[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Message
Sunt botos si ofticat ... nu-mi iese Pelticu' la lumina deloc, din nici o pozitie... sute de watt consumati, radiator improvizat, sudura in titan, plm... am obosit, ma invart printre aceleasi variante constructive si nu vad iesirea.

Imi iau o pauza de la problema asta, poate-mi vine 'reaku fro' idee "meseriasa"...
E perfect daca o lasi cateva zile.




PS: Citeste si tu topicurile de la rubrica asta, si o sa gasesti o gramada de raspunsuri la intrebarile tale. Chiar si la cele pe care nu le-ai pus inca .
Recunosc mana mesterului ... are mosu unul la fel si merge de rupe. O sa fii multumit!
Lucian wrote: m-ai spart
Bah barboase, asta e de bine?... sau de rau?
Mda, cam aveti ceva "filtrare" pe-acolo, dom' Calin



PS: Va invidiez pe toti pentru puterea de convingere a nevestelor , vis-a-vis de gaurit peretii, tras tevi si furtune prin casa, etc. Eu n-am reusit inca performanta , desi ma straduiesc din rasputeri.
Ceea ce vrei tu se calculeaza un pic diferit fata de simplele proportii... e ca la banci, calculul seamana cu dobanda procentuala, pe zile si praguri de debit.

Daca pleci de la 200 litri, si schimbi 20 de litri zilnic, o sa ai situatia urmatoare:

- ziua 1 ... cei 20 de litri constituie un procent clar de 10 % "apa proaspata", din totalul apei din bazin... apoi incepe distractia ,
- ziua a 2-a ... cei 20 de litri dilueaza 10% din "apa proaspata de ieri" (deci 2 litri) + 10% din "apa veche" a bazinului ( restul de 18 litri)... si tot asa.

Tinand cont ca diluezi si o parte din "apa proaspata", rezultatul e surprinzator. Per total, la sfarsitul exercitiului, o sa ajungi la un rezultat care e favorabil unui schimb mai mare de apa / la un interval mai mare de timp.


Aici gasesti un calculator care te ajuta sa-ti faci o idee despre asta: http://www.theaquatools.com/water-changes-calculator
Am tot rasfoit netul vis-a-vis de elementele Peltier... tehnologia nu e noua, a fost inventata acu' o buna bucata de vreme iar aplicatia urmarita initial a fost "obtinerea curentului electric, din diferentele de temperatura". Un fel de soba, in care bagi lemne si face curent... efectul respectiv se numeste Seebeck si este inversul procesului pe care-l cautam noi aici. Boon, am trecut mai departe... netul abunda in informatii, dar fara o pregatire de specialitate (care la mine e deosebita, da' lipeste cu desavarsire ), e greu sa discerni informatia utila de informatia fara valoare...


a) Am plecat de la linkul dat de Iulian, pe la inceputul topicului... in pagina respectiva, tipul ala face apel la un "calculator pentru Peltier" dezvoltat de unii care urmareau reducerea caldurii in procesoarele de calculator (pentru overclocking). Este evident ca ii doare la basca de materialul utilizat ca schimbator de caldura, asa ca majoritatea folosesc cupru.

http://www.overclock.net/t/249758/ultrasonic2s-tec-calculator

Am instalat programul respectiv si am bagat datele obtinute la calculele de ieri:

image


Partea proasta la acest "calculator" este ca programul lucreaza doar cu anumite "module Peltier", banuiala mea fiind ca rezultatele respective sunt niste extrapolari ale unor masuratori si teste directe... am ales (se vede in prima fereastra de sus) un modul Peltier ale carui caracteristici "bat" oarecum cu ceea ce pot gasi eu:

Qmax=225;
Umax=24,
dTmax=64 ,
Imax=15.5,

Eu am gasit un modul: http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=189117 care se potriveste cu cel folosit de "calculator". Ceea ce am gasit eu are caracteristicile:

Qmax = 224 W
Umax = 28.1 V
dTmax = >60
Imax = 12 A ... deci "e pe acolo".


- Am revenit la calculatorul respectiv si am modificat tensiunea de lucru a modelului (46%), astfel incat sa imi rezulte cei 12 V pe care o sa-i folosesc eu la modulul real.
- Am bagat o valoare de 90W la maximul de caldura pe care vreau sa il elimin... din calculele de ieri reiese ca sunt acoperit cu valoarea asta.
- Am ales 53 de grade, ca fiind temperatura partii care se incinge... am citit pe net si am vazut ca sunt cam 20 gr. C peste valoarea ambientala, in cazul utilizarii unui ventilator+radiator.
- Rezultatul final este ultimul rand de jos, adica temperatura partii reci... TEC Cold Side = 25.46 grade.


Rezultatul se interpreteaza in mod trist ... ca sa obtin 25 gr.C pe partea rece, tre' sa folosesc un modul Peltier care disipa ~ 225W si care suge curent de ~ 335W. Mi s-au verificat astfel spusele celui cu care am vorbit despre "refrigerare" si care m-a dezamagit in privinta utilizarii unui modul de mica putere .

Asta a fost primul pas... verificarea informatiilor obtinute teoretic si "simularea" comportamentului pe care o sa-l aiba Pelticu' in cazul de fata.

====================

b) Am trecut apoi la cautari mai "rafinate", deoarece acum aveam in cap oarecum o idee despre CE si CAT. Am ajuns pe un site foarte misto (http://www.tetech.com/), unde am reusit sa interpolez informatiile de pana acum, ba chiar m-am folosit de propriile lor "calculatoare".

Peltier - Thermoelectric Cooler Module Calculator

- bagi datele cerute si iti calculeaza ei ce fel de modul ai anevoie... fac recomandari (evident, din modulele Peltier pe care le comercializeaza ei).
- au pagina cu grafice si cu date tehnice.

image
image

Cooling Assembly & Heat Load Calculator

- aici iti dimensioneaza radiatorul si poti sa bagi date direct legate de dimensiunile acvariului,
- iti ofera solutii constructive (evident, din cele comercializate de ei), care sunt insotite de schite si cote

image
image
image
image



Cam asta a fost studiul de caz... cred ca am toate elementele necesare asa ca nu-mi ramane decat sa fac calculele finale.





Eu ma bucur ca ti-a reusit totul asa cum ai planuit... de poze, vezi bine ca nu zic nimic ...
In general, canistrele Eheim au sensul de parcurge a apei prin mediile filtrante de jos -> in sus... nu stiu modelul tau, trebuie sa verifici asta.
In mod obisnuit, se scot buretii si perlonul si se lasa doar materialul de filtrare biologica... Eu asa am procedat la 2028-urile mele.
Parca era ieri... venisem la tine cu paiele alea si mi te laudai cu noua (pe atunci) ta realizare: "Picaturi de apa" .Esti dat 'reaku ...
Pai, nu se evacueaza nici o caldura, ci invers... plec de la rationamentul urmator:

- e primavara, sunt 25 de grade, lumea renunta la palton si trece la geaca subtire de blugi ,
- avem si in acvariu, tot 25 de grade...
- izolatia de polistiren face ca acvariul sa aiba o inertie termica mai mare, adica sa piarda/castige mai greu caldura.
- tiptil-tiptil vine si vara... incepe sa se faca din ce in ce mai cald afara... noaptea e inca racoare, dar peste zi se face cald.
- ajungem la noptile alea de 26-28 de grade si la zilele de 30-36 grade C.
- eu sper ca izolatia sa ma ajute ca bazinul sa nu se incalzeasca asa de usor peste zi.

Dap, asa zic si eu... barem ca exercitiu


1) Ma intereseaza sa aleg corect elementul Peltier care sa poa' sa raceasca apa din bazin cu maxim 8 grade. Tree' sa calculez cata caldura ii dau in nas.

- temperatura dorita = 25 grade C
- temperatura ambientala (vara) = 33 grade C
- acvariul = 40x40x40 cm ... o parte izolat, o parte chel... detaliile le calculam mai incolo
- leduri 4x10 W - presupun ca ledurile au randament mai mare decat becurile incandescente, asa ca iau o valoare de 20 W (care se transforma in caldura)
- pompa de valuri = 18 W - iau in calcul 8-9 W (transformati in caldura),
- canistra = 20 W - iau in calcul 7-8 W (transformati in caldura).


Am cautat pe net si am gasit ca sticla pierde 5.6 W/m2K ...

- deci, o bucata de sticla cu suprafata de 1 m2, pierde prin ea o cantitate de caldura = 5.6 W -> ca sa se incalzeasca/raceasca cu 1 grad.
- iau acvariul integral si calculez suprafata: ~ 1 m2 (am luat in calcul si capacul)
- o sa izolez cu polistiren spatele, capacul si fundul acvariului ... asa ca iau in calcul o pierdere doar pe jumatate (2.8 W) - raportata la 1 grad C.
- una peste alta, prin cele 2 fete vizibile ale acvariului, am sa pierd ~ 24 W -> pentru 8 grade C diferenta (dorita) de temperatura.

Tin minte valoarea asta Q1 ~ 24 W
Q2 = caldura leduri + caldura pompa + caldura canistra... Q2 ~ 35 W

Caldura care trebuie racita de elementul Peltier este Q1 + Q2 + Q3, unde Q3 ar fi restul de pierderi necuantificate (pe furtune, pe cutie, la transferul termic, etc.).
Aproximez Q3 = 10% din (Q1+Q2), adica o valoare de ~ 6W.

Q = 24 + 35 + 6 = 65 W ... o sa iau in calcul o valoare mai mare (Q = 75 - 80 W), in ideea ca Pelticu' sa nu mearga in blana, tot timpul.


Acum ma duc sa vad (sa caut) cum 'reaku fac corelarea intre caldura pe care vreau sa o evacuez si puterea declarata a elementului Peltier... revin.
Co ocazia asta o sa si verific ce mi-a zis ieri nenea ala (ref. cei 200 - 250 W necesari sistemului de racire).


Stii cata apa o sa se evapore, nu? ...
Bah, aia e the ultimate solution!... eu ma chinui inca, vreau sa-mi iasa ... sunt pe net, caut formule si ma documentez. Plm, parca sunt in sesiune





PS: La ce bazin vrei sa folosesti saracia aia? Ai vazut ce performante are?
Hmm, am fost ieri la cineva care stie ceva "refrigerare" si m-a cam dezumflat... Omul mi-a cerut amanunte despre lucrare, i-am desenat ce vreau sa fac si i-am dat cote... mi-a vorbit de transfer termic, de radiatie termica, de convectie si conductivitate si plm... pierderi peste pierderi, imi vine sa plang . Una peste alta, intr-un final, mi-a zis ca imi trebuie un element de ~ 225-250 W, ca sa pot sa racesc acvariul ala, de la 32 gr.C, la 25 gr.C.

- acvariul trebuie izolat!... cu cat mai bine o fac, cu atat mai eficient va fi Pelticu',
- tre' sa calculez pierderile de caldura prin geamurile bazinului... sunt formule matematice, exista documentatie...
- tre' sa iau in calcul caldura data de acareturile bazinului (pompa, filtru, leduri, etc.),
- tre' sa supradimensionez radiatorul de racire... eventual, sa folosesc 2-3 ventilatoare pe el.
- mi-a spus ca toata chinuiala noastra cu sicanele sudate e "cam degeaba" si mi-a sugerat sa folosesc ideea originala (cutie plexi + placa de transfer) la un debit mic de tot. Mi-a dat si niste explicatii din care reiesea ca ajung "tot pe-acolo in final", da' n-am inteles mare lucru.

Mi-a sugerat sa ma interesez de anodizarea aluminiului si mi-a explicat ca asta e un procedeu electronic prin care aluminiul este oxidat fortat si ca stratul de oxid rezultat intra in structura aluminiului... ca atare, suprafata devine dura si practic impenetrabila si mi-a spus ca s-ar putea sa tina la apa sarata.
- mi-a spus ca titanul e cam slab la transferul termic... si ca nu se compara cu aluminiul (mi-a sugerat si argintul ). Se vinde oare argint la placa de 20X20 cm?


Din tot ce-am discutat se itesc cateva aspecte:

- puterea sub care sunt vandute elementele Peltier este practic un raport de marime care spune cat curent "sug" din retea.
- randamentul lor (puterea "de racire") este mic, comparat cu randamentul instalatiilor clasice (compresor + freon).
- asa mi-am explicat eu de ce nu se fac chillere (cu elemente Peltier) pentru acvarii de volum mare.


Caldura pe care trebuie sa o preia radiatorul cu ventilator este suma caldurilor date de "incalzirea acvariului" + "acareturile" + "pierderile de pe traseu". Se lucreaza cu aproximari, iar cifrele rezultate trebuie luate doar ca ordin de marime. In functie de aceasta caldura, se poate vedea CAT raceste elementul din dotare...


Ma apuc de calcule si revin...
Dragilor, nu e cazu' sa va contrati... zau!
Dragilor, nu e cazu' sa va contrati... zau!
Dupa cum ii vad eu, au 5-6 cm, nu mai mult...
Nici nu ninge, nici nu ploua,
Nici noaptea nu cade roua,
Dimineata sufla vantu',
De se usuca pamantu'.


Costache Eftimiu, lautar din alte vremi
- Nu am vrut sa te necajesc, n-am stiut ca ti-a fost deja recomandata solutia spusa de mine... las-o asa, intr-un final buturuga se va imbiba cu apa si nu va mai pluti. Cel putin asa spune teoria (eu am avut o buturuga care plutea si dupa 4 ani de scufundare in bazin, dar era mare si groasa ). O poti vedea in bazinele din semnatura mea.
- Cele 4 ore zilnice asigura acum plantelor suficienta lumina incat sa nu moara... deci, poti pune plantele cand vrei/cand le gasesti.



 
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com