[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Buna,

Nu ne suparam deloc ... colegul de mai sus are probleme cu niste sumatrani (Puntius tetrazona)... tu zici ca ai tetra, care e un alt peste (Gymnocorymbus ternetzi).

Sumatranii sunt pesti certareti si scandalagii... nu vor face niciodata casa buna cu scalarii.
Dap, asa este... aici ne-a pacalit neamtu' reaku



PS: Vezi ca am uitat sa-ti dau sticluta aia cu dezinfectant pentru corali... e la mine, o primesti cu prima ocazie cand ne vedem .
Aici e un topic bine documentat despre aceste pompe: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2259644 ... din ce-am apucat eu sa citesc (sunt peste 20 de pagini):

- pompele sunt puternice, flowul acela declarat chiar este adevarat,
- desi au controller, nu se pot combina 2 pompe care sa lucreze simultan...
- ca nivel de zgomot sunt ok... mult mai bine fata de Vortech.


Spor la citit!
Am terminat ultimele kile de Seachem Aquavitro si vreau sa cumpar o sare ieftina, pentru pestii din bazinul mare.

Ce recomandati?
De unde?
Salut,


- acvariul ala are geam dublu pe fund?
- poti pune, sub pietroaie, bucati decupate corespunzator din polistiren extrudat (materialul ala mai tare).
- daca acvariul are fund dublu, iar pietrele nu sunt niste bolovani imensi (si daca forma lor iti permite sa-i "stabilizezi" natural), atunci poti renunta la polistiren.

* Este obligatoriu sa pui polistiren (sau ceva asemanator) INTRE acvariu si masa pe care sta!... eventualele imperfectiuni in planeitatea mesei vor fi preluate de polistiren.


- cichlidaele africane nu sunt pretentioase la lumina... oricum nu vei tine plante, asa ca ia niste tuburi care intensifica culorile pestilor. Vezi si tu ce gasesti, sunt oferte multe pe piata.
In ultima saptamana:

* Am achizitionat o stea de nisip - "Sand sifting sea star" - (Astropecten polycanthus).

- de fapt, m-am trezit cu ea pe cap si n-am refuzat oferta ... un prieten mi-a facut-o cadou, e luata de la cineva din Bucuresti. Am inteles ca a fost 75 de lei.
- e destul de mare si se misca repede (comparativ cu stelele alea care se plimba "la suprafata").
- sta ingropata toata ziua in nisip si iese la iveala doar seara, cand se sting luminile mari... e haioasa.


* Am participat, impreuna cu 4 amici, la un import de melcaraie... de la nen'tu Claude (extremecorals.de).

- eu am luat 20 Nassarius, 5 Tectus, 1 crab Mithrax sculptus (d-ala verde) si 3 creveti peppermint (Lysmata wurdemanni).
- lumea a mai luat Cerithium si Nerita, in plus fata de speciile amintite mai sus.
- au venit ambalati corespunzator si in cutie de polistiren...
- toti cei 10 pepperminti comandati au ~ 1.5 cm lungime... adica, sunt infiorator de mici! ... i-am dat "la cresa", in bazinul unui amic.


* Pentru ca vine primavara, vreau sa ma apuc sa fac niste schimburi de apa si intentionez sa folosesc apa de robinet (filtrata si tratata).

- oricum bazinul este un exemplu de "Asa NU!" (filtrare prin canistre, fara sump, fara chiller, apa neschimbata deloc cate juma' de an, etc.), asa ca inca o incalcare a tabu-urilor nu mai conteaza
- o sa folosesc bateria de filtrare pe care o aveam la cichlidae (filtru bumbac 0.5 microni + filtru carbune),
- o sa tratez apa cu Prime si cu AmGuard (ambele de la Seachem). Din prospecte reiese ca solutiile alea doua iti fac pana si clatite , da' ceva adevar tot o fi acolo.
- acvariul e stabilizat, nu are alge si nici cyano... pestii cresc si mananca cu pofta.
- folosesc de ceva vreme, pe post de mediu anti-fosfati, granulele de la PO4x4... nu am mai facut teste, habar n-am daca sunt eficiente sau nu.
- nitratii stau in jurul valorii de 40-50, nitritii sunt nedetectabili.
- pestii sunt hraniti, seara, cu 4-5 cuburi congelate (mai am doar Mysis, dar am folosit tot ce e pe piata) + granule + fulgi + alge tip "nori" (pentru Zebrasome). Granulele si fulgii le dau, in 2-3 reprize, destul de abundent.
- desi stocul de pesti este destul de mare, nu sunt conflicte intre ei... cred sincer ca abundenta hranei le domoleste agresivitatea, astfel ca toata lumea e multumita. Si ei, dar si eu!


* Nu am facut nimic cu reactorul (Bubble Magus C100-2) cumparat acu' ceva vreme... am un reactor de vreo 5 litri, dar imi lipseste pompa externa (nu vreau sa-l leg si pe asta tot pe canistre).

- oscilez intre a-l folosi cu Denitrate, cu sulf + hidrocarbonati, sau cu biopelete. N-am studiat inca problema, o sa ma ocup si de asta candva .
- vreau sa vand cele 2 canistre Eheim 2028 si sa cumpar in locul lor o canistra Eheim Classic (primul model) 1500XL - Volum imens pentru materialul filtrant (18 litri) si debit mai mare (2400 l/h).
- as mufa la ea reactorul ala mare (5 litri) si asta ar fi tot. Studiez!


* Mihai (alexiumihai) mi-a facut cele 2 instalatii de autocompletare cu apa... am si pompele (alea de rulota).

- nu am bazinul gata (pentru acvariul mare)... am comandat un bazin de ~ 60 litri (pe care vreau sa-l ascund intr-unul din cele 2 compartimente de sub acvariu).
- la acvariul mic inca nu m-am gandit (acolo urmeaza proiectul ala nou). Da' si instalatia pentru ala e gata!
- nu am sursele de curent pentru pompele de rulota... imi trebuie ceva la 12 V, 2-3 A.



Later edit: Am uitat sa spun ca am bagat in acvariul mare si exemplarul de Acreichtys tomentosus (filefish) care, in bazinul mic (unde a stat 2 saptamani), a mancat toate Aiptasiile!
'neata,

1) Producatorii de sare dau detalii pe ambalaj... uzual, se pun intre 34 si 38 gr. / litru de apa.
2) "Cata piatra" e dupa gustul omului... teoria spune ca piatra e benefica bazinului (deoarece intretine colonii de bacterii), asa ca poti pune cateva kilograme bune. Aranjeaz-o in asa fel incat sa nu se lipeasca de geam (nu vei putea face curatenie in zona respectiva).
3) Eu am o lampa cu 4x10W (2 leduri albe + 2 leduri albastre) la un bazin de 30x30x35 (cm).

Merg fara probleme 2 ocellaris inauntru... si "domnisoarele" (damsel) ar putea fi o solutie.
"Super glue gel" tine foarte bine in apa... ce idei mai ai si tu!
Foarte frumoase acvariile, imi plac mult!
Nu se dezamorseaza nici o pompa, stati linistiti... m-am gandit eu la asta, de mult

- nu am desenat chiar toate detaliile, da' pompa se termina cu o teava curbata care intra in apa, la 2 cm sub nivelul suprafetei.
- in cazul unei pene de curent, pur si simplu se opreste circulatia apei si nivelul apei se egalizeaza intre cele 2 compartimente (display si camera de filtrare)...
- circuitul pompei ramane plin cu apa, deoarece nu are de un' sa traga aer.
- o sa ma uit la pompa aia de care zice Gabriel.
- Este evident ca o sa mearga solutia cu ventilatoare, evaporarea e mare "consumatoare" de caldura... eu am vrut sa fac altceva, sa fiu "altfel".
- Nu mi-a iesit, asa ca o sa merg pe "racire prin evaporare" pana la urma (am 30 de litri de apa in vasul de autocompletare + am si instalatia de autocompletare gata).


image
- Nu conteaza atat debitul (prin mediile de filtrare), cat conteaza volumul de material filtrant.
- Imi va fi necesara, cu certitudine, o pompa de valuri... pe care vreau sa o ascund, cumva, in background.
Ieri, schimbul saptamanal de apa (5 litri) a luat cu el si exemplarul de Acreichthys tomentosus si l-a dus in bazinul mare. Pestele asta si-a facut treaba, in 2 saptamani a curatat toate tulpinile de Aiptasia pe care le aveam in acvariul mic. Sa-l vedem ce poate in bazinul mare, unde Aiptasiile sunt mai mari ca el
Bah, ce nu inteleg eu (si am recitit topicul, cap-coada) este "de unde ai tu nitratii aia?"... bazinul e mic, pestii "ie putini"... asa ceva ar trebui sa mearga doar din schimburile saptamanale de apa. Eu am nitratii zero (nedectectabili pe testul Seachem) la bazinul mic. Nu cred ca le arunci pestilor mancare cu farfuria, cum fac eu in bazinul mare (si, pana si acolo, nitratii stau in 40-50).
mosu a fost lovit de viroza care bantuie lumea bucuresteana... asa ca a stat la pat, aproape toata saptamana asta. Deci, are motive serioase pentru intarziere.
Un acvariu care mie imi place foarte mult... vesel, bine intretinut si plin de viata... se vede ca e un coltisor de natura, si nu "un aranjament". Bravo!



PS: Haioasa pustoaica, sa va traiasca!
@Dorin: Marmura sta ingrozitor, am studiat problema... Dorin mi-a sugerat (mai demult) sa facem un filtru de substrat care "sa impinga apa" prin nisip... n-am prea rezonat la idee, bazinul mi se pare prea mic si nisipul prea putin (nu vreau sa pun un strat gros).

@all: Am renuntat la ideile de racire "revolutionara" si am revenit cu gandul la prima varianta, aia cu perete despartitor si camera de filtrare:

- am regandit proiectul astfel incat sa folosesc o pompa care sta deasupra nivelului apei (deci, nu va incalzi deloc apa),
- materialul filtrant va sta pe un gratar, iar sorbul pompei coboara pana la fundul compartimentului...
- pieptanul (cu dinti de 3,5 cm si cu distanta intre dinti de 5 mm) are lungimea egala cu latimea interioara a bazinului, adica 40 cm.
- apa "curge" in compartimentul de filtrare, se filtreaza prin burete grosier + matrix (spartura lava, siporax, etc.) si ajunge sub gratar... acolo o ia pompa si o arunca inapoi in display.
- volumul total de filtrare (burete + material biologic) este de 10 litri... bate la fund orice canistra mica.
- spatele acvariului si laterala din stanga sunt izolate cu polistiren de 2 cm grosime... voi pune polistiren si sub acvariu, ca sa izolez cat mai bine tot volumul de apa.
- deasupra compartimentului de filtrare am gandit 3 ventilatoare "de racire" (80x80). Vor fi comandate de un controller de temperatura.
- in laterala mastii care acopera acvariul (in dreptul celor 3 ventilatoare) este proiectata o fanta de aerisire... pe acolo intra aer proaspat in capac.
- in spatele mastii este un ventilator (80x80) care scoate afara aerul cald de la nivelul ledurilor.
- radiatorul ledurilor a fost gandit la dimensiunea maxima pe care o permite capacul... ventilator de 120x120 la turatie mica.
- nu prea stiu ce sa fac vis-a-vis de pompa de valuri... in ideea ca voi construi background pe peretele din spate + laterala camerei de filtrare, ma gandesc ca poate o ascund si pe ea tot in decor... ceva similar linkului aratat de Dragos, cu ceva pagini in urma (masca aia de pompa, de la Tunze).
- am vorbit cu Dorin si de ideea de a face un CLS (closed loop system), cu pompa si iesiri cu eductoare. Nu am aprofundat ideea, tot din cauza ca ar implica o constructie de teava "imprastiata" prin acvariu.

image

image

image

image

image

image

image
* Este exclus sa construiesc asa ceva pe fundul bazinului... nisipul ar fi rece, stratul de apa rece ar ramane in zona de fund... ar trebui gandita o circulatie a apei special pentru asta, etc.

