Poti pune orice carbune activ atat timp cat ai mediu antiphos. Carbunele activ ieftin are dezavantajul ca scurge fosfati in apa. Marcile scumpe sunt produse cu scopul de a minimiza cantitatea de fosfati eliminati (prin evitarea folosirii acidului fosforic in procesul de producere).
Iar legat de alge, ele iti salveaza pestii de la moarte cand o sa pleci de acasa pentru perioade mai lungi.
Orice recif, inclusiv cele naturale, au alge, dar ca sunt tinute sub control. Cand apa devine mizerabila, algele incep sa preia din nutrienti pastrand calitatea apei. Pestii nu sufera, as zice ca din contra. Ba unii se si bucura de ele ca gustare, daca nu de alga propriu zisa, macar de copepozii care incep sa colcaie prin ele.
Azi mi-am luat inima in dinti si am desfacut lumina, am scos ventilatorul si acum ma gandesc cum sa-l pun pe cel nou si sa impachetez totul la loc.
Metoda mea de organizare a componentelor in cutie nu prea prevedea operatiuni de genul schimbat de ventilatoare, e concentrata mai mult pe functionalitatea produsuluI final.
koala wrote:Terminati bah cu grijile astea... daca nu vi se strica frun' acaret important, atunci nu e nici o problema! Stati linistiti!
Exact aia zic si eu: atata timp cat se invarte apa pe acolo din bazin in sump si invers, totul e bine...
Ca sa eviti dramele cu deciclari si evenimente Koala, pe langa pompa de recirculare, mai ai nevoie fie de:
- o a doua pompa de recirculare sau
- pompa de valuri in display si o pompa care ca intoarca apa prin sump din camera pompei in prima camera.
Astfel, si daca se strica pompa de recirculare, ai circulatie peste tot si se minimizeaza dezastrul.
Pestii noi papa ca purceii.
In plus, continua sa se inteleaga bine.
Mai am un hop cand ii adaug in display, sper sa se inteleaga ok cu Ecsenius pictus.
dan.pavelescu wrote:inca un pic si vad ce s-a ales de el
Sa-mi zici cand sa trimit copepozii. Fiind sezonul rece, au sansele cele mai mari sa ajunga foarte vii si activi si cu chef de sex la acvariul de destinatie.
De la ultima mea lampa am observat ca daca grupezi ledurile destul de aproape (eu am lasat 10mm intre leduri) si folosesti lentile colimatoare (eu am optat pentru 90°, ledul simplu are o lentila de 120-135°), nu mai ai efect de discoteca.
Combinatia mea ideala pentru reef la acest moment este:
- 4xCree XT-E Cool White 7000K
- 4xCree XT-E Royal Blue 460nm
- 4×Cree XP-E2 Blue 480nm
- 3xSemiled Violet 415nm
- 1xCree XP-E Photo Red 660nm
Daca pui 1-2 led Warm White in loc de Cool White, poti scapa de Photo Red si atunci folosesti patru leduri Violet.
Se folosesc si leduri rosii, verzi, cyan pentru a scoate in evidenta culorile pestilor, dar parerea mea e ca ledurile albe fac asta la fel de bine, cu eficienta superioara. Dezavantajul lor e ca dau si galben in exces, care poate arata dezagreabil intr-un acvariu marin. Va ca mai nou, cei de la Ecotech au inceput sa le foloseasca in ultima generatie de Radion.
Parerea mea e ca inveti mai mult din esecuri decat fara ele.
E ideal sa faci totul ok si sa nu te lovesti de probleme, dar trecutul prin diverse crize e ce te pregateste cu adevarat ca acvarist.
Dupa atata chinuiala am reusit cat de cat sa pun pe picioare un arduino cu care sa imi dimez ledurile. inca am probleme cu softul pentru ca nu pot modifica ora si data dar.... pot dima testele pe leduri merg asa ca trec la asamblat ledurile.
am asa:
10x cree 3w cool white
10x cree 3w blue
10x cree 3w royal blue
3x cree 3w red
3x cree 3w green
3x cree 3w UV
10x HighPower LED Violet
5x HighPower LED Cyan
pun si o poza cu radiatorul si toate ledurile asezate pe el. radiatorul are 14cm latime si 40 lungime compus din 2 parti, sa va faceti o idee cum ar arata cu toate lipite pe el
Va rog sa ma ajutati cu aranjamentele ce si cat sa folosesc daca se poate scuti un canal pentru un eventual moonlight
Multumesc
Red, green si cyan nu isi au rostul.
Impreuna cu Cool White recreezi spectrul dat de Warm White, dar cu consum mai mare si eficienta luminoasa mai mica. Mai bine folosesti direct Warm White.