[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Ma gandesc: Fe-ul acela de la Dennerle nu e eliberat instantaneu, la mine am observat ca ia vreo 3-4 zile pastilei sa se topeasca. Se topise pastila ?
E posibil ca pe masura ce se topeste sa si fie absorbit - sau sa se elibereze in doze mici si sa nu fi ajuns inca in zona de acvariu de unde ai luat apa de masurat.

Cred ca doar daca ai adauga un echivalent fertilizand cu Fe lichid care sa se imprastie imediat si sa masori dupa 5 minute - atunci ar fi ceva feedback.
Arata foarte bine toti parametrii (vad si mici algute ici colo dar sunt nesemnificative la cat de mare e acvariu).
Si... daca ai putea te rog sa pui un nume si pentru animalute ca sa stim si la ce ne uitam.

De exemplu ... ce pot spune deocamdata este ca imi plac pomisorii cu punctulete albastre
Cat tii lumina aprinsa de curiozitate ?

O alta idee despre white balance: nu cumva controller-ul de la Ai Sol are posibilitatea de a regla spectrul si / sau ceva presetari ? De ce nu faci o setare la leduri sa dea doar lumina alba doar cu foarte putin albastru, si treci pe tipul asta de lumina pentru 5-10-20 de minute cat timp faci poze ?
Despre software - cel mai simplu pentru cei care nu au timp este Adobe Lightroom - dar sunt pluginuri care fac fix acelasi lucru si pentru Irfan View.
Dap, si mie imi place!
Vrei sa-ti pun 'iarba' si in coltul din dreapta al acvariului ? E ceva fain la acvariile mari - abundenta de viata te captiveaza.

Ce se mai aude cu camera foto ? In caz ca ai uitat, cea mai faina era aceasta: http://www.emag.ro/aparate-foto-compacte/aparat-foto-digital-canon-powershot-sx210is-black--pAJ4246B002AA (800 ron) sau asta http://www.emag.ro/aparate-foto-compacte/aparat-foto-digital-canon-powershot-sx130-is-black--pAJ4345B002AA (600 RON) - de vazut si prin alte parti poate au preturi mai bune.
Foarte fain sa vedem acum cum rezista in acvariu ai de gand sa le muti ?

Mi-ar prinde bine niste HC acum, in vacanta am uitat o semisfera din aceea mancare de weekend (din cele care se vand 5 la pachet - nu din aceea mare pentru o saptamana) in acvariul de 8L. Si l-am gasit praf, s-a topit peste jumatate din HC care a putrezit, am facut curat o runda, mai fac odata si o sa ma apuc sa-mi intind iar HC-ul si peste locul chel.

Si mie mi se pare corect ce ai facut - Cory nu vor avea nimic - si la mine sunt asa disperati pestiutii incat se arunca la propriu pe pastila pana isi dau seama ca nu e ce le trebuie. Si n-au nimic.
La revenirea din vacanta am avut o surpriza foarte placuta - multe alge s-au dus - de exemplu o parte a pietrei care totdeauna a avut alge - acum era goala goala goala.

Mai sunt cateva smocuri ici colo, si dupa ce am facut pozele de mai jos, am purces la curatenie:
a) taiat smocurile mai inalte de alge
b) curatat buretele de la filtrul intern cat si intake-ul de la filtrul extern (pe care se inconjurasera multe alge moarte).
c) curatat buretele grosier de la filtru intern (pre-filtrul ii zic ei) cat si perlonul.
d) intors invers zeolitul.

Deocamdata nu am inlocuit nimic, totul parea destul de curat.

image image
image image

O sa trec pe la magazin sa vad daca au adus Chaeto si as vrea sa cumpar si primul pestiut!
Problemele de inot sunt majoritatea de la "swim bladder disease" - poti gasi detalii in multe locuri http://www.fishdeals.com/fish_diseases/swim_bladder_disease/ - in principiu calitatea apei si fara mancare cateva zile.
Dar poate fi si infectioasa cauza si atunci trebuie medicamente specifice.

Ce calitate are apa ta ? Cat de des faci schimburile de apa ? Cat de des hranesti ? Alti pesti au mai avut probleme in trecut ?
kirucd wrote:Iuliane da' te pricepi tata, nu gluma, am impresia ca tu chiar vrei oonbanul ala pe viata
Si daca tot ai intins covoru' trebuia sa mai bagi si tu acolo 3-4 discusi si 3-4 scalari, asa de prasila


Sunt in vacanta acum si nu pot rezolva. DAR .... urmeaza.
Porcu wrote:
Poate se baga cineva priceput la trucuri si intinde covoru' si acolo , as vrea sa vad cum arata.




Nu inteleg la ce te referi, oare la ceva cum e mai jos ?

image
Vreau sa contribui si eu, Canon 600d ar trebui sa aiba un Custom White Balance care sa foloseasca poza anterioara pe post de referinta de White Balance.
Dar nu cred ca va merge la LED-uri, caci de obicei Canonurile au maxim 10K si LED-urile vor avea mai mult, asa ca tot spre Blue o sa bata si prin urmare ... oricat ar incerca tot nu merge.

Singura modalitate este sa faci poze RAW cu temperatura manual setata la 10.000K si apoi sa scoti albastrul respectiv in Photoshop / Gimp sau ceva care permite aplicarea WB pe fisiere RAW. Nu cred ca se poate scapa de tenta de albastru, dar va fi mult mai bine
Se poate lucra direct si pe JPG (fara Raw) dar e atat de mult albastru incat scaderea lui va atenua adevaratul albastru prezent ici colo - sper Dragos sa nu te superi ca am luat o poza si am incercat s-o prelucrez un pic (doar JPG):

image



Da, incalzitor si filtru e obligatoriu sa stea in priza.
Pestii e obligatoriu sa nu-i cumperi peste o saptamana. Or fi sanitarii rezistenti dar chiar sa ii chinui asa, si nici nu esti acasa ...... ce, nu mai poti astepta inca o saptamana ? Ca fix dupa o saptamana colcaie de toxine peste tot, abia dupa 2 incepe sa scada, si pana in 3 maxim poti pune pestii cate 2 cate 2 nu toti odata (sa poata bacteriile sa se adapteze la noua sursa de toxine si sa le anuleze. Daca pui toti pestii odata ....).
Apa nu trebuie schimbata de prieten, doar sa completeze cu apa declorinata.
Da, se poate, nu e o problema, doar ca nu stii ce va iesi sau cat de multe schimburi trebuie facute ca sa ajungi in zona de confort a plantelor.

Ar fi o idee sa masori totusi si apa de la magazinul de unde cumperi plantele si sa incerci sa vezi daca e mare diferenta. Ca nu cred eu ca tin ei asa multe acvarii cu apa de calitate ireprosabila, tot de la robinet iau si ei - iti dai seama cata sare / osmosa le-ar trebui altfel si cate masuratori ?
De aceea cred ca totusi in alta parte e problema, dar evident, cu cat cresti calitatea apei cu atat mai bine
Pai hai sa o luam pe rand

Pompa de aer creste cantitatea de oxigen din apa din cauza tulburarii suprafetei apei (nu din cauza ca bulele intra in apa, oxigenul se dizolva foarte greu) ci din cauza ca se mareste artificial suprafata apei din cauza bulelor care se sparg la suprafata - si in felul asta creste si suprafata de schimb intre apa si oxigen.

Insa la plantate, oxigen (sau suprafata agitata) ai nevoie doar cand:
a) ai facut o prostie, ai bagat mult CO2 si pestii plutesc pe-o parte, si vrei sa agiti suprafata caci in felul asta se PIERDE Co2-ul rapid (Co2-ul e pe dos decat oxigenul)
b) e foarte foarte calda apa vara, pestii stau la suprafata - caci apa la temperatura mare nu mai tine mult oxigen in ea. Dar foarte rar sa se ajunga la acea temperatura cred ca +35 de grade sau ceva scuze dar aici nu stiu exact)
c) tratezi un peste in acvariu spital, si ca sa-i faci viata mai usoara cresti cantitatea de oxigen.
d) daca tii acvarii de reproducere cu filtru burete bolborositor, si asta e singura modalitate disponibila sa misti apa in bazin sa aduca resturile langa burete.

La tine nu e cazul, deci NU ai nevoie deloc de pompa de aer nici in perioada ciclarii, nici dupa. Ai grija sa observi o mica miscare la suprafata apei (datorita filtrului intern pozitionat incat sa miste un pic si suprafata apei) si problema cu oxigenul e rezolvata.

Despre mancare, da, e in regula ce ai facut - si sa nu te sperii daca le vei gasi poate mucegaite aparent, cu ceva alb in jurul lor. Pe masura ce se dezolva bacteriile, trece.
Despre lumina, o poti tine stinsa pana vin plantele.
Plante: cumpara cat mai multe, MULTE, si cu crestere rapida: cabomba, elodeea etc. Te vor ajuta sa mentii eventualele algele sub control consumand mai repede nutrientii de care algele au nevoie. Sa cumperi si ceva fertilizanti EasyCarbo / EasyFosfo / EasyProfito..
Stiu si eu ce sa zic sunt convins ca produse de calitate si echipamente pe masura fac ceva profesionist. Daca as sta si eu langa acvarii 8 ore zilnic in timpul programului, si as avea la dispozitie toata suita posibila de chimicale / electronice / samd ... sunt convins ca as avea acvarii super curate.

Dar trebuie sa ma descurc cu ce am hotarat sa cumpar, in timpul pe care il am deci nu voi fi niciodata un Japonez. Ei sunt cunoscuti si pentru Otaku din cate citisem, barbati de 40 de ani care stau inchisi in casa toata ziua si colectioneaza papusi. Ma rog.

Revenind la oile noastre (adica ale tale ) doar ce ti-ai ridicat singur stacheta asteptam doar perfectiune acum.

Sper doar sa ai 8 ore pe zi sa bibilesti sa faci cate masuratori vrei, statistici, sa pui ce instalatii de automatizare vrei, sa iti configurezi controllere si 5 acvarii identice in care schimbi doar un parametru ca sa vezi cum se comporta si care sunt diferentele. Si probabil in cativa ani ..... poti deschide si tu o galerie si sa participi la concursuri si sa-ti faci un nume.

Am vorbit si eu cu vanzatori intreband de ce nu aud produse scumpe, si de ce de exemplu vand Tetra si nu Eheim. Si spunea ca nu poate vinde Eheim / Dennerle, ca omu vine si vede ca e 150 Ron setul de fertilizare Dennerle, si cu banii astia isi ia de 5 ori cantitatea de EasyP*/EasyC* si aia ia. Sau ca e 500 un Eheim, si 250 un Tetra. Oamenii nu au bani ... si ca sa ai un acvariu bun, pe langa echipamente iti trebuie si foarte multa experienta - masinile ignorate nu fac nimic. Dar cand ai 100 de acvarii de intretinut avand la dispozitie resurse si vrand sa inveti, sunt convins ca inveti mult si repede ...

E bine ca incercam totusi, in masura posibilitatilor fiecaruia si ca reusim sa punem la un loc ceva experienta si sa o structuram si pentru cei care incep acum. Si in timp, poate progresam colectiv.

Asa ca pisica e la tine acum cand ai timp
stefanp wrote:
@Iulian: De ce concureaza cu bacteriile plantele? Nu consuma no3-ul? Iar bacteriile nh4 dupa care no2?
Intreb doar Matale citesti prin mai multe locuri, poate ai gasit ceva in privinda asta.


Hehehehehe

Din cartea "Ecology of the Planted Aquarium" - Diana Walstad - pagina 111:

Plants, algae, and all photosynthesizing organisms use the N of ammonium (not nitrate) to produce their proteins.


Am intalnit des opinia pe net ca de fapt NH3 este o sursa mult mai buna pentru N decat NO3. Noi adaugam NO3 pentru ca pestii nu fac in mod constant chestiute si daca am adauga direct NH3 - ar fi rau pentru acvariu.
Asa ca adaugam KNO3 pentru a avea mereu o sursa pentru N, dar NO3 e mult mai greu de folosit chimic vorbind (chiar si bacteriile ataca prima data NH4 / NH3 si NO2 caci sunt mult mai usor de obtinut energie din ele).

Mai sunt si alte confirmari pentru NH3/4 - de exemplu de la Tom Barr aici http://www.aquahobby.com/board/viewtopic.php?p=245469#245469. Si No3 e folosit de plante.
De aceea risti sa-ti deciclezi acvariul cand tunzi puternic plantele.

Presupunerea mea e ca merge sa ciclam cu plante pentru ca plantele inca sunt nauce si probabil nu consuma cat ar trebui de la inceput, si ramane suficient si pentru ciclare.
Am incercat sa folosesc doar remineral+ fiindca am intalnit pe net opinii ca e greu sa amesteci apa RO cu apa de la robinet pentru ca acolo concentratiile (de PH de exemplu) nu sunt liniare deci daca pui jumi/juma nu e musai ca se injumatateste totul. Si ca trebuie sa masori des sa vezi ce se intampla pana gasesti combinatia care iti trebuie.
E drept ca nu am incercat si nu pot sa te ajut mai mult ... (si cum n-am vrut sa-mi bat capul, am zis ca incet incet o sa trec unul din acvarii pe apa RO + Remineral+ dar nu am avut inca timp - dupa Paste sa ma apuc si sa fac schimburi doar cu apa tratata - asa stiu exact ce pun). Sunt curios ce se intampla.

E obligatoriu sa ai un kH acceptabil (peste 4) ca sa nu iti scada PH-ul brusc - asta face multe probleme, dar PH-ul apei RO ar trebui sa fie in jur de 7.

Totusi, o apa speciala este de folosinta unor pesti speciali (Discus sa zicem care nu tolereaza prea bine alte concentratii). Dar majoritatea plantelor se vor adapta, e mai important sa fie ceva stabil (chiar daca PH-ul e mai mare).
Asa ca in locul tau as astepta sa vad ce se intampla dupa vreo 2 saptamani cu Dennerle S7/V30/E15 (sper ca stii cum sa le pui mie mi-a luat ceva sa deslusesc instructiunile de alternata intre E15 si V30 - a trebuit sa cercetez traducerea in Germana - caci traducerile in Engleza/Franceza sunt confuze).
In principiu saptamanal pui S7 iar E15 se alterneaza cu V30 la fiecare saptamana; trebuie schimbata multa apa - sa zicem 40-50% ca sa eviti acumularea de fertilizanit nefolosit si implicit aparitia algelor).

Si daca peste 2 saptamani nu se vad imbunatatiri, ai putea merge si pe apa RO ?

Ummm ... discutiile deja se pot purta la coltul incepatorului unde iti poti face un jurnal si sa intrebi acolo.

Dar pe scurt, nu e critic sa ai nisipul si plantele. Dar daca vei pune nisipul / pietrisul dupa, o sa-ti murdaresti apa si o sa-ti colmatezi filtrul cu cat praf vor lasa (Asta daca nu le speli bine inainte, si apoi sa le dai prin ceva apa declorinata cu AquaSafe-ul pe care il ai deja).

Plantele chiar cred ca vor ingreuna ciclarea (caci concureaza cu bacteriile din filtru) dar nu e o problema de obicei, se practica sa pornesti cu substrat fertil acoperit cu ceva inert (pietris mic, nisip nu e asa bun) , plante cu crestere rapida gen Cabomba (care sa limiteze riscul de alge la inceput) si cativa melcuti comunitari etc.
Heheheh stim stim - maine poze, da! Nici nu ma caut cate posturi de astea ai

Cate pompe folosesti man ? Din cate am inteles, cea mare alimenteaza doar apa inapoi, vei avea si alte pompe pe acolo, sau cea mare se ocupa de impins peste tot ?
Sper ca ai luat un Dennerle mai serios, eu am 130 si cam astept ceva dupa el (debitul depinde foarte mult de temperatura apei de pe conducta, iar iarna acum la Osmosor 130 astept cam 20min pentru 1 litru, si cum am nevoie de vreo 12L - astept 4 ore).
In plus, e obligatoriu doar apa rece sa folosesti (cea calda cateodata e mai murdara, si e musai rece) - asa ca va mai trebui sa astepti sa aduci apa rezultata la temperatura acvariului cu un incalzitor in galeata / butoi, samd.

De asemenea, ai putea folosi Dennerle Osmose Remineral+ (250g pentru 5000L). Ma pregatisem sa fac un topic pentru asta (caci pe cutia de remineral zice lingurita mica la 100L de apa de osmosa, dar eu am nevoie doar de vreo 2L pentru un acvariu sa zicem, si cautam niste masuratori mici sa vad ce se intampla. Cand mai adun detalii o sa fac topicul si cu poze.

Doar o planta nu iti merge bine ?


Salut si bine ai venit. Era la un moment dat un link sus in stanga cu articole pentru incepatori, dar ceva Google foo m-a facut sa gasesc astea:

Ghidul Incepatorului - http://www.acvariu.ro/articole/-/asset_publisher/5zvJ/content/ghidul-incepatorului?redirect=%2Farticole
Ciclul azotului - http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

E mai important al doilea de inteles...
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com