It's important to understand that this is not a 3D camera, the likes of which we saw on the LG Optimus 3D or HTC Evo 3D. This isn't about stereoscopy [...]
Are 2 camere, dar a doua nu face poze ca si prima, ci doar te ajuta sa faci blur la background. Am vazut exemple, nu se compara cu un 50mm 1.4 sau ceva profi, e jucarie pentru tipe ca sa isi puna micul dejun blurat pe Instagram. Si sa prinda oamenii neinformati, ce conteaza ca afla dupa ca nu e stereoscopie, banii i-au luat si oamenii uita pana la anul cand isi iau M9.
Daca telefonul nu este HTC Evo 3D sau LG Optimus 3D (adica sa aibe 2 camere de luat vederi pe spate) atunci nu poti facei poze 3D la subiecte in miscare - caci pana faci a doua poza subiectul s-a miscat si se pierde adancimea cand le combini. La majoritatea produselor unde se face reclama ca au functie "3D" de fapt trebuie sa muncesti si deplasezi tu camera pe orizontal dupa ce faci prima poza, iar el te ajuta sa le asamblezi. Dar cum ziceam, asta merge doar la cladiri, sau subiecte statice, daca ai oameni, frunze, un rau / lac, efectul 3D se pierde (dar nu stiu daca ei mai spun asta). Oricum, exista software gratis care combina 2 poze in 3D daca faci una si apoi faci urmatoarea mutand telefonul / camera orizontal cam 6cm si o faci pe a doua. Ei doar au mutat asta in camera / telefon. E ok pentru statice, dar daca se misca ceva - nu mai iese.
Am mai intalnit si telefoane care zic despre 3D cand se refera la panorama de 360 grade, dar "3D panorama" nu are nicio treaba cu iluzia de 3D, ci doar ca acopera 360 grade cand faci cu obiective fisheye - dar tot o "poza 2D" vezi cand te plimbi in viewer cu stanga dreapta, sus jos ..
Cea mai ieftina solutie pentru mine a fost sa-mi mai cumpar o un Canon Powershot si sa fac cablul de sincronizare incat ambele sa declanseze in acelasi timp. Totusi, camerele mele sunt mari si e greu sa fac filme de aproape - caci obiectivele trebuie sa fie mai apropiate ... am vazut niste camere foto 3D (gen Lumix DMC-3D1) sau obiective de la Loreo, dar mai am de studiat
@vm70 - am primit raspuns de la Atlas Scientific - e ok si doar cu 2 calibrari - i-am intrebat daca merge doar cu 1 sau 2 calibrari vs 3 sau nimic ? Mi-au zis ca merge, si ca abaterile sunt foarte mici oricum si doar cu 2 calibrari.
Schema la care m-am gandit e validata si ea - in principiu e schema stas:
1 sonda in fiecare acvariu -> toate merg la multi circuit -> PWR-ISO -> controller (adica PWR ISO trebuie sa fie intre multi circuit board si controller). Din pacate, placa a venit fara mufele acelea negre lungi de conectat fire la protoboard (are doar gaurile in care trebuie sa lipesc - a trebuit sa dau o fuga sa caut niste mufe a la Arduino dar tre sa le mesteresc un pic pentru ca nu se potrivesc la lungime si o mufa trebuie taiata. Am gasit ceva gen http://www.exor-robotics.com/product/berg-strip-1x40-female-2mm-connector-2/ am luat 2 barete doar cu 6 gaurele, si cum placa are 7 gauri - de la una trebuie sa tai doar un pin.
--
Pana una alta am reusit sa adaug suportul pentru display. In 128x96 pixeli e foarte greu insa sa pui valorile incat sa le poti vedea aruncandu-ti privirea; trebuie sa privesc de la 30cm ca sa vad exact. Asa ca am introdus notiunea de "prag" si daca o temperatura depaseste 28 de grade o afisez cu rosu (atata pot sa vad de departe, ca e ceva cu rosu). Ar trebui sa pun si si limita inferioara specifica fiecarui acvariu, dar mai e pana la iarna Ma intriga faptul ca in acvariul de 10L temperatura era de 29.2 grade - zic ma, sigur zice senzorul ce trebuie ?? Am zvarlit un termometru normal siiii ... surpriza, fix 29.2 grade arata si ala, ca si DS18B20-ul.
PS:
O alta problema intalnita, dar nu a fost evidenta de la inceput - este ca trebuie sa ai un mic daemon care ruleaza pe placa si care raporteaza valorile cui are nevoie. Altfel, apar conflicte pe pini daca mai multe procese controleaza acelasi pin unde senzorii sunt conectati, caci se vor incaleca unul cu celalalt.
Facusem un mic executabil "temperatures" care rulat dadea valorile. Dar daca 2 procese se intampla sa ruleze "temperatures" in acelasi timp (de exemplu un proces care raporteaza valorile la Cacti si un alt proces care vrea sa faca refresh la ecranul LCD) si unul zice pin-ului mergi la GND si imediat celalalt proces care e in urma ar zice mergi la VCC (caci asta urma el sa faca daca ar fi fost singur pe bus)... nu mai intelegi nimic.
Asa ca a trebuit sa fac un daemon (in perl) care raspunde pe TCP/IP acum si face si caching la valori daca il intrebi prea des. Doar daemonul lanseaza temperatures cand considera (daca a trecut 1 minut de la ultima executie) iar daca il intrebi de 2 ori repede, raspunde cu valorea cachuita.
eu ma gandesc serios - dar merge si cu ochelari de carton din revistele acelea 3D de la chiosc + monitor normal.
Nu stiu dar am avut asa o revelatie ca ar fi fain sa ai amintiri si in 3D si experimentez. La acvarii cel putin mi se pare ca pur si simplu capata o noua dimensiune cand ai si adancimea in poza. Ar putea fi si o chestie interesanta pentru concursurile de acvaristica ca sa poti aprecia nu doar proiectia 2D a acvariului. Nu stiu, experimentez
De mandarin nu ma mai apuc, decat daca o sa am un reactor de facut copepode pe banda si un sistem care sa nu le omoare. Pana atunci ... nu e mai fain sa n-ai griji.
Un upgrade incepe sa ma tenteze, dar nu mi-e clar daca voi mai ramane aici sau sa ma mut, asa ca pana nu clarific, nu pot sa iau nicio decizie. Mi-ar place un skimmer care sa nu fie dependent de nivelul de apa, un loc unde sa ascund toata matzaraia, dar daca incep sa ma gandesc asa, ajung sa vreau si un loc pentru machete de modelism, eeeheeee am ce face la batranete.
Pana una alta am facut un film 3D si suit pe youtube.
a) trebuie aleasa rezolutia 1440p
b) la 3D Options trebuie ales "Optimized (Dubois)" asta in caz ca aveti ochelari 3D Red / Cyan ..
Cred ca o sa fac un topic despre fotografierea 3D.
Da, inceput promitator zic si eu dar pot sa zic unde sunt un pic sceptic ?
a) daca vrei ca pitrele sa semene cu munti, atunci lemnul nu prea se potriveste ?
b) daca vrei planta carpeta, cred ca ar treubi sa te gandesti la un CO2 - nu prea am vazut plante carpete fara CO2.
Din felul in care ai povestit, imi e clar ca insa ca tie iti plac mai mult pestii decat plantele (cand ma apuc de un acvariu cam stiu cum vreau rockscape-ul, cam stiu ce plante vreau, pestii sunt ultimii pe lista si-i cumpar asa, ca sa am la ce da mancare sa aiba plantele ce le trebuie ). Iar, din cate am vazut, "doar ceva fertilizant" nu merge decat daca lupta contra algelor este "rupi frunzele si dau altele fara alge"
Asa ca parerea mea este daca vrei sa faci un acvariu pentru pesti, sau pentru plante ?
Imi place ingeniozitatea hranirii o sa tin minte.
Totusi nu inteleg de ce este atat de instabil tubul acela cilindric, este fixat pana la urma, sau cum ?
Este suficient sa "stea oriunde" in apa, sau trebuie sa fie langa o pompa care sufla ?
Lucian, merci de idee ... citisem de niste algoritmi de mediat valori cand citeam despre senzorii de temperatura (nu mai tin minte daca am postat mai sus, dar link-ul este: http://www.elcojacobs.com/eleminating-noise-from-sensor-readings-on-arduino-with-digital-filtering/ )
Omul e tare, prima data masoara chior, apoi trece peste median si average filteric aplicand direct un "mode filter" apoi nemultumit trece la un "IIR Butterworth low pass filter". WTF.
Chiar si digitalul DS18B20 are o problema, cand repornesc board-ul, valoarea data (cu CRC corect!! ) este de 85 de grade. Deocamdata am un mic script care elimina valoarea din datele de intrare.
Dar se pare ca Lucian m-a adus cu picioarele pe pamant, nu imi pusesem problema ca va trebui sa mediez / elimin valori si la serialul asta eram inca in faza efervescenta.
As fi vrut ca pestii sa nu fie de aceiasi culoare ca pietrele - dar asta, ca si background-ul alb - pot fi remediate foarte usor incat atentia sa cada toata pe hardscape ..
@vm70 - perfect de acord, sunt constient ca in 2 puncte de referinta (chiar in 3 cum recomanda ei) are abaterile si mai mici (daca mai aplici si corectia de temperatura atunci e si mai bine). In acvariile marine am acum ... 26.62 in cel mic, si 24.69 in cel mare.
Voiam doar de nerabdare sa conectez ceva acolo, sa vad ca obtin o valoare, oricare ar fi ea dar nu e clar din .pdf-ul celor de la Atlas daca seria de calibrare (la 4 7 si 10) trebuie executata integral (altfel ignora orice) sau pot sa-i dau comanda de calibrare doar la 7 zi ce mi-o zice aia e, dar macar sa nu dea eroare ca ori trebuie calibrat in 3 puncte, ori nu merge.
Azi am avut deja produsele acasa credeam ca o sa am timp sa mai studiez despre sonde, sa dau comanda de un kit de pH 4, 7 si 10 bla bla bla. De unde. Executat. Au si anulat prima comanda (la rugamintea mea) fiindca uitasem de PWR ISO si nu voiam sa platesc shipping de 2 ori.
Nu credeam ca ph Circuit sunt atat de mici sunt cablajele mici rosii din plasticul protector. Al 5-lea negru este de fapt PWR ISO.
Cei de la Atlas Scientific au zis acum 3 zile ca ma vor ajuta cu o schema de instalare. O sa le reamintesc trimitandu-le si lor pozele Am si o mica dilema, au cod sursa pentru Arduino (am un Arduino) dar vreau sa folosesc pcDuino3 asa ca o sa fiu nevoit sa portez si codul sursa. Oricum, am deja o sonda pH, dar nu stiu daca pot calibra taraneste doar la 7 - fiindca solutiile de 4 si de 10 imi lipsesc deocamdata. Avantaj pH circuit este ca merg la 3.3V si fiecare modul trage 4mA maxim. Ma gandeam ca totusi am o separare galvanica fata de retea in transformatorul care alimenteaza controller-ul. Si nici cablu de retea nu voi avea, controllerul are deja WiFi on board.
Asa ca inca sunt sceptic ca schema va fi imuna perfect la ground loops. Om vedea.
HC-ul asa in sus a crescut si in primul acvariu unde am incercat-o, pana la prima tunsoare. Deocamdata nu am tuns-o, am lasat-o sa creasca incat atunci cand voi tunde prima data sa pot sa acopar mai repede din spatiile inca neacoperite.
Iar motul acela, habar n-am ... se spune despre Hair Grass (cat si despre varianta mica, Dwarf Hair Grass) ca trebuie taiata la jumatate caci daca isi schimba conditiile, pierde toate frunzele (si sfatul este sa o tunzi la jumatate oricum cand o introduci, ca sa o obligi sa-i dea frunzei noi si sa o fortezi sa se raspandeasca). N-am facut asta si cred ca semne maronii incep sa vad si la celelalte 2 tufe, s-ar putea si acolo sa apara asa ceva.
Contini cu fertilizarea S7 / E15 / V30 si schimburi de 10L saptamanal. Am renuntat la CO2 ceramic diffuser (avea deja vreo 2-3 ani si in loc sa scoata bule mici scotea cate un buloi mai mare) si am pus un JBL Taifun P - care, cu toate ca inestetic (fiind dublu ca dimensiuni) totusi face bule mici si am putut reduce cantitatea de CO2. L-am pus sub spray bar ca bulele sa fie plimbate - caci inainte, pe dreapta, parca multe se duceau in sus pana sa apuce sa fie preluate de curentul de apa. Deranjeaza estetic, dar na, scopul acum e sa creasca plantele ...
Intr-adevar, piatra uscata nu cred ca se colonizeaza atat de repede ca si piatra vie, pare moarta multa vreme ... cel putin la vedere. Cum probabil si din piatra din ocean mor chestii odata introdusa in acvariu. In timp se ajunge la un echilibru, unele populatii bat altele, unele mor, altele supravietuiesc si incep sa capete teren - nu cred ca e vorba doar de o specie de bacterii care populeaza tot - mai mult un "razboi" intre specii, si cu piatra moarta oscilatiile acestea prelungesc mult durata de echilibrare a acvariului.
Nu mai stiu unde am citit ca nitratii in ocean nu de piatra vie sunt redusi, ci de DSB-ul (cu adevarat DSB) de pe fundul oceanului ... asa ca nu cred ca ar trebui pretuita capacitatea de denitrificare a pietrei vii (sau celei moarte inviate) mai ales cand toate acvariile au reactoare de denitrificare, sau biopaleti, skimmere sau algae scrubbers, care sa puna umarul sustinut la a reduce nitratii.
Dar nici nu vreau sa tin doar un acvariu cu piatra vie si un crevete, incat piatra vie sa faca fata denitrificarii singura si fara niciun alt ajutor de la reactoare, skimmere si alte cele
Intre timp au mai aparut niste pesti:
a) 7 mici, albi, cu un punct negru dupa branhii, si un pic de portocaliu pe la aripioare.
b) un Bumblebee Goby! Il studiez inca, vad ca si-a luat teritoriul in jurul pietrei mari. Sta la panda, o sa dau din cand in cand artemia de mancare cand dau si acvariilor de apa sarata. De asemenea, sper sa haleasca si niste frozen food.
Daca deschideti topicul, postez si eu - am gasit un site unde vand kit-uri de LEDuri gata de asamblat - cu tot cu controllere pe care le poti comanda in PWM (adica sa nu te mai chinui sa faci tu cu Mosfeti si alte nebunii - controllerele respective ale lor se numesc LDD). De pe http://rapidled.com ... caut sa vad daca exista ceva asemanator in Europa. Trebuie cel putin un LDD din acela pentru fiecare canal de culoare dorita (si se poate opta si pentru ce culori vrei ledurile).