[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: um02122
Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Poate ca a conectat Sweet Bat ca sump ?!?!
Am aruncat si eu o privire la goby:

- Periophthalma prawn goby (Amblyeleotris periophthalma) - poza e cu Amblyeleotris latifasciata (metallic goby)

- Orange-spotted sand-goby (Fusigobius longispinus) - poza e cu Amblyeleotris guttata

Restul pare-se ca i-a nimerit.
Pai si nu ne zici si noua cum ai regandit filtrarea?
Sau ti-e rusine sa zici?
Dane, Wet Web Media. Daca nu gasesti acolo ceva, e pentru ca nu exista.
Parerea mea.
Testeaza-l pe ceva la care chiar te pricepi, cum ar fi acvarii plantate (ca la recif ejti praf).
Astept impresii.
Eu as vrea sa continui polemica legat de lumini, dar nu in topicul colegului.
Propun mutarea lor intr-un topic nou. Daca e de acord colegul, poate ne ajuta Koala cu manevra.

Nu stiu daca stiti de Sanjay Joshi, mai exact Sanjay Joshi, Ph.D.
Omul e prof de inginerie la Penn State University si a facut multa cercetare pe iluminarea in acvariul .
E renumit pentru ca nu-i plac acvariile de recif albastre.
A reusit sa tina cu succes acvarii de recif cu lumina galbena.

Pana la urma l-a convins si pe el microbul luminii albastre.

Deci se poate cu orice lumina, atat timp cat e suficient de puternica si in spectrul fotosintetic.
Full spectrum iti da crestere accelerata, dar culori foarte sterse. Lumina actinica (albastra) iti da crestere mai lenta, dar culori foarte vii.
Ledurile au lungimi de unda destul de limitate (gen 405-410nm, sau 450-460 nm, sau 655-660 nm), ceea ce a permis producerea unor lumini care ofera spectrul care produce PUR* si elimina lungimile de unda inutile din punct de vedere al fotosintezei. Aceasta se traduce prin Watti putini / PAR obtinut = lumini mai eficiente din punct de vedere energetic.

Idealul e sa obtii o lumina care sa ofere si PAR*, dar si o reproducere corecta a culorilor.
Ledurile albe cu Kelvini putini gen 3500-4500K au in general si binuri cu CRI** ridicat, de pana la 98.
Ledurile albe in 5000-6500K (cool white, un alb rece, aproape albastru din lipsa spectrului rosu si verde) au CRI mai mici, de 70-85 max. La ledurile colorate nu poti vorbi de CRI, intrucat culorile se mixeaza si vezi ceva total diferit decat culoarea reala (albul este albastru sub lumini albastre iar rosul devine negru sub lumini albastre). Atunci de ce vrem lumini albastre? Din cauza coralilor, care emit fluorescenta in spectrul albastru-violet-UV. Fluorescenta aceasta este pur si simplu hipnotizanta.

*PAR - Photosynthetically Active Radiation (400-700nm)
*PUR - Photosynthetically Useable Radiation (400-550nm - violet, albastru si 620-700nm - rosu)
**CRI - Color Rendering Index (o masura a cat de fidel sunt reproduse culorile - asa cum le vedem sub lumina solara la amiaza - sub o sursa de lumina artificiala)
kirucd wrote:
Danila wrote:Rectific fullspectrum 5000K ,lumina in zona geografica de cultura a pietrei (ecuatoriala) 6500K(la amiaza) , valorile optime avansate in ultimii ani -acum multi ani se vorbea de 5000-5600, apoi 6500K acum se se recomanda 10000K, nu vreau sa isc controverse in general ceea ce spun se bazeaza pe lectura materialelor institutelor de specialitate si nu a firmelor de comercializat hardware de acvaristica,iar aprecierile mele au fost in sensul poate al regandirii proiectului pe alte prioritati si nu aceea legata de biblioteca,e drept ca la amenajari interioare nu ma prea pricep.Cu scuzele de rigoare pentru poluarea topicului ma retin de la alte comentarii.

Nici 5000K nici 6500K nu inseamna full spectrum light. Nici pe departe. In acvaristica moderna nu se mai vorbeste
de temperaturi de culoare ci de lungimi de unda. Temperaturile de culoare au sens daca ne gandim ca neoanele
au fost folosite pentru iluminare artificiala in scop uman prima data, iar ochiul uman nu precepe la fel toate lungimile
de unda ale luminii, exista un grafic pe care il poti gasi in articolul din urmatorul link. Citeste cu atentie articolul,
care este unul stiintific si nu scris de catre vreun producator de lampi.

http://www.advancedaquarist.com/2012/10/aafeature

+1
Temperatura de culoare este ceea ce vede ochiul uman. Care e prost si usor de pacalit.
De cand m-am implicat in facut lampi am inceput sa gandesc mai mult in spectru fotosintetic si lungimi de unda decat in Kelvini.
Si iti promit eu ca poti tine orice coral sub un tun Kessil albastru, care nu are pic de alb in el. Am vazut acvariu in magazin, a mers fara sughit mai bine de doi ani fara probleme.

Nu e locul aici, dar pe scurt: eu am facut o lumina full spectrum - poate ar fi faina la plantate, la marine nu e prea placuta la vedere daca nu tin ledurile albe la minim. O mixtura ideala in opinia mea are:
leduri albe 5000:6500 in proportie de 2:3 (folosirea ledurilor 5000K te ajuta sa renunti la ledurile verzi si rosii, acopera acea parte a spectrului). Proportia albe la albastre maxim 1:4. Legat de albastre, as folosi predominant Royal Blue 450-460 nm, cu ceva albastre in 480 nm (pur pentru culoare, nu pentru fotosinteza), leduri violet 405-420 nm si probabil cateva UV 380-400nm ca sa streseze coralii sa produca mai mult pigment.
Ca exemplu, o lampa cu 20 Royal Blue, 10 Blue, 10 Violet, 4 UV, 6 albe 6500K si 4 albe 5000K. Fara rosii si fara verzi. Royal blue cu blue pe un canal, violet si UV un alt canal si albele separat pe un canal.
Iti promit ca ledurile UV nici nu se vad cu ochiul liber, dar dau foarte mult PAR. Albele pe de alta parte sunt foarte vizibile chiar si la intensitati mici.

Si on-topic: la orice probleme exista solutii. Nu e acces la spatiul de filtrare? Acvariul acela e suficient de usor sa-l tragi afara atunci cand scoti apa pentru un schimb de apa. Evaporare? Pui doua ventilatoare sa bata la fiecare 30min pentru 1-2 minute sa scoata vaporii. Acces la cupa skimmerului este suficient, la medii la fel. Nimic care sa nu se rezolve cu niste carpe si servete de bucatarie.

Oricum, trebuie sa admit ca vizionarea unui acvariu e cel mai bun sfat la inceput de drum, merita sa ai perspectiva la prima mana.

Daca ramai la acelasi acvariu, vezi ca InTank face rafturi pentru lacasele media custom (vezi pe Charterhouse-Aquatics co uk).
Eu inteleg foarte bine restrictiile de spatiu si constrangerile pentru un anumit spatiu alocat de altii pe care nu vrei sa-i antagonizezi.

Cred ca un acvariu in biblioteca e mai bun decat niciun acvariu.
Sa fim seriosi, toti stim ca pentru cei care prind microbul, un upgrade va fi intotdeauna in planurile de viitor.

Deci da, eu il incurajez. Ba chiar as face unul, din pacate nu am un spatiu adecvat in biblioteca.

Legat de lumini, AI si chiar blackbox chinezesti sunt overkill intr-un acvariu superficial. Mentin ca lampa stock e suficienta.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/36269.page#p316652

Metoda este pentru pastrat nivelul, gen ATO gravitational.
koala wrote:
dan.pavelescu wrote:Daca stii alta metoda de control al nivelului (fara sa pun bidoane deasupra acvariului, cu apa prin cadere ca la porumbei)..

Ba sa stii ca eu as face EXACT manevra asta.

- un bidon jmeker, "impachetat" frumos (ca sa nu se vada urat) si urcat pe raftu' ala de sus.
- un furtun relativ subtire si usor de mascat, adus pana la suprafata apei (undeva pe spate, printre acareturile celelalte).
- scade apa nitel? Pac-pac, se autocompleteaza corespunzator pana cand nivelul apei depaseste capatul liber al furtunului.

Este o metoda sigura 100% si care nu poate sa dea gres... esti ferit de erorile "tehnice" si de toate cacaturile aferente: caderi de curent, senzori fututi, pompa arsa, etc.

O metoda mai precisa pe care am folosit-o la Fluval Edge e cea cu doua tevi: una urca pana sus in recipient si da nivelul apei jos in acvariu, a doua e la baza recipientului si cativa cm sub nivelul apei in acvariu. Bazata pe presiuni negative, mult mai faina decat varianta cu o singura tava.
Toti reef guru au un plantat

Sfatul meu e sa urmezi cararile bataturite la inceput si sa experimentezi mai apoi.
Reinventarea rotii vine cu un cost. Si inevitabil, constati ca ce ai evitat era varianta cea mai buna si mai ieftina.
Eu zic ca Palleta experimenteaza pe banii lui si cu tone de experienta in spate. Care il ajuta sa adreseze orice probleme din mers.
Daca il iei de exemplu, c-ar putea sa nu obtii acelasi grad de succes.
Da-i un pm lui Koala si intreaba-l de material de studiu suplimentar, sunt sigur ca are ceva suficient de folositor pentru inceputuri.
Succes si tine-ne la curent.
Salutare si succes cu acest proiect.
Din cate stiu, aceasta linie de acvarii are atat protein skimmer cat si lumini concepute special pentru el.
Ambele sunt de un design deosebit cat si de o calitate ireprosabila,
Este unul din acvariile la care m-am uitat cu interes la lansare (interesul s-a pierdut din considerente financiare si de disponibilitate - nu l-a adus nimeni in UK atunci cand eram dispus sa-l cumpar - e produs in SUA).

Legat de locatie, imi amintesc de primul meu acvariu, unde faceam urticarie daca vedeam un strop de apa pe undeva. Acum stiu ca zonele cu un radius de 1m in jurul acvariilor iti pot oferi sarea necesara pentru cina, sapte nopti la rand, pentru mai multe saptamani
Eu zic sa incerci, functie de indemnare, s-ar putea sa ai succes in a tine apa si sarea departe de mobilier.
Faptul ca stii la ce te inhami va folosi la evitarea dezamagiirii si poate si a accidentelor.

Tot legat de acvariu, pare-mi-se ca vine cu o plasa de aplicat peste pentru a preveni tentativele de suicid.
30L cred ca vine de la 30 us gallons long. Fiind un acvariu lung si superficial, incearca sa te orientezi spre bucati de piatra lungi si subtiri si sa faci un aquascape aerisit. Ia in considerare si spatiul necesar pentru cresterea coralilor.

Cred ca piatra merita sa fie live rock, dar la nisip, cumpara nisip uscat de aragonit, n-ai nevoie de live sand. Oricum, acesta este o mixtura de nisip uscat cu bacterii in stare dormanta. Investeste diferenta de bani in Dr. Tim's Nitrifying Bacteria, iti promit ca merita.

Legat de inceput, cumpara acvariul si piatra si nisipul si bacteriile si da-l la apa. De lumina si de skimmer vei avea nevoie mai tarziu, deci poti amana cumpararea lor. Instalatia de osmoza e buna de la inceput, sarea la fel. ATO ajuta, dar nu e vital. poti face si de mana. Incearca sa iei unul cu senzor optic, investitia se va justifica in timp.

Am uitat sa sugerez pe partea de circulatie. Acest acvariu are circulatie prin pompele de recirculare. Poti suplimenta cu un Ecotech Vortech MP10 - arhisuficient.
Te sfatuiesc sa iti cumperi inca de la inceput niste pompe de rezerva in caz ca cele stock crapa - se mai intampla. Nu iti permiti sa astepti pana sunt inlocuite sub garantie. Poti merge pe pompe diferite pentru backup, cred ca seria Eheim Compact ofera alternative pentru orice tip de pompe ar folosi acest acvariu.
kirucd wrote:
In plus, cel mai mare avantaj al unui skimmer in opinia mea, nu este doar exportul de nutrienti,
ci oxigenarea si pastrarea unui nivel acceptabil de CO2 dizolvat in apa si implicit a unui pH normal
cu ajutorul unui CO2 scrubber.

+1
Au facut un video si pentru Koala:

Eye candy:

ocean wrote:Imi plac si mie "tigrii" aia, am ceva cochilii goale pe acasa

Cam asta m-a determinat si pe mine sa aleg acesti melci ca ierbivori pentru acest acvariu.
Acum cam trei ani nevasta si fiica-mea au decis sa cumpere scoici si cochilii de la un vanzator ambulant din Eforie Nord.
Nu le-a pasat ca acele cochilii au fost obtinute prin scoaterea animalelor vii din apa.
Cochiliile melcilor cowrie raman lucioase doar atat timp cat sunt vii. Melcul isi extinde mantaua peste cochilie, pe care o protejeaza de alge si o poleieste continuu.
Partea faina e ca aceasta manta arata foarte spectaculos, avand de obicei desene si diverse mici tentacule care difera de la individ la individ.
Ca atare, daca cochiliile sunt gasite pe plaja, ele nu sunt lucioase.
Avea dreptate Koala cu dreptul la vot.
Detalii:

Tiger cowrie arata ca niste arici.
Azi au decis la unison sa acorde putina atentie la baza acvariului, unde mai sunt alge in nisip si la baza pietrelor.

dan.pavelescu wrote:Pe la 7:52 am impresia ca degeaba aspira, furtunul e dezamorsat

Se mai intampla, nu-i musai sa faci la fel.

Forum Index » Profile for um02122 » Messages posted by um02122
Go to: