[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Nu inteleg de ce ziceti ca se jegareste plasa, sau ca nu trece apa (tensiune superficiala).

- folosesc plasa cu ochiuri 5x5 (mm),
- si distanta dintre dinti tot 5 mm este.
- practic, o sa am aceleasi gauri (de 5 mm) dar scap de corpul dintilor. In aceeasi "lungime" data, o sa am o "gaura" mai mare.

Ati inteles ideea? Gresesc undeva?
O sa ma gandesc la ce-ati spus... revin cu intrebari.

Deocamdata, am o ideea vis-a-vis de flowul prin pieptan si de faptul ca "jumatate" se pierde cu "dintii".

- daca renunt de tot la dintii aia?... decupez geamul si fixez o plasa cu o rama subtire...

image
Ideea cu pieptanul de 20 cm lungime a plecat de la impartirea "in doua" a spatiului camerei de filtrare.

- nu e nimic batut in cuie...
- prima camera de filtrare (20x10x40) imi asigura suficient spatiu pentru un volum generos de matrix.
- a doua camera este la fel de mare, in ideea ca nu stiu inca ce fac cu pompa.

La o adica, poate redimensionez cele 2 camere in asa fel incat sa am:

a) 30x10x40 - camera elementelor filtrante (burete + matrix),
b) 10x10x40 - camera pompei ... mi se pare cam inghesuita totusi... mi-e teama sa nu "se goleasca" prea repede.

Mi-ar rezulta un pieptan de 30 cm (15 cm spatiu intre dinti).

Later edit: Nu pot redimensiona camera pompei, deoarece acolo trebuie sa fixez elementul Peltier...
@Dragos si Iulian: Bah, da' voi chiar ati luat-o in serios cu calculele astea ... merci!
viulian wrote:... Ce nu inteleg eu insa ... de ce toata lumea se invarte (sau cauta acest sweet spot) de 1cm ??

Eu am lansat aceasta idee.

- asa am desenat rama aceea... sa "acopere" 1 cm din nivelul de sus al apei din acvariu. Nu e nici musai, nici obligatoriu.
- probabil ca voi face intai probele cu apa, iar abia apoi voi da cotele finale ale ramei.

Gabriel wrote:Ricardo,

Cat de lata va fi portiunea unde vrei sa pui pieptanul?

20 de cm... pot sa o fac cum vreau.
reefer wrote:Salutare @koala

In primul rand , iti pot spune ca ma "unga pe pipota" noul tau proiect O sa il urmaresc cu mare interes .

Referitor la elementul Peltier - uite aici un model de functionare : http://www.f3images.com/IMD/UserManuals/CW1111.pdf
Uite aici si inculpatul in cauza - http://www.marinedepot.com/CoolWorks_Ice_Probe_with_Power_Supply_Micro_Nano_Aquarium_Chillers-CoolWorks-CW1111-FICHMC-vi.html - eu unul m-as orienta catre el , caci nu-mi pare super-extra scump - versus - chinuiala aferenta bricolajelor ...

Site-ul acela e down, deci nu am putut sa studiez nimic...

reefer wrote:Cat priveste pompa de recirculare : eu n-as merge pe o pompa comuna de recirculare (debit relativ mic vs putere consumata/caldura degajata) Eu iti recomand sa te gandesti la o NanoProp 5000 cu controller (app 450 ron / putere 3~7 W / 2000 - 4000 L/H) Ai si debit turbionar , cat si variatie a flow-ului dat de controller) . Plus ca are un "gat" la iesire de app 1.5cm (indeajuns ca sa se ascunda si sa il poti fixa in gaura data in geamul dintre dispay si refugium din spate)
Uite aici detalii : http://www.aqua-medic.de/manuals/NanoProp%205000-manual_128803233960.pdf . Ce latime va avea refugiumul ? Sunt curios daca poti introduce cu restul corpului de la pompa in display - Cat ai latime la refugiu ? Am eu 3 astfel de pompe in bazin , si iti pot spune ca se comporta extrem de bine , mie unul imi plac .

