| Author |
Message |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2017 21:34:57
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
TheNihilist
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4c109426911ae8639359ef7f75eb7c89.png)
IP:
|
Salutari tuturor. Citind mai multe topicuri (folositoare), am decis sa ma alatur si eu comunitatii voastre. Sunt nou in frumosa arta/stiinta a acvaristicii, si ma gandeam ca poate binevoiti sa ma ajutati cu cateva sfaturi/critici.
Ma numesc Alex, am 28 de ani, inginer software pasionat de pian (se afla in alta incapere, deci nu stresez pestii  ) si gaming. Fiind mai tot timpul inconjurat de tehnologie, in ultima vreme m-a luat nostalgia dupa un colt de natura, asa ca am decis sa-mi cumpar un acvariu (85L pentru inceput, zic ca e suficient) si sa-l amenajez cat mai natural (pietris fara culori tipatoare, radacini, plante, si o grota unde pestii mici sa se ascunda - e facuta din ceva rasini speciale, nu e plasticarie ieftina, deci n-ar trebui sa fie probleme - calcaroasa in mod sigur nu e). Am luat un filtru extern + mediile de filtrare (bureti pentru cea mecanica, inele pentru cea biologica) si incalzitor (momentan setat la 26 C). Pompa de aer am scos-o, deoarece aereaza destul de bine filtrul. Instalatie de CO2 nu am, insa voi incerca sa-l ofer plantelor prin pastile.
De o saptamana am inceput ciclarea, pe care o ajut introducand putina mancare pentru pesti, precum si capsule cu bacterii benefice (in principal nitrosomonas si nitrobacter, dar si ceva bacterii fotosintetice). Momentan singurul "locuitor" e un melc. Am de gand sa mai astept inca vreo 2 saptamani, dupa care voi introduce pe rand si pestii. (ciclarea o fac fara pesti, fiindca nu vreau "generatii de sacrificiu")
Am cautat sa ma informez atat cat s-a putut de pe internet (mai ales de pe site-uri in engleza), dar unele lucruri tot nu-mi sunt pe de-a-ntregul clare (in sensul ca exista pareri contrdictorii la tot pasul), asa ca am zis sa-i intreb si pe romanasii nostri, ca doar n-or fi ei mai prejos. In consecinta, as avea doua puncte:
1. Apa e momentan cristalina. S-a format gelatina pe radacini, dar am inteles ca e normal (melcul o rontaie voios). Intrebare: pe perioada ciclarii, trebuie schimbata apa, sau doar inlocuita cea evaporata ? Daca trebuie schimbata saptamanal, cam in ce procent ?
2. Vreau sa tin in principal neoni si xipho. Uneori ma bate gandul sa bag si un betta, dar ma puteti convinge cu usurinta ca-i o idiotenie si voi renunta la idee. Tabelul de compatibilitate spune ca e ok (sursa: https://www.aquariumindustries.com.au/wp-content/uploads/2015/03/Freshwater-Fish-Compatibility-Chart.pdf ). Unii spun ca se inteleg bine, altii spun ca s-au trezit cu jumatate de neon in gura betta-ului. Chiar daca nu-i mananca, n-as introduce aiurea stres. (intreb de pe acum, sa stiu ce cumpar, fiindca nu am acvariu mai mare de rezerva, doar un mic "spital" pentru urgente)
Astept parerile voastre.
Multumesc anticipat.
This message was edited 1 time. Last update was at 02/06/2017 21:42:50
|
"Fantezia le este data oamenilor ca o despagubire pentru ceea ce nu sunt, iar umorul pentru ceea ce sunt." (Camus) |
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2017 21:46:11
|
Silviu Man
Aqua Man
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3d127bfaea921dcdb38685db1cf60c42.jpg)
IP:
|
Salut Alex si bine ai venit!
Ideal ar fi sa adaugi si locatia ta la profil, uneori asta ne ajuta.
Pe perioada ciclarii nu schimbi apa. Poti adauga apa in schimbul celei evaporate dar atit.
Despre pesti ... depinde de tine ce vrei sa ai sau ce preferi ori ce-ti place. Aici sunt multe optiuni.
Dar nu vad sa pomenesti nimic de plante ?!
Si ultimul comentariu, devenit clasic pentru astfel de situatii : o poza cu acvariul ar fi numai buna!
|
Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist |
|
|
 |
Florin82
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2017 21:49:01
|
Florin82
Membru de baza
IP:
|
Eu in locul tau nu as alege xipho. Se inmultesc ca nebunii. Daca vrei neaparat trebuie sa ai acvariul plantat ca sa scape puisorii. Nu toti dar mai scapa. E frumos sa ii vezi crescand. Azi e mic maine e mare
This message was edited 1 time. Last update was at 02/06/2017 21:49:57
|
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2017 22:03:55
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
@Silviu
Multumesc pentru raspunsuri. Am adaugat si locatia.
Acvariul e plantat (momentan am Cabomba Caroliniana si Echinodorus Bleheri, am inteles ca sunt mai rezistente), voi pune si poze cat de curand (dupa ce ma intorc de pe munti).
Bun, nu voi schimba apa pe perioada ciclarii. Am inteles deasemenea ca inainte de a introduce pestii, se face o schimbare masiva de apa (cam 50%). E corect ?
@Silviu, @Florin
Ce vreau neaparat sunt neonii tetra, imi plac la nebunie. Oricum, sunt deschis la sugestii, voi cu ce i-ati "combina" intr-un acvariu de dimensiunile mentionate (85L) ? - voi lua in calcul sugestiile voastre, si vad care imi plac personal.
Numai bine.
|
"Fantezia le este data oamenilor ca o despagubire pentru ceea ce nu sunt, iar umorul pentru ceea ce sunt." (Camus) |
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 02/06/2017 22:28:13
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Neonii fac parte din clasa Tetra. Daca te referi la Paracheirodon, sunt mai multe varietati. La care te referi?
Pot fi negri, rosii, innesi, diamant, ... Din acceasi clasa fac parte si Boraras dar si Rasbora. In functie de
comportamentul fiecaruia, poti sa-i combini sau nu intre ei sau cu creveti si alti pesti.
Da, la finalul ciclarii faci un schimb mai mare de apa si apoi introduci pestii. Cabomba si Echinodorus nu sunt plante
cu o crestere rapida. In perioada ciclarii si nu numai, niste plante stem te-ar ajuta mai mult. Dar asta este o optiune personala.
|
O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/06/2017 14:42:28
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
@Silviu
Trebuie sa recunosc, nu stiu mai nimic despre plantele stem. Imi poti recomanda niste specii ? O sa arunc apoi un ochi si vad ce anume imi place. Care ar fi beneficiile de-a avea asa ceva in acvariu ? Sunt pretentioase/sensibile ?
Multumesc.
|
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 08:25:48
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Plantele stem sunt, in majoritatea lor, plante cu tulpina dreapta si inalta, cu crestere rapida si cerinte reduse si care se preteaza la tunderi si replantari. De ex. Hygrophila, Limnophila, Ludwigia... Sunt benefice pentru ca cresc rapid si te ajuta la controlul chimiei apei, mai ales in perioada ciclarii. De aceea este recomandat sa ai si plante plutitoare la inceput.
|
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 15:05:57
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
Multumesc pentru recomandari, la urmatoarea comanda o sa-mi iau si cateva plante stem. (Ludwigia, cele rosii, imi plac mult. Inca nu stiu cum le combin cu plantele verzi pe care le am deja - ma refer la aspect, dar gasesc eu o modalitate)
Atasez si o poza cu acvariul. Mentionez ca e inca la inceput, cu strictul necesar, in timp doresc sa-i imbunatatesc estetica.
P.S. Mai am si si Hemianthus cuba (care nu stiu daca o sa se prinda) si 2 Cladophora aegagrophila (am uitat sa mentionez in postul anterior)
This message was edited 1 time. Last update was at 04/06/2017 15:17:22
|
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 19:12:30
|
adrian09
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/cc7d159d6ff3ea6f39b9419877dfc81f.jpg)
IP:
|
incearca sa ai cat mai putin plastic in contact cu apa... adica doar strictul necesar pentru aparatura...ex furtunul ala cu 2 ventruze... poti sa il prinzi pe deasupra apei.. sa intre in apa doar cit e nevoie iar cu incalzitorul.. eu nu l-as pune asa.. l-as prinde pe unul din colturi cu ventuze .in pozitie verticala cu reglajul la cel putin 1 cm deasupra nivelului apei si s-ar schimba putin aspectul bazinului..
culoarea apei de la ce e...? gresia din spate.. nu prea imi vine sa cred.. pare a fi o culoare de apa cu tain... dar,...nu mi se pare sa fi vazut ceva lemn care ar putea elimina tain...
Bagi ceva solutie in apa care sa coloreze apa?
|
Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple |
|
|
 |
Rundas
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 19:16:39
|
Rundas
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c7f1734f2e7b3ea403e447de4a566ed2.jpg)
IP:
|
Treaba aceea cu incalzitorul pus la 45 de grade... nu am gasit pe nicaieri o demonstratie stiintifica care sa explice ca este mai eficient. Cred ca ai putea sa-l lasi normal, intr-un colt si sa nu strici designul acvariului. Arata ca dreq asa.
|
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 19:27:01
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
1. Furtunul de la filtru il voi scoate din apa, il pot agata si deasupra nivelului apei.
2. Da, recunosc, incalzitorul l-am pus asa pentru ca am citit in mai multe locuri chestia cu 45 de grade. Explicatii exista de tot felul, insa nu stiu cat de verosimile sunt. Stiu ca arata ca "draq".
3. Solutii nu bag (doar ceva capsule cu bacterii am folosit), apa e destul de cristalina in realitate (nu "perfecta", dar nici ca in poza). Stiu ca in poza arata un pic ciudat (albicioasa), insa cred ca e si de la lumina + gresia din spate + se reflectau chestii in ea.
|
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 20:03:18
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
albiciasa ... daca te uiti din lateralul bazinului se vede tenta albicioasa.. sau si din fata.. asta nu e problema... bazinul e in perioada ciclari,asta inseamna ca bacteriile inca sunt in "tranzit" adica nu s-au fixat...
incalzirea uniforma a bazinului tine de circulatia apei in bazin... cu cit ai curentrii mai mici cu atit mai greu bazinul v-a avea aceeasi temperatura peste tot...
|
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 21:12:25
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Incalzitorul acela nu face altceva decit sa-ti irite privirea : in loc sa privesti acvariul te uiti la incalzitor!
Pune-l intr-un colt si ai grija sa stea cu capatul deasupra apei, cum bine ti-a spus si colegul Adrian. Sunt
aproape sigur ca, daca citesti prospectul incalzitorului, vei vedea ca acolo scrie ca, pentru o functionare
optima , butonul de reglaj trebuie sa stea deasupra apei. Este si mai bine pentru siguranta ta : nu trebuie
sa introduci mina in apa ca sa il reglezi, pina la urma si incalzitorul este un dispozitiv electric si numai ce
discutam pe un alt topic despre riscurile asumate atunci cind lucrezi prin apa cu dispozitivele functionind.
Furtunul filtrului nici nu are ce cauta IN acvariu; locul lui este in AFARA acvariului. Sigur gasesti o solutie.
Ti-a mai sugera si sa pui un fundal (in opinia mea, negru mat) pentru a pune in valoare bazinul.
Punctul cel mai tare al acvariului este, in opinia mea, modul cum ai aranjat pietrele si radacinile. Imi place
"serpuirea" lor! Cu niste plante verzi pe fundal, care sa faca un contrast cu radacinile si sa evidentieze "grota"
si cu niste gazon in fata, poate si putin Pogostemon helferi in zona dintre radacini si pietre ... are iesi ceva interesant, cred eu.
|
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 21:44:10
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
@Silviu
Da, clar o sa pun incalzitorul pe verticala intr-un colt. M-am luat si eu dupa mai multi "intelepti" care spuneau ca incalzitorul trebuie pe diagonala si mai aproape de substrat, ca in cazul in care esti plecat mai mult si se evapora ceva mai multa apa, sa nu ramai cu el afara. Stiu ca strica tot aranjamentul, e usor de vazut fara sa fiu vreun designer stralucit. Voi schimba.
Fundal si eu m-am gandit sa aleg intre un negru mat si albastru inchis, probabil merg pe negru.
Am cautat putin cum arata Pogostemon helferi, imi place, e misto. Ar merge bine cu ce am deja.
Inca o intrebare, legata de curatarea filtrelor: se face asa ceva pe perioada ciclarii ? Ma refer la bureti. Stiu ca spalarea acestora se face folosind apa din acvariu, pentru a nu distruge culturile de bacterii, si niciodata nu se schimba toate filtrele deodata, dar e ok sa se faca spalarea asta pe perioada ciclarii ? Mersi mult de lamuriri.
|
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 22:00:07
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
Niciodata apa nu se va evapora intr-o rata atit de mare cit sa-ti expuna incalzitorul mai mult de citiva milimetri. Vezi ca pe el ai marcat nivelul la care trebuie sa fie pozitionat.
Helferi, in conditii buna, emite rizomi si "imbraca" bine spatiile de convergenta a pietrelor si radacinilor. Poti incerca si Anubias nana Pinto, legata de o radacina aflata in proximitatea
unei pietre.
Pe perioada ciclarii (cel putin trei saptamini, ca sa fii sigur ca totul este in regula, inainte sa populezi acvariul) nu umbli la filtru, nu schimbi apa, nu curati furtune, ... nimic!
Apa se poate incetosa, poate sa-ti apara depuneri albicioase pe pietre, radacini sau substrat, ... Le lasi in pace, sunt doar faze ale ciclarii acvariului, vor dispare cu timpul.
La final, faci un schimb mai mare de apa (50%) si abia dupa aceea introduci vietati in acvariu. Poti "ajuta" ciclarea cu mai multe plante si mai cu seama cu plante plutitoare,
cu crestere rapida.
This message was edited 1 time. Last update was at 04/06/2017 22:00:54
|
|
|
 |
TheNihilist
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/06/2017 22:56:28
|
TheNihilist
Junior member
IP:
|
Acum ca am vazut si eu in ce ritm se evapora apa, iti dau dreptate. Ce sa-i faci, asa e cu primul acvariu.
Bun, o sa-l las in pace sa-si faca ciclarea, si o sa revin cu poze dupa ce adaug plante noi / vietuitoare
Ce mi-ar placea mult sa am, ar fi un gazon de muschi, desi imi dau seama ca e ceva bataie de cap cu intretinere/tuns. Imi poate recomanda cineva o specie ?
Mi-am plantat acum cateva zile niste firisoare de Hemianthus cuba, dar nu stiu ce-o sa iasa. Au venit niste firisoare minuscule, de cativa mm, pe care abia le-am desprins din buretele acela in care vin transportate (jumatate am pierdut atunci, cu toata atentia mea). Substratul are granulatia de 3mm (nu stiu daca e prea mare sau nu, am luat asa ca sa nu sufoc radacinile). Eu le-am bagat printre pietris, dar mi-a mai scos si filtrul afara o parte. N-am mai ramas cu foarte mult, si nu stiu daca se va inmulti.
|
|
|
 |
adrian09
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2017 09:47:04
|
adrian09
Ultrahigh member
IP:
|
nu stiu ce sa zic cu plantatul gazonului sau gazon de muschi...dar , la gazon cred ca ti-ar trebui un substrat amestecat,, un substrat fertil si un strat ornamental care sa nu depaseasca 2,5 mm.. cred ca 3 mm e mare.. eu am 1-4mm si imi ies usor plantele din substrat... bine nu am substrat fertil...
din cate stiu, majoritatea plantelor ce sunt utilizate ca gazon, sunt plante cu pretentii de intretinere medie,adica e nevoie cel putin de fertilizare...trebuie sa te documentezi bine despre planta care o vrei...
|
|
|
 |
Silviu Man
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/06/2017 12:22:03
|
Silviu Man
Aqua Man
IP:
|
TheNihilist wrote:Acum ca am vazut si eu in ce ritm se evapora apa, iti dau dreptate. Ce sa-i faci, asa e cu primul acvariu.
Bun, o sa-l las in pace sa-si faca ciclarea, si o sa revin cu poze dupa ce adaug plante noi / vietuitoare
Ce mi-ar placea mult sa am, ar fi un gazon de muschi, desi imi dau seama ca e ceva bataie de cap cu intretinere/tuns. Imi poate recomanda cineva o specie ?
Mi-am plantat acum cateva zile niste firisoare de Hemianthus cuba, dar nu stiu ce-o sa iasa. Au venit niste firisoare minuscule, de cativa mm, pe care abia le-am desprins din buretele acela in care vin transportate (jumatate am pierdut atunci, cu toata atentia mea). Substratul are granulatia de 3mm (nu stiu daca e prea mare sau nu, am luat asa ca sa nu sufoc radacinile). Eu le-am bagat printre pietris, dar mi-a mai scos si filtrul afara o parte. N-am mai ramas cu foarte mult, si nu stiu daca se va inmulti.
Gazonul de tipul HC are cerinte putin mai mari la inceput, pina se inradacineaza bine. Iti trebuie un substrat mai fin insa nu nisipos (pina in 3 mm ar fi OK).
Suportul acela pe care vine HC nu este burete, este o textura speciala, care stimuleaza si permite radacinilor sa se dezvolte. Ce ai primit tu era in mod clar
ceva declasat. Eu ti-as sugera ca, pe viitor, sa comanzi plante de aces gen in varianta " in vitro". Vin in poturi, crescute pe un gel special care se spala usor
si ai si siguranta ca nu au paraziti ascunsi (cel mai frecvent, melci comunitari sau/si alge). Si alege un furnizor care iti da garantie pentru plante, cum ar fi
nevertebrate.ro. Eu lucrez de un an si mai bine cu ei si sunt foarte seriosi, m-au despagubit de fiecare data cind s-a intimplat ceva, si cu plantele dar si cu
vietuitoarele.
|
|
|
 |
|
|