[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
sa nu ma injuri nici tu man, dar vreau sa-l tin ....

Nu e atat de greu daca ai noroc si nimeresti din prima concentratiile de fertilizanti si apoi te tii de ele si de mentenanta saptamanala.
Imi place caci imi dau seama cat de important e totusi un acvariu mult mai mare pentru fericirea pestilor - sa aibe loc sa alerge si sa-si faca de cap

Ceva detalii despre echipamente, filtrare, lumina samd ?
Tabel nu cred ca gasesti decat cu necesitatile fiecarei plante (ca una prefera No3 sau alta prefera mai mult fier, samd) DAR cand zic ca nu gasesti tabel, e fiindca tabelul acela e proportional cu CO2-ul, lumina, adancimea plantei in acvariu, daca apa are tanin, de ph, de kh, de raportul Mg:Ca intelegi ideea. Totul depinde.

De exemplu am schimbat lumina la acvariu (adica un bec normal de plante l-am inlocuit cu unul roz) dar n-am schimbat nimic altceva (aceleasi plante pesti) acelasi regim de curatenie, aceiasi fertilizanti CA INAINTE. Dar acum am niste mici hair algae in acvariul de 25L caruia nu-i prea dau atentie. Il tin de "playing ground" asa "to build up intuition" - cateodata mai schimb cate ceva sa vad cum merg lucrurile.

Am zis astea in incercarea de a justifica de ce nu cred sa existe asa un tabel ... prea multe variabile..

Daca iar au aparut alge trebuie iar masuratori (No3 / SiO2 / PO4), revazuta lumina, CO2, fertilizanti ... O chestie de care m-am prins este ca fertilizantii sunt recomandati asa in functie de concentratia pe L caci e mai simplu de gandit; daca ar zice ca depinde de volumul de plante - n-ar mai lua nimeni. Dar poate trebuie redusi un pic (sau crescuti ?) dar trebuie facute schimbari ..
Asa, am cautat modelul si pot sa zic ca arata super link aici: http://www.aquatic-nature.be/2eng_toestellen.html prima din stanga.

Despre apa, da ... probabil ca ai ales si pe considerente estetice, dar e enervant sa o aduni cred ca nu lasi furtune in toata casa, ci iei o pompa Eheim mai puternica care sa-ti ridice apa dintr-un bidon pe role pana in acvariu. Si lasi sa se adune peste noapte in baie, si ziua urci in acvariu ...

Daca zici 4L / ora, ai nevoie de 125 de ore pentru 500L, si daca ar merge 8 ore noaptea ai avea nevoie de ... 15 zile! Sau cari , daca are cineva disponibil volumul.

Iar pentru schimbul de 5% saptamanal, o sa ai nevoie de 500L * 0.05 = 25L / 4L/h = 6 ore intr-o zi. E suportabil Iarna va dura mai mult ...
Cu toate ca la acest volum fara sump si skimmer, cred ca va trebui sa hranesti foarte foarte putin ca sa nu fii nevoit sa schimbi mai multa apa.

Oricum, felicitari pentru efortul cu RO
LauraP si Gabriel aveti dreptate. In seara asta am avut timp sa sap si intr-adevar, cel din dreapta este Stylophora Pistillata iar celalalt e un Maze Coral - caci ii vazusem tentaculele cand l-am adaugat in acvariu si eu credeam ca e bolnav grrr .......... Se pare ca e semiagresiv, sa vedem. E pus departe de restul .. ii apar acele tentacule suuubtiri de tot cand hranesc acvariul.

Intre timp am intrat am gasit de cumparat o pereche de nemo! Ca nu aveam rabdare sa ii fac sa se imperecheze ceva luat la intamplare asa ca am gasit 2 intr-un acvariu care pareau ca stateau unul langa celalalt fara sa se impunga si par marisori.

I-am adaugat cu lumina stinsa impreuna cu o domnisoara albastra cu galben. Acum cred ca am procedat corect sper sa nu fie violente. Pozele bineinteles facute si ele pe intuneric cu obiectivul de 1.8. Cam noisy la 3200 dar dupa ce se acomodeaza o sa vin cu alte poze la lumina.

Deocamdata ma opresc cu coralii si cu pestii ... pasul urmator va fi o instalatie de lumina in timp ce voi mai studia si de alti corali ..

image image

PS: am uitat sa zic, aseara am inceput lupta cu Gelidium - acea macro alga rosie.. Arata bine si mai ales miroase exact a mare atunci cand coboram apa la schimbul saptamanal. Doar ca vreau acvariul bec de alge asa ca am purcesc cu H2O2 care dupa indelungi cautari e folosit dupa ceva crabi si mexican turbo snails care cresc prea mari insa pt acvariul meu.
Se pare ca functioneaza.
Multumesc!

Am hotarat un pic sa sparg tiparele. De ce doar domul Oliver Knott sa puna girafe in acvariu ? ( http://acuariorosa.blogspot.be/2009/04/interview-with-oliver-knott.html ) ?

image

image image

Cred ca mi-a venit ideea unui nou acvariu
goplay wrote:Pot tine cory din mai multe subspeci in aelasi grup de 6

Felicitari

[si in caz ca uitasei semnul de intrebare, raspunsul este da cu jumatate de gura, dar asa diferiti nu stiu ce sa zic daca a incercat cineva. Mai bine iei aceiasi specie, daca iti plac si vei reusi sa-i impuiezi]
Are si Porcu dreptate, dar na ... e greu sa vii cu ceva care sa fie cat de cat OK vizual ... Si eu ma gandesc ce sa fac cu acvariul de 25 de L, e clar ca-i merge bine, dar parca as vrea altceva, dar nu stiu ce deocamdata. Chiar ma gandeam la un paludarium sau ceva.

stefanp wrote:Sincer sa fiu planul meu e sa-l mentin asa luna asta (termin sesiunea pe 24).

Atitudinea va trebui ajustata cand vei fi stapan de Cuba La Cuba daca nu tunzi cum trebuie si cand trebuie, risti sa ti se ridice - mai ales ca nu-ti dai seama ca se rupe. Foarfeca pe ea non stop - ce scoala, ce drame, nimic
A da, asa e, cu cioata, stiu ca ma uitam in centru, si asteptam sa ma enerveze ceva si ma uitam si nu vedeam asa ca am decis ca-mi place

Celalalt o sa fie mai cum ? O sa pui decor mai mult ? Pietre, cioate ? Ceva hard scape serios ?
Din ciclul fu' cat p'aci ... hehehe

O sa-ti trebuiasca o RO de capacitate mare ... care sa faca repede apa multa de care vei avea nevoie .. ca sa nu stai 3 zile la rand sa tot schimbi ba pe dus ba pe ea pana aduni cei 10% ...
Pentru ca s-a discutat doar de racordare temporara, probabil ca sa stii ca atunci cand deconectezi trebuie sa izolezi foarte bine furtunele, mai ales daca nu o folosesti sa zicem o saptamana, doua ... membrana nu trebuie sa se usuce. Si pentru viata membranei se recomanda ca dupa o pauza de o saptamana - sa o lasi macar 15 minute sa functioneze fara reductorul de debit (asta scrie la a mea cel putin).

Asa ca o alta idee ar fi sa o conectezi la ceva unde nu umbli des, poate la teava care alimenteaza rezervorul de la vasul WC ?
Sau undeva unde sa stea ascuns racordul, poate cu un mic robinet daca vrei ... De ce zic asta ? Si eu o am racordata temporar (umblu si desfac dusul cateva ore pana strang cei 15L de apa) dar e un pic enervant sa stau sa desfac mereu sa prind la loc etc. Cred ca o sa caut un soi de splitter sa curga ori pe o parte ori pe cealalta - ceva de genul acesta: http://www.homier.com/outdoor-decor-2-way-brass-hose-connector-splitter.html
Superrrrrrr

Bravo man. Arata foarte bine - imi place. Asa contrast mare si totul verde cu rosu. Imi place lupta pentru supravietuire acolo ...

As vrea o poza din contul din dreapta sus fata privind catre stanga spate .. nu stiu cat de mult sunt intinse plantele acelea gazon ?
Mie imi place ca plantele sunt superbe Cat de des le tunzi ?

Intrebare despre poze : umbli cumva la saturatie cand editezi pozele ? Ca mi se par un pic prea 'extreme' culorile, adica rosul acela de pe coada neonilor e aproape RGB 255,0,0 (ma rog, vreo 230, 10, 10 sau asa ceva). Sau algoritmul camerei trage de ele asa ? Am incercat un Shift-G in IrfanView (si la saturatie sa pun -60) si arata muuult mai naturale culorile asa.

Acvariul insa arata extreordinar de sanatos. Felicitari pentru munca depusa ...
Asta e man, eu nu mai zic nimic

Cam cat dureaza de cand apare femela cu ouale si incepi sa vezi puiutii ? Mi se pare ca nu mai vad asa multe oua sub ale mele, dar nici puiuti nu vad. Daca se reproduc, vei avea si creveti mari pana la urma ... mi se par mai fain cu un rosu mai inchis (asa ciresiu) decat rosul mai deschis a Sakurelor.

Nu poti sa pui o plasa sau ceva ?
@kirucd - o sa caut sa vad poate fac niste teste si cu un alt aparat si compar ..

@Laura:

DA! Stylophora sp. este am gasit poze pe net - si par multe variatii, dar am gasit-o si pe a mea. Deci cel din dreapta jos e rezolvat.

Despre celalalt nu stiu ce sa zic ... pozele pe net arata corali care au cutele mult mai dese decat al meu ... mai studiez, poate nu am gasit inca o lista completa.

Multumesc,
@koala - habar n-am daca sunt speciali sau nu, toti costa la fel - xenia sau astia - asa ca ...... astept pe mosu

@kirucd - si mie imi pare rau de ei ... acum o sa fiu mai atent deja dupa betta, e al doilea peste pe care il iau fara sa imi dau seama ca e deja bolnav (dar era un pic mai decolorat, insa grabit sa-l iau, am zis ca poate asa o fi soiul, dar na).

Despre aparatul de masura a conductivitatii am si eu dubii- nu pare asa profi facut si mai si dureaza vreo 5 minute pana se stabilizeaza cand il folosesti prima data (trecerea de la uscat la umed). Pana si vanzatorul mi-a atras atentia la asta.
Asa ca stau cu el vreo 5 minute in solutia respectiva si il calibrez la 1413 uS/cm @ 25 de grade

Am luat apa distilata de la farmacie, cf lui apa distilata are 15uS/cm.
Apa osmozorului are 59uS/cm
Apa de la robinet are 714uS/cm

Acuma nu stiu cat de precis este ... e drept ca mereu imi atata valorile astea (sau pe acolo +/- 5 unitati) asa ca ma consolez ca e bun ca referinta, daca vad ca o sa sara din zona 60 - macar sa stiu ca va trebui sa-mi comand chestii de schimb la osmozor
Ooook sa fac un update si aici ...

Partea nasoala: al doilea nemo a murit ... iar la 2-3 zile dupa, nici primul nu se simtea prea bine - cred ca paraziti intestinali dupa cum arata cand isi facea nevoile. acum 2-3 zile s-a dus si el
Nu intelegeam unde am gresit, pana n-am mers la magazin sa intreb si in acvariul de unde l-am luat pe-al doilea mai erau cativa care innotau pe o parte ... Deci e clar. Din pacate n-am acvariu carantina sa-i tin acolo si sa-i monitorizez. Ma bucur ca n-a patit nimic insa celalalt pestan - goby ... la fel de sfiit, scoate capu si mananca pe fuga.

Ma mai streseaza de asemenea si un green film algae care se depune pe sticla si se vad punctulete verzi. Deocamdata nu stiu cum sa o combat - se ia mai greu dar se ia. De asemenea, nici acea macro alga rosie (de pe varful pietrei cele mai inalte) nu stiu cum sa o fac sa dispara. Nu arata rau - dar daca as putea-o controla, ar fi mai bine.
Odata cu coralii am introdus si un brittle star si un mic viermisor curios. L-am lasat in pace, nu parea periculos.

Continui cu schimburile de apa (15L) si incerc diverse produse anti-po4 si anti-no3 pe rand sa vad ce si cum - dar fara o concluzie certa deocamdata. A fost o luna ocupata si n-am apucat sa-mi dau comanda de anti-phos / purigen samd.

Am mai cumparat 2 corali de care nu stiu nimic deocamdata - e cel din dreapta jos si cel din centru / verde (daca aveti idee cum se cheama?) si inca un fungia sp bleu cu verde - un frag mic, abia i-a aparut gura.

Am inventat o modalitate de target feeding si anume, am gasit un tub rigid - subtire - ca diametru cam cat un furtunel din acela subtire de acvariu. Nu incapea pe siringa asa ca l-am inmuiat un pic la bricheta si acum pot sa hranesc precis fara sa ma ud si fara sa mai ajunga mancarea pe oriunde (chiar daca opream toate prostioarele, tot se mai misca apa o vreme, si pierdeam timp asteptand). Dezghet un cub de mancare inghetata, sorb cu siringa si pun unde am nevoie.

Si acum, pozele...

a) Ansamblu:

image image

b) Detalii coral necunoscut - cel din dreapta jos. Are niste cili foarte foarte mici verzi:

image image

c) un close-up macro 2:1 cu fungia noua:

image

d) al doilea coral necunoscut:

image

Coralii nu sunt fixati inca, doar i-am pus asa sa vad cum se acomodeaza si ce fac, daca imi plac - o sa le tai piatra cu un fierastrau si o sa ii infig pe undeva.

Acum o sa caut si ceva galben si ceva rosu si inca nu stiu ce sa pun pe piatra verticala asa pe lateral ca sa arate bine - ar trebui niste ciuperci sau ceva care sa se intinda pe piatra.
Insanatosire grabnica

Pe de alta parte, inseamna ca la robinet ai un raport de Mg:Ca excelent pentru ca sa cresti in masa SPS (hint hint!)
A mai trecut o luna, sa mai postez un update.

Mai intai treaba naspa. Am plecat intr-o mini vacanta, dimineata schimband butelia de CO2 ... la intoarcere toti pestii erau morti si din 3 neritine, 1 a murit. Asa ca mi-am luat la revedere de la cativa Dario Dario si de la un Oto Instalatiile astea nano au un 'timp mort' de cand reglezi si pana cand se stabilizeaza output-ul - si cred ca in graba am lasat robinetul mai deschis.
Plantele si physa marmorata - veselie pe capul lor.
Later edit: Betta a avut noroc - il mutasem la un loc cu femela la un moment dat - si a scapat

Partea buna: am cumparat alti pestiuti la fel de mici (Ember Tetra) - mult mai activi decat Dario Dario si neinfricosati. Isi 'scuipa' mancarea unul altuia, primul incearca sa inghita, o scuipa, vine altu o inghite si o scuipa si el, samd pana cand devine suficient de mica incat ultimu o inghite. O fi si asta un soi de pipa pacii, sunt mici acum, abia au peste 1cm.

De asemenea, neritinele au facut o treaba excelenta si au curatat absolut TOATE algele verzi de pe pietre. Incercasem in fel si chip sa scap de ele, nu erau alge nicaieri - decat pe acele pietre. Oto era depasit de situatie, dar 3 melci au lins TOT. Sunt asa fascinat de Neritine acum incat am cumparat inca vreo 8 si i-am distribuit la treaba. In acvariul de 25L, buturuga e plina toata de aceiasi alga verde - nu stiu cum se cheama, pun poze maine. Ii da asa un aer aparte, dar ma enerveaza ca nu pare a reactiona la nimic din ce am incercat. Sa o vad eu acum cu 4 neritine ce face.

A, si tot aici am pus si niste Bee Shrimp (maro cu alb / albastru cu alb) - poate acum ca am nimerit reproducerea shrimpilor, poate s-or impuia si astia.

In sfarist - pozele de azi dupa tunsoare - ce se observa, banana plant da niste tije la suprafata - cate o frunza se strica magic dar se ridica tulpina - astept curios sa vad cum e mai departe, si de asemenea ... pietrele fara pic de alge.

Vedere de ansamblu:

image image

Detalii cu pogostemon, shrimpii si micranthemum micranthemoides in dreapta.

image image image
Ai procedat corect, ulterior cand vei schimba acvariul nu va fi nevoie de investitii prea mari si sa-ti para rau, si vezi ce-ti mai ramane din plante si te hotarasti atunci ce si cum.

De apreciat ca filtrezi estern, carasii cred ca sunt unii din cei mai abuzati pesti din lume - vezi desenele Tom si Jerry unde saracu peste sta intr-un bol - dar ei au nevoi speciale ca sa fie sanatosi - cel mai important - o filtrare exagerata comparativ cu volumul apei. Asta daca nu stai sa schimbi toata apa saptamanal.

In Europa sunt legi ca sa nu se mai dea cadou carasi copiilor pe la targuri samd. Intr-o vreme asa se facea, ajugeau acasa cu pestele in punga ...
Salut si bine ai revenit inca o dovada ca microbul odata intrat .... sta si coace. Pasul urmator in declansarea bolii ar putea fi MTS (Multiple Tank Syndrome) dar ... sa nu ne speriem.
Nu ai spus nimic despre buget .. cam toate stilurile descrise de tine par stiluri hightech asa ca mai bine te-ai interesa de o schema de fertilizare / lumina / CO2 samd.

Ai inceput cu un acvariu mare ceea ce e foarte bine - totul va fi mai stabil. Sa nu te grabesti sa pui pestii ..

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: