(scuze, asa imi fac eu introducerea la topicurile cu nano, dandu-ma rotund cu al meu de 8L pana cand Porcu ma va pune la punct).
Dar sa purcedem!
Arata bine - prin urmare, singurele posibile probleme care ar putea apare:
a) prea putine plante -> ALGE.
b) nematode inseamna mancare multa / filtru murdar / substrat murdar. Cred ca orice acvariu are niste viermisori, dar daca ajung sa pluteasca in apa si sa ii vezi, inseamna ca au mancare din belsug.
c) poti scoate piatra. in curand o vor obscura toate plantele si va ocupa loc degeaba.
In rest success! Am postat si ca sa ma abonez la update-uri.
Nu recomand sa faci tu daca nu ai idee ce trebuie facut - electric vorbind. Chiar daca e simplu sa conectezi un balast, daca nu ai mai facut-o niciodata, mai bine chemi un prieten mai priceput. In principiu trebuie sa-ti izolezi partea electrica - pentru ca altfel risti sa te electrocutezi tu sau familia. Si nu e de gluma ;)
Cauta pe Google Images cu acest criteriu:
site:acvariu.ro/forum
Si apoi uita-te la fiecare topic unde vezi capace. Ca sa iti faci o impresie si sa intelegi, dar mai bine chemi un prieten care se pricepe la electrica.
In principiu daca stii sa aprinzi un bec cu o baterie, unde ai doar 2 contacte - un neon are 4 contacte si pe spatele balastului sa vezi cum sa conectezi firele la fiecare din cele 4 contacte ale unui neon. Exista si pentru 2 neoane, o sa ai 6-7-8 fire de legat si de dus.
Iti trebuie si niste clipsuri sa le fixezi si sa lasi loc de eventuale reflectoare. SAMD...
Nu vei gasi un tutorial de la cap la coada, caci oamenii se apuca doar daca au idee despre ce e de facut, si tutorialele se adreseaza altora care se simt competenti sa faca si intelegi partile naturale care lipsesc. Dar din cauza riscurilor, sfatul meu e sa intelegi tot ce e de facut, dar sa nu faci tu decat daca iti asumi riscurile ...
Parerea mea de DIY e ca e fun daca iti place sa faci tu.
Plus iti va trebui ceva separat oricum cred sa mentii in viata acele culturi sau sa le cumperi de la cineva doar sa le pui in container-ul DIY ? Aici nu mi-e inca foarte clar, dar am vazut un videoclip pe net cum isi creste un nene culturile: http://www.youtube.com/watch?v=5y0lmYvCQNI sau asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=OG9X2E2V2Kg
Dar mi se pare chin sa stai sa bibilesti mereu, asa ca automatizare si gata.
Am masurat si apa de la osmosor si acolo concentratia de SiO2 e 0 (testul de la JBL e verde deschis) deci sigur ceva din acvariu produce silicatii.
Am citit pe net, si daca nisipul pur nu e solubil, e foarte posibil ca nisipul artificial sa contina impuritati (din procesul de fabricatie) care in timp sa se dizolve in apa. Adica silicatii nu din grauntele de nisip, ci din ... praful de pe graute, rezultat din procesul de fabricatie.
O sa masor regulat concentratia de silicati sa vad cam cum stau lucrurile, dar e enervant :d caci dupa fiecare pas trebuie sa stai 3 minute ... cred ca mai simplu e sa pun SilicatEx / Rowa Phos si sa le scad.
Vine greu Chaeto
Insa mai am niste update-uri din ciclul 'fotbal minut cu minut'
Am adaugat si un Fire Shrimp, azi noapte si-a schimbat deja carapacea - i-am facut 4 ore aclimatizare.
Nemo se joaca in curentul de la spray-bar si pare a fi complet amorezat de spray bar. Se duce pe dupa ea si isi da drumul in jeturile mici, apoi se redreseaza si se lasa dus iar de apa in jurul ei si tot asa.
De acuma va trebui sa citesc mult despre corali si ce as putea sa tin, am crescut lumina la 9 ore de cateva zile si algele nu explodeaza deocamdata ci dau inapoi iar caci am primenit SilicatEx-ul (singura schimbare).
Felicitari pentru inceput, cred ca e cel mai mic marin de pe aici
Insa tendinta de a nu da bani si a face din nimic totul nu cred ca merge la marine. Pentru ca toata lumea de bani mai devreme sau mai tarziu, si e mult mai confortabil dupa.. Un HOB e fain, dar cum am mai zis pe forum - pe mine personal ma enerveaza zgomotul - asa ca am preferat un extern.
Gandeste-te ca o sa vrei capac la acvariu la un moment dat altfel o sa te trezesti ca Nemo sare din acvariu. Gandeste-te ca o sa vrei produse de care o sa auzi ca sunt mai bune, si vei lua pana la urma. Evident ca toata lumea recomanda Purigen samd .. e mai simplu.
Sa te astepti la diatoame si apoi alge verzi dupa ce pui nisipul. De asemenea, nisipul lasa in timp SiO2 si va trebui sa schimbi constant SilicatEx-ul samd. Insa o sa ai nevoie de teste, sau o sa te iei dupa hair alge ...
Dar nu as tine doi clovni in acel acvariu totusi. La al meu ma simt mai asigurat caci am 4kg piatra vie si cam 1L de Eheim Substrat Pro (pe langa silicatex, carbune activ si zeolit pentru acvarii marine).
Iti mai trebuie cateva teste - Po4, No3 si SiO2 pe putin.
In rest, toate bune si bafta. O sa urmaresc evolutia.
Mai gasisem un magazin unde incarcau CO2 dar ziceau ca dureaza o luna caci de fapt ei trimiteau la producator sa fie reincarcat. La cei de care zici spun ca incarca de pe o zi pe alta, deci mult mai bine. Par seriosi si am inteles ca sunt de foarte multa vreme pe piata deci nu cred sa fie probleme.
Remineralizarea ti-am zis e problematica fiindca nu sunt liniare concentratiile (nu toate cel putin). Dar cu rabdare, o sa ajungi unde trebuie. Trebuie masurat des, si sa-ti iei repere. Eu mi-am luat la o sticla de 2L merge cam 2 capacele (de la masura JBL de silicati - adincitura mare) de Dennerle Remineral+ ca sa aduc kH-ul la 4. Ma enerveaza ca toate sunt vandute pentru acvarii de >100L in sus, si cu noi astia de 5-10-15L ce facem ??
Ma rog la tine nu e cazul dar sa-ti iei macar o lingurita rasa, sau ceva.
In mod normal, presiunea nu poate fi 100 de bari (cam 1.450 PSI) decat daca lasi butelia la soare in masina sau o tii langa calorifer si e incarcata mai mult decat trebuie.
Pentru ca reductorul Dennerle acela e folosit si la butelii mici de unica folosinta - valva de siguranta e musai sa fie in reductor. Cam asa am eu si de aceea zic. Uita-te la reductorul tau daca are vreo gaurica mica (de 1-2mm) pe undeva. Pe acolo ar trebui sa iasa gazul in surplus si nu pe iesirea catre acvariu.
Exemplu mai jos la al meu tot pentru butelii unice, dar nu are nimic electric: e o gaurica fix sub manometru - pe partea zimtata. Mai e una parca si mai sus, dar nu mai tin minte.
De asemenea, daca e construit corect (si presupun ca Dennerle nu-si bate joc) - valva de siguranta 'lucreaza' fara electricitate - electricitatea doar opreste putinul gaz sa se duca spre acvariu noaptea si nu blocheaza accesul. Ar trebui sa fie tampiti sa il faca dependent de electricitate daca pica curentu ??
Sper ca am lamurit cat de cat - oricum e problema delicata daca nu ai incredere in cel care incarca si nici instrumente de masura sa te asiguri ...
Si pe mine m-ar tenta 2 nemo - dar citind pe net - am inteles ca daca perechea nu e deja facuta - risti. Caci se bat pana se formeaza perechea, si daca nu se formeaza, unul va muri... Si oamenii mai erau si sceptici ca 2 nemo o sa fie 'fericiti' in spatiu asa mic.
Si intrebarea mea e totusi daca merge ca nu m-am hotarat, asa ca am luat doar 1 ...
Intre timp toti crevetii s-au dus, dupa ce i-am plimbat intre toate 3 acvariile. Cred ca mai am vreo 2 ramasi
Sunt convins ca e din cauza instalatiei de dedurizare a apei. Am incercat sa folosesc apa RO si tratata cu Remineral+ de la Dennerle dar din pacate acvariul nr 5 unde ajunsesera a inceput sa curga asa ca i-am mutat pe toti in primul, cel de 25L si super plantat, doar si de aici au disparut incet incet. Am intalnit un singur nene pe net care spunea ca si el avea aceiasi problema si dupa ce a inceput sa foloseasca apa netratata, lucrurile au intrat in normal. Eu nu am posibilitatea asta decat daca o car de la servici sau ceva.
Prin urmare, nu o sa mai cumpar creveti pana nu o sa repar / incep alt acvariu doar cu apa remineralizata.
Asa ca mai pun cateva poze cu acest acvariu. N-am apucat sa fac curat in el inca - si a fost cam in paragina cat a tinut crevetii caci ziceam ca o fi de la CO2 / fertilizanti, si am mers usor cu el. Singura care a suferit in perioada aceasta (ma asteptam la HC sa faca nazuri) a fost Banana Plant, cu frunze moarte si altele mancate pe pargine. Acum, dupa am reinceput aditia de CO2 si fertilizantii, si-a dublat frunzele in dimensiuni
Singura alga prezenta e pe pietre, una verde intens si tare la razuit. O am si in celelalte acvarii, pe lemne. E un soi de GDA cred, dar in afara de nedumerire nu am tratat-o cu nimic caci imi place cum arata da asa un sentiment de vechi si mucegait.
rick wrote:Pai cum nu facea giumbuslucuri? O invita pe doamna, ii facea avansuri.
Aaaaaa n-am realizat (cand am vazut ca sta pe loc asa, am inceput sa fac mici skip-uri, si am ratat tremuriciul). Acum am revazut si da - felicitari pentru pesti!
Ce pesti cuminti am asteptat jumatate de film sa faca ceva giumbuslucuri si ... se intoarce lenes cu spatele.
Nu stiu de ce, eu nu prea vad nimic interesant la pesti; dar pe tine se pare ca te motiveaza puternic pestii, si in secundar, neatent decat la ei, se intampla asa din 'gresala' sa scoti niste scapeuri bestiale
Intrebare - nu e mai bine sa folosesti un filtru extern ? Mi se pare zgomotos HOB-ul si sunt curios de ce ai mers pe alternativa HOB.
Nemo! Am zis sa incep cu pestii, macar daca imi apar alge stiu de acum (pestii se pare ca au incarcatura biologica mai mare decat coralii). Ai mai umblat la lumina ?
Am descoperit ca SilicatEx-ul se 'termina' repede (adica pumnul acela pus soseta nu si-a facut efectul decat o saptamana si silicatii au inceput sa creasca iar).
Sunt comici pestiutii. Nemo are ce are cu spraybar-ul, sta intr-o zona de curenti mai mici, sub ea, si se joaca, o ciupeste, se lasa zvarlit de acolo etc. E puiut cred.
Iar Gobi e foarte paranoic si-a facut azi noapte o vagauna langa piatra - acolo in centru unde am eu zona aceea de 'plaja' si azi de dimineata il dadusem disparut. A iesit cand stateam langa acvariu si priveam, a inmarmurit uitandu-se la mine.
O sa-i iau cat de curand un cleaner shrimp.
Si despre alge am observat ca putinele care au mai ramas, totusi nu dadeau inapoi. Am masurat de curiozitate SiO2, era intre 2 si 3. Pana imi iau TDS meter, am masurat si RO sa ma asigur - si era 0. Am schimbat SilicatEx-ul, probabil nu mai face fata si nisipul (sau piatra?) tot pune silicati. O sa trec pe Rowa Phos dupa ce termin, se pare ca la 2 saptamani trebuie schimbat.
Man, tu trebuie sa faci acvarii la oameni super pasionati Pune cateva poze online - cumpara-ti un domeniu italienesc si hosting, si iti instalez eu un Drupal / Wordpress sa te prinda Google - si lasa acolo sa vezi daca te cauta lumea. Probabil va trebui sa dai niste asigurari si sa-ti faci si tu niste asigurari ca sa eviti probleme cand te apuci.
Dar e pacat atata talent sa ramana doar la tine acasa.
Arata foarte frumos.
Intrebare: nu e o problema ca nu e dintr-o singura bucata tot noul fund ? Mi se pare ca acolo o sa fie mare presiunea pe bucata de jos - in loc sa se distribuie uniform o sa apese ceva mai mult acolo unde e fisura.
Un yellow watch man goby (care nu se vede in film prea bine, e doar o 'umbra' undeva jos in centrul acvariului) si un false percula, ocellaris - NEMO.
Heheh.. Am rezistat tentatiei unei 'domnisoare condamnate' (convict damsel) - am inteles - un convict e orice peste cu dungi negre verticale pe alb. Am inteles ca domnisoarele sunt foarte agresive asa ca poate o sa incerc, dar mai intai sa las ocazia clovnului sa se adapteze si sa-si ia in primire teritoriul.
Am fost placut surpins sa vad ca Goby a papat un smoc mare de alge. Va rog sa scuzati nivelul scazut era apa pe care am luat-o incet incet pentru aclimatizare. Pregatesc alta acum.
.
Am lasat si coloana sonora originala, se aude un piuit, e de la filtrul extern, dar nu inteleg de ce ... pe net oamenii zic ca ar fi o problema cu elicea, altul ca piuitul se aude din cauza spray-bar-ului. E drept ca daca reduc putin debitul pe out, zgomotul dispare. Urmeaza sa mai studiez sa vad de unde vine exact, a inceput de vreo 2 zile sa se auda doar.
1) prea putine plante. Daca adaugi cf. schemei (ai avut dreptate, trebuie la doua saptamani, nu mai stiu de ce imi aminteam ca saptamanal se alterneaza - o sa verific pliantele acasa sa vad acolo ce scrie) o sa ai alge oricum, caci sunt prea putine plante. Trebuie dese rau - sau fertilizanti foarte putini. Trebuie niste cabombe sau plante de suprafata care sa atraga multe din ceea ce ar putea cauza algele.
2) Altele par hair algae - trebuie sa-ti verifici si SiO2 din apa si PO4 - unul din ele trebuie redus ca sa scapi de hair algae.
JBL SilicatEx de exemplu ... dar e scump pentru acvariu de apa dulce, merita incercat sa vezi daca ai success, dar sa schimbi des nu prea se merita mai bine le stragi cu periuta. Aceleasi chestii le am si eu. Cu cat schimbi apa mai des (daca ai SiO2 mare la robinet) cu atat cresc mai rau caci adaugi mereu nutrienti. Se poate umbla la PO4 hranind foarte foarte putin si punand acele plante de suprafata care trag multi nutrienti.
3) Despre acea planta, nu stiu ce sa zic .... Poate ii trebuie nitrati mai mari ? Incearca sa pui si celalalt neon cateva zile si vezi daca isi da drumul ?
Daniela76 wrote:Sa risc sa pun mai mult Fe de la Dennerle (pe schema lor se pune o singura data pe luna)
Din cate stiu, schema de la Dennerle recomanda E15 la 2 saptamani, si in perioada de pauza pui V30 (care tot la 2 saptamani se alterneaza).
Ceva de genul E15 -> dupa o saptamana -> V30 -> dupa o saptamana -> E15 -> dupa o saptamana V30 samd ...
Si saptamanal S7 (sau zilnic A1 cum ai rabdare). La A1 e mai dificil un pic, mi se pare ca am mai multa stabilitate cu S7 ... caci la A1 tind sa pun mai mult decat trebuie Plantele ar trebui sa-si revina in maxim o saptamana (sau sa vezi semne de imbunatatire). Daca nu - altceva e in neregula.
In primul post ziceai asa:
Daniela76 wrote:T5 Dennerele Special Plant 28 w
T5 Dennerele color Plus 28 w
Urmeaza sa mai pun 2 T5 Dennerele x 28 W
Am dat comanda de mai multe chestii ieri sper sa le am intr-o saptamana:
- Seachem Purigen 250g
- Zeolite 500 pentru reef.
- Seachem Reef Iodide 250 ml - aici e complicata treaba am inteles ca iod trebuie si e posibil ca Dennerle Reef Elements sa il includa, dar vreau sa adaug eu suplimentar sa vad daca merg mai bine coraline algae.
- Grotech Phytostart 500 ml - caci peroxidul mi-a omorat populatia de copepode si alte chestiute (era plin pe geamuri de ele, dar dupa o saptamana de peroxid au disparut si nu le vad in continuare)
- Phosphat Stop Supra Dennerle
si alte maruntisuri ..
Am mai studiat un pic, si ar fi cam devreme sa pun vietuitoarele. Toata lumea insista sa scap mai intai de alge. De asemenea, am vrut sa incep cu un peste - dar am gasit multe opinii ca mai bine incepi cu corali decat cu pesti. Pestii se pare ca sunt o incarcatura biologica mult mai mare decat coralii, si sa dai timp acvariului sa se ajusteze.
De asemenea, si la pesti e important care ii pui primii, daca pui un Damsel de exemplu, devine agresiv odata ce isi stabileste teritoriu si ataca alti pesti - nemo - daca sunt adaugati dupa. Se recomanda ca sa incep cu watchman gobi, apoi clovn, apoi damsel. Sa vedem.
Vreau Nemo mai repede pana ma apuc sa studiez de corali si ce as putea tine, si cam cum sa-i aleg in functie de rockskape-ul meu ca sa vina frumos.
Pana una alta se pare ca filtrul nu doar ca a curatat apa, dar am gasit animalute noooi
1) O alga care arata ca un trifoi si cu gaurica alba (are vreo 2-3 mm - sunt cateva ici colo):
2) Un Feather Duster alb si unul galben (cel galben nu poate fi pozat inca, sunt mici au doar 4mm la deschidere):
3) Ceva melcuti, am inteles ca printre ei sunt si Stomatella Snails - am negri, albi si galbeni (de vreo 2mm):