[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Dan wrote:Magnetii din poza 9 sunt pereche ?




Stau cuminti acolo.

Mi-ar place sa vad poze mai multe cu sistemul de sustinere al lampii - nu mi-e foarte clar din poze cum sta fixata jos asftel incat sa nu cada ... in apa.
In rest arata foarte bine imi place, prinde contur.
Despre poze, cred ca s-a discutat pe topicul lui Dragos despre white balance - se pare ca pentru rezultate sigure trebuie fotografiat in RAW mode si corectat in post procesare ... e enervant, stiu
Postez un mic update, acest acvariu a rezistat 4 zile fara filtrare ... nici un deces , nici o problema.

Am plecat intr-o mica vacanta zilele acestea, si in dimineata plecarii am scos filtrul ca sa hranesc (si sa apuce si bettanul sa manance in liniste ca 4 zile nu mai primea nimic) doar ca am uitat sa-l bag inapoi in priza. Aseara cand am venit, am zis sa le dau de mancare, si parca apa era foarte ... nemiscata cumva, cand ma uit .... filtrul nu functiona.

Sunt super happy si chiar daca sunt panicat cu filtrarea, e clar ca la un acvariu plantat des (si nehranit) plantele fac fata ..
Un nano de 25L care arata super curat
Excelent man. Daca pietrele se acopera cu ceva alge verzi dure, am descoperit ca Neritinele fac minuni cu asta, mi-au curatat pietrele din al meu in cateva zile si sunt ca noi.

As vrea sa vad o poza si cu interiorul capacului.
Foarte fain sunt tare curios de proiectul cu hranirea automata ... vazusem niste chestii la un moment dat cu cineva care folosise un minifrigider (ceva care sa tina rece recipientul de hrana) si o masina automata de hranit pe cei foarte bolnavi care alimenteaza glucoza - cu o pompa de absorbit lichidul de undeva, si o modalitate foarte precisa de dozaj la iesire. Din pacate nu mai gasesc link-ul ..

Chestia cu hranirea automata mi-ar place si mie ..
Am incercat si eu sa fac acelasi lucru precum Koala (dar cu Irfan View si Shift-U) dar in afara de niste suprafete aparent metalice la culoare nu reusesc sa imi dau seama de acel indiciu ascuns
Sunt unul dintre cei cu mancarici, l-am rugat de mult pe mosu sa adauge o rubrica de nano la marine, si vad ca a fost generos sub 300L se considera mici si medii heheheh.

Multumim acum avem loc sa ne intindem. Urmeaza sa fac o compilatie de acvarii marine uriase (idee prinsa parca dintr-un topic de-al lui Dragos) sa vada lumea ce maniaci sunt unii.

Wow

As vrea sa vad acvariul marin - si felicitari pentru efort si pasiune (felicitarile ar trebui sa vina dupa poze dar sunt convins ca le pot oferi inainte).
malawi_crys wrote:Iuliane, macar 0,1% , recunoaste ca te ai gandit ca ar fi posibil sa ..


Recunosc 0.1%, dar ...

malawi_crys wrote:Iar cascada care se vede e o apa care curge din furtun pe unul din module ..deci n are treaba cu "motul bleu"




Asta iti reuseste, n-am nici cea mai mica idee.
Nu am urmarit topicul de la inceput - scuze am vazut doar pozele de acum si arata super - felicitari !

Daca filtrul ar fi fost extern - cred ca mergea sa acoperi sorbul cu un burete special care se potriveste acolo.
Aceiasi idee merge si la intern, presupun ca poti sa tai un burete (iei de la magazin de acvaristica si tai cumva, cred ca gasesti dimensiuni diferite sau te orientezi) si fixezi cu niste zgarciuri. Verifici zilnic sa ramana acolo. Ar fi bine cat mai putine chimicale gen scoci, si nici sa nu fixezi cu ceva cabluri care ar putea lasa cine stie ce metale prin apa.
E super ca lumea poate verifica din doua clickuri ca ai activitate doar la Vanzari si Cumparari
Chiar dintr-unul ca sa fie si mai neglijabil: http://www.acvariu.ro/forum/recentTopics/showTopicsByUser/7146.page
Booooooon hehehehehe

Pe mine nu m-ai pacalit am zis asa sa cer poze ca poate o fi 1% sanse sa curga, dar eram convins ca nu e adevarat.

