Salutari tuturor. Citind mai multe topicuri (folositoare), am decis sa ma alatur si eu comunitatii voastre. Sunt nou in frumosa arta/stiinta a acvaristicii, si ma gandeam ca poate binevoiti sa ma ajutati cu cateva sfaturi/critici.
Ma numesc Alex, am 28 de ani, inginer software pasionat de pian (se afla in alta incapere, deci nu stresez pestii

) si gaming. Fiind mai tot timpul inconjurat de tehnologie, in ultima vreme m-a luat nostalgia dupa un colt de natura, asa ca am decis sa-mi cumpar un acvariu (85L pentru inceput, zic ca e suficient) si sa-l amenajez cat mai natural (pietris fara culori tipatoare, radacini, plante, si o grota unde pestii mici sa se ascunda - e facuta din ceva rasini speciale, nu e plasticarie ieftina, deci n-ar trebui sa fie probleme - calcaroasa in mod sigur nu e). Am luat un filtru extern + mediile de filtrare (bureti pentru cea mecanica, inele pentru cea biologica) si incalzitor (momentan setat la 26 C). Pompa de aer am scos-o, deoarece aereaza destul de bine filtrul. Instalatie de CO2 nu am, insa voi incerca sa-l ofer plantelor prin pastile.
De o saptamana am inceput ciclarea, pe care o ajut introducand putina mancare pentru pesti, precum si capsule cu bacterii benefice (in principal nitrosomonas si nitrobacter, dar si ceva bacterii fotosintetice). Momentan singurul "locuitor" e un melc. Am de gand sa mai astept inca vreo 2 saptamani, dupa care voi introduce pe rand si pestii. (ciclarea o fac fara pesti, fiindca nu vreau "generatii de sacrificiu")
Am cautat sa ma informez atat cat s-a putut de pe internet (mai ales de pe site-uri in engleza), dar unele lucruri tot nu-mi sunt pe de-a-ntregul clare (in sensul ca exista pareri contrdictorii la tot pasul), asa ca am zis sa-i intreb si pe romanasii nostri, ca doar n-or fi ei mai prejos. In consecinta, as avea doua puncte:
1. Apa e momentan cristalina. S-a format gelatina pe radacini, dar am inteles ca e normal (melcul o rontaie voios). Intrebare: pe perioada ciclarii, trebuie schimbata apa, sau doar inlocuita cea evaporata ? Daca trebuie schimbata saptamanal, cam in ce procent ?
2. Vreau sa tin in principal neoni si xipho. Uneori ma bate gandul sa bag si un betta, dar ma puteti convinge cu usurinta ca-i o idiotenie si voi renunta la idee. Tabelul de compatibilitate spune ca e ok (sursa:
https://www.aquariumindustries.com.au/wp-content/uploads/2015/03/Freshwater-Fish-Compatibility-Chart.pdf ). Unii spun ca se inteleg bine, altii spun ca s-au trezit cu jumatate de neon in gura betta-ului. Chiar daca nu-i mananca, n-as introduce aiurea stres. (intreb de pe acum, sa stiu ce cumpar, fiindca nu am acvariu mai mare de rezerva, doar un mic "spital" pentru urgente)
Astept parerile voastre.
Multumesc anticipat.