In rest , multa bafta cu noul proiect !!

- Compartimentul ala are cam 10 cm latime... adica, are cat vreau eu (dar l-am proiectat de 10 cm din ratiuni de estetica).
- Imi place ideea cu pompa aceea... ce dimensiuni are, incape in spatiul ala al meu?

@Gabriel:
Frate, n-am inteles nimic... tre' sa mai studiez, pentru ca mi-e neclar "CAT" poa' sa urce apa in display, vis-a-vis de puterea pompei.
Ca sa nu curat peretii de coralina, la ala micu' ... n-ai vazut ca ma cearta lumea?
Dragos, lamureste-ma oleaca cu asta:

1. Dintii gratarului

- Vreau sa am nivelul apei in display de 41 cm. De la asta plec.
- Teoretic, pana la buza de sus a sticlei, raman 4 cm.
- Cat de inalt trebuie sa fie peretele despartitor?
- De unde "incep dintii"?... de la nivelul +41 cm in sus?
- Daca dintii aia "incep" de la +41 cm, atunci sa ii fac de 4 cm lungime?... asta m-ar aduce in situatia in care peretele despartitor ar avea 44 cm (cu doar 1 cm mai jos decat nivelul sticlei acvariului).

2. Senzorul de autocompletare

De ce se pune in camera pompei?...

- Presupun ca plec de-acasa o luna de zile... buretele din filtru (chiar si matrixul) se murdareste si se colmateaza.
- Rezulta ca apa trece mai greu prin el... care o sa fie nivelul in camera pompei? Mai jos ca "de obicei"?
- In cazul in care filtrul se colmateaza, nivelul apei creste in display si in prima camera (apa trece printre dinti ).
- Cat de inalta trebuie sa fie sicana aia care separa cele 2 camere?... la nivelul apei (41 cm) sau mai sus? Cat de sus? (ca sa poata prelua totusi apa din primul compartiment, pe deasupra).

Pai exact asta am sa si fac, cu gauri in perete si cu pompe obisnuite... de altfel, am si mentionat ca
koala wrote:
pc.ciprian wrote:nene curata geamurile alea...

De multa vreme ma incearca ideea de a schimba acest bazin cu unul putin mai mare... tot cub. Asa ca nu sunt deloc hotarat sa curat peretii aia doi "reclamati" de tine .

..............
- Ma gandesc la un perete dublu, in care sa ascund sorbul canistrei si evacuarea.
- Ma tot chinui sa gasesc o solutie care sa-mi permita sa elimin pompa de valuri din bazin... ma enerveaza ingrozitor cum arata o pompa intr-un acvariu din asta mic.
........

Nu am desenat gaurile alea deoarece nu am inca pompa si n-am stiut la ce inaltime sa le fac...

- as merge pe o singura pompa, mai puternica... cu un stutz care traverseaza peretele ala despartitor.
- in display, atasez de respectivul stutz un cot si o teava gaurita pe mediana (spraybar)... pusa in pozitie verticala, pe langa coltul din spate (si mascata corespunzator in peretele de piatra).
- dau cateva gauri in teava pe directia peretelui lung (2-3 jeturi de apa care se spele "spatele" acvariului).
- dau 2-3 gauri la 45 - 90 grade (fata de primele)... care sa-mi spele "spatiul" din mijlocul bazinului precum si latura mica. Nu stiu daca ai inteles ceva, o sa ma chinui cu un desen.

Cat despre sump, am mai spus-o si o repet: DE CE?

- o sa tin o pereche de clowni si 2 shrimpi,
- corali moi

... atat!... asta se poate realiza superb doar din schimburile saptamanale de apa.
@Gabriel:

Dap, am facut bazinul inalt de 45 cm ca sa pot acoperi cu rama aia... si sa ramana la vedere "cubul" de 40x40x40...

@AdrianS:

Am un pont pe care trebuie sa il incerc... e vorba de o placa de ceramica pe care sa o lipesc intr-o decupatura a geamului... ceramica poate sta in contact cu apa, nu e problema. Desigur, pe cealalta parte trebuie radiator + ventilator!

- solutia cu furtune si pompe si alte asemenea acareturi nu mi se pare "marfa" pentru bazinul ala.

@viulian:

Rama aceea pare mare acum deoarece nu am proiectat inca "dulapul" de dedesubtul acvariului... Eu sper sa nimeresc proportiile, cat de cat.
Asa cum povesteam zilele trecute, imi trece prin cap ideea de a face un nou acvariu (in locul celui mic).
Nici asta nu va fi cu mult mai mare (intentionez "sa-l duc" doar din schimburi de apa), dar ma chinuie ideile "poznase".

Deci, sa incepem:

1. Acvariul

- geam de 8mm, doua dintre laturi = sticla jmekera
- dimensiuni exterioare (ca sa nu incurc lumea si sa nu ma trezesc cu geamuri si placi de PAL taiate aiurea): L = 50 cm, l = 40 cm, h = 45 cm
image

- volum teoretic = 90 litri ... practic, voi avea undeva pe la 70 litri.
image

- inauntru voi pune un perete despartitor (astfel incat displayul sa ramana un "cub") care va separa "displayul" de "camera de filtrare".
image

- camera de filtrare va fi separata in 2 compartimente:
a) matrix
b) pompa de retur
image
image

- printr-un gratar, apa din display va cadea in primul compartiment (plin cu matrix),
- printr-o "sicana", apa va ajunge in al 2-lea compartiment... acolo e o pompa care arunca apa inapoi in display.

Am dubii si intrebari legate de numarul si dimensiunea "dintilor" cu care trebuie echipat gratarul respectiv.
image
image

2. Rama exterioara

- pentru a capata aprobarea neconditionata a Sefei Clanului, toata lucrarea va trebui sa arate "bine"
- ca atare, am gandit o rama de lemn care va inconjura bazinul, din toate partile... nelasand la vedere decat "displayul".
image
image

Rama acvariului va avea, pe interior, un spatiu gol care va comunica cu dulapul de dedesubt...
- pe acolo intentionez sa scot toate cablurile si firele, astfel incat sa nu am nimic "electric" la vedere.

image
image

Peste rama superioara vor veni cele 2 placi ale capacului:

- capac display - cu ventilatorul ledurilor (pe centru) si gura de hranire (rotunda),
- capac camera filtrare - cu ventilator de aerisire

Intr-un final, bazinul va arata probabil cam asa:

image

Tot acest ansamblu va veni peste un corp de mobila (inca necalculat) care imi va permite sa privesc acvariul de la inlatimea potrivita.

Alte consideratii:

1) Bazinul va avea sistem de autocompletare a apei evaporate... bazinul actual (30x30x35) va fi bagat in interior si va fi folosit pe post de "rezerva de apa".
- instalatia de autocompletare e gata, am si o pompa care urca apa pana la nivelul displayului.
- senzorul va sta in camera de filtrare... nu m-am gandit, inca, in care dintre cele 2 compartimente va trebui sa-l fixez.

2) Studiez de ceva vreme racirea cu ajutorul elementelor Peltier...
- se gasesc de cumparat, relativ ieftin, pe la magazinele de electronica,
- in mare, e o placa electronica ce transfera caldura... pe o parte e rece, pe cealalta e calda.
- problema cea mare este "izolarea" placii respective, astfel incat transferul termic sa fie facut cat mai bine.
- aici nu am solutii inca, sunt la faza ideilor.

3) Filtrarea se va face printr-un burete grosier (schimbat saptamanal, la schimbul de apa) + matrix,
- cred ca pot baga 2-3 litri de matrix inauntru,
- nu intentionez sa tin corali duri, asa ca e suficient... zoanthus, palythoa, kenya tree, GSP, Xenia, etc...