Bun, un indiciu in plus in poze cu acel decor 'inversat' si continator de motz blue. Vad o CASCADA ?
Mi-a placut evoutia de la lampa sprijinita pe surubelnite si lemne la capac cu neoane

Foarte bine ... si plantele par sa creasca. Sa citesti mult de layout, fertilizari, samd ...
Foarte fain shrimp-ul man, sa-l stapanesti sanatos

Dar tot mai interesante par oualele celuilalt. Chiar nu vrei sa te chinui un pic - poate gasesti pe cineva cu un acvariu marin mic dispus sa te ajute cu cresterea - ar fi pacat
Am verificat ca data sa nu fie 1 Aprilie. Imi vine FOARTE greu sa cred asta ... cum curge man ? Pe unde ?
Ai poze ? Tot imi vine foarte greu sa cred.
@koala, citit mult despre iod intr-adevar si la cei de apa dulce - multe discutii despre iod ca nu e dovedit a fi necesar - multi zic ca nu folosesc si ca nu au nici o problema replica fiind - pai da, apa ta are iod. Multi pun din reflex ca oricum nu strica. Spanacul (ultima schimbare la acvariu) se pare ca nu e recomanat celor cu probleme de tiroida, are un efect in scaderea iodului aparent.
Mancarurile celelalte nu stiu daca au sau nu iod, nu scrie pe ele sigur (m-am uitat) - ceva de genul "vitamine, alge, spirulina, usturoi ...." dar nu stiu daca astea in sine au sau nu iod in ele. Iod separat nu e scris.

Asa ca habar n-am sincer ... Poate ma bucur prematur - mai astept vreo 2 saptamani sa ma conving.
Mi-am luat berea si astept replici simt miros de harta!

Un singur lucru nu-l stiu: de cand vad ca Adrian_ a aparut si au aparut si contrele cu multi pe site - ce nu stiu este istoria lui de acvarist marin.

Activitatea aici pe forum i-a inceput acum cateva luni (nu am cautat decat aici pe acvariu.ro, alte site-uri nu ma intereseaza) cu multe posturi la vanzari / cumparari unde incerca sa schimbe/scape de chestii de apa dulce contra chestii de apa sarata. Apoi vine postul acesta cu Germania (pana acum cea mai mare realizare aici pe site) cat si esecul cu clovnii fiindca spune el - mosu i-ar fi dat ceva oua moarte (sau care nu au crescut) - ceea ce ma indoiesc - mosu SIGUR nu s-ar incurca cu chestii din astea - prea multa experienta ca sa-si bata joc de un membru care are nevoie de ajutorul lui. Sanse mult mai mari de vina pentru ouale acelea sa fie modalitatea de preparare zic eu.

Asa ca as vrea sa stiu de unde acest elan a lui Adrian_ de a se erija in atotcunoscator, aducand in apararea imaginii lui online faptul ca e cunoscut de multi administratori de pe forum. Foarte bine ca e cunoscut si ca are prieteni priceputi, dar el in sine - vreau sa stiu mai multe ca sa-mi fac o impresie adevarata

Mi-am facut temele - postul la rubrica incepatori e din Iulie anul trecut (10L) http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/16354.page unde se descrie un acvariu de apa dulce pe care l-ai pornit ca un incepator cu 300 RON:

Am constatat deja ca in ziua de azi asta e un hobby care, la nivel de incepator, vine aproape de-a gata: 300 de lei decartati in Hornbach pentru un set Aquapro 60 ...


Apoi prin iarna au aparut schimburile pentru ceva sarat prin Noiembrie / Decembrie. Si apoi postul cu ouale moarte la reproducerea clovnilor acum vreo luna doua nu mai stiu.

Asa ca Adrian_, ai ceva poze cu reef-ul tau - mai vechi sau poate ... nou doar de 3-4 luni - ca sa ma lamuresc si eu cu cine stau de vorba acvaristic vorbind ? Dupa cum vezi, lucrurile sunt mereu delicate si trebuie sa ai grija sa nu calci pe bataturi oamenii, si or sa-ti dea si ei pace. Respecta si vei fi respectat. Aici insa (in realitate nu te stiu) dar textele tale emana o foarte mare atitudine de superioritate (poate nu-ti dai seama, dar eu asa le vad). Cred ca am dreptate, caci primesti in schimb agresivitate si tu deci e clar ca zgandari prin felul in care le formulezi.


Baieti, nu-mi vine sa cred dar ............ AM OUA!!!!!!

DECI.

Mamica:

image image
image

Acvariul:

image image

Pentru puiuti si generatiile care vin am luat deja un acvariu de 10L de la Dennerle, pe care o sa-l decorez cum ma pricep mai bine. Acum detin secretul si il si explic mai jos (acum serios vorbind).

Dupa cum poate stiti, am tot avut creveti RCS si care dupa luni de zile, nu doar ca nu se reproduceau - ci si mureau in ritm de cate unul la cateva zile. Ajungeau la faza in care le aparea crapatura aceea dupa ceafa (care anunta ca naparlirea e iminenta) dar inainte sa naparleasca, ii gaseam morti.
A fost o enigma care m-a urmarit de vreo 6 luni, dar am elucidat-o. Ideea mi-a venit de la un film Mayday - Air Crash investigations (hehehe, nu-i asa ?) unde anchetatorii au descoperit misterul prabusirii unui avion pe Londra abia dupa ce au cautat intr-o zona imposibila, si anume gheata din conducte (dar afara nu era frig) era vorba de gheata adunata in timpul zborului. Momentul cheie pentru ei, si pentru mine cand am aflat, a fost citatul din A. C. Doyle, "If you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth".

Problema era ca ... si in acvariul refacut ... au continuat sa moara. Am pierdut deja 4 sau 5.

Acvariul refacut e cu apa de osmoza remineralizata la kH 4, Gh 8, ph 7.6, nu are CO2, nu are fertilizanti, are schimbari saptamanale de 50% asa de nerv si ca sa fiu sigur, si niste rasini Dennerle contra No3 doar ca sa fiu sigur ca nimic nu misca. Si ei continuau sa moara!
Asta la fel ca inainte unde aveam CO2 si fertilizam la greu si foloseam apa de la robinet.

Asa ca am aplicat citatul lui Sherlock Holmes, am zis:
a) apa de la robinet e imposibil sa fi fost cauza, acum e apa super ok pentru ei si tot degeaba. Masurat cu teste si tester portabil pH.
b) fertilizantii / CO2 nu au cum, aici sunt lipsa si tot mor.
c) m-am gandit ca de vina o fi fost geamul acrilic (caci mureau inainte) doar ca au murit la fel si intr-un alt acvariu (cel de 16L) de sticla.
d) substratul schimbat si el, nu el e cauza.

Ce mai ramasese la fel intre acvarii, lasand sticla la o parte, erau ... termometrele ... Facute de acelasi producator, acelasi model niste nano-uri de 50W. Daca elimina ceva cupru ?? Foarte improbabil, dar ca sa fiu sigur si citind ca RCS prefera temperatura mai mica, ca am scos complet termometrul. Tot am mai gasit vreo 1-2 picati dupa ce am facut asta.

Am eliminat astfel toate cauzele care le-ar fi produs moartea, asa ca am stabilit 'imposibilul' din citatul de mai sus.

Si in momentul asta m-a lovit... oamenii spunand ca daca mor inainte de naparlire, e o problema cu chimia apei ca poate e prea mult ceva (imposibil) sau prea putin (hmmm?) ce a ramas la fel, e hrana. Continuam sa hranesc cu CrustaGran si ceva pentru carapace dar pe net oamenii spun ca-si mai rasfata crevetii cu dovleac sau alte chestii verzi, fierte. Eu asta nu faceam.

Asa ca de vreo 2 zile ii hranesc si cu Dennerle Crusta Spinach Stixx .... si minune! Acvariul e plin de exoscheletoane si azi ... am gasit prima femela (o urmaresc de mult) cu oua!!!
Victorie

Concluzia - hrana este de vina - ce le dadeam nu asigura suficientul vreunei substante de care au nevoie cand fac molting. Pe langa toti cei care afirma ca sunt foarte usor de crescut, sunt si multi se vaita le mor crevetii in parametri perfecti. Cred ca primii care nu mai scapa de pui au noroc sa aibe hrana de pesti care asigura tot ce trebuie crevetilor. Am folosit si pastile pentru Cory, Crusta Gran, Tetra Color samd, Dennerle Mineral, tz. N-a fost suficient. Se pare ca dupa ce au avut parte de aceste Spinach Stixx s-a declansat procesul.

Acum m-am linistit. A fost o chestie grea care lovea asa in increderea de acvarist ... adica puii mei, ce se intampla aici ?

Dar acum e ok si sper sa fie si din ce in ce mai bine. Am postat ca poate ajuta pe cineva carora le mor crevetii din motive necunoscute .. un alt loc este sa se uite si la hrana - pare improbabil, dar la mine asta a fost.
Salut!

Am gasit in sfarsit solutia eliminarii instantanee a taninului (ma rog, dupa 4 ore de asteptare).

Pentru ca am refacut acvariul mic de 8L unde mi-au tot murit creveti - am adaugat de la inceput si niste frunze de catappa (almond tree leaves) de care tot am citit ca sunt foarte bune pentru shrimpi. Am pus vreo 3 in acvariu de 8L (ulterior afland ca se pun 10 la 500L deci ..... ma rog).

Problema este ca mi-au facut o apa aproape neagra de tanin. In timp dupa vreo 2 schimburi, s-a mai limpezit un piiiiic, dar in continuare imposibil de masurat ceva in afara de kH si gH care e clar ca isi schimba culoarea.

Azi am hotarat sa pun niste Dennerle NitratStop Supra - bobite de 1mm pentru absorbtia nitratilor. Nu am vrut sa folosesc zeolit sau alte produse pentru reef, Dennerle facand de fapt acest nitratstop doar pentru apa dulce .

E, dupa 4 ore, apa este BEC. Nu-mi vine sa cred - nu am facut schimb de apa, nu am facut nimic, doar am scos jumate din sacul lui si mutat in alt ciorapel, si instalat nu unde zic ei (inaintea perlonului - ca nu am filtru extern la acvariul asta) ci direct sub grila prin care apa curge din display catre burete.
Dec apa este bec, nu-mi vine sa cred. Transparenta

Eram ofticat fiinca fiind in continuare maro, nu puteam sa masor nimic acolo pe baza de culoare.

Declar aceasta ca solutie contra tanin

Nu mai trebuie fierbere nu mai trebuie nimic. De fapt in prospect spune ca nu are eficienta buna daca apa e plina de tanin. Ei bine, probabil ca s-au prins de la testare ca formula lor absoarbe si tanin pe langa nitrati. Dar chiar absoarbe.
Bravo man , am urmarit toate postarile si ma bucur ca ai scos-o la capat (o zic asa, cu putina invidie ).

Inteleg ca incepi sa investesti incet incet pentru viitorul acvariu de 200L ... sa inteleg ca maine astepti si camera aceea de care vorbisem noi mai dedemult ?
Ha, de asa ceva n-am mai auzit - recunosc. Asa ca am purces metodic la studiat problema si am descoperit ca se poate evident, si este des folosita la micile balti artificiale pe care oamenii le au (si nu stau sa sape sa isi monteze filtrare sub nivelul baltii).

E drept insa ca nu se folosesc filtre externe - problema de care am citit este ca e suficienta si o mica mica cantitate de aer sa se formeze si iti poate distruge pompa din cauza 'micro cavity'. De asemenea, daca e perfect ermetic totul e ok, doar ca daca scade un pic nivelul apei sub spray-bar - atunci toata apa 'suspendata' curge inapoi si risti sa se arda sau sa ia foc. Din acest motiv toti producatorii spun ca filtrele externe trebuie sa stea sub acvariu, statistic sunt mult mai mici sansele ca apa sa se goleasca pana la fundul acvariului si sa prinda aer pe la in-ul filtrului (si atunci presupun ca ramane totusi ceva apa in canistra).

Bun... ce se foloseste este acest 'trickle filter' (filtru picurator ?) unde o pompa in acvariu ridica apa pana sus si sus ai un furtun cu gaurele care lasa apa sa picure peste cate medii filtrante vrei si inapoi in acvariu. Fara ermetism cum ar veni. Am gasit un film aici: dar nenea a gresit complet ordinea de aranjare a mediilor, trebuie exact pe dos (zice dupa aceea in comentarii ca a remediat problema). Dar iti faci o impresie de cum stau lucrurile. O alta problema ar fi evaporarea, care ar fi mult mai mare .... dar ma rog, daca spatiul impune.

 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com