[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Acum ca vad pozele, mi se pare un inceput de columnaris ...

@stefan

Ma intrebam cum de ati reusit sa tineti canistrele necuratate mai mult de jumatate de an, cand eu daca o desfac pe a mea de la acv. de 16L (e pentru acvarii de 160L dar o tin la debit micsorat) dupa 2 luni scot perlonul negru aproape.
Mi-am amintit citind undeva ca Eheim-urile sunt de debit mic dar absorb foarte bine mizeria - dar acum nu stiu daca JBL-ul nu o fi asemanator de fapt. Presupun ca perlonul e schimbat regulat cat si buretii de prefiltrare (Sau curatati, ca de fapt doar asta curat).

narcis wrote:Cred ca asta ar trebui sa fac, sa curat si canistra, dar nu are decat 7 luni de cand merge, fluxul nu a scazut. Daca ma apuc acum sa desfac canistra, deciclez....am mai scos si filtrul intern.


Stai! Ca nu inteleg

Cum adica de 7 luni nu ai curatat ???? Nu le dai nimic de mancare la pestiuti ? Pai deci de la canistra era.
Nu cred ca se decicleaza daca iti cureti ... gasisem un articol ca intr-adevar bacteriile daca nu mai au apa cu oxigen pe langa ele, intra in shutdown ... DAR isi revin aproape instantaneu puse iar in mediul lor. Odata formate, trebuie uscate cam vreo 2-3 saptamani ca sa le ia 1 zi sa se reactiveze, dar 2 ore maxim cat cureti canistra .... se reactiveaza instantaneu.
Aaahaha ce fain a fost descrisa ziua. Dom'le, ai talent si la scris - parca eram acolo

Mult mai fain fara colturi rotunde .... din pacate nu pot sa fac aceiasi manevra ca m-am chinuit mult sa-l aranjez si mi-ar fi ciuda.

Felicitari pentru curaj Cred ca ai avut parte de o mini ciclare care a afectat pestanul, bine ca au rezistat ceilalti.
Excelenta prezentare, cu toate ca la ramasul in Africa si pupatul consortii cred ca va trebui mult mai multa munca decat cele 15 acvarii la un loc si mie mi se scot ochii pentru 5 dar mergem inainte, ca sunt frumoase dupa ce 'pierdem timpul' curatand la ele.
LauraP wrote:Intrebare: la cat timp inlocuiesti buretii si perlonul in canistra? Am citit ca umblai saptamanal la ea acum ceva timp, dar n-ai specificat asta.
Poti face un experiment si sa lasi 1-2 sapt canistra fara ele... Cred ca o sa ai o surpriza placuta.
LE: Fungia nu arata prea bine.... Ce face anemona? Nu se plimba? Stau clownii in ea?


Schimb la vreo 2 saptamani perlonul (cu unul nou) si buretele. Nu stiu daca am piatra suficienta sa faca fata de una singura la cati pesti sunt in volumul de apa ... dar n-ar strica sa fac un test de vreo 2 saptamani e drept. Insa nu as renunta la prefiltrare - aduna destula mizerie care o vreau acolo in loc sa ajunga la bilutele de Substrat Pro.

Fungia din pacate da, e singura care nu arata bine (am vreo 3 in total). La inceput nu am stiut ca are pielea foarte sensibila, si mi-a scapat de mai multe ori pe piatra samd cand incercam sa o aranjez. O tin caci am citit ca atunci cand mor, fac puiuti. Insa! Nu moare. A stagnat cumva din 'descompunere' dar nici alta piele nu-i creste la loc asa ca o las sa vad ce face ... Cu celelalte am fost mai atent si sunt ok.

Despre anemona - am un feeling ca e lipita pe bucata de piatra cu care a venit - caci nu se plimba dar nici nu vreau sa trag de ea sa vad daca e lipita sau nu. O tin intr-un loc cu debit mare de apa si o hranesc la 2 zile cu frozen food si ce o mai apuca ea din mancarea pudra pe care o dau pentru 'filter feeders'. Se face mica noaptea si ziua isi intinde lung tentaculele. Pestiutii nu stau in ea insa cred ca ii enerveaza curentul - o aveam in alta parte intr-un curent mai mic si atunci stateau pe rand in ea (e prea mica pentru amandoi).
Acum doar se joaca in spatele ei unde nu mai e asa intens curentul; par ca ar avea un soi de maiting ritual, dar nu foarte insistent... (adica am vazut intr-o zi masculul cum curata piatra, parca musca din ea asa cu miscari bruste) dar de atunci nimic.
Acum ca a trecut acceleratul rowa-phos sa revenim la oile noastre (adica ale mele).

1. Am lamurit problema cu Nitrat Reactorul de la Aqua Medic. O sa fac un topic despre reactorul asta ... caci e foarte greu sa te prinzi cum trebuie montat / rulat etc.

