In ultima saptamana:
* Am achizitionat o stea de nisip - "Sand sifting sea star" - (
Astropecten polycanthus).
- de fapt, m-am trezit cu ea pe cap si n-am refuzat oferta

... un prieten mi-a facut-o cadou, e luata de la cineva din Bucuresti. Am inteles ca a fost 75 de lei.
- e destul de mare si se misca repede (comparativ cu stelele alea care se plimba "la suprafata").
- sta ingropata toata ziua in nisip si iese la iveala doar seara, cand se sting luminile mari... e haioasa.
* Am participat, impreuna cu 4 amici, la un import de
melcaraie... de la nen'tu Claude (extremecorals.de).
- eu am luat 20
Nassarius, 5
Tectus, 1 crab
Mithrax sculptus (d-ala verde) si 3 creveti peppermint (
Lysmata wurdemanni).
- lumea a mai luat
Cerithium si
Nerita, in plus fata de speciile amintite mai sus.
- au venit ambalati corespunzator si in cutie de polistiren...
- toti cei 10 pepperminti comandati au ~ 1.5 cm lungime... adica, sunt infiorator de mici!

... i-am dat "la cresa", in bazinul unui amic.
* Pentru ca vine primavara, vreau sa ma apuc sa fac niste schimburi de apa si intentionez sa folosesc apa de robinet (filtrata si tratata).
- oricum bazinul este un exemplu de
"Asa NU!" (filtrare prin canistre, fara sump, fara chiller, apa neschimbata deloc cate juma' de an, etc.), asa ca inca o incalcare a tabu-urilor nu mai conteaza
- o sa folosesc bateria de filtrare pe care o aveam la cichlidae (filtru bumbac 0.5 microni + filtru carbune),
- o sa tratez apa cu
Prime si cu
AmGuard (ambele de la Seachem). Din prospecte reiese ca solutiile alea doua iti fac pana si clatite

, da' ceva adevar tot o fi acolo.
- acvariul e stabilizat, nu are alge si nici cyano... pestii cresc si mananca cu pofta.
- folosesc de ceva vreme, pe post de mediu anti-fosfati, granulele de la PO4x4... nu am mai facut teste, habar n-am daca sunt eficiente sau nu.
- nitratii stau in jurul valorii de 40-50, nitritii sunt nedetectabili.
- pestii sunt hraniti, seara, cu 4-5 cuburi congelate (mai am doar Mysis, dar am folosit tot ce e pe piata) + granule + fulgi + alge tip "nori" (pentru Zebrasome). Granulele si fulgii le dau, in 2-3 reprize, destul de abundent.
- desi stocul de pesti este destul de mare, nu sunt conflicte intre ei... cred sincer ca abundenta hranei le domoleste agresivitatea, astfel ca toata lumea e multumita. Si ei, dar si eu!
* Nu am facut nimic cu reactorul (Bubble Magus C100-2) cumparat acu' ceva vreme... am un reactor de vreo 5 litri, dar imi lipseste pompa externa (nu vreau sa-l leg si pe asta tot pe canistre).
- oscilez intre a-l folosi cu Denitrate, cu sulf + hidrocarbonati, sau cu biopelete. N-am studiat inca problema, o sa ma ocup si de asta candva

.
- vreau sa vand cele 2 canistre Eheim 2028 si sa cumpar in locul lor o canistra Eheim Classic (primul model) 1500XL - Volum imens pentru materialul filtrant (18 litri) si debit mai mare (2400 l/h).
- as mufa la ea reactorul ala mare (5 litri) si asta ar fi tot. Studiez!
* Mihai (
alexiumihai) mi-a facut cele 2 instalatii de autocompletare cu apa... am si pompele (alea de rulota).
- nu am bazinul gata (pentru acvariul mare)... am comandat un bazin de ~ 60 litri (pe care vreau sa-l ascund intr-unul din cele 2 compartimente de sub acvariu).
- la acvariul mic inca nu m-am gandit (acolo urmeaza proiectul ala nou). Da' si instalatia pentru ala e gata!
- nu am sursele de curent pentru pompele de rulota... imi trebuie ceva la 12 V, 2-3 A.
Later edit: Am uitat sa spun ca am bagat in acvariul mare si exemplarul de Acreichtys tomentosus (filefish) care, in bazinul mic (unde a stat 2 saptamani), a mancat toate Aiptasiile!