Am tot rasfoit netul
vis-a-vis de elementele Peltier... tehnologia nu e noua, a fost inventata acu' o buna bucata de vreme iar aplicatia urmarita initial a fost "obtinerea curentului electric, din diferentele de temperatura". Un fel de soba, in care bagi lemne si face curent... efectul respectiv se numeste Seebeck si este inversul procesului pe care-l cautam noi aici.
Boon, am trecut mai departe... netul abunda in informatii, dar fara o pregatire de specialitate (care la mine e deosebita, da' lipeste cu desavarsire

), e greu sa discerni informatia utila de informatia fara valoare...
a) Am plecat de la linkul dat de
Iulian, pe la inceputul topicului... in pagina respectiva, tipul ala face apel la un "calculator pentru Peltier" dezvoltat de unii care urmareau reducerea caldurii in procesoarele de calculator (pentru overclocking). Este evident ca ii doare la basca de materialul utilizat ca schimbator de caldura, asa ca majoritatea folosesc cupru.
http://www.overclock.net/t/249758/ultrasonic2s-tec-calculator
Am instalat programul respectiv si am bagat datele obtinute la calculele de ieri:
Partea proasta la acest "calculator" este ca programul lucreaza doar cu anumite "module Peltier", banuiala mea fiind ca rezultatele respective sunt niste extrapolari ale unor masuratori si teste directe... am ales (se vede in prima fereastra de sus) un modul Peltier ale carui caracteristici "bat" oarecum cu ceea ce pot gasi eu:
Qmax=225;
Umax=24,
dTmax=64 ,
Imax=15.5,
Eu am gasit un modul:
http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=189117 care se potriveste cu cel folosit de "calculator". Ceea ce am gasit eu are caracteristicile:
Qmax = 224 W
Umax = 28.1 V
dTmax = >60
Imax = 12 A ... deci "e pe acolo".
- Am revenit la calculatorul respectiv si am modificat tensiunea de lucru a modelului (46%), astfel incat sa imi rezulte cei 12 V pe care o sa-i folosesc eu la modulul real.
- Am bagat o valoare de 90W la maximul de caldura pe care vreau sa il elimin... din calculele de ieri reiese ca sunt acoperit cu valoarea asta.
- Am ales 53 de grade, ca fiind temperatura partii care se incinge... am citit pe net si am vazut ca sunt cam 20 gr. C peste valoarea ambientala, in cazul utilizarii unui ventilator+radiator.
- Rezultatul final este ultimul rand de jos, adica temperatura partii reci...
TEC Cold Side = 25.46 grade.
Rezultatul se interpreteaza in mod trist

... ca sa obtin 25 gr.C pe partea rece, tre' sa folosesc un modul Peltier care disipa ~ 225W si care suge curent de ~ 335W. Mi s-au verificat astfel spusele celui cu care am vorbit despre "refrigerare" si care m-a dezamagit in privinta utilizarii unui modul de mica putere

.
Asta a fost primul pas... verificarea informatiilor obtinute teoretic si "simularea" comportamentului pe care o sa-l aiba
Pelticu' in cazul de fata.
====================
b) Am trecut apoi la cautari mai "rafinate", deoarece acum aveam in cap oarecum o idee despre CE si CAT. Am ajuns pe un site foarte misto (
http://www.tetech.com/), unde am reusit sa interpolez informatiile de pana acum, ba chiar m-am folosit de propriile lor "calculatoare".
Peltier - Thermoelectric Cooler Module Calculator
- bagi datele cerute si iti calculeaza ei ce fel de modul ai anevoie... fac recomandari (evident, din modulele Peltier pe care le comercializeaza ei).
- au pagina cu grafice si cu date tehnice.
Cooling Assembly & Heat Load Calculator
- aici iti dimensioneaza radiatorul si poti sa bagi date direct legate de dimensiunile acvariului,
- iti ofera solutii constructive (evident, din cele comercializate de ei), care sunt insotite de schite si cote
Cam asta a fost studiul de caz... cred ca am toate elementele necesare asa ca nu-mi ramane decat sa fac calculele finale.