[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
In seara asta a venit Dorin si a luat placa superioara a capacului... maine, cu putin noroc, am lumina la acvariu!
Ce rabdare ai, frate!
Am inteles cu greu nedumerirea ta ... suruburile alea doua, pe care le vezi tu, au numai rol de sprijin... "floarea" lor este mai mica in diametru decat gaurile din suportul de plastic al reactorului, ca atare, toata hardughia se scoate usor de tot... ca atunci cand iei un tablou de pe perete .

PS: Doar n-ai crezut ca am fixat suportul "ca lumea"?
image

1) Unde vezi cercurile galbene sunt cate 2 robineti, conectati intre ei prin sistem de cupla rapida (ca la furtunele de udat gradina).
2) Inchid cei 4 robineti (2 pe intrarea in reactor + 2 pe iesirea din reactor).
3) Desfac cele 2 cuple astfel ca reactorul poate fi scos de acolo, avand "intrarea" si "iesirea" blocate de cate un robinet.
4) Capatul de sus (iesirea) al reactorului este filetat, asa ca acel capac se scoate cu usurinta.
5) In tot acest timp, canistra merge in continuare, fara sa fie afectata de faptul ca eu umblu la reactor.
Salutare si bun venit!
Am masurat fosfatii ieri dimineata, la mosu, pe Hanna & Barbera ala al lui

- pe aparat = 175
- cf. algoritmului de calcul (x 3.066 / 1000) = 0.53

A doua zi dupa ce am bagat apa:

- pe aparat = 60
- cf. algoritmului de calcul (x 3.066 / 1000) = 0.18

Dupa o saptamana, chiar inainte de a baga pietrele in apa"

- pe aparat = 108
- cf. algoritmului de calcul (x 3.066 / 1000) = 0.33

Am pus, asa ochiometric, cam 300 gr. RowaPhos in reactor... o sa masor peste 2-3 zile. Am sa iau si apa din iesirea reactorului.
Am citit undeva (da' nu-mi aduc aminte unde anume) ca amboinensis-ii nu pot fi tinuti in numar mai mare de 2 exemplare... pentru ca se aleg pereche si ii omoara, incet dar sigur, pe ceilalti.

E adevarat?
Gata si reactorul de fosfati... amanunte si comentarii aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20851.page

image
In seara asta am avut musafiri... Dan (Pepika.ro) a venit pe la mine, sa ma ajute cu montajul reactorului:

- a venit incarcat cu o sacosa plina de acareturi: T-uri, mufe, coliere, furtune, clesti, bormasina, etc., etc., etc...
- la ora 21.00 admiram, plini de satisfactie, cum "joaca" bilutele de RowaPhos in curentul de apa.

Lucrarea a constat in:

- inserarea, pe OUT-ul canistrei, a unui "T"-eu care asigura 2 iesiri (diametru 22 si 16, respectiv furtun canistra si furtun reactor)...
- in continuarea furtunului, am legat un robinet mare de reglaj... din acesta (prin inchidere) reglez debitul de apa care curge prin reactor.
- pe cealalta iesire a "T"-ului (spre intrarea in reactor) am montat un sistem de 2 robineti cu "conectare rapida"...
- idem, acelasi sistem de 2 robineti cu "conectare rapida" si pe furtunul care iese din reactor...
- in felul acesta, pot izola perfect tot sistemul si pot scoate reactorul afara din circuit.
- mentionez ca atat robinetul mare (22 mm), cat si robinetii mici (16 mm) cu "conectare rapida" sunt produsi de firma Eheim.

Mod de operare:

- Cu robinetul mare (cel de pe furtunul canistrei) in pozitia "Open" = debit minim prin reactor... apa picura incetisor.
- Inchizand treptat acest robinet, se mareste corespunzator debitul de apa care curge prin reactor.
- Pot sa reglez debitul in asa fel incat granulele de antiphos sa "pluteasca in masa apei"...
- Gradele "de reglaj" care pot fi obtinute din jocul cu robinetul sunt:

a) granule care "plutesc" in treimea inferioara,
b) granule care "plutesc" pana pe la jumatatea reactorului,
c) granule care "plutesc" pana la 3/4 din inaltimea cilindrului.

NU STIU care e miscarea optima... ceva sfaturi aici?

Dan, multumesc pentru tot ajutorul!

Asa arata toata "mustaria"
image

Reactorul pe pozitie
image

Robinetul de reglaj al debitului - pe furtunul de OUT al canistrei
image

Vedere de ansamblu
image

Robineti cuplare rapida - intrarea in reactor
image

T-ul care "imparte apele"
image
Niste melci Nassarius (aia care se ingroapa in nisip)...
Nassarius - cred ca sunt cei mai eficienti in ceea ce priveste "afanarea" nisipului... 15 bucati ar fi suficienti, cred.
Astraea si Turbo - da, buna idee!... as lua vreo 10 bucati
Pagurii - imi plac, pur si simplu!...

Crevetii sunt, ca sa zic asa, obligatorii:

- peppermint - 2 bucati,
- cleaner - 2 bucati,
- vreau si cateva bucati de creveti autohtoni (de la Andi ),

As lua si un arici, just for fun... nu va avea ce pietre sa darame, deoarece structura din bazin este foarte stabila si destul de grea pentru el (sper ).
La intrebarea "De ce Amphiprion clarkii, si nu Premnas biaculeatus?" raspunsul e foarte simplu:

Pentru ca deja am o pereche de clarkii care trebuie mutata din bazinul mic!

... ratiunea acestei mutari se bazeaza pe faptul ca bietu' shrimp Florica nu este deloc lasat in pace de catre perechea de clowni. Si, cum Florica este piesa de baza a acvariului, e clar ca scandalagii aia doi trebuie mutati in acvariul mare.

Ref. "Cirrhilabrus aurantidorsalis si, mai ales, Cirrhilabrus scottorum" - sunt superbi, nu am ce zice... pur si simplu, daca am ocazia, voi cumpara!

Ref. "Apropos de pestii de card, eu prefer Anthiasii in locul Chromisilor..." - mosu zice ca Anthias-ii au gura foarte mica si ca nu se hranesc deloc ca lumea (cu mancare obisnuita)... si ca ar avea nevoie de mici rotiferi pe care sa-i haleasca... in cazul meu (incepator), Chromis-ii par mult mai indicati: pesti mai robusti, care mananca fara probleme orice tip de mancare.

Vis-a-vis
de combinatia Z. flavescens & Z. xanthurum, sunt convins ca se vor tolera fara probleme in cei 2 metri ai acvariului meu... conditia acestei reusite este sa ii bag in acvariu in acelasi timp.
Si mie mi se pare prea putina piatra aia... insa la mine stiu sigur ca e vorba de "anii lungi de cichlidae" , asa ca orice bazin mi se pare "chel" daca nu e plin de pietroaie.
Merci de raspunsuri!

Am primit (in cutie) si o perie, ca alea cu care se spalau sticlele pe vremuri... banuiesc eu ca asta e "ustensila minune", cea cu care se curata mizeria.
ionut g wrote:... @ koala - Ma bucur foarte foarte mult ca iti place!! Multumesc pentru cuvintele frumoase!! Daca vrei, ti-o pot trimite pe mail.

Iti trimit adresa de email pe PM.
Multumesc!
Azi dimineata, inainte sa plec spre serviciu, am observat ca in cupa de colectare se adunase un lichid galben-maroniu... asa, cam "de-un deget".

- trebuie sa golesc cupa aia si sa o spal, zilnic?
- cu timpul se mai stabilizeaza situatia din punctul asta de vedere?
- care e evolutia in timp, vis-a-vis de skimmer...
Salutari,

Ce CUC imi recomandati, pentru bazinul mare?

- melci... de care?... cati?
- paguri... cati?

Alte recomandari?... arici de mare, stelute de nisip, etc. ?
Eu as dubla, inainte de toate, frecventa schimburilor de apa... nu sunt, inca, pe deplin lamurit ce 'reaku face skimmerul si cat de bine.
Bazinele noastre mici sunt usor de dat peste cap, iar toate chimicalele sunt asa, ceva "magic" ... as merge pe sfanta metoda a schimbului de apa, vezi si tu cat de mult si cat de des... si aia e!
@Dan:

- Structura de fixare e din placi taiate la 15x10 cm,
- Daca gasesc material negru, atunci se poate inlocui... da' cred ca e mai usor sa-l manjesc pe asta cu silicon.

@Iulian:

- N-am "greturi" ca tre' sa tai capacul, e doar o bucata de lemn ,
- Da, skimmerul este silentios... nu am ce sa-i reprosez, din punctul asta de vedere.

Spuma a inceput sa se inchida la culoare, e normal?
Wow, ce albe sunt!... zici ca au fost spalate cu clor ...

- imi place constructia teraselor,
- imi plac turnuletele alea, mai ales ca-s unu' mare si-unu' mic,
- pe ala mare, eu l-as fi facut putin mai mare... adica, vizibil mai mare , atat cat sa iasa din apa.
- nu inteleg plexiglasul de sub ele... wtf, sunt usoare ca un fulg, nu cred ca e nevoie de plexi.
- nu prea vad locuri multe de agatat coralii... il faci ashea, mai "zen"?
- sper ca nu te-apuci sa-ntinzi coralii pe nisip, ca stim noi cine

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: