| Message |
|
|
eugen.popp wrote:
am plantat acvariul: anubius nana,
Vezi ca Anubias nu se planteaza in substrat - acum am vazut - mea culpa - se prinde de roci necalcaroase, de buturugi, mopani sau mangrove cu fir de lita pina i se fixeaza radacinile!
|
 |
|
|
Georgel wrote:@Haruko Nu sunt ofensat, poate am inteles si eu gresit. Ideea cadoului imi place , intr-adevar nu e chiar asa de practica, dar a fost destul pentru a ma initia in acvaristica... Uite asa am acum si eu pretext pentru a cumpara un acvariu, pentru a ma documenta si sa am parte si eu de ceva carasei frumosi  .
Multumesc mult pentru sfaturi  .
Slava Domnului! :-) Daca ai stii citi fac scandal pentru ca primesc un sfat bine intentionat...si cite jigniri ne luam pe nedrept doar pentru ca vrem si noi sa ajutam la rindul nostru, asa cum si noi am fost ajutati odata...  In fine..
Dar ai retinut ca daca vrei carasi mai multi, iti trebui si acvariu si fltru pe masura ...pe masura  Fa rost de astea mai intii si apoi citeste cu mare atentie Ghidul incepatorului, Ciclul azotului si Volumul acvariului si numarul pestilor.
Cu alte intrbari te asteptam. Si ar fi mai bine sa intrebi aici, inainte de a cumpara.
Succes! :-)
|
 |
|
|
mihai86 wrote:sau poti sa-ti faci-cumperi un acvariu de 200L, un filtru serios si poti creste 4-5 carasei, care vor creste mari si frumosi, acvariul va arata de 100 de ori mai misto ca un bol obosit.
Imi dai voie sa te contrazic?  Intr-un acvariu de 200l poti creste cca 3 carasi. Asta daca vrei sa se dezvolte frumos si normal, nu sa ramina pitici din lipsa de spatiu.
Si nu inteleg de ce majoritatea fac cadouri carasi, care nu sunt pesti pentru un incepator.  Si mai ales cuiva care nu stie nimic sau aproape nimic despre acvaristica.
Carasii, asa de draguti si dragalasi cum par la prima vedere  , nu sunt usor de intretinut. Una e cind ii vezi inghesuiti intr-un bazin la un magazin si alta e cind ii cresti tu insusti. E o mare diferenta!
@ Georgel - te rog frumos sa nu te simti ofensat, ca nu ai de ce. Ba chiar e apreciat gestul tau ca te intereseaza viata acestui animalut  si ca vrei sa ii oferi conditiile necesare cresterii si ingrijirii sale.  Noi te vom ajuta cum vom putea, fara mistouri sau glume deplasate, pentru ca nu le meriti. 
|
 |
|
|
eugen.popp wrote:Pai m-am intors, am fost plecat de Craciun 3 zile, si v-am raspuns de pe laptop zilele trecute. Am substrat, si am pus fertilizant tablete ferotab, si picaturi feropoll24. Am si bilute dar sunt doar 7 si nu stiu unde anume sa ma concentrez cu ele ... ma gandeam sa mai astept si sa le pun dupa mai mult timp, mai ales ca substratul ar trebui sa fie fertil.
Bilutele le pui unde ai plante mai pretentioase.  Numai vezi sa nu te umpli de alge, asa ca daca nu ai pus inca tabletele, mai asteapta.  . De obicei se incepe cu tabletele si apoi se adauga picaturile - daca vezi ca mai e nevoie.
eugen.popp wrote: In nici un caz nu ma gandeam sa opresc filtrul (doar sa redirectionez jetul eventual ca sa nu se mai agite apa la suprafata)...
Dar exact acolo trebuie sa fie directionat. Iar daca filtrul oxigeneaza apa, poti renunta la pompa de aer. 
|
 |
|
|
eugen.popp wrote:
Am acvariul de 11 zile si apa este perfect cristal in continuare (sper sa tina tot asa), de 6 zile locuiesc si 3 corry in ea. Plantele insa nu par sa fie foarte bine, frunzele raman intregi ca forma dar parca nu au continut, le moare interiorul, am impresia ca am vazut pe undeva catalogat la lipsa de dioxid de carbon ? Ce sa fac ? As putea sa opresc pompa de aer, sau sa nu se mai agite apa la suprafata, sau sa mai bag niste pesti ? As fi vrut sa ma mut 2 molly si un platy (pe astia vreau sigur sa ii pastrez)
In nici un caz sa nu opresti filtrul sau pompa de aer!  Acestea trebuie sa mearga non-stop.  Plantelor le lipsesc mai mult ca sigur elementele nutritive. Vezi daca gasesti bilute de la JBL pe care sa le introduci in substrat, la radacina.  Iar cu pestii, nu te grabi, mai ales ca zici ca pleci citeva zile. Acum, faci cum crezi tu, normal  , dar e mai bine sa ii ai sub supraveghere pina se stabilizeaza acvariul. 
|
 |
|
|
Topicul acesta Volumul acvariului si numarul pestilor l-ai citit?
Sau vinzatorul cel "amabil" ti-a zis ca o combinatie mai buna nici nu se putea?
Ce face setea de bani din oameni... 
|
 |
|
|
Betta.X wrote:Am uitat sa mai adaug ca mai am si 1 neon ... micut .. l-am primit de la un prieten de-al meu ... este foarte jucaus .. dar am inteles ca trebuie sa ii mai cumpar vreo 5-6 ,,fratiori" pentru ca sunt pesti de card.
Prea multi pesti si nu sunt deloc compatibili. Acvariul nu este foarte mare, asa ca mai bine ai opta pt 6 neoni si atit. Si va avea loc si un Echinodorus in el.
Acum, eu ti-am dat un sfat. Daca vrei sa-l urmezi bine, daca nu la fel.
|
 |
|
|
atahualpa wrote:salutari
Aveam 2 xipho "berlinezi" , mascul & femela...de circa 2 luni, timp in care n-au avut nici o problema, nici ei nici ceilalti pesti (4 sanitari si 7 neoni) , schimbul de 30% din apa il fac cam la saptamana ,sursa este un izvor cu apa potabila din oras (Resita), acvariul e Juwel Rekord 60 cu accesoriile originale, mancarea de la Sera...toate bune si frumoase pana acum 4 zile cand femela de xipho a inceput sa se ascunda dupa plante...si culmea e ca statea cam in pozitie verticala respirind des! Cand iesea din ascunzatoare nu manca deloc...se plimba pe langa mancare si nimic celalalt xipho infuleca la fel si ceilalti pesti si ea nimic! Ieri nu s-a mai ascuns se plinba prin acvariu...si tot nu manca! am iesit cam o ora din casa si cand m-am intors era moarta pe fundul acvariului , ceilalti pesti roind in jurul ei! Acum xipho-ul ramas pare in regula, am sa mai iau unul sa nu fie singur!
Care sa fie cauza mortii oare ? Zic eu ca le-am oferit conditii ok....din moment ce ceilalti pesti nu par sa aiba ceva! Acum o luna au avut gris dar am facut doua ture de Tetra ContraSpot si le-a trecut !
Si ca totul sa fie complet acum mi s-a stricat pompa de apa, am curatat-o si cand am reintrodus-o in acvariu...stupoare...nu mai merge! Se poate repara sau .....una noua ? M-am tot uitat la ea dar nu prea vad cum se poate desface....
Merci anticipat pentru orice informatie utila !
Ce volum are acvariul tau? Si esti sigur ca pestele mort era o femela si nu un mascul? Stii ca nu prea "se suporta" masculii intre ei :hammer: Daca era femela, ai observat sa fi avut abdomenul mai umflat? Se prea poate sa fi fost gestanta si nu a putut sa nasca. Sau ai luat-o gata bolnava, desi zici ca ceilalti pesti sunt sanatosi.
Si acum, sa stii ca pe viitor neonii sa tin cu specii pasnice, asemea lor, nu cu niste zbaghii ca xipho. Ii zapacesc iremediabil!
Cit despre pompa de aer, cumpara mai bine una noua. Si cere si detalii vinzatorului cum se poate desface si curata, chiar daca are prospectul in cutie. :sic:
|
 |
|
|
Betta.X wrote:Ok ... Multumesc de raspuns  As cumpara si Ceratopteris dar din pacate nu prea se gaseste pe aici numai egaria densa..cabomba caroliana si ceva echinodorus .
Ce capacitate are acvariul tau? Presupun daca ai numai un betta, nu e prea mare si nu mai are loc si un Echinodorus...dar poate ma insel!  :-)
Dar poti face o comanda la un magazin on-line! Marfa ajunge de obicei in bune conditii si iti mai poti face comanda si ceva fertilizanti mult mai buni decit se gasesc prin magazine. 
|
 |
|
|
Georgel wrote:
Acest acvariu l-am primit cadou, ca un cliseu, bol cu castel si caras auriu, nu? Din cate am citit pe net toti recomanda sa nu fie folosit acvariu bol. Mi se pare oarecum corect. Totusi pana imi voi cumpara un acvariu , parca imi recomandase cineva 50 L , la cat timp trebuie sa ii schimb apa pestisorului pentru a avea oxigen cat ii trebuie?
In rest, voi veni cu alte intrebari, daca vor mai fi , dupa ce voi achizitona un acvariu.
Da, eu iti recomandasem un acvariu de min 50l. Cit de mare este bolul? Cit despre intrebari, poti pune ori de cite ori ai cite o nedumerire, ca nu e nici o suparare. :-)
Dar vezi cum schimbi apa - nu pe toata odata.  Daca ai un furtun, tragi cu gurita ceva apa si sifonezi fundul bazinului cam 1/3 la 2-3 zile. Restul va fi fi completat cu apa tinuta in vase cu deschidere larga sa iasa clorul din ea, tinuta minimum 2 zile. Asta pina iti vei lua un acvariu si un filtru performant. Sa speram ca vei gasi miine.  Si ai mare grija la temperatura apei - sa fie aceeasi cu cea pe care o schimbi, altfel ii produci un soc si adio caras.
Mincare speciala pentru carasi exista, dar maninca cu placere si sprirulina pentru pesti, si mazare fiarta si decojita - citeva bobite odata sau de doua ori pe saptamina.  Il ajuta la digestie. Nu-l invata "gurmand", ca nu-i face bine deloc.  Si va "cersi" mincare ori de cite ori te va simti in preajma acvariului. 
|
 |
|
|
Da, este Egeria densa.  Si pentu ciclarea acvariului, mai poti folosi si Ceratopteris - Ceratopteris thalictroides.
Daca mai ai intrebari, nu ezita sa le pui. Decit sa faci o greseala, mai bine intrebi inainte. Indiferent ca acestea se refera la plante, pesti, acvariu sau echipamentele necesare! Se va gasi intotdeauna cineva care sa-ti raspunda! :-)
|
 |
|
|
eugen.popp wrote:Am o intrebare mai degraba pentru Haruko..
Te rog! :-) Daca stiu si pot, iti voi raspunde cu placere!
@ georgel - apa nu se fierbe. Se tine 2-3 zile in vase cu deschidere larga sa iasa clorul din ea. Nimic de de ce tine de un acvariu nu se fierbe sau nu se spala cu apa calda. Daca in loc de piatra preferi buturugi, mopani sau mangrove esti liber sa alegi ce iti face cu ochiul.  Dar pentru acestea, repet, uita din bolul din desene animate.  Iar un caras singur nu pateste nimic daca este ingrijit cum trebuie. Nu sunt pesti de cird, ca neonii, de exemplu, care se simt in siguranta de la 6 in sus. 
|
 |
|
|
Nici sa nu te gindesti sa tii un peste - indiferent ce specie ar fi el, intr-un bol.
Iar unui caras, chiar daca acum o fi micut, gindeste-te ca va creste. Si va ajunge la dimensiuni considerabile. Acvariul trebuie sa aiba 50l si o pompa de aer serioasa, pentru ca fac multa mizerie. Plante - cea mai indicata este Anubiasul. Acesta nu se ingroapa in substrat, ci se prinde cu lita (firul acela pe care il folosesc pescarii) de o piatra necalcaroasa. Testul cu piatra il faci in modul urmator - torni o picatura de otet si, daca nu "bolboroseste", inseamna ca e buna si o poti folosi cu incredere.
Cit despre cei de la pet-shop...ma abtin deocamdata sa comentez. Nu de alta, dar e Craciunul totusi. 
|
 |
|
|
alber wrote: Ati incercat careva sa udati florile din casa cu apa din acvariu? Nu stiu, dar parca n-am stare si-mi mai trece cate-o nazbatie prin cap. Ma gandeam, fara sa enumar toate avantajele ca sunt logice, ca este de 1000 de primai e buna decat apa de la robinet.
Pai de ce?  Argumente, nu vorbe goale?  Eu, daca vrei sa stii, imi ud florile tot cu apa lasat la declorinat si le fertilizez periodic, in functie de anotimp, de tipul de floare etc :sic:
alber wrote:Dar nu vad dezavantaje si asta ma sperie. Filosofic vorbind, cat alb avem, trebuie si negru pe masura. E, pe asta il astept de la voi.
Oare trebuia sa scriu la "carciuma"? Inca odata, daca am gresit, rog un carmuitor , sa mute postul unde-i este locul.
Nu-l mai mut, ca mi-e lene...  Nici in ajun ce Craciun nu-mi dai pace????  Iar daca vrei dezavantaje, gindeste-te ca si florile de apartament au nevoie de o apa curata, nu de...mizerie.
alber wrote:P.S. Despre alge discutam dupa sarbatori
Sa-nteleg ca ai si alge????  Isuse, in citeva luni de cind ai acvariul, chiar ca le facusi pe toate alea nefacute . . . :paperbag:
Eu, in 4 ani de zile n-am avut urma de alga. E drept ca plantele proveneau din surse sigure, nu gen Hornbach  , dar bagam si schimburi masive de apa in fiecare saptamina. Abia anul acesta si-au facut de cap urit de tot  , dar am luat masuri drastice si sper ca nu mai indrazneasca sa reapara...Nu a fost insa vina mea...dar, ma rog, asta e alta poveste...
Asa ca o prima masura - schimburi de apa si curata-le manual daca este posibil. Nu stiu ce fel de alge ai, dar nu lasa sa treaca timpul fara a face nimic, ca te vei lua cu miinile de cap. Daca gasesti Bio Clean Freshwater, nu ezita sa cumperi. Este produsul cel mai bun aparut pe piata pina acum.  Este un consortiu de bacterii si nu distruge plantele.
Bafta! :-) 
|
 |
|
|
alber wrote: La vremea aceea nu eram foarte documentat referitor la modul de achizitie a pesticilor.
Dar vezi ca acum nu mai ai nici o scuza!  Cum te-am prins, te-am ars! :misto:
Glumeam.  Noi sa fim sanatosi.  Cu totii am trecut prin asta si asa am invatat si am capatat experienta. :alright: :-) Dar macar acum stii unde sa intrebi inainte de a cumpara ceva. 
|
 |
|
|
Daca arata asa Ceratopteris thalictroides, era Ceratopteris. Daca nu, numai bunul Dumnezeu stie.  Ma mir ca zici ca s-a "topit". Aceasta planta este deosebit de folositoare in special la ciclarea acvariilor deoarece previne aparitia algelor si nu necesita conditii deosebite pentru a se dezvolta. Este adevarat ca o aditie de CO2 si o lumina adecvata ajuta la o crestere armonioasa, dar este o planta rezistenta totusi.
Sa-ti fie invatare de minte cu Hornbach-ul tau cu tot si cauta si alte magazine de acvaristica, ca nu e singurul din Bucuresti. Tu nu citesti citi oameni se pling de el? Ba ca iau pesti bolnavi, ba ca plantele sunt ofilite, ba ca vinzatorii sunt total paraleli cu ce au de vinzare in magazin etc?
E, mai ai ceva de zis? 
|
 |
|
|
Porcu wrote:Am citit si tot n-am inteles nimic  .
Pai, dupa cum iti spuneam :sic: - nici eu.  Si nici pe Lupoaica nu am gasit-o in Memberlist  , Nu zic ca nu e, dar eu nu am gasit-o...sorry... :ironic:
|
 |
|
|
alber wrote:...despre Ceratopteris ce sa zic, poate nu ma credeti. Cum l-am pus in acvariu asa a disparut. De ce? Nu i-a mers. in 4-5 zile s-a topit, parca. Frunzele au inceput sa devina aproape transparente si se dezintegrau in acvariu, facand multa mizerie. L-am scos in secunda 2 si l-am aruncat. Si a fost pus in ambele acvarii. Si la fel, nu stiu ce a avut.
Esti sigur ca era Ceratopteris?  De unde l-ai cumparat? Sa nu zici Hornbach, ca te maninc cu fulgi cu tot!!! :misto:
|
 |
|
|
alber wrote:
Si de ce s-o dau cotita, cam greu cu puii. Sa stai toata ziua cu ochii...cascati in acvariul cel mare sa te uiti dupa ei, cam dificil, dar trebuia s-o fac si pe asta.
Sa stii ca daca ai acvariul foarte bine plantat - si nu ma refer la cine stie ce plante super pretentioase  - puii o vor duce bine merci.  Pune ceva plante de suprafata cum ti-am zis si mai devreme, daca faci rost si de niste riccia - riccia e si mai bine - ofera un adapost excelent pentru puii nou nascuti - le dai de mincare de 3 ori pe zi - treaca de la tine  si ai scapat de "n" acvarii.  Numai sa ai grija ca hrana sa fie cit mai marunta ca sa se poata hranii si cei mici si renunti la artemia.
Nu e un sfat prea ortodox, dar uneori mai trebuie sa faci ce face popa si nu ce zice popa. 
|
 |
|
|
eugen.popp wrote:Salut, am deschis un topic separat ca banuiesc ca mai multi pleaca acum 3-4 zile de acasa si vor sa stie ce sa faca mai bine.
La mine situatia e urmatoarea:
Am un acvariu de 100l la ciclat ziua 10, are trei corry de 4 cm si destule plante. Cata mancare ar trebui sa le pun (le pun o pastila de 3 zile) sau ii las sa se descurce? Schimb ceva apa inainte ? Lumina nu am timer inca la ea urmeaza sa il primesc de Craciun  , daca il las cu lumina stinsa 3 zile e vreo problema ? :o
Acvariul vechi are vreo 15 pesti la astia le pun doar o pastila de 3 zile si ce o fi o fi ca ii asteapta casa noua in curand.
La multi ani !  :-P
Nu li se va intimpla nimic daca nu primesc de mincare citeva zile sau daca stau pe intuneric. Decit sa te umpli e alge de la bun inceput, mai bine asa.
Asa ca nu le baga nici o pastila sau sa faci cumva greseala sa le dai mincare in exces inainte de a pleca.
Acvariul mare lasa-l asa - daca vrei tu musai sa schimbi 10l bine, daca nu, nu. Iar in cel mai mic ar fi bine sa schimbi cam o treime din apa cu o zi inaintea plecarii.
Vacanta fumoasa si La multi ani si tie!!!!!
|
 |
|
|
|
|