca nu e ok, il tratezi (identifici boala, tratezi, lasi sase saptamani dupa tratament - ai totul in ghid).

Acum ce ai de facut: arati lu' mami o poza cu galeata de pesti si o intrebi daca vrea sa-ti vada o data in viata fata ta urata. Apoi pui si tu o fata piciorul in prag si faci acvariul de carantina.

Legat de intrebarea ta initiala, il faci atat de fatos pe cat il vrea nevasta ca sa ti-l accepte in casa - simplu.

Si o poza cu pestii cei mai faini de recif, pentru nevasta.

Azi apa e mai putin mirositoare.
Skimmerul face o spuma mai de calitate, dar skimmatul a scazut in cantitate.
Am o scadere de debit pe filtru, probabil datorita colmatarii filter flossului si a BioNitratEx. Rezultatul direct e ca nu mai am o cadere de nivel la overflow.

De ieri apa din acvariu a inceput sa miroase septic.
Am adaugat un cub de frozen mysis si am aruncat doua cupe de skimmat umed (am inlocuit cantitatea aruncata cu apa sarata).
Tot de ieri am inceput sa am piatra acoperita cu materie bruna, diatome probabil (au aparut doar pe suprafetele expuse la lumina, au bule de gaz atasate).

Varoluis, tu vorbesti de pesti de apa dulce, nu de pesti de apa sarata.
Daca as face aclimatizare de 6 ore cred ca as pierde toti pestii de recif.
Aclimatizare peste 45 min este rar necesara la pesti de apa sarata.
Orienteaza-te spre un AI Prime, preturile au scazut de cand a aparut AI Prime HD. Va acoperi cu succes un cub de 40 cm.

Azi am dozat bacterii MicrobeLift Special Blend (60 mls).
Am schimbat filter floss.
Skimmerul nu a scos absolut nimic de cand am curatat cupa.

Mi-am comandat doua pompe Eheim Compact 600 si am deja kitul de conectare de la inTank.

Zilele acestea vreau sa adaug niste bile CerMedia, probabil ca le voi pune in camera cu pompele de retur. Ma bate gandul sa ingrop si vreo doua placi groase sub nisip.

Astept sa-mi trimita oferta de pret pentru radiatorul pentru leduri (am gasit ceva care incape perfect la 500x84x40mm cu talpa de 10mm - Fisher Elektronik SK464-1000ME). Ledurile UV necesare pentru proiect au venit deja.

Pentru o lampa custom care sa acopere un cub de 50 cm, ai nevoie cam de 90-120W reali de lumina led cu leduri de calitate.

Ce ti-ar trebui:
- leduri Cree XT-E (pentru Cool White si Royal Blue), XP-E /XP-E2 (pentru Blue, Royal Blue, Deep Red), XP-L (Cool White mai puternice si mai eficiente)
- un radiator de aluminiu 30x20cm cu o talpa groasa 5-10mm si aripioare perpendiculare
- o sursa de 24V ~ 5A (120W) sau 48V ~ 2.5-3A (120-150W)
- drivere led care sa-ti dea un curent constant pentru ledurile tale - MeanWell LDD-H (700 si 1000 sunt cele mai folosite, functie de intensitatea maxima suportata de led) ai nevoie de un LDD la 6-7 leduri pentru sursa de 24V si un LDD la 12-14 leduri pentru sursa de 48V.
- un ventilator si driver care sa ii dea voltaj sub cel suportat (un ventilator de 12V se arde daca-I pus direct la 24V). MeanWell SCW face asta elegant, dar exista si solutii mai ieftine (buck converter).

Ledurile trebuie asezate cat mai aproape ca sa ai o mixare buna a culorilor.

In general, lumina data de led se imprastie la un unghi de 120°, dar poti atasa lentile de 90° daca vrei o concentrare a luminii pe o suprafata mai mica.

O idee de amplasare pe un radiator de 30x20cm.

adivb wrote:tot nu am gasit cum si daca sa procedez cu un tratament preventiv cu Herbtana daca aleg direct punctul 8

Parerea mea este ca Herbtana este o optiune doar daca ai epidemia in acvariu si vrei sa minimizezi impactul asupra pestilor deja infectati.

MicrobeLift Herbtana este un produs fantastic, dar are limitarile sale zi eu zic ca nu poate suplini cele 6-8 saptamani de carantina corecta.

Daca functioneaza sa pui pestii fara carantina si nu treci prin epidemii de ich de-a lungul existentei acvariului, este doar pentru ca ai avut noroc sa nu cumperi pesti infectati sau (muuuult mai rar), ca le-ai oferit pestilor conditii ideale pentru a lupta cu boala (hrana optima, apa foarte curata, stress free, oxydator / ozon / UV, evitat suprapopularea etc etc).

Acum daca nu te deranjeaza prea tare sa desfaci un recif stabilit si sa o iei de la zero, poti trece direct la punctul opt si iti bati nevasta si copiii cand iti mor pestii in masa si nu mai zice nimeni din casa nu la carantina data viitoare. Ideea e ca odata ce ajungi un reefer cu suficienta experienta (omorat suficienti pesti, invatat din propriile greseli etc.) nu o sa vrei sa o mai iei de la cap fara siguranta psihologica a unui acvariu de carantina.

