Message |
|
hadul wrote:
teoretic da ... practic ...
pompa e aceeasi, nu are reglaj de debit, nu i-am schimbat pozitia, nu i-am facut nimic
Uita-te la pompa, sa nu fi intrat ceva mizerie cum te-ai jucat tu acum si ai invartit toate alea prin sump, iar la faza asta s-ar putea ca putin sa-i scada debitul.
|
 |
|
Da, corect, poti fi sigur ca este apuizat in momentul in care testezi si vezi ca-ti cresc valorile.
Eu deja am cam "invatat" cum se comporta acvariul meu si folosesc Phosguard si Rowa (ambele intr-un reactor impreunca cu carbonul) si schimb din 2 in 2 saptamani cate una (Phosguard sau Rowa), asta insemnand ca practic fiecare sta cate o luna.
Valorile pe care mi le indica Hanna (si fac teste saptamanal, sau mai nou la 2 saptamani) sunt in parametri, adica maxim 0.02.
|
 |
|
Nu stiu unde ati vazut voi chestia asta cu regeneratul Phosguard-ului, dar in prospectul de la Seachem scrie clar:
"Neither PhosGuard™ nor any other phosphate remover can be regenerated by any safe method in the home. Baking a phosphate remover, even to over 900 F, will not remove any of the phosphate it contains. PhosGuard™may be removed, dried, and reused, if it has not exhausted."
Asta inseamna clar, ca nu ai ce regenera la el, ci doar refolosi dupa uscare in cazul in care nu este "terminat".
Aveti cumva alte documentatii decat cele de la ei de pe site, pentru ca ar fi interesant de aflat daca totusi se poate cumva "reconditiona".
|
 |
|
Eu as merge pe varianta de 1000 din considerente de iluminat (si nu doar). Nu stiu ce ai in cap, dar daca mergi pe tuburi T5, atunci in zona asta de dimensiune va trebui sa alegi cele de 39W, adica 90cm lungime. Daca faci bazinul de 80, lampa iti va fi mai lunga si pe langa estetica aiurea si iluminatul o sa-ti arate aiurea, ca vei avea o groaza de lumina in afara acvariului.
Alternativa ar fi tuburile de 24W, dar care au doar aprox 60 cm lungime, sau LED-ul, iar lampile LED la fel, din ce-am vazut, cam sunt "gandite" sa acopere suprafete de 60x60cm, deci la 80 cm vei fi din nou nici/nici.
Acvariul meu este 1100/600/500 si este iluminat cu lampa de 39W, iar acoperirea pe care o face lampa este foarte OK.
Sper sa fie de ajutor.
|
 |
|
Foarte misto... De mult tot vizez vreo zona de-aia (Maldive, Seychelles, Mauritius, etc.), dar inca n-am reusit sa ajung...
Ceva detalii se poate?! Locatie, pret, ce/cum se poate face pe acolo, bla, bla?! Poate ar fi si altii interesati...
|
 |
|
|
 |
|
Well, that's what I call a reef...
Foarte misto acvariul, plin de culoare si plin de viata.
|
 |
|
Hai ma, ca ti-e chiar misto acvariul.
Daca zici ca ai "aproape 0" PO4 cu testul de la Salifert, atunci garantat ai fosfatii mari, deoarece chiar si in conditiile in care Salifert indica 0 curat, fosfatii sunt tot peste nivelul normal. Acum, e adevarat ca depinde si ce vrei sa tii in acvariul ala, dar ca idee, un Hanna o sa te lamureasca deplin in problema asta.
Bafta si la mai mare.
|
 |
|
koala wrote:
Serios vorbind:
- anthias e o specie dificila si mofturoasa... au gurile mici si nu mananca orice... sunt sensibili, se imbolnavesc primii si mor inaintea tuturor celorlalti.
- chromis e o specie ciudata si neinteleasa... aparent, sunt pesti rezistenti la orice... da' mor in mod suspect. Se duc, asa, unul cate unul.
Plm, eu nu as putea sa recomand nimanui sa-si ia pesti d-astia.
Eu am luat acum aproape 1 an un grup de 5 chromisi si 6 anthiasi. In afara de 2 anthiasi care au dat coltul (unul cu rana aia urata la coada, daca-si mai aduce cineva minte, iar altul care s-a sinucis sarind din acvariu), n-am avut nicio problema cu ei. Mai mult, combinatia de verde-albastru a chromisilor cu roz-portocaliu a anthiasilor arata demential si mai si umbla tot timpul impreuna, iar de mancat mi-ar manca si degetele toti, daca m-ar prinde.
Probabil in combinatie cu pesti mari se streseaza si o iau in balarii, nu stiu ce sa zic, dar la mine nu e cazul.
|
 |
|
|
 |
|
dan_florin wrote:In conditiile in care vasul ATO se afla mai sus decat nivelul sumpului, tot vor fi probleme cu apa care urca-n vas?
Da, pentru ca in momentul in care furtunul ala este plin cu apa, conform principiului vaselor comunicante, se vor echilibra nivelele, asadar apa va trece dintr-un vas in celalalt pana la eventuala echilibrare, sau golirea vasului (daca nivelul minim al unuia este peste nivelul maxim al celuilalt).
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:E.. ma bate aia pana ma flausheaza. Alte idei? 
Ia-i 2 perechi de ciorapi... Dca tot ti-o iei, macar sa stii de ce...
Da si tu iama pe la un petshop si i-ati neste ciorapi de-aia de la JBL sau Sera... ceva de genul: https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=2430
Daca stiam de sapt trecutra, iti trimiteam eu...
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Merge sa fac urmatoarea tiganie? Peste carbune sa pun un burete, apoi rowaphos, apoi inca un burete. Ce spuneti?
Rowa cel mai bine il pui sub carbune. Asa e si la mine, doar ca fiecare e in saculeti din material, sau plasa, depinde, ca sa-i pot manevra mai usor.
|
 |
|
CreatoR wrote:
2. Am no3: 4. Nu reusesc sa il scad. Am masurat apa care iese din reactoarele Shubiene si tot 4 are. Trebuie sa fac ceva? Am 5 reactoare mari cu spartura de coral trimis de Shubi si stiu ca la altii si-a facut efectul.
Ar trebui sa am rabdare si cu timpul o sa scada?
NO3 - 4, nu e de speriat... ba chiar e o valoare OK, as spune. Nu e 0, dar nici nu e o problema in sine. Legat de ractoare, probabil ca ar trebui sa le mai dai ceva mancare la bacteriile alea, daca vrei sa-ti scada la 0. EU aveam peste 50 NO3-ul la iesirea din reactor, iar dupa ce am bagat NoPoX, in 2 zile la iesire era 0. Oricum, rabdarea nu trebuie sa ti-o pierzi, ca e "de baza"...
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Ma, ar trebui pus un disclaimer pe prima pagina a forumului, aviz amatorilor:
"bah, daca vrei sa te apuci de acvaristica, trebuie sa te pricepi si la:
- chimie
- electrica
- sudura
- instalatii sanitare
- electronica
daca nu ai minim 5 ani experienta in bricolaje, te rog sa parasesti forumul si sa abandonezi din start ideea de a avea un acvariu"
Ai uitat de dinamica fluidelor, mecanica fina, matematici aplicate, fizica pamantului (ca doar daca da cutremurul in tine ce te faci?!), etc...
Adica, mai pe scurt, ceva de genul:
"- Alo ?
- Da !
- Institutul international de astrofizica, spectroscopie nucleara, prospectiuni intergalactice, studiul quasarilor si determinarea universurilor ciclice cu structura toroidala ?
- Da, noi suntem !
- Cu Gogu de la cazane, va rog."
|
 |
|
Eu am unul de-asta ce l-am montat la socrii mei pentru ca mi-au puscat in 4 ani 3 tv-uri LED:
http://www.dedeman.ro/ro/electrice/prelungitoare-triple-stechere/stabilizatoare-tensiune-si-ups/stab-servomotor-well-avr-srv-1000va-wl.html
Isi face treaba ca la carte, chiar daca uneori mai scoate el cate un zgomot "dubios".
Eu l-am luat de la Vitacom din Cluj (vitacom.ro) si pretul e ceva mai mic decat la Dedeman, adica in jur de 220 lei vs 260.
|
 |
|
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Cand pot sa bag GSP?
Poti incerca, oricum GSP-ul e coral "cu pitici pe creier"... sapt asta sau viitoare iti trimit sa "pavezi" ceva pe acolo...
|
 |
|