4) Cele 2 laturi care nu sunt "la fata" (spatele si laterala stanga) vor fi acoperite cu un perete de piatra...
- studiez posibilitatea de a lipi direct placi de coral
- studiez si crearea unui background din spuma poliuretanica... se acopera cu rasina epoxi + nisip presarat deasupra.

5) In prima instanta voi pastra lampa actuala (4x10 Watt)... cred ca va face fata cu succes.

Va tin la curent.
Dap, se poate si asa, dar vei strica mult mai repede cartusele filtrante...

- apa rece e cotata ca fiind "potabila"... asta inseamna o tratare si o filtrare mai buna a ei, pana sa o primesti in casa. Desigur, totul e la nivel teoretic (traim in Romania).
- apa calda e mai "industriala"... nu stii ce are in ea.
- practic, stiu acvaristi care foloseau apa rece + apa calda fara probleme (vorbesc de vremea lui Ceausescu).

Astazi, eu as folosi combinatie de apa rece + calda (trecuta prin baterie proprie de filtrare) numai in cazul in care as avea o urgenta si ar trebui sa fac rapid un schimb masiv de apa. Altfel, solutia cu apa rece stocata timp de 24 de ore la temperatura camerei, mi se pare suficient de buna pentru nevoile curente.
E film bacterian, nu sunt probleme!
Dispare de la sine, in cateva saptamani... sau, baga melci si ancistrusi, daca vrei sa ai lemnul curatat mai repede...
Nu ai cum sa scapi, asa se vede cu leduri... unora le place.

Fenomenul se numeste Led Shimmer effect (cauta pe Youtube).
Nici asa nu e mai breaza poza aia ... stai s-o urc pe un server de poze, ca sa se vada ca lumea.
O imagine de ansamblu, cu bazinul? Ceva, cumva, bunatati?

image
Sunt erori care apar de la ultimele probleme de pe forum (au picat niste harduri de pe server, care tineau datele impreuna - RAID)... s-au incurcat mesaje, sunt useri care nu se mai pot loga pe forum (parole duse pe "apa sambetei")... unii primesc instiintari din alte forumuri tinute pe acelasi eserver... s-au bulit niste baze de date si se lucreaza la remediere, insa poate dura destul.

Ignora si tu ce nu te intereseaza si asta e... toate speram sa rezolvam problemele.
Acum iarna, DA... pentru ca bateria de filtrare trebuie legata la coloana de apa rece.
Iar apa rece, iarna, are 4-5 grade

Vara poti sa mufezi direct furtunul si sa-i dai drumul in acvariu... acum e bine sa o lasi barem 24 de ore in niste bidoane, ca sa se incalzeasca pana la temperatura camerei.
Arhitectul wrote:... @ koala - multumesc pentru "indicatiile pretioase " fara de care nu stiu cum m-as fi descurcat pana acum.
Sistemul meu de filtrare arata asa :

image

Bumbac si carbune activ - momentan il cuplez intre doua furtune cu mufe rapide si incarc bidoanele de plastic de 25 l. Dupa 2 zile schimb apa ... In acesta perioada am facut schimb de apa cam la 3 zile si vad ca a fost OK. La filtrele acvariului nu am umblat deloc - nu stiu cam la ce interval trebuiesc curatate ?? Cand ar trebui macar sa fac o verificare ??

...

- Asa am avut si eu, exact aceeasi combinatie de baterii de filtrare (uite aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/11796.page) ... e in regula!
- La filtrele alea externe (canistrele) umbli odata la cateva luni... o sa iti dai seama cand se colmateaza, dupa debitul scazut de apa de pe retur.
Ce vrei sa faci acolo?
Salut,

- Pana nu pui poze, nu prea avem cum sa identificam nimic ,
- Bazinul e subdimensionat pentru aia 17 pesti... poate acum sunt mici, da' la anu' precis ca o sa-ti ramana acvariul mic.
- Uita de plante, la bazinul de africani!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: