Message |
|
|
 |
|
Ai putea de aproape aceiasi bani ca si 2 pompeJebao sa-ti iei un Eheim Compact+2000 (daca zici ca-ti ajunge debitul, desi sunt de acord cu koala ca s-ar putea sa-ti fie cam mic) si cu ala poti fi sigur ca nu ai probleme. Nu am prea auzit de pompe Eheim picate. Eu am 3 in acvariul marin, dintre care 2 (recirculare si pentru un reactor de nitrati la picatura) de aproape 3 ani si n-au facut probleme niciodata.
|
 |
|
Salut. Ar fi de folos sa specifici si cam la ce te-ai gandit, pentru ca dand doar asa "generic" termenul de CUC s-ar putea sa nu-i lamureasca foarte tare pe unii colegi care ar putea/vrea sa te ajute.
Ai vazut ca eu ti-am dat niste melci care sunt parte a CUC, dar poate daca ai incerca sa te lamuresti tu in primul rand cu ce vrei in acvariu si ulterior sa incerci sa ne comunici si noua, ti-ai rezolva problema mult mai simplu si mai repede.
Mergand la un "vanzator dedicat" (gen nevertebrate, aqu-alife, reefcenter, etc.), in conditiile in care tu nu stii de fapt ce vrei, nu o sa faci altceva decat o sa cumperi "ce gasesti", in loc sa cumperi ceea ce ai de fapt nevoie.
|
 |
|
zvarr wrote:Offtopic total: la cat au crescut preturile la apartamente la voi acolo, probabil vor face dezvoltatorii imobiliari cheta sa faca unul.
On topic: Cred ca poti gasi pe net galeti de 20L la un pret rezonabil...cand ajung acasa de la birou poate iti las niste linkuri in privat.
Da, bine, merci, stiu ca pot gasi de cumparat, dar ideea era sa nu ma apuc de cumparat 15-20 de galeti pe care le folosesc o data, ca doar ce dracu fac cu ele dupa, pun muraturi?!
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Doamne ajuta, Aure! Sper ca ti-ai tras o vila meseriasa cu 18 camere
Dane, nu stiu daca mi-as dori cu adevarat o vila cu 18 camere, dar oricum, nu asta e situatia... Deocamdata ma mut intr-un apartament mai mic, cu doar 2 camere, insa mai mult decat suficient pentru ceea ce am eu nevoie pentru moment.
Sper sa-mi intre acvariul si sa nu daram blocul...
|
 |
|
Din pacate am avut o perioada mai "incurcata" in care n-am mai "activat" prin zona, dar acum incep sa revin.
Acvariul de acasa nu este intr-o stare extraordinara in sensul ca desi pestii sunt OK (cei care mi-au mai ramas, pentru ca intr-o noapte am pierdut dintr-odata 6 pesti), la capitolul corali sunt "invadat" de Xenia, GSP si palytoa, iar in ultima vreme au aparut (n-am nici cea mai vaga idee de unde, avand in vedere ca n-am mai bagat nimic in acvariu de mai bine de 1 an) o caruta de aiptasia de care nesimtitul de tomentosus nu se atinge nici rupt.
In perioada urmatoare urmeaza sa mut acvariul, mutare care o sa se lase cu o modificare a scape-ului si automat cu un restart.
Legat de asta, am o rugaminte catre colegii din Cluj care ma pot ajuta cu ceva galeti (preferabil din acelea de la sarea RedSea, ca se inchid bine si sunt destul de mari) in care sa pot duce apa, pestii, piatra, etc in noua locatie. Mutarea in principiu va avea loc in weekend-ul de dupa sarbatorile de Paste. De asemenea, as avea nevoie tot pentru mutarea asta si de un butoi de aprox 100 litri daca are cineva si se poate lipsi de el cateva zile.
Sper ca dupa mutare sa pot reveni in forta si sa pot arta ceva "decent".
|
 |
|
Si eu am incercat sa scap de ele atat cu peperminti cat si cu tomentosus. Ambii si-au facut treaba, insa din ce-am observat fac lucrul asta doar daca sunt "proaspeti' si inca n-au pus gura pe alta mancare. Dupa ce apuca sa puna gura pe alta mancare, trec pe langa aiptasii ca rata prin apa.
Acum, de vreo luna, m-am trezit cu o "invazie" de aiptasii (nu stiu de unde naiba, ca n-am mai bagat nimic in acvariu de vreun an de zile, dar no, se intampla) si pur si simplu tomentosus-ul se plimba pe langa ele de parca n-ar exista. Poate ca daca l-as infometa putin si-ar face de lucru cu ele, dar nu-mi da mana sa las toti pestii fara mancare cateva zile doar ca sa-l prinda foamea pe bezmeticul asta.
Asa ca, in curand o sa incep sa caut niste peperminti "proaspeti", poate reusesc sa-i conving sa puna gura pe "imigrantii ilegali".
|
 |
|
Daca vrei pentru apa sarata, ia-ti teste care sunt OK, ca altfel arunci banii aiurea.
in principiu testele pe care le folosim majoritatea care avem acvarii marine ar fi cam urmatoarele:
NO3 - Salifert
PO4 - Hanna
kH, Ca, Mg - Salifert
Pe NO2 si NH4 nu prea are sens sa dai bani, ca le folosesti foarte putin, doar la inceputul ciclarii. Daca vrei neaparat sa faci ceva teste de inceput, da-mi un semn pe privat si ti le dau pe ale mele, sa testezi, ca oricum le-am folosit cum iti ziceam doar de 2-3 ori chiar la inceputul acvariului.
