Baieti, nu-mi vine sa cred dar ............ AM OUA!!!!!!
DECI.
Mamica:
Acvariul:
Pentru puiuti si generatiile care vin am luat deja un acvariu de 10L de la Dennerle, pe care o sa-l decorez cum ma pricep mai bine. Acum detin secretul

si il si explic mai jos (acum serios vorbind).
Dupa cum poate stiti, am tot avut creveti RCS si care dupa luni de zile, nu doar ca nu se reproduceau - ci si mureau in ritm de cate unul la cateva zile. Ajungeau la faza in care le aparea crapatura aceea dupa ceafa (care anunta ca naparlirea e iminenta) dar inainte sa naparleasca, ii gaseam morti.
A fost o enigma care m-a urmarit de vreo 6 luni, dar am elucidat-o. Ideea mi-a venit de la un film Mayday - Air Crash investigations (hehehe, nu-i asa ?) unde anchetatorii au descoperit misterul prabusirii unui avion pe Londra abia dupa ce au cautat intr-o zona imposibila, si anume gheata din conducte (dar afara nu era frig) era vorba de gheata adunata in timpul zborului. Momentul cheie pentru ei, si pentru mine cand am aflat, a fost citatul din A. C. Doyle, "If you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth".
Problema era ca ... si in acvariul refacut ... au continuat sa moara. Am pierdut deja 4 sau 5.
Acvariul refacut e cu apa de osmoza remineralizata la kH 4, Gh 8, ph 7.6, nu are CO2, nu are fertilizanti, are schimbari saptamanale de 50% asa de nerv si ca sa fiu sigur, si niste rasini Dennerle contra No3 doar ca sa fiu sigur ca nimic nu misca. Si ei continuau sa moara!
Asta la fel ca inainte unde aveam CO2 si fertilizam la greu si foloseam apa de la robinet.
Asa ca am aplicat citatul lui Sherlock Holmes, am zis:
a) apa de la robinet e imposibil sa fi fost cauza, acum e apa super ok pentru ei si tot degeaba. Masurat cu teste si tester portabil pH.
b) fertilizantii / CO2 nu au cum, aici sunt lipsa si tot mor.
c) m-am gandit ca de vina o fi fost geamul acrilic (caci mureau inainte) doar ca au murit la fel si intr-un alt acvariu (cel de 16L) de sticla.
d) substratul schimbat si el, nu el e cauza.
Ce mai ramasese la fel intre acvarii, lasand sticla la o parte, erau ... termometrele ... Facute de acelasi producator, acelasi model niste nano-uri de 50W. Daca elimina ceva cupru ?? Foarte improbabil, dar ca sa fiu sigur si citind ca RCS prefera temperatura mai mica, ca am scos complet termometrul. Tot am mai gasit vreo 1-2 picati dupa ce am facut asta.
Am eliminat astfel toate cauzele care le-ar fi produs moartea, asa ca am stabilit 'imposibilul' din citatul de mai sus.
Si in momentul asta m-a lovit... oamenii spunand ca daca mor inainte de naparlire, e o problema cu chimia apei ca poate e prea mult ceva (imposibil) sau prea putin (hmmm?) ce a ramas la fel, e hrana. Continuam sa hranesc cu CrustaGran si ceva pentru carapace dar pe net oamenii spun ca-si mai rasfata crevetii cu dovleac sau alte chestii verzi, fierte. Eu asta nu faceam.
Asa ca de vreo 2 zile ii hranesc si cu Dennerle Crusta Spinach Stixx .... si minune! Acvariul e plin de exoscheletoane si azi ... am gasit prima femela (o urmaresc de mult) cu oua!!!
Victorie
Concluzia - hrana este de vina - ce le dadeam nu asigura suficientul vreunei substante de care au nevoie cand fac molting. Pe langa toti cei care afirma ca sunt foarte usor de crescut, sunt si multi se vaita le mor crevetii in parametri perfecti. Cred ca primii care nu mai scapa de pui au noroc sa aibe hrana de pesti care asigura tot ce trebuie crevetilor. Am folosit si pastile pentru Cory, Crusta Gran, Tetra Color samd, Dennerle Mineral, tz. N-a fost suficient. Se pare ca dupa ce au avut parte de aceste Spinach Stixx s-a declansat procesul.
Acum m-am linistit. A fost o chestie grea care lovea asa in increderea de acvarist ... adica puii mei, ce se intampla aici ?
Dar acum e ok si sper sa fie si din ce in ce mai bine. Am postat ca poate ajuta pe cineva carora le mor crevetii din motive necunoscute .. un alt loc este sa se uite si la hrana - pare improbabil, dar la mine asta a fost.