| Message |
|
|
Lucian wrote:PL-urile sunt tot tuburi cu descarcare in gaz de tip "neon" ca si becurile economice, difera doar sistemul de prindere si alimentare. Poti utiliza si becuri economice la care daca pui si un reflector maresti fluxul luminos util.
Avantajul adus de tuburile de neon este ca se gasesc tuburi speciale, mai ales pentru acvarii plantate, cu caracteristici pe care nu le gasesti la alte corpuri de iluminat.
Sincer, speram la un raspuns de genul asta.
Atunci, o sa merg in continuare cu becul economic, mi-e frica doar de macrandra ca e pretentioasa si la spectru nu numai la cantitate.
Multumesc, revin cu poze
|
 |
|
|
borsec wrote:cred ca arata bine ce ai facut tu acolo
treaba cu becu habar nu am poate te ajuta un batran de pe aici :
bafta si ape limpezi
Diseara revin cu poze. PROMIT !
|
 |
|
|
|
Luna trecuta mi-am luat si un acvariu nano de 22L.
Mi-a placut piciorul si borcanul. De asemenea are si Capac cu un bec PL 11w .
M-am gandit ca ar arata bine pe post de veioza in dormitor.
Am pus substrat aquabasis plus acoperit de manado , o roca vulcanica ... weekendul trecut am facut testele no2 scazuse la 0,5 (iesea din scala in prima saptamana) nh3/nh4 0 semn ca ciclarea se apropie de sfarsit.
Am pus un JBL EX700 extern la care I-am limitat debitul din robinet. Medii filtrante doar Matrix si buretii din sertarul de sus.
Ca fauna am 1 betta, 2 otto , 4 creveti amano si 2 crystal.
Plante 2-3 fire de elodia , blyxa , rotalla macrandra, un semi covor de utricularia si christmass moss pe roca vulcanica
Lumina standard cu care a venit nano a mers vreo 3 saptamani si gata ....
Ieri am desfacut capacul si ... surpriza. Becul PL era turnat in zmoala asa ca nu am putut sa-l schimb si a trebuit sa inlocuiesc tot ansamblul.
Am luat o dulie normala si un bec economic Phillips 18W 6400K .
Intrebarea mea este... becul asta este sufficient pt nanoul meu sau ar trebui sa ma agit sa-l inlocuiesc cu tuburi T5 de 8w sau un alt bec PL.
A mai crescut cineva plante cu becuri economice !?
|
 |
|
|
danut7294 wrote:Am citit parerile tuturor, interesant , am decis sa reduc aditia de easy carbo , in paralel cu aditia de Kalium , si .... am sa revin cu poze mai clare , sa vedem ce si cum se intampla.Acuma m am mai uitat la poze pe net la Rotala si.... din cate am obs la mine e cam lenta, am aceleasi cateva firisoare de cateva luni de zile, cresc in inaltime pana la suprafata apai dupa care gata , nu formeaza tufa , daca ajuta si indiciul asta .
Sfatul meu este ori sa cresti aditia de EC conform sfatului lui Lucian , ori sa opresti aditia de EC conform sfatului meu.
Diminuarea aditiei de EC nu cred ca va avea vreo influenta in cazul asta.
Daca planta sufera din lipsa de Carbon, conform spuselor lui Lucian , diminuarea dozei nu va ajuta.
Daca planta este otravita cu glutaraldehida , diminuarea dozei iarasi nu este de folos pt ca nu va permite plantei sa se reface :-)
Te rog, tine-ne la current cu rezultatul.
|
 |
|
|
|
Imi cer scuze ... cate reactii am starnit.
Da , in perioada de declin si cam in fiecare saptamana fac teste : NO2 , PO4 , NO3 , Fe ... rar, 1-2 ori pe an Kh si GH.
PH: 6,7 , CO2 presurizat
No2 : 0 - Test JBL
PO4 : 1 - 0.6 ( variata pe 1 saptamana ) - Test JBL , aditie Easy Life PO4
NO3 : 10 - 15 (variata pe 1 saptamana ) - Test Serra, aditie saptamanala 8 PPM NO3 Easy Life NO3
Fe : 0,8 - 0,4 (variata pe 1 saptamana ) - Test JBL , aditie saptmanala JBL Ferropol si zilnic JBL Ferropol 24
Kh : 4 - constant
GH : 8 - constant
Parametrii de mai sus au fost constant si pe perioada aditiei de Easy Carbo .
Am adaugat Easy Carbo in doza recomandata 2 luni de zile.
In prima faza, plantele au stagnat in crestere , apoi frunzele noi erau mici , chircite si transparente , mai tarziu au inceput sa moara tulpinile cu totul.
Cum am oprit aditia de EC cum totul a revenit brusc la normal.
Nu pot sa ma gandesc la "alte cauze" pt ca nu am facut alte schimbari. Am oprit doar aditia de EC !
SI "NU MA SUPAR DEGEABA" !! , chiar nu ma supar DELOC
Doar ca nu inteleg de ce nu crede nimeni ca EC este vinovatul si incercati sa cautati alte cause cand va spun ce am patit eu cu EC.
LE: Orice compus chimic care afecteaza algele, va afecta si plantele intr-o masura mai mare sau mai mica. Spun asta visavis de glutaraldehida
|
 |
|
|
Lucian wrote:@tyna: Fiecare element are influente cand este subdozat sau supradozat (vezi Macro si micronutrienti). Singurul element care nu duce la carente din cauza supradozarii este... Carbonul  . Toate celelalte au doua fatete la sub sau supra-dozare. Supradozarea de carbon poate fi doar mortala pentru pesti.
NU neg realitatea expusa de tine, dar poate a avut alte cauze... La tine cred ca a fost un complex de factori care a dus la un dezechilibru a carui rezolvare a coincis cu scoaterea EasyCarbo-ului. Sau poate ca aditia de EasyCarbo o faceai cu seringa si jetul il indreptai spre acele plante exista posibilitatea ca acele plante sa fie "arse" de concentratia prea mare - cu toate ca asta este metoda de combatere a unor alge
Ma lupt cu morile de vant aici ...
Am explicat ca EC Nu este Carbon, este glutardehida .... Supradozarea omoara algele, plantele si in cantitate mai mare pestii.
Efectul algicid al EC este datorat glutardehidei NU carbonului !
In loc sa incerci sa combati lucrul asta da un search pe google si ai sa gasesti nenumarate topicuri atat pe forumuri din RO cat si in afara.
Nu a avut alte cauze, nu am dat cu seringa pe plante .
|
 |
|
|
stefanp wrote:Pai si cine ti-a spus ca eu folosesc ocazional?
In ultimul setup ("Incercare de aquascaping", link-ul in semnatura mea), l-am folosit zilnic. Ce-i drept, sub doza zilnica recomandata. La inceput jumatate din doza, dupa care cam trei sferturi din doza. Bazin in care am avut pesti, creveti si vreo 14-15 specii de plante, printre care si Rotala rotundifolia.
Intr-un acvariu mititel anul trecut in care am tinut un Betta ("Borcanu' lu' Grigore", tot la semnatura), am folosit doza dubla de easy carbo zilnic. Am avut acolo flame moss si riccia.
In acvariul ce inca il am acum ("La munte - nano", tot in semnatura, dar nu e updatat), folosesc la fel doza dubla de easy carbo zilnic, ba chiar o data la doua-trei zile mai adaug si dimineata cate un pic (inafara de doza dubla ce o pun seara). Bazin in care cresc creveti si Hemianthus cuba.
Careva sa zica, nu folosesc ocazional. Ce-am spus mai sus, tot din experienta am spus.
Din pacate ... nu exista un adevar general valabil. Acvariile sunt atat de diferite intre ele ...
Al meu a intrat in declin grav cand am inceput aditia de EC , la altii EC ajuta ... cred ca cel mai bine pt cel care a deschis topical este sa incerce sa mareasca aditia de EC, apoi sa renunte la EC .
Dupa aia sa ne spuna daca a avut rezultate ... sunt chiar curioasa :-)
|
 |
|
|
stefanp wrote:Easy carbo e facut dintr-un dezinfectant, corect (glutaraldehida mai exact). Dar e diluat. Si pe langa ca e diluat, se dilueaza din nou in apa din bazin.
Iar carbonul iese din descompunerea gludaraldehidei in apa (adica easycarbo nu are SI dezinfectant in el, ci e facut din dezinfectant). Moment in care e absorbit de catre plante.
Din experienta proprie pot spune ca am folosit si doza dubla (si inca folosesc intr-un bazin), iar plantele si pestii/creveti n-au avut prea multe obiectii. Acum nu sfatuiesc pe nimeni sa sara direct cu doza dubla, dar tatonat, se poate creste un pic.
Eu nu l-as sfatui pe colegul sa renunte la easycarbo si in niciun caz nu m-as duce cu afirmatiile la "face mai mult rau decat bine".
P.S.: Da, am folosit easycarbo in bazin cu Rotala rotundifolia.
eu nu am folosit ocazional EC , ci zilnic in doza recomandata.
La folosirea ocazionala plantele nu au avut de suferit.
Cand l-am folosit pe termen lung mi-a facut VRAISTE plantele . Mi-a ars mossul , rotalla si HC-ul , toninele.. restul plantelor aveau frunzele noi mici , transparente, chircite si pipernicite.
Am vazut muuullttee pareri pe forum si pro si contra EC. Dar pana nu testezi pe pielea ta parca nu-ti vine a crede. Eu am decis ca EC face mai mult rau decat bine in cazul meu.
|
 |
|
|
Lucian wrote:Poza arata o CARENTA de carbon deci este necesara o aditie de carbon si EasyCarbo asta face, aduce un aport de carbon...
Nu vreau o polemica pe tema asta.
Am spus ca acceasi problema am avut-o si eu cu rotalla rotundifolia si imediat cum am oprit aditia de easy carbo si-a revent!
Se arde ff usor plantuta asta chiar daca pui jumatate din doza recomandata de EC.
Cel mai bine incearca ambele sfaturi .. suplimenteaza aditia de EC pt 1 sapt si vezi daca se rezolva. Apoi oprestia aditia de EC pt 2 sapt si spune-ne daca si-a revenit.
:-)
LE: oricum carenta de CO2... ma indoiesc daca are CO2 presurizat asa cum spune.
LLE: Contrar parerilor, EC nu este numai aditie de carbon lichid ... este un dezinfectant fff toxic si puternic ! Din experienta proprie, aditia de EC face mai mult rau decat bine !
|
 |
|
|
Lucian wrote:daca pe frunze apar zone cu transparenta si nu gaura poate sa fie din cauza unei carente de carbon => o aditie suplimentara de EL EasyCarbo.
Mai jos ai o poza cu o astfel de manifestare.
Renunta la Easy Carbo.
Acelasi lucru l-am patit si eu.
Fa un schimb de apa 50% . Cam intr-o saptamana dupa schimb si toparea aditiei o sa dea semen de revenire.
Din a 2-a saptamana o sa fie ok numai frunzele noi. Frunzele afectate deja, nu isi mai revin.
|
 |
|
|
|
Dupa cum spune si titlul, cumpar un pachet format din:
-rotala macrandra
- didiplis diandra
- limnophila aromatica
- utricularia graminifolia
- fissidens fontanus
|
 |
|
|
|
I-am dat de capat pana la urma :-)
Nu era carenta de fier, era carenta de NO3 .
Puteam sa pun si 50 ppm Fe si tot galbene ramaneau frunzele .
|
 |
|
|
stefanp wrote:Ah, da. Am sarit peste partea ca ai filtru de substrat.
Da, face sens.
Insa concentratia ta de fosfat nu e de speriat
Plante de care ai? Baga niste buruieni rosii (gen macrandra), care-i iubitoare de fosfat si va avea cine sa-l manance.
As baga dar nu am substrat fertil si nu prea le merge. Am avut ludwiga glandulosa , althernatchera reineki si lilaeopsis sunt pe duca ...
Macrandra( rosie) nu am momentan.
Sunt unele plante care nu merg deloc fara substrat. Nici bile fertilizante nu pot sa pun ca emana tot in coloana de apa. Filtrul este in reverse flow.
In schimb : mossurile cresc in disperare . Blyxa creste ca buruiana , cabomba furcata creste ca in povesti rosie cu frunze mari si distanta internodala mica , HC-ul creste f frumos , Glosso f frumos , pogostemon stellate ca buruiana , rotalla rotundifolia f frumos , rotalla macrandra green
|
 |
|
|
|
Foarte bun articolul. Explica partial si simptomele lipsei de Fe de la mine din acvariu .
Desi am Fe 02 si il urc cateodata in 0.5 , unele plante sunt galbene si prezinta semnele unei carente de Fe.
"Asadar, cu un partener sau altul, fosfatul este in mod continuu scos din apa si ingropat in substrat. " , de aici rezulta clar ca prin filtrul meu de substrat, reusesc sa eliberez in apa fosfatii. Nu este neaparat un lucru rau , atata timp cat concentratiile se mentin pana in 1 .
Daca sar de 1 , inseamna ca va trebui sa opresc filtrul de substrat
|
 |
|
|
Lucian wrote:Fosfatii apar si din mancare, dar nu cresc asa mult, dintr-o data... Testele 
Testele le fac saptamanal, inainte de schimbul de apa s ia 2-a zi dupa schimb cand fertilizez.
temperature 28 C
No3 10 inainte de schimb , 5 dupa schimb
Po4 0.8 Ininte de schimb 0.4 dupa schimb
Fe 0.1 inainte de schimb 0 dupa schimb
GH 7 inainte si dupa schimb
KH 4 inainte si dupa schimb
PH 6,55 constant (controller)
fertilizez 1 data pe saptamana
Micro , imediat dupa schimbul de apa JBL Ferropol + Ferrotabs duc Fe la 0.2
si a 2-a zi , in functie de masuratori Macro , No3 , Po4 si K ( solutiile de la Easy life )
Macro nu am mai fertilizat de 2 sapt pt ca am constant No3 5 si PO4 0.4 dupa schimbul de apa. Valorile cresc pe parcursul saptamanii NO3 10 , PO4 0.8 .
Hrana neschimbata de la startarea acvariului , 2 mese mici pe zi Tetra Discus plus o masa Ocean Nutrition frozen Blood Worms 1 data pe saptamana inainte de schimbul de apa.
Nu imi explic provenienta PO4 in forma mineralizata , detectabila de catre teste.
testele PO4 sunt JBL si Serra . Amandoua arata la fel.
Le: Nu am substrat fertil . In afara de althernathera reinecki , care suferea toate plantele merg bine. Alge 0 .
|
 |
|
|
|
In setupul actual am un filtru de substrat reverse flow.
Niciodata pana acum nu am avut PO4 in apa fara sa fertilizez . Acum , de vreo 2 saptamani am 0.6 PPM PO4 constant in acvariu si NO3 5 -10 ppm fara sa fertilizez NO3 sau PO4.
In ce priveste NO3 , este explicabil pt ca rezulta in urma ciclului azotului. Si PO4 ar fi explicabil prin prisma asta dar , pana acum nu am avut niciodata PO4 in acvariu fara sa fertilizez.
Are cineva vreo explicatie ?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Nu am experimentat cu marmura in acvariu dar , cred ca ar trebui sa vezi intai daca e calcaroasa sau nu ... pune niste detartrant pe ea si vezi daca face clabuci (detartrantul)
depinde si ce pesti ai , daca prefera o apa calcaroasa dura sau o apa moale
daca ai plante si e calcaroasa te-as sfatui sa nu o bagi in acvariu
|
 |
|
|
Lucian wrote:Poti sa ai semne ale unei carente de fier dar sa nu fie carenta de fier (manganul) sau si mai des se intampla ca excesul unor microelemente sa blocheze asimilarea fierului.
Dupa ce ti-ai dat seama ca este o carenta de fier?
Cat fier asimileaza zilnic plantele? Cat dozezi zilnic?
Niste poze in detaliu pot ajuta in astfel de cazuri, poza de ansamblu ajuta sa-ti faci o impresie asupra bazinului, densitatea plantarii si starea generala
P.S. PO4 ar trebui mai ridicat (GSA etc...)
Am postat o poza, din pacate nu este foarte detaliata dar se poate vedea destul de bine faptul ca frunzele sunt galbui :
http://www.plici.ro/?v=image-1368460032.jpg
http://www.plici.ro/?v=image-1368459988.jpg
http://www.plici.ro/?v=image-1368459907.jpg
si aici un filmulet : http://www.youtube.com/watch?v=DkhoixmdhTs
am sa mai fac diseara niste poze detaliate.
Nu dozez zilnic , dozez saptamanal, mai ales ca fierul din ferrotabs se degaja treptat pe parcursul unei saptamani.
ferropol24 dozez zilnic 3 picaturi/100L si EasyCarbo zilnic 20 ml
si fertilizarea macro tot saptamanala o fac : dupa schimbul de apa 50% dozez NPK si a 2-a zi ferropol+ferrotabs+ferropol24
masor parametrii cam la 2 zile.
PO4 este suficent, daca pun mai mult de 0.6 trebuie sa curat zilnic geamurile de GDA
NU AM GSA !
Mie asa imi pare, ca este o carenta de FE. Nu am gauri in frunze , nu am frunze galbene cu nervuri verzi. Poate gresesc ...
ce poate sa fie in cazul asta ?
Am mai observant o ciudatenie... nu am avut niciodata o cabomba furcata cu o distanta internodala atat de mica si o crestere atat de lenta . A crescut cam 2 cm - 3 cm intr-o luna
|
 |
|
|
|
Nimeni ?
Macar o idee ...
|
 |
|
|