Testul de pH de la Salifert nu e foarte precis si sincer pana cand nu ajungi la chestii "mai complicate" nu merita sa testezi pH-ul. Daca totusi vrei, iti recomand sa-ti iei un teste de pH electronic (sunt in jur de 100 de lei) folosit la sistemele de filtrare a apei, deoarece este mult mai util. E simplu, sub forma de creion, l-ai bagat in apa si iti afiseaza pH-ul pe un ecran. Trebuie doar recalibrat cu o solutie de calibrare o data la aprox 6 luni.
|
 |
|
Si eu am milioane in acvariu, insa din ce-am observat nu se ating decat de tesut cu probleme. Initial si eu am crezut ca mananca din corali, insa in cele din urma am vazut ca de polipii sanatosi nu se ating, numai de cei care au deja probleme. La fel am patit si cu asterinele.
Daca vrei totusi sa scapi de ei, ai 2 solutii foarte simple: 6 line wrasse sau mandarin fish. Ii mananca astia, ca pe seminte...
|
 |
|
N-as fi chiar asa sigur ca e vorba de o "magarie romaneasca".
Probabil au avut un stoc mai mare, au vrut sa se promoveze putin, sau ceva de genul asta, de au reusit sa obtina si sa vanda la pretul ala.
Noi cu reducerea de la Kronstil nu avem pretul ala la achizitie, decum la vanzare, asadar nu as cataloga asta ca si o magarie.
|
 |
|
Si mie mi-a placut acel Gyre cand am vazut prima oara informatii despre el, insa cred ca cel mai bine se potriveste la acvarii lungi si putin inalte, unde trebuie sa miste fluxul de apa pe o distanta mai mare. La acvarii mai "proportionate" (ca sa zic asa) cred ca se potrivesc mult mai bine pompele "clasice".
Eu am acvariul de 110x60x50 si folosesc 2 MP40 wQD si isi fac treaba foarte bine si sunt silentioase de-a dreptul. Mi se par mult mai fragile decat vechile pompe (probabil silentiozitatea vine cu un cost) de la Vortech, pentru ca eu cu ambele am avut mici "probleme", insa s-au rezolvat in garantie.
Concluzia: am experienta doar cu Vortech, insa le recomand.
|
 |
|
Si eu am exact aceeasi specie de goniopora si din ce-am observat nu-i place curentul foarte puternic. La mine, cum am avut o pompa stricata si trimisa in service, ii venea curentul de apa doar dintr-o parte, iar pe partea respectiva nu-si scotea 'tentaculele". Cum am egalizat curentii, cum s-a rehidratat complet.
|
 |
|
Eu am 2 x MP40wQD. Sunt silentioase, pe bune, daca nu pui urechea langa ele nici nu stii ca merg. Una mi-am pleznit-o, am trimis-o la garantie si mi-au schimbat motorul fara sa carteasca.
Daca te tine buzunarul, eu ti le recomand cu caldura. Nu au reglaj de directie, dar au multe moduri de lucru si nu ai probleme cu modul in care se invart curentii prin apa. Si eu am pe mijlocul acvariului, de-a lungul lui, un "lant muntos", insa nu am probleme cu asta. Le-am pus putin in fata "lantului", pe lateralele acvariului.
Ca idee, la mine, 350l, 2xMP40 e cam mult, le tin la sub jumate ca sa nu-mi arunce apa din acvariu. Din cate stiu acvariul tau e mai mic, deci s-ar putea sa-ti ajunga si doar 2xMP10.
Uite aici un calculator facut chiar de ei care-ti spune ce ti se potriveste la acvariu: http://ecotechmarine.com/calculator
Eu nu i-am crezut ca 2xMP40 e prea mult pentru acvariul meu, dar acum ii cred...  )
In schimb, MP10 am vazut ca intr-adevar nu face fata decat pana pe la 160-200l maxim, exact cum spun si ei. Initial am avut combinatia MP10 cu MP40, dar la 350l, MP10-le era chiar prea slab.
|
 |
|
Da-i linistit cu "votca" siar trebui sa-si revina. Asa am facut si eu acum vreo luna, ca imi sarise NO3-ul catre 50. In 2 saptamani cu tratamente cu NOPOX e acolo unde trebuie, 2.5-5...
|
 |
|
Exact ala l-am folosit si eu... In mod normal, un plic de 50g la o sticla de 500ml de apa este OK si se dizolva destul de bine, dar trebuie s-o faci "cu rabdare", adica nu bagi tot plicul deodata, pentru ca atunci precipita si nu ti se va mai dizolva. Eu cand dizolv, pun un plic in vreo 3 "transe", intre care agit bine sticla pana vad ca s-a dizolvat. Da, mici chestii mai raman, insa nesemnificative, iar din teste reiese ca functioneaza OK.
Spor.
|
 |
|
|
 |
|
|
 |
|