* Solutia ar putea implica existenta unui compartiment "pe verticala"... o dublura a unuia dintre peretii acvariului (logic ar fi peretele din spate). Ar presupune o incinta cu "apa dulce", racita ingrozitor de tare astfel incat sa radieze "frig" prin peretele de sticla si sa raceasca apa din bazin.

- eu intentionez sa tapetez peretii interiori, sa fac un fel de background pe care sa agat corali, GSP si zoantusi,
- un perete din asta rece nu ma ajuta deloc...
Ideea Arhitectului (adica un bain-marie, o curva frantuzoaica ) este buna, o sa ma gandesc cu atentie la asta.

- la prima vedere, "buba" sta in suprafata de contact dintre cele 2 medii (apa rece si apa calda)... suprafata care tre' sa fie buna conducatoare de caldura.
- sticla e jalnica, din acest punct de vedere... de aceea nu s-a pus problema sa lipesc elementul Peltier direct pe geamul acvariului.
- totusi, in cazul solutiei de sus, se aplica si altceva in afara conductivitatii termice... cred ca intervin si calcule legate de radiatia caldurii (asa cum simti caldura focului, chiar daca nu bagi mana in flacara). Nu stiu ce sa zic, trebuie sa studiez.
N-ai inteles... oftica mea provine din faptul ca solutia gasita (calculata) de mine este ceva "de speriat".

- As consuma peste 300 W, ca sa racesc 70 de litri de apa pana la o temperatura de ~ 25 grade C.
- Nu e vorba de bani, ma pot preface ca am pus o lampa cu 3 becuri "de-o suta", da' cei 300 de watt genereaza caldura "pe masura"... care caldura, se duce tot in camera ... si incalzeste iar acvariul... si Pelticu' se pune iar pe treaba... si tot asa, pana sar sigurantele de la tabloul electric de pe hol .
- Sa zicem ca as trece si peste treaba asta cu generarea caldurii... intervine urmatorul aspect: temperatura aia de 25 gr. C este de fapt temperatura obtinuta pe partea "rece" a Pelticului... the cold plate, adica piesa care tre' lipita de Peltic si care raceste de fapt apa, nu exista!... trebuie construita, iar conditiile sunt destul de vitrege:

a) Material care nu se corodeaza si care are influenta = 0 asupra acvariului...
b) Material care sa aiba proprietati termice cat mai bune... adica, sa transfere cat mai mult din munca Pelticului in apa acvariului.

- la punctul a) nu am identificat decat titanul... care e o "scarba" in ceea ce priveste disponibilitatea de a-l gasi, posibilitatile de prelucrare, sudura, etc.
- la punctul b) stau iar prost... titanul e un cacat de material, dpdv termic... coeficientul sau de transfer termic se invarte in jurul valorii de 65-70, pe langa aluminiu care sta in 200-220...
- am gasit informatii vis-a-vis de tratarea aluminiului (anodizare, eloxare, etc.), insa NIMENI nu foloseste aluminiu la instalatiile de apa sarata. Ma refer la producatorii de chillere, care TOTI au serpentinele din cacatu' ala de titan. De aia sunt asa de ineficiente (consuma mult si nu fac mare lucru) si de aia costa in plm cat o juma' de laptop jmeker.


Una peste alta, din toate informatiile cu care mi-am futut creierii zilele astea, reiese ca o sa fac o instalatie care consuma mult si are randament prost. Chiar daca "merge", o sa fie o tiganie din punct de vedere al bunului simt tehnic. Si asta ma doare cel mai tare!


Am fost la unii care repara aparatele alea de apa "La Fantana"... aparatele alea mici (modelul care se pune pe masa) folosesc tehnologia Peltier si au un modul de 70 W. Am vazut incinta in care sta apa "la racit". Este din aluminiu eloxat si utilizarea acelui strat de material este aprobata pentru uz uman. Insa aia e apa dulce, iar tehnicianul mi-a zis clar ca "nu tine dom'le asta la apa sarata!".


Aici am ajuns, iar mai departe nu stiu incotro sa o apuc. In mod logic ar trebui sa ma indrept catre "racirea prin evaporare" (cu ventilator) - care e o solutie ieftina si utilizata frecvent. Vroiam sa fac "altceva".


 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com