Oricum, veste Excelenta. Functioneaza. In 2 zile jumate a redus No3 de la 25 ppm la 5 ppm (RedSea) (dar doar apa din el - 2.3L, caci nu e montat in circuit inca). O sa-l las asa inca o saptamana si apoi il bag live.

2. Clar No3-ul are legatura cu canistra dar nu am inteles exact cum. Descriu: Azi de dimineata am facut curat (12L in medie ca la orice schimbare) doar ca am curatat canistra. Curatarea inseamna schimbarea buretelui de prefiltrare (cel albastru grosier) periat un pic plasticele si cuva canistrei cu periuta de dinti ca sa indepartez acumularile - si inlocuit perlonul. Apoi continuat cu schimburi. Seara No3 era 10 fata de 25 dinaintea schimbului.
Data trecuta cand am schimbat apa, tot 12L am schimbat doar apa fara sa curat nimic in canistra, si ppm a ramas la fel, la 25.

Pe de o parte, nu stiu daca periatul in sine a dus la scaderea No3. Nu cumva faptul ca am tinut 10-15 minute Eheim Substrat Pro-ul afara i-a incetinit un pic randamentul si n-a apucat sa ridice No3-ul inapoi la 25 asa repede ? O sa ma prind si de asta.

3. Sunt fericit ca lui nemo mascul ii se vindeca ochiul. Cand am luat ultimii corali, am facut tot soiul de aranjamente prin acvariu sa gasesc loc. Am miscat pietrele mult (cam o ora m-am tot chinuit) cu mainile in apa (cu manusi evident) ridicat mizeria de pe acolo samd. Pestii s-au stressat rau de tot iar a doua zi, la clovnul mascul am sesizat o excescenta alba (ridicata asa ca un cos) fix pe ochiul drept. O cautare pe net a spus ca e de la stress, sau ca s-a lovit, samd. Am pus-o pe seama stressului, si l-am hranit cu usturoi (de fapt mancarea o tineam vreo 5-10 minute inainte intr-un amestec cu usturoi taiat bucatele mici si putina apa din acvariu).

Cam asa arata bolnav:

image

Si cam asa arata acum (nu mai are 'inaltime' pata respectiva, e doar un punctulet mic care straluceste mai mult din cauza l-am pris cu ochiul catre lampa un pic):

image

Si cam atat ...
Esti curajos man mie mi-ar fi fost frica sa bag pesti cel putin o luna, daca nu mai mult. Dar la cata apa este .... nu stiu daca se simte asa mult inca un pestiut acolo.

Insa urmaresc cu atentie si ma amuza teribil guvidele e genial pacat ca la mine e prea mic pentru asa un pestan
Nu stiu daca e corecta observatia mea, dar mi se pare ca un acvariu miroase a mal daca e murdar substratul sau canistra ... (si da, se accentueaza vara).
Si ma gandesc ca e dependent de murdarie, la lacuri miroase a mal la mal unde e umezeala, unde mor algele, unde putrezesc chestii ... o apa curata nu are miros .. zic si eu.

Presupun ca un schimb de apa dar odata cu aspirarea substratului si curatatul canistrei probabil ca ar rezolva problema ?
Nu folosesc reactor la Rowa-Phos (am zis sa raspund aici) ci il tin intr-o soseta in canistra externa de 600L/h. Functioneaza excelent pentru 30L ...
O idee ar fi sa-l tii intr-o soseta din aceea cu pori mai mari - in reactor ?
Corect dar cu toate operatiunile de intretinere care trebuie facute la marine mai e si sarea asta.
Poate citesc si incepatorii sa afle la ce sa se astepte
Am zis sa deschid un subiect despre tema aceasta. E cunoscuta si acceptata, dar pe mine a ajuns sa ma enerveze ...

In timp, prin locurile pe unde apa se evapora (si vad ca mai mult acum ca e vara si cald) ramane o crusta de sare.
Nu ma deranja cand o vedeam pe buza de sticla a acvariului sus (cu toate ca mare atentie la curatat sa nu cada in apa si sa fie purtata pe vreun coral caci il va 'arde') insa acum observ ca e sare si pe
a) canistra Eheim (la mai toate imbinarile) mai ales acolo unde se desface ca sa ai access la mediile de filtrare. De asemenea e si pe chestiile de plastic in care se infig tuburile de cauciuc.
b) pe nitratreactor-ul Nr400 de la AquaMedic (pe care magazinul l-a refuzat si intre timp m-am invatat cu brum-ul lui asa ca o sa-l pastrez). Cel mai multa sare este langa garnitura care tine cablul de alimentare - cred ca e un mic loc acolo pe unde apa se evapora.
c) pe toate chestiile de plastic care stau pe buza acvariului (piciorul lampei de exemplu).

Deja devine enervanta

Avantajul este ca se ia usor, mai putin pe marginea acvariului unde merge mai greu caci sunt atent sa nu cada in apa si sa nu ajunga pe undeva (chiar si coralina la atingere cu sarea direct nedizolvata devine portocalie si cred ca moare).

Voi va loviti de problema aceasta cu sarea ? Presupun ca nu e nici un remediu atata timp cat evaporarea apei nu poate fi impiedicata ...
koala wrote:
viulian wrote:... si daca apuca sa creasca pe o piatra, e foarte greu sa o mai iei de acolo...

Nu e adevarat!
Astazi am cules (de la mosu, de pe geamul din fata), niste Xenia... se racaie cu unghia si se desprinde imediat.


Corect! Uf - iar m-am exprimat in cuvinte putine
Voiam sa spun ca e invaziva. Daca o racai, se ia, dar bucatele ajung in alte parti din acvariu si nu mai scapi de ea dupa aceea (asta daca e un acvariu cu apa un pic mai murdara si daca ii prieste).

http://www.marinehabitatmagazine.com/archives/7091

If growing well, small ‘heads’ detach from rockwork and float to new locations, including the skeletons of other corals. Difficult to remove, perhaps the best way to control Xenia is to surround a colony with pieces of rubble in the hope that new heads will develop on the rocks, which can then be removed, although this often proves to be unsustainable in the long term. Using a siphon tube and your index finger to pinch and then peel off heads is a more effective method (the siphon takes out small fragments that would otherwise spread throughout the system).


Aceste capete le-am vazut si eu la mine. Am crezut ca am Aptasia intr-o zi si cand am privit cu atentie sa vad ce e in nisip, era un mic trunchi de xenia. Am vazut deja cateva asta fiindca piatra pe care o lasasem sa se prinda singura era mereu rasturnata de melci (da, stiu, dar nu voiam sa o lipesc) si dupa vreo 2 luni am inceput sa vad aceste resturi ale ei.
Faine pozele imi place

O singura observatie despre Xenia (am citit asta pe undeva, dar nu mai tin minte unde - dar am aplicat-o).
Am citit ca e specie invaziva si creste foarte repede, si daca apuca sa creasca pe o piatra, e foarte greu sa o mai iei de acolo. La mine sta prinsa pe o pietricica si in felul asta o pot muta unde vreau.

Vad un pic de cyano pe nisip ?
Eu nu-mi mai iau nici un betta. Sunt bolnaviciosi si trebuie sa fii foarte foarte atent sa nu fie stressati caci dupa aceea fac de toate.
Apa super curata, schimbata des, poate ceva plante de suprafata, hranit cu mancare vie din cand in cand samd.

Mi-am dus perechea de betta si betta-anca la magazin fiindca nu ii pot reproduce (cred ca stii si topicul meu unde m-am luptat 2 saptamani cu el sa-l fac sa-si revina si a trait bine merci dupa dar na - dar bule nu facea, filtrul nu-i pria - poate altii or putea avea mai multa grija decat el).

Betta sunt foarte pretentiosi, cu nici un peste nu am avut atatea batai de cap cat am avut cu masculul. E mai usor sa tii acvariu fara alge decat sa tii un betta fericit.
Nu ai voie curenti de apa, nu ai voie lumina puternica (sau sa ai zone umbroase si fara curenti) - nu ai voie sa ai paraziti de nici un fel (steril aproape), nu ai voie sa ai nimic unde si-ar putea agata coada - si mi se par si un pic mai ... nepregatiti decat femelele.
Puneam mancare la suprafata, femela venea si manca de rupea, el incepea sa fuga dupa cate un fulg asa care cadea pe langa el si se tot duuuucea dupa fulg pana nu-l mai gasea printre plante. Apoi dadea tarcoale pe acolo si se enerva apoi iar fuga dupa cate un fulg, samd.

Asa ca nu o sa mai cumpar betta. In plus, nu e amuzant sa-i reproduci decat daca ai spatiu cu adevarat unde sa tii masculii separat (o mica ferma de acvarii cu schimb automat, ca sa nu te chinui si sa-i chinui cu paharele samd).

Mai bine faci acvariu de creveti cu ceva crengute, ceva moss, o frunza de catappa, ceva vitamine si aia e.

Wooooow .... vreau si eu image

Arata demential - sa inteleg 2 chestii:

a) ai mesterit o lampa de neoane ca sa o faci cu led-uri ?
b) ai prevazut vreun bec la sump unde sa cresti cheato non-stop ?

Despre Denitrate - stiu ca ar fi bine intr-un reactor cu pompa separata pentru debit foarte mic si de preferat intr-o apa cu continut redus de oxigen (ca sa stimuleze bacteriile anaerobe). Pusa langa skimmer s-ar putea sa fie o apa foarte bogata in oxigen ?

Un update cu Aqua Medic ... din pacate este zgomotos si nu il voi tine. Este mai zgomotos decat celelalte 3 filtre externe pe care le am in camera.

Am tot studiat problema cu el (cred ca l-am desfacut de 20 de ori) si am sentimentul ca axul ceramic pe care se invarte elicea este prea scurt si la un moment dat scapa dintr-una din capacelele de cauciuc care ar trebui sa-l tina centrat si incepe sa se auda un zgomot de plastic pe plastic.

Poate merge bine mersi cateva ore dar sigur la un moment dat sigur incepe sa se auda.

Am incercat cateva chestii:
a) sa ung cu vasilina siliconica (initial pana sa ma prind ca e de la ax, si acum parca scapa si mai usor din partea de plastic)
b) sa bag niste zgarciuri de cauciuc intre capacelele de cauciuc si plasticele astfel incat sa iau vreo 2mm din toata distanta posibila in care putea sa culiseze axul ceramic.

image image

Dupa ce am pus punctul b) am observat doua chestii:
- doar cu un zgarci (cum se vede in poza) comportamentul era asemanator, tot baraia dupa o vreme (cateva minute)
- cu doua zgarciuri am avut mai mult success nu a mai barait o noapte intreaga.. Problema cu 2 zgarciuri este ca din pacate elicea acum nu mai pornea cand bagam in priza (posibil risc de incendiu daca plec de acasa si pica curentul si elicea nu se mai invarte dupa). A luat-o dupa cateva ciocaneli pe capacul pompei ...
Insa azi de dimineata a inceput sa faca iar un pic de zgomot - ceva se descentreaza acolo dupa o vreme - si nu imi dau seama ce - am scos din priza si bagat la loc sa vad daca isi revine dar acum nu mai pornea elicea.

Am scos zgarciurile, curatat, o sa merg la magazin zilele astea sa explic cum stau lucrurile - dar deocamdata sunt foarte nemultumit de Aqua Medic. Am curatat mai multe Eheim-uri (am 3) si plasticele de la acest AM mi se par foarte nesigure, cu sistemul de prins al capacelului pompei (care fixeaza si axul) care inca joaca 1-2mm dupa fixare, etc, nu au acea rigiditate ca la Eheim. Pe termen lung ma va enerva.
Acum vad ca merge de vreo 20 de minute silentios si fara zgarciuri. Nu stiu ce sa zic, poate intr-un dulap, langa alte pompe de debit mare, clipoceli de la sump samd ar merge foarte bine, dar nu vreau ceva mai zgomotos decat ultima generatie de Eheim-uri

Studiez un Seachem Denitrate + Eheim Classic 150 cu debit de 300L/h - mai mult decat debitul de 200L/h recomandat de Denitrate. Cu toate ca Denitrate-ul nu-mi inspira incredere - in manualul lor zice ca de la 20 No3 il scade la 5 No3 deci cam putin pentru ce am eu nevoie (de la vreo 50 sa scada la 1 sa zicem).

Ha! Am citit intr-adevar, ai dreptate - asa scrie si acolo ... Acum habar n-am, am zis sa arat si punctele de vedere ale altora cu toate ca am gasit feedback de la oameni care folosesc asa ceva (Aqua Medic-ul) cu controllerul de redox / sonda si cu o pompa peristaltica pentru a avea un debit foarte mic si zic ca le scade No3 sub 1 ...

Om vedea o sa postez pe topicul meu evolutia.
@calin

Momentan si eu studiez reducerea No3 dintr-un acvariu marin, si Aqua Medic recomada debit chiar de 1L/h (in acest PDF: http://www.aqua-medic.com/wp-content/uploads/2012/05/NR400-Manual.pdf paragraful 5.1). De asemenea, se pare ca e necesar sa si hranesti acele bacterii cu o sursa de carbon - la modelul NR400 trebuie sa adaug hrana separat din cand in cand si pentru acele bacterii care consuma No3 sa produca N2 pe cand la modelul cu sulf pare ca trebuie sa introduci si CO2.
Presupun ca si la plantate e asemanator, trebuie o sursa de carbon - dar nu stiu cat de suficient e cel din apa in caz ca se fertilizeaza cu CO2 ?

Ei avertizeaza si asupra zonelor 'moarte' caci la acel debit foarte mic apa nu va curge peste tot prin medii (si isi vand astfel solutia lor cu o alta pompa de recirculare in interior).

@Pippo

Nu stiu cat tine de temperatura comportamentul pestilor ... cu temperatura mare cred ca initial ar trebui sa observi probleme cu lipsa de oxigen (cu toate ca la 29 de grade se zice ca nu e asa grav) si in loc sa stea jos ascunsi, ar sta la suprafata apei ?
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com