Legat de acvariul in sine, nu trebuie cine stie ce bestie pe care nu multi si-o pot permite. Un acvariu AquaEl de 80L cu capac, filtru si incalzitor nu te da din casa si poate fi usor depozitat atunci cand nu ai nevoie de el.

Inca un punct pe care nu l-a atins nimeni: in situatia in care ai epidemie de ich in display si ai deschis acvariu de carantina pentru tratament, nu se poate folosi apa din display pentru schimburile de apa. De asemenea, in display nu se lasa niciun peste daca vrei sa scapi de ich in display. Se tine temperatura putin mai ridicata 26-28°C si nu se pune niciun peste pentru 6-8 saptamani. Eu as trage si un tratament cu Herbtana sau alt tratament "reef safe" la sfarsitul acestei perioada.

Apoi, daca sa zicem ca bagi plasa de pesti folosita in display fara sa o dezinfectezi in acvariul de tratament, trebuie sa continui tratamentul cu doua saptamani din acel moment (indiferent cat de avansat erai deja in tratament).
In functie de ce vrei sa tii in acvariu, optiunile variaza.
La un cub de 50 cm:
- acvariu predominant SPS: ai nevoie musai de Metal Halide, High Power LED (cu lentile colimatoare) sau lampi mixte T5+LED
- mixed reef dominant LPS: High Power LED sau T5
- reef predominant softies: High Power LED sau T5

Cel mai bine iesi daca iti faci singur o lampa LED custom.
Daca vrei sa cumperi, variante foarte bune sunt:
- AquaIllumination Prime HD (daca nu ai necesar prea mare de lumina si buget restrans) sau Hydra26 HD (daca vrei sa poti tine orice in acel acvariu)
- Maxspect Razor Nano
- Ecotech Radion XR15w G4
- Kessil A360WE Tuna Blue
Bun venit!

Te asteptam cu jurnale la acvarii.
Poze > 1000 de cuvinte, iti cresc sansele sa primesti ajutor si sugestii utile.

Daca pui si orasul/ zona, o sa vezi ca ajutorul nu se limiteaza la vorbe.
um02122 wrote:Iti fac eu o recomandare: citeste regulamentul. Fa-ti un topic in care sa te prezinti in sectiunea corespunzatoare.

...

Succes!

E vorba de partea asta.
Skimmatul era un namol alb, dovada ca skimmerul e cel care a extras tot praful acela alb pe care l-am ridicat din nisip.

Mediile de filtrare:
- JBL Symec - synthetic filter floss (filtrare mecanica)
- JBL BioNitratEx (filtrare biologica, face denitrificare)
- Fluval Carbon (filtrare mecanica, adsorbe metale si toxine)
- RowaPhos (filtrare chimic, leaga fosfatii)

Skimmerul de proteine este un Tunze 9002, care pe langa namolul din apa, are ca functie skimmarea substantelor organice dizolvate in apa (DOC - dissolved organic carbon - filtrare fizica bazata pe tensiunea superficiala a bulelor produse).

Azi am curatat cupa skimmeruluI si am pus medii de filtrare.

Am experimentat cu lampa led.

Iti fac eu o recomandare: citeste regulamentul. Fa-ti un topic in care sa te prezinti in sectiunea corespunzatoare.

Pana acum ai tratat aceasta comunitate ca pe un bazar: ai deschis opt topicuri, majoritatea la bursa marina.

Legat de lampa, spune in ce interval ti se incadreaza bugetul in loc sa tot deschizi topicuri noi pe acelasi subiect, fara sa raspunzi la intrebarile din cele vechi.

Succes!
Si pentru cei care nu vad decat in 2D:

In seara asta (ma seaca sa nu vad nimic misunand prin acvariu):

CreatoR wrote:
um02122 wrote:
CreatoR wrote:Mersi pt filmulete si pentru informatii.

O sa iau Seachem purigen si sa folosesc matrix sau bile pt filtrare mecanica/biologica?

Probabil ca nu o sa pui nimic pentru filtrare biologica si o sa faci niste schimburi mari de apa saptamanal sau mai des functie de cum tii amoniacul in frau cu filtrarea chimica. Purigen e fain ca e regenerabil, deci nu trebuie inlocuit.

Nu prea sunt un fan al schimburilor de apa din 2 motive:
1. Motivul "Pavelescu" mi-e lene sa schimb apa asa de des
2. apa trebuie sa aiba aceasi temperatura ca cea din acvariu sau mai bine zis: diferentele prea mari de parametrii nu fac bine la sufletul pestanului

Nu pot merge cu matrix si seachem ? Practic ce propun e sa am un acvariu care sa mearga non-stop undeva in pod care sa mearga cu pesti sau fara.

Acel acvariu sa aiba un termometru, 1 punga cu purigen, 1 punga cu matrix si un incalzitor + o pompa de aer.

Pareri? Pun 7000 de intrebari ca vreau sa fac imposibilul si sa creez un acvariu de carantina de max 100L

80-100L e ok. Pompa de aer e ok. Pune la ea un filtru pe baza de burete si adauga Seachem Stability si ai filtru biologic.

Matrix nu e ok.

Acvaroul nu trebuie sa mearga non-stop, ci doar cand ai nevoie de el. Apoi il dezinfectezi.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: