Adrian_ wrote: Viulian, tu ai gresit grav cu apa+lumina, de-aia ai facut algele alea cumplite.
Am gresit grav - sau am invatat mult si repede
Am mai facut cativa pasi - pregatit filtrul extern pentru instalare. Am curatat temeinic geamurile si termometrul de alge, maine cand fac schimbul de apa o sa curat si toata pompa existenta. Problemele pe care le am acum e ca melcii fac mult c..a - si e neplacut sa vad peste 'tubuletele' lor. Dar au si ce manca

asa ca-i iert deocamdata. Asta inseamna ca nu voi face doar 10% schimb pe termen lung, ci mai mult, sa zicem 30-40% (10-12L) ca sa am timp sa aspir tot ce se poate.
Am masurat ceva parametri:
Mg (Sera): 1440
Po4: 0
No3: 0
kH: 6
kH e in crestere usoara, a suit de la 4 catre 6 (probabil pe masura ce ... nu stiu, si nisipul se adapteaza si el incet incet ?). No3 si Po4 ma astept sa fie 0 din cauza algelor - si din cauza ca nu dau deloc de mancare deocamdata.
Pana una alta am facut cateva poze cu pregatirea filtrului extern in care au incaput asa (de jos in sus, in sensul de intrare al apei):
a) 1L Eheim Substrat Pro in loc de cilindrii aceia mici pentru filtrarea mecanica.
b) 400ml de Zeolit.
c) 400ml Dupla Carbon Pro (ajuta se pare impotriva chestiilor organice dar spre deosebire de alte produse, are totusi un continut redus de PO4)
d) 200ml de JBL SilicatEx (anti Si02 si anti PO4)
Exista si un 'pre-filter' (adica un burete albastru grosier - la care voi umbla saptamanal) prin care apa trece la inceput. Am pus temporar (ca sa mai retina din 'prafurile' incipiente) si un perlon - dar il voi schimba / arunca peste o saptamana / doua... (nu am asa multa mizerie deocamdata incat sa-l arunc la 3 zile). In principiu, am lasat mai la indemana chestiile la care trebuie sa umblu mai des.
Poze:
Desfacerea filtrului (a se observa in poza doi ca initial garnitura e aproape uscata - adica e moale, dar nu are deloc vasilina). Am descoperit in timp cu celelalte ca daca dau cu vasilina siliconica, amosarea este muuuult mai usoara. Asa o sa fac si cu asta.
Tinut Eheim Substrat Pro in apa RO ca sa iasa bulele de aer si praful din el / pregatirea carbonului activ in sosetuta.
Asezat zeolit / Asezat carbon dupa zeolit
Asezat SilicatEx (spalat la chiuveta ca sa iasa cat mai multa roseata) / Capac cu perlon
Rezultatul final si cu 'pre-filtru':
Maine il instalez si mai fac un pic curat, si revin